Balogh Levente

2018. január 26., 08:51

Ráérős kormányalakítás

Mintha egy kis zavar támadt volna a kormánykoalíció fő erejét adó Szociáldemokrata Párton (PSD) belül azt követően, hogy Liviu Dragnea pártelnök alig több mint fél éven belül a párt második renitenskedő miniszterelnökét is megbuktatta.

Eleinte úgy tűnt, minden a lehető legolajozottabban megy majd. Hiszen a Dragneával ellentétbe került Mihai Tudose miniszterelnök gond nélkül lemondott, miután a pártvezetés megvonta tőle a politikai bizalmat, majd ugyancsak rekordgyorsasággal sikerült kiválasztani az utódját a Dragneával azonos megyéből, Teleormanból származó Viorica Dăncilă személyében. Úgy tűnt, minden a legjobb úton halad afelé, hogy Dragnea végre mindent szorosan a kezében tartson – elsősorban a kormányt –, hiszen az eddig az EP-ben parkolópályán tartott Dăncilă kapcsán elődeivel ellentétben kevésbé tűnt valószínűnek, hogy bármilyen témában is szembefordul vele.

A kormányalakítás azonban a vártnál keményebb diónak tűnik. A jelek szerint itt már nem feltétlenül csak Dragnea kénye-kedve szerint történnek a dolgok, legalábbis akár ezt is jelentheti az a tény, hogy az előre bejelentett hétfői időpontban a párt végrehajtó testülete nem döntött a kormányt érintő változásokról, az új kabinet tagjainak névsoráról. A kiszivárgott hírek szerint azért, mert a megyei szervezetek rivalizálásba kezdtek, hogy kinek az emberei kerüljenek be a kabinetbe. Vagyis miután Dragnea megkapta a reményei szerint teljes mértékben „távirányítható” kormányfőt, a kormány munkájába saját embereiken keresztül más párttársai is bele akarnak szólni.

Dragnea pedig legalább részben enged nekik, hiszen számára saját pozíciójának, párton belüli támogatásának a megőrzése a cél, ezért cserében pedig a megyei szervezetek kiskirályai egyre nagyobb árat kérhetnek, ha már helyzetbe hozta őket azzal, hogy egy újabb kormányfő megbuktatásában kérte a segítségüket. Igaz, azzal le is kötelezheti őket, ha „bemenedzseli” az általuk javasolt embert a kormányba.

Elgondolkodtató kérdés, miért érzi mindeközben Dragnea úgy, hogy az RMDSZ támogatását is meg kell szereznie a kormány számára. Valószínűleg úgy látja, hogy valamilyen formában ellensúlyoznia kell a párton, illetve a koalíción belüli, számára potenciális veszélyt jelentő áramlatokat. Ezért szorgalmazza, hogy „biztosítékként” az RMDSZ támogassa a parlamentben az új kormányfőt és kabinetjét.

A másik ok, hogy a mindenkori román kormánynak mindig jól jön, ha „a magyarok” is legitimálják. Ez persze valamelyest növeli az RMDSZ súlyát, de a kormányra lépéséről szóló híresztelések egyelőre nem többek spekulációnál. Amíg hivatalosan nélküle is megvan a kormány parlamenti többsége, addig nem rendelkezik akkora befolyásolási potenciállal, hogy célkitűzéseit legalább részben megvalósíthassa, csupán azt az illúziót keltené, hogy kisebbségbarát koalíció van hatalmon, és megkérdőjelezhetővé tenné, ha a magyar kormány – mégoly indokoltan is – bizonyos helyzetekben fellép Bukaresttel szemben az erdélyi magyar közösséget ért sérelmek miatt.

Hiszen ha épp az 1918-as gyulafehérvári román nagygyűlés centenáriumán vállalna ismét kormányszereplést, az a külvilág szemében – a tényekkel ellentétben – épp azt a képet erősítené, hogy az önmagát ünneplő Romániában tényleg nincsenek érdemi problémák a magyar kisebbség jogainak szavatolása körül.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Páva Adorján 2018. január 24., szerda

Autonomista tűzoltás és pótcselekvés

Csupán bő két hétnek kellett eltelnie ahhoz, hogy egy erdélyi magyar politikai szereplő alátámassza azokat a véleményeket-félelmeket, melyek szerint a hárompárti közös autonómianyilatkozat csupán egy újabb hangzatos, ám érdemi tartalom után üvöltő megnyilatkozás.

Rostás Szabolcs 2018. január 23., kedd

MeToo: csend és csőd

Sokak számára bevallottan csalódást okozott, hogy az enyhe túlzással világméretűnek nevezhető #MeToo-kampány kirobbanása óta eltelt közel négy hónap alatt az erdélyi magyar társadalmat nemigen „mozgatta meg” a szexuális zaklatások ellen fellépő mozgalom.

Bálint Eszter 2018. január 21., vasárnap

Lépésszámcél szociálliberális módra

Egyet előre, egyet hátra – írtuk néhány nappal ezelőtt.

2018. január 21., vasárnap

A nyelv a legfontosabb

A szilveszteri marosvásárhelyi – csapnivaló fordítással született – nyelvi idiótaságnak meglehetősen nagy volt a sajtóvisszhangja.

Balogh Levente 2018. január 19., péntek

De mi lesz az akasztással?

A romániai valóságot nem, vagy csak hiányosan ismerő szemlélő számára akár még példaértékűnek is tűnhet, hogy Mihai Tudose volt miniszterelnöknek csupán néhány nappal azt követően már le is kellett mondania, hogy egy televíziós műsorban úgy nyilatkozott az autonómia kapcsán: ugyanaz az álláspontja, mint amikor korábban szé

Kiss Judit 2018. január 17., szerda

Okostelefonok és digitális bennszülöttek

Nem lep meg már senkit, hogy rendületlenül, gombamód szaporodnak a közoktatást érintő módosítások, hiszen így van ez évek-évtizedek óta.

Rostás Szabolcs 2018. január 16., kedd

Dâmboviţa-parti víziótlanság

Vajon hány politikai öngyilkossági kísérletet képes túlélni egy politikai alakulat? Meddig teheti kockára büntetlenül a saját hitelét a választói előtt egy olyan párt, amely nem is olyan rég, tizenhárom hónappal ezelőtt simán megnyerte a parlamenti választásokat?

Balogh Levente 2018. január 15., hétfő

Belviszály újratöltve

„Most tehát itt van a régi-új, áramvonalas második Dragnea-kormány, amely a miniszterelnök ígérete szerint engedelmesen végrehajtja majd a pártelnök minden utasítását. Legalábbis addig, amíg elődjéhez hasonlóan Tudose rá nem kap a hatalom ízére” – írtuk tavaly júniusban.

Rostás Szabolcs 2018. január 14., vasárnap

Centenáriumi üzenet

Nem tudom, készült-e leltár valahol arról, hányszor sértették, alázták meg román közméltóságok az erdélyi magyarokat az elmúlt közel három évtized során. Korábbra azért ne nyúljunk vissza, mert a kommunizmus idején ugye kisebbségi kérdés egyszerűen nem létezett.

Balogh Levente 2018. január 12., péntek

Autonómiaküzdelem mindenki ellen

Az unalomig ismert szövegektől a némi újszerűséggel is bíró felvetésekig fedték le a palettát a román pártok reakciói arra, hogy a három erdélyi magyar párt elnöke közös állásfoglalást írt alá arról, hogy egyeztetik az autonómiaelképzeléseiket.

Vélemény
Páva Adorján: Autonomista tűzoltás és pótcselekvés

Csupán bő két hétnek kellett eltelnie ahhoz, hogy egy erdélyi magyar politikai szereplő alátámassza azokat ...

Rostás Szabolcs: MeToo: csend és csőd

Sokak számára bevallottan csalódást okozott, hogy az enyhe túlzással világméretűnek nevezhető ...

Bálint Eszter: Lépésszámcél szociálliberális módra

Egyet előre, egyet hátra – írtuk néhány nappal ezelőtt.

Hallgassa online rádióinkat