Bálint Eszter

2018. március 19., 10:24

Recesszióban a pénzügyi kultúra

Románia az utolsó helyen áll európai uniós viszonylatban a pénzügyi kultúra terén – ezt a lesújtó következtetést a Világbank által immár két éve készített elemzésben olvashattuk.

Ahogyan az várható volt, a közgazdászok, elemzők azonnal megkongatták a vészharangot, egyúttal felhívták a figyelmet arra, hogy átfogó stratégiára van szükség a helyzet rendezésére. De ahogyan az tájainkon lenni szokott, nagyjából ki is merült ennyiben az aggodalom, s minden ment tovább a régi kerékvágásban.

A hétvégén viszont a téma ismét szóba került a gazdasági-pénzügyi kultúra ismertetését zászlajára tűző, Global Money Week (Nemzetközi pénzügyi hét) elnevezésű, Bukarestben megtartott konferencián. Az eseményt különben a Román Nemzeti Bank (BNR), a Child and Youth Finance International és a román oktatási minisztérium szervezte meg, az idei év tematikája pedig a Money Matters Matter (A pénzügyek számítanak) volt. A konferenciáról nem nyújtott ugyan átfogó képet a bukaresti sajtó, a fontosabb portálok azonban szinte kivétel nélkül beszámoltak Mugur Isărescu jegybankelnök és Eugen Teodorovici pénzügyminiszter felszólalásáról, kemény hangon bírálták ugyanis mindketten a politikumot a pénzügyekben tanúsított hozzáállásuk miatt, egyúttal a pénzügyi ismeretek népszerűsítése mellett tették le a garast.

Teodorovici – aki amúgy „civilben” a nagyobbik kormánypárt szenátora – azt hangsúlyozta, hogy a nevelési folyamatot a parlamentben kell elkezdeni, hogy az egész ország sorsát megpecsételő kérdésekben döntést hozók legyenek tudatában annak, milyen hatással járnak az általuk javasolt intézkedések. Isărescu időutazásra vitte a hallgatóságát a kilencvenes évek elejére, amikor elmondása szerint még semmilyen gazdasági vagy pénzügyi kérdésben nem született döntés hatástanulmány nélkül. Ma meg már… tudjuk, és érezzük a bőrünkön. Ahhoz ugyanis nem kell túl sok pénzügyi kultúra, hogy érezzük, életszínvonal terén is nagyjából a bányabéka alsó fertálya környékén állunk, és sajnos semmi jel nem utal arra, hogy valós akarat lenne a drasztikus irányváltásra, amíg a döntéshozók még a gazdasági-pénzügyi szakértők vészjósló intelmeire is fittyet hánynak, nemhogy maguk rendelnének meg hatástanulmányokat.

De nemcsak a politikumra férne rá intenzív tanfolyam. Lehet, hogy már késő is azok esetében, akik ott ülnek a parlament padsoraiban.

Az átfogó pénzügyi nevelésnek az óvodától az egyetemig, sőt azon túl kell terjednie. Igen, az óvodától. És ahogy nőnek a gyerekek, úgy lehet emelni a szintet, és ideális esetben senki sem kerülne ki többé úgy az egyetemek padjaiból, hogy nem tudja, miből áll össze egy hitelkonstrukció vagy mi értelme van kötvényt, részvényt vásárolni. Mert ma sajnos az ennél alapvetőbb fogalmakkal sincs tisztában a lakosság legnagyobb része. Ez pedig kihat az életszínvonalra is.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2018. március 16., péntek

Gumitörvény a kisebbségi panaszok ellen

Bár alapvetően nem a kisebbségek ellen irányul, nagyon könnyen a jogtiprások miatt panaszkodó kisebbségi polgárok ellen fordítható Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökének ötlete.

Páva Adorján 2018. március 14., szerda

Emlékező hősök

Ma nemcsak negyvennyolcas hőseinket illeti tisztelet, hanem az emlékezőket is: azokat, akiknek gigabittel száguldó élete még magában hordoz valamit a múlt emberi örökségéből.

Kiss Judit 2018. március 13., kedd

De mi lesz a hálapénzzel?

Felháborító esetek és elgondolkodtató kérdések jutnak az ember eszébe, ha akár felületesen rápillant mindarra, ami az egészségügyben történik mostanság.

Balogh Levente 2018. március 12., hétfő

Köszönjük, Bukarest!

Bár furcsán hangozhat, tulajdonképpen mégsem teljesen alaptalan a kijelentés, hogy az erdélyi magyar közösség köszönettel tartozik Bukarestnek, amiért a román hatóságok indoklás nélkül kitiltották az országból Dabis Attilát, az SZNT külügyi megbízottját.

Rostás Szabolcs 2018. március 11., vasárnap

Bukarest bosszúja

Az erdélyi magyar autonómiatörekvésekkel, valamint azok támogatásával szembeni hagyományos, közismert ellenérzések kifejezésén túl egyéb üzenete is van annak, hogy a bukaresti hatóságok kitiltották Romániából Dabis Attilát, az SZNT külügyi megbízottját.

Balogh Levente 2018. március 09., péntek

Kisebbségvédelmi kezdeményezés: nem megengedhető a kudarc

Bár Vincze Loránt, a FUEN erdélyi elnöke derűlátó, azért mi mégis azt mondjuk: aggasztó, hogy a Minority SafePackhez a határidő lejárta előtt kevesebb mint egy hónappal még mindig hiányzik a szükséges támogatói aláírások közel egynegyede.

Páva Adorján 2018. március 07., szerda

Önrendelkezés erő és gyengeség felett

A székely szabadság napján tartandó marosvásárhelyi megemlékezés és felvonulás az első olyan nagyszabású romániai magyar rendezvény, amely a januári hárompárti autonómiamegállapodást követi.

Kiss Judit 2018. március 07., szerda

Monológok és dialógusok a centenárium évében

Annak ellenére, hogy több körültekintően kigondolt, jószándékú kezdeményezés is indult a kultúraközi párbeszéd jegyében, naivitás lenne hinni abban, hogy számottevően megváltozik a román többségnek a kisebbségekhez való viszonyulása a centenárium évében.

Balogh Levente 2018. március 06., kedd

Szájba rágós, ideologikus tanítómese a másságról – filmkritika az Oscar-díjas A víz érintéséről

Az idegen szép, a fehér ember zsigerileg gonosz, de ha férfi, akkor a fekete is. A fehér férfi legfeljebb akkor lehet valamennyire szimpatikus, ha meleg, vagy kommunista – nagyjából így lehet összefoglalni Guillermo Del Toro A víz érintése című filmjét, amelyet vélhetően éppen ezért jutalmaztak idén a legjobb filmnek járó Oscar-díjjal.

Rostás Szabolcs 2018. március 05., hétfő

Jól megoldották

Intenzív kommunikációs kampányba fogott az RMDSZ az elmúlt időszakban annak bizonygatására, hogy igenis indokolt a román balliberális koalícióval a 2016-os parlamenti választásokat követően kötött együttműködés fenntartása, folytatása.

Vélemény
Balogh Levente: Gumitörvény a kisebbségi panaszok ellen

Bár alapvetően nem a kisebbségek ellen irányul, nagyon könnyen a jogtiprások miatt panaszkodó kisebbségi ...

Páva Adorján: Emlékező hősök

Ma nemcsak negyvennyolcas hőseinket illeti tisztelet, hanem az emlékezőket is: azokat, akiknek gigabittel száguldó élete ...

Kiss Judit: De mi lesz a hálapénzzel?

Felháborító esetek és elgondolkodtató kérdések jutnak az ember eszébe, ha akár felületesen ...

Hallgassa online rádióinkat