HIRDETÉS

Vásárhelyi-Nyemec Réka

2018. augusztus 13., 11:42

Rendfenntartó anormalitás

Százak sérültek meg pénteken Bukarestben, amikor a román diaszpóra kormányellenes tüntetését vízágyúval, könnygázzal és gumibotos ütlegeléssel verte szét a felfegyverzett csendőrség.

Az a szerv, amelyet rendfenntartó erőnek szokás nevezni, hiszen nem igazságszolgáltatás vagy bosszúállás, hanem a közrend megőrzése a feladata. Az, amelyiknek a soraiban szolgálnak olyanok is, akik – a bukaresti stadionlátogatásaim alatt szerzett tapasztalatok alapján – képesek arra, hogy fenyegetés helyett hatékony kommunikációval csitítsák le az ittas ultrákat, szükség esetén pedig civil áldozatok nélkül különítsék el azokat a tömegtől. Vannak olyanok, akik nem céloznának közelről könnygázzal egy munkáját végző újságíróra, nem ütnének hátba gumibottal egy előttük elhaladó személyt – még ha az sértegető megjegyzéseket is tesz –, és operatőrökben sem látnak ellenséget.

Jogos tehát a kérdés, hogy a több tízezres tömegben elvegyülő provokátoroknak adott válaszukkal átlépték-e a határt, amikor a fővárosi prefektúra parancsára brutalitásuk mértéke a nemzetközi sajtóban is megrökönyödést kiváltó képsorokat eredményezett.

A regnáló kormány szerint nem. A hatalom állítja, teljesen indokolt volt a karhatalom fellépése. A regnáló kormány ugyanis az állammal azonosította be magát, egy olyan, minden felett álló közkinccsel, amely védelemre szorul a betolakodókkal szemben. A közrendre veszélyt jelentő személyek alatt pedig jelen helyzetben összemossák a kerekesszékes tüntetőt, a nőket, a gyermekeket és valamennyi, politikailag semleges, békés polgárt, aki felemelte a szavát a korrupciós vádakban elítélt politikusok törvényalkotásai ellen, és lemondásra szólított fel egy olyan kormányfőt, akinek földrajzi, diplomáciai és kommunikációs ismeretei rendkívül szegényesek, éppen ezért az ő képviseletével rengetegen nem akarnak azonosulni.

A belügyminiszter szerint a csendőrség „fokozatos” választ adott a provokációkra. És valóban. A Romániában hónapok óta kitartó anormalitás felfűtötte a tömeget, amelynek egységes és demokratikus fellépése már provokációt jelent a kormány által teremtett autokrata rendre. Türelemjáték ez: a tüntetők kitartanak, a kormánytagok kapaszkodnak a trónjukba, a hatóságok pedig védik a rendet.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Pataky István 2018. augusztus 10., péntek

Diaszpóraparti

Főnyeremény a hangulatkeltésből élő bukaresti hírtelevízióknak a pénteki hakni. Már szerda este ott sorakoztak a kamerák a nagylaki határátkelőnél.

Rostás Szabolcs 2018. augusztus 10., péntek

Játék a kórral

Okkal és joggal érzi úgy a lakosság, hogy a román hatóságok egyáltalán nem urai az afrikai sertéspestisjárvány nyomán kialakult helyzetnek.

 

HIRDETÉS
Páva Adorján 2018. augusztus 07., kedd

Gyengék munkaereje

A szupermarket pénztárosa ideges: a futószalag mögött kígyózó sor órák óta végeláthatatlan. És emiatt természetesen a vásárlók is szüntelen morognak, oda-oda vetnek egy-egy szúrós tekintetet, mondatot.

Rostás Szabolcs 2018. augusztus 06., hétfő

Utódállami irigység

Elindult vasárnap a kárpátaljai Csapról a kelet-ukrajnai konfliktusban érintett azon gyermekek utolsó csoportja, akik a magyar kormány költségén egy héten át üdülnek a Velencei-tónál.

HIRDETÉS
Páva Adorján 2018. augusztus 03., péntek

A Dâmboviţa-parti dzsungel törvénykönyve

Fullasztó, átláthatatlan posztkommunista esőerdő, balkáni dzsungeltörvények, egymást mardosó bizsnicár törzsek, vérre szomjazó, smekker bennszülöttek – a 100 éves Románia „tiszteletére” rendezett abszurd színjátékban mindenki megtalálja a maga helyét.

Rostás Szabolcs 2018. augusztus 02., csütörtök

Az alpáriságnál több kell

Ha nem az állami hatóságok inkompetenciájáról és mélységes átpolitizáltságáról, továbbá a romániai társadalom súlyos erkölcsi válságáról szólna, a fungáló bukaresti hatalom ellen egyedi rendszámtáblával tiltakozó román férfi esetén akár jót is szórakoz

HIRDETÉS
Bálint Eszter 2018. augusztus 01., szerda

A 22-es csapdájában: albérlet vs. saját otthon

Miért vállalja be a rizikót a romániai lakosság nagy része, és vásárol akár változó kamatozású jelzáloghitellel is saját otthont ahelyett, hogy leélné az életét albérletben, ahogy sok nyugat-európai teszi? 

Balogh Levente 2018. július 28., szombat

Washington figyel ránk. De miért is?

Kiemelt figyelmet szentelünk a magyar–román viszony alakulásának – mondta Hans Klemm, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete azt követően, hogy a hét elején Csíkszeredában magyar és román politikusokkal, megyei vezetőkkel tárgyalt.

Rostás Szabolcs 2018. július 26., csütörtök

Hiteltelennek lenni és látszani

Rengeteg időt és spáciumot felemésztene a névleg Viorica Dăncilă, de facto viszont Liviu Dragnea vezette román kormány valamennyi elhibázott intézkedésének, hajmeresztő megnyilvánulásának felsorolása.

Kiss Judit 2018. július 25., szerda

Utánunk a szemétözönvíz

Tengernyi, óceánnyi műanyaghulladék, pillepalack, tonnákban számolható kidobott élelem, országnyi letarolt erdők, állandóan égő villanyok, alig használt, méregdrága, divatdiktátorok cégei által röpke életűre tervezett ruhadarabok halmai a kukákban – így élünk mi.

HIRDETÉS
Vélemény
Pataky István: Diaszpóraparti

Főnyeremény a hangulatkeltésből élő bukaresti hírtelevízióknak a pénteki hakni. Már szerda ...

Rostás Szabolcs: Játék a kórral

Okkal és joggal érzi úgy a lakosság, hogy a román hatóságok egyáltalán nem urai az afrikai ...

Páva Adorján: Gyengék munkaereje

A szupermarket pénztárosa ideges: a futószalag mögött kígyózó sor órák óta ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS