Páva Adorján

2019. március 07., 08:56

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze” azzal a céllal, hogy a román és a magyar diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját, illetve a Tamási nebulói tanórákon kívül is gyakorolhassák az állam nyelvét.

Az interetnikus programnak nevezett kezdeményezést nem holmi minisztériumi, nemzetállami délibábok szülték, hanem a valóság: a magyar diákokkal meg kell ismertetni, szerettetni a román nyelvet, nem pedig tölcsérrel beléjük erőszakolni. A nemzetközi cserediákprogramokat idéző kezdeményezés ötletgazdája Manuela Nicoleta Stîngă Hargita megyei tanfelügyelő, aki – a találkozó valamennyi megvalósítójával egyetemben – dicséretes módon felismerte: a székelyföldi diákoknak messze nem elég a vaskos tananyag bemagolása ahhoz, hogy becsületesen megtanuljanak románul. Ehhez még a lassacskán teret hódító speciális tanterv sem elég: minél több valós tapasztalat megélését kell elősegíteni, hogy a tömbben élő magyar fiatalok ha nem is tökéletesen, de magabiztosan kommunikáljanak románul.

Ezért lehetnek rendkívül hasznosak az udvarhelyihez hasonló kezdeményezések – de ez csak az egyik „nyerő” vetület. Azt se feledjük, hogy az említett program révén a craiovai diákok is különleges, talán életre szóló tapasztalatokat szerezhettek. Hiszen első látogatáskor még a szórványból érkező magyar fiatalnak is szokatlan, hogy a Székelyföldön minden más: az utcán, az üzletekben magyarul beszélnek, és minden ki van írva magyarul is – mit szóljon akkor egy oltyán középiskolás? „Noha az elején féltem, hogy kínos csend lesz közöttünk, nagyon hamar megtaláltuk a helyünket a jó fogadtatásnak köszönhetően” – mondta a neves craiovai főgimnázium, az I. Károly-iskola egyik tanulója, aki szerint jók voltak a programok és a társaság is, ugyanakkor nagyon megfogta őt Székelyudvarhely kisvárosi hangulata, a régies típusú épületek. Hozzátette, sok más mellett néhány magyar szót is megtanult a helyiektől.

Sohasem tudhatjuk, lehet, hogy egy-két évtized múlva Rareș Vasilicáék közül kerül ki azon vezető politikusok egyike, akik pró és plusz: valóban megmentik Romániát. És akkor talán számítani fog az a gyerekkori barátság, amelyek most köttettek az udvarhelyi srácokkal. Ugyanis az interetnikus program szervezői, résztvevői szerint noha a projekt egymás kultúrájának megismeréséről és egymás elfogadásáról szólt, annál jóval több történt: barátságok szövődtek, a vendégek pedig már a craiovai viszontlátást szervezik.

Persze könnyen megeshet, hogy sem az I. Károly, sem pedig a Tamási Áron diákjai nem váltják meg a világot. Azonban jelenleg csakis az efféle alulról építkezés ad reményt arra, hogy majd, valamikor tisztességesen megértjük egymást.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. május 10., péntek

Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális európai uniós csúcsot, amelyen az EU jövőjéről határoznak a résztvevő állam- és kormányfők.

Makkay József 2019. május 09., csütörtök

Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy legyen, mintha valaki felkerekedik, és meglátogatja a szomszédos országban élő ismerőseit vagy rokonait. De ezt sokan mégsem így gondolják.

Balogh Levente 2019. május 07., kedd

Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még mindig teljesen bizonytalan, ugyanakkor a jelenség ismét csak rávilágít a román kormányok és illetékes hatóságok tehetetlenségére és jövőkép-nélküliségére.

Kiss Judit 2019. május 06., hétfő

Egy ötlet mint öngól

Senki nem vitathatja, hogy a romániai magyar diákoknak joguk lenne ahhoz, hogy épp annyi eséllyel induljanak a nagybetűs Életbe, és úgy érvényesüljenek a hazai társadalomban, mint többségi társaik.

Balogh Levente 2019. május 03., péntek

Gyümölcsöző magyargyűlölet

Nagy meglepetést nem jelent, ugyanakkor nagyon élethű képet fest a romániai valóságról a legfrissebb közvélemény-kutatás, amely a pártok népszerűségét vizsgálta.

Makkay József 2019. május 02., csütörtök

A minden határt túllépő temetőgyalázás

Már szinte meg sem lepődik az ember, amikor a magyarellenes megnyilvánulások hosszú sorában ezúttal magyar temetőgyalázást követ el a román hatalom a Bákó megyei Dormánfalva önkormányzata révén.

Balogh Levente 2019. április 26., péntek

Románia, káoszország

A román belpolitikai életben ma már egyetlen, biztosnak nevezhető elem van: a mindent egyre jobban eluraló káosz.

Pataky István 2019. április 24., szerda

Biztos-e Johannis győzelme?

Laza cicázásnak számít a politikai küzdelem szereplői számára az európai parlamenti választásokat megelőző kampány a Cotroceni-palotáért folytatott meccshez képest, pedig egyelőre csak egyetlen olyan jelöltet ismerünk, aki nyilvánosan bejelentette indulási szándékát az államfői pozícióért.

Balogh Levente 2019. április 19., péntek

A Notre-Dame és a feltámadás

Azt mondják, rendszerint mindenki emlékszik arra, éppen hol volt, és mivel foglalkozott, amikor valamilyen világrengető jelentőségű esemény – például a Kennedy-gyilkosság vagy a 9/11-es terrortámadás – történt.

Kiss Judit 2019. április 17., szerda

Szemetelők és bizakodók

Úgy tűnik, mintha az igazi, napsütéses tavasz érkeztével egyre többeket kezdene zavarni a természetben és a lakott területeken is szétterjedő szemét.

Vélemény
Balogh Levente: Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális ...

Makkay József: Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy ...

Balogh Levente: Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még ...