Balogh Levente

2018. szeptember 18., 19:54

Régi és mai sérelmek

Nemzeti, vallási vagy politikai hovatartozástól függetlenül csak együtt, egymáshoz toleránsan és kölcsönös tisztelettel viszonyulva tudunk túllépni a nehézségeken – mondta Végh Sándor, Szilágy megye magyar alprefektusa azon a rendezvényen, amelyen az Észak-Erdély 1940-es felszabadulása után a bevonuló magyar honvédség által Ipp községben kivégzett helyi románokra emlékeztek.

A kijelentés legalábbis gesztusértékű, hiszen attól függetlenül, hogy a helyettes kormánymegbízott egy román állami intézményt képviselt, mégis magyar emberként állt ki, hogy valamilyen formában megkövesse a magyar katonák által kivégzett román civilek leszármazottait.

Az alprefektus kiállása egyben akár példaként is szolgálhatna. Hiszen mi is fel tudunk sorolni számos hasonló esetet, amelyek során román fegyveresek ártatlan magyar civileket tucatjait mészároltak le – mint 1919-ben a Bihar megyei Köröstárkányban, vagy 1944-ben a Maniu-gárda néven hírhedté vált szadista szabadcsapatok a háromszéki Szárazajtán. Ezeken a településeken is emlékmű őrzi az ártatlanul kivégzettek emlékét, és a jövőbeni kölcsönös tiszteletet és békés együttélést megalapozó gesztusként talán itt is ideje lenne már, hogy román illetékesek a Szilágy megyei magyar alprefektushoz hasonló hangnemben megkövessék a magyar közösséget.

Szó sincs persze arról, hogy most el kellene kezdeni felhánytorgatni a sérelmeket, hogy melyik fél követett el több kegyetlenséget, vagy hogy melyik oldalon több az ártatlan áldozat. A lényeg pontosan az, amit Szilágy megye alprefektusa mondott: hogy nemzeti és egyéb hovatartozástól függetlenül, a tolerancia és a tisztelet jegyében próbáljon együtt élni Erdélyben, a Partiumban és a Bánságban az őshonos magyar és román közösség.

A baj csak az, hogy ezt ma román részről egyes körök ugyanolyan vehemenciával próbálják meggátolni, mint annó a Maniu-gárdisták. Csak éppen – öröm az ürömben – nem sortűzzel vagy fejszével, hanem a magyar közösség folyamatos zaklatásával, jogi trükközéssel, román bíróságok cinkosságával küzdenek a magyar kulturális értékek, iskolák, anyanyelvhasználat, nemzeti jelképek ellen. Hiszen miközben Ippen arról szólt a szónoklat, hogy toleránsaknak kell lennünk a velünk élő, más nemzetiségű közösségek tagjaival szemben, és tisztelnünk kell őket, más híradások arról szóltak, hogy Csíkszeredában a békés magyar–román együttélés ellehetetlenítésén ügyködő, a magyar feliratok és jelképek ellen hadjáratot folytató román „civil”, Dan Tănasă feljelentése nyomán le kellett venni a Városháza feliratot a városháza épületéről. Ugyanekkor a magyarellenes „szabadcsapat” másik hírhedt tagja, Marius Pașcan folytatta a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium elleni küzdelmét, és előzetes panaszt nyújtott be az iskola újjáalapítása ellen az oktatási tárcához.

És ez csupán egyetlen hétvége hírtermése, ami jól jelzi: a hangzatos nyilatkozatok és a valóság között még mindig szinte áthidalhatatlan ellentét feszül. Pedig végre nem ártana tudomásul venni, hogy meglehetősen hiteltelenül állítja be magát áldozatként az a fél, amely közben folyamatos támadásokkal próbálja felőrölni a másik felet.

Meg azt, hogy a régmúlt sérelmeinek elfeledtetésére nem az a legértelmesebb módszer, ha ma újabb sérelmeket okozunk a másik közösségnek.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. május 10., péntek

Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális európai uniós csúcsot, amelyen az EU jövőjéről határoznak a résztvevő állam- és kormányfők.

Makkay József 2019. május 09., csütörtök

Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy legyen, mintha valaki felkerekedik, és meglátogatja a szomszédos országban élő ismerőseit vagy rokonait. De ezt sokan mégsem így gondolják.

Balogh Levente 2019. május 07., kedd

Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még mindig teljesen bizonytalan, ugyanakkor a jelenség ismét csak rávilágít a román kormányok és illetékes hatóságok tehetetlenségére és jövőkép-nélküliségére.

Kiss Judit 2019. május 06., hétfő

Egy ötlet mint öngól

Senki nem vitathatja, hogy a romániai magyar diákoknak joguk lenne ahhoz, hogy épp annyi eséllyel induljanak a nagybetűs Életbe, és úgy érvényesüljenek a hazai társadalomban, mint többségi társaik.

Balogh Levente 2019. május 03., péntek

Gyümölcsöző magyargyűlölet

Nagy meglepetést nem jelent, ugyanakkor nagyon élethű képet fest a romániai valóságról a legfrissebb közvélemény-kutatás, amely a pártok népszerűségét vizsgálta.

Makkay József 2019. május 02., csütörtök

A minden határt túllépő temetőgyalázás

Már szinte meg sem lepődik az ember, amikor a magyarellenes megnyilvánulások hosszú sorában ezúttal magyar temetőgyalázást követ el a román hatalom a Bákó megyei Dormánfalva önkormányzata révén.

Balogh Levente 2019. április 26., péntek

Románia, káoszország

A román belpolitikai életben ma már egyetlen, biztosnak nevezhető elem van: a mindent egyre jobban eluraló káosz.

Pataky István 2019. április 24., szerda

Biztos-e Johannis győzelme?

Laza cicázásnak számít a politikai küzdelem szereplői számára az európai parlamenti választásokat megelőző kampány a Cotroceni-palotáért folytatott meccshez képest, pedig egyelőre csak egyetlen olyan jelöltet ismerünk, aki nyilvánosan bejelentette indulási szándékát az államfői pozícióért.

Balogh Levente 2019. április 19., péntek

A Notre-Dame és a feltámadás

Azt mondják, rendszerint mindenki emlékszik arra, éppen hol volt, és mivel foglalkozott, amikor valamilyen világrengető jelentőségű esemény – például a Kennedy-gyilkosság vagy a 9/11-es terrortámadás – történt.

Kiss Judit 2019. április 17., szerda

Szemetelők és bizakodók

Úgy tűnik, mintha az igazi, napsütéses tavasz érkeztével egyre többeket kezdene zavarni a természetben és a lakott területeken is szétterjedő szemét.

Vélemény
Balogh Levente: Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális ...

Makkay József: Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy ...

Balogh Levente: Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még ...