Balogh Levente

2019. április 09., 12:47

Pozsonyi himnuszfrász

Némi relatív nyugalom után egyszerre két helyszínen is terítékre került a magyarellenesség az elmúlt napokban. Az ukrán hatóságok indoklás nélkül kitiltották Ukrajnából Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt, illetve kiderült: a szlovák parlament a Most–Híd szlovák–magyar vegyes párt értékes közreműködésével a magyar himnusz éneklését keményen büntető törvénymódosítást fogadott el.

Míg az előbbi esetben elmondható, az ukrán illetékesek láthatóan mindent megtesznek annak érdekében, hogy igazolják: teljes mértékben illik országukra a „latorállam” jelző, és jelen állapotában semmi keresnivalója sincs az EU-ban vagy a NATO-ban, a pozsonyi eset még súlyosabb. Hiszen itt egy régóta európai uniós tagállam egyik kormánypártjának képviselője kezdeményezte a törvénymódosítást, amelynek értelmében a nyilvános rendezvényeken a külföldi országok himnuszát csak akkor lehet elénekelni, ha az illető ország hivatalos küldöttsége is jelen van.

Hogy a nacionalista Szlovák Nemzeti Párt politikusát, aki a módosítást benyújtotta, nem csupán általában zavarják más nemzetek himnuszai, hanem kifejezetten ránk, magyarokra szabta a javaslatot, ő maga vallotta be, amikor azzal indokolta kezdeményezését, hogy számára nem jó érzés, amikor a dunaszerdahelyi labdarúgócsapat, a DAC szurkolói a magyar himnuszt éneklik. A pozsonyi parlament pedig nagy többséggel meg is szavazta a javaslatot – beleértve a szlovák–magyar Most–Hidat is, amelynek még a magyar képviselői is igennel voksoltak. Nem öngyűlöletből – hanem mert fogalmuk sem volt, miről szól a módosítás. Amivel rögtön meg is mutatták, mennyire veszik komolyan a saját munkájukat, illetve azon ígéretüket, hogy egy nem etnikai párt tagjaként is védeni kívánják a magyarok jogait.

Most persze a magyar–szlovák konfliktus mélyülését megelőzendő a pozsonyi kormányoldal megígér fűt-fát, miszerint a törvény nem lép majd hatályba, a vegyes párt pedig próbál tüzet oltani, mondván: közbenjártak az államfőnél, aki ígéretet tett, hogy visszaküldi a parlamentnek a jogszabályt. Ez azonban nem teszi meg nem történtté az esetet, ráadásul magyar ügyekben sohasem tudni, mennyit és hogyan tartanak be az ígéretekből az utódállamok politikusai.

Az ügyből mindenesetre több tanulság is levonható. Az egyik, hogy hiába a közös érdekek, a régió kisebb létszámú nemzeteinek érdekében történő közös föllépés szükségessége az EU-n belül és kívül, egyes többségi politikusokban még mindig akkora mértékű a kisebbségi komplexus, a magyarokkal szembeni frusztráció, hogy bármikor képesek a torkunknak ugrani – persze „csak” jelképesen, ilyen magyarellenes törvénymódosítások útján –, ha úgy érzik, rosszul áll a szénájuk, csökkenőben a népszerűségük. Ezt ellensúlyozandó Szlovákiában, Romániában, korábban Szerbiában és most Ukrajnában sohasem kellett érdemi reformötletekkel előállni – elég volt valamilyen magyarellenes javaslat vagy kirohanás, és máris szebben festettek a közvélemény-kutatási eredmények.

A másik tanulság, amit persze már rég tudunk, de most ismét nyilvánvalóvá vált: az Európai Unió jelenlegi berendezkedése a legkevésbé sem képes szavatolni az őshonos, saját szülőföldjükön számbeli kisebbségben élő nemzeti közösségek jogainak védelmét. Hiába léteznek ugyanis szépen hangzó irányelvek, ajánlások és egyéb szövegek, ha azok betartását a jelenlegi körülmények között nem lehet kikényszeríteni, a betartásuk elmulasztását pedig számonkérni, mivel az uniós intézmények mindegyike – élen az uniós szabályok betartatására létrehozott Európai Bizottsággal – hanyatt-homlok igyekeznek elhárítani minden felelősséget a kisebbségi ügyekben. Amíg tehát nem sikerül egy EU-s szintű, kötelező érvényű kisebbségvédelmi mechanizmust kidolgozni és elfogadtatni, a szabotálásuk szankcionálását lehetővé tevő eszközökkel együtt, addig az EU-ban élő őshonos kisebbségek léte továbbra is veszélyben van.

A harmadik, az erdélyi magyarok számára is fontos tanulság pedig az, hogy a tartalom nélküli, csak lózungok szintjén létező „multikulti” jegyében fogant vegyes pártok nem igazán tudnak életképes alternatívát jelenteni a kisebbségi érdekképviselet terén az etnikai pártokkal szemben. Erre vélhetően felvidéki nemzettársaink is egyre nagyobb számban döbbennek rá, és a következő választáson kellőképpen honorálják majd azt a hatékonyságot, ahogy a Most–Híd „védte” a magyar érdekeket.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Pataky István 2019. április 08., hétfő

Kelemen Hunortól fél Ukrajna

Sokat elárul a negyvenkét millió lakosú Ukrajna jelen állapotáról, hogy Kelemen Hunortól retteg. Az RMDSZ elnöke nyilván Kárpátalja elcsatolásának céljával utazott Ungvárra, 

Balogh Levente 2019. április 05., péntek

Timmermans szereptévesztése

A világért sem szeretnénk, ha úgy tűnne: egyetértünk azzal, ahogy a névleg Viorica Dăncilă – valójában Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök – vezette kabinet kormányoz a gazdaság, az oktatás, a szociális szféra és persze az igazságszolgáltatás terén.

Kiss Judit 2019. április 03., szerda

Robotoló fantomgyerekek

Miközben a romániai iskolarendszer úgymond az „életre készíti fel” a gyerekeket, szép csendesen elveszi tőlük a gyerekhez illő, méltó, régebben természetesnek számító életforma lehetőségét.

Pataky István 2019. április 02., kedd

Johannis játszik

Fikusznak hívják a háta mögött Klaus Johannist. Keveset beszél, ellenben sokat hallgat. Az utóbbi napokban kétszer is kivonult a jól előkészített mikrofonállvány és az elnöki hivatal kamerája elé, de – ahogyan mindig – az előadás unalmasra sikerült. 

Bálint Eszter 2019. április 01., hétfő

Nagy kapzsiságnak visszakozás a vége

Visszavett kicsit a kapzsiságból a kormány – mondhatjuk azt követően, hogy a szociálliberális kabinet módosította pénteki ülésén a hírhedt, 2018/114-es, többnyire adóügyi intézkedéseket tartalmazó sürgősségi kormányrendeletet.

Balogh Levente 2019. március 29., péntek

Nagykövetségbotrány újratöltve

Most hirtelen nem tudnám megmondani, volt-e már példa arra, hogy egy kormány egy éven belül szinte lépésről lépésre, szóról szóra ugyanazt az orbitális hibát kövesse el, a legcsekélyebb jele nélkül annak, hogy az első fiaskóból tanult volna.

Makkay József 2019. március 28., csütörtök

Kormányzati szerencsejáték

Úgy tűnik, az igazságügyi jogszabályok önkényes módosításainak belföldi és európai botránya eltörpül a nagyobb gond mellett, amelyet a román kormány hűbelebalázs módjára elindított „gazdasági reformja” okoz.

Balogh Levente 2019. március 26., kedd

Tisztújításból konfliktusba

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) a hétvégi tisztújító küldöttgyűlés előtt sem volt könnyű helyzetben, és nincs ez másként az új elnök megválasztása után sem. Most komoly az esély arra, hogy a saját „kezűleg” hozza még nehezebb helyzetbe magát.

Pataky István 2019. március 25., hétfő

A románokon múlhat az RMDSZ sikere

Kampányüzembe kapcsolt a román politikum, pedig két hónap van még az európai parlamenti választásokig. A pártok vezetői úgy járják az országot, mintha országos megmérettetés következne.

Balogh Levente 2019. március 22., péntek

Johannis kampányízű pótcselekvése

Ki az, aki nem igennel válaszolna, ha egy népszavazáson azt a kérdést tennék fel: Szeretné-e, ha jövő hónaptól mindent ingyen kaphatna meg, amit csak akar? 

Vélemény
Pataky István: Kelemen Hunortól fél Ukrajna

Sokat elárul a negyvenkét millió lakosú Ukrajna jelen állapotáról, hogy Kelemen Hunortól retteg. ...

Balogh Levente: Timmermans szereptévesztése

A világért sem szeretnénk, ha úgy tűnne: egyetértünk azzal, ahogy a névleg Viorica Dăncilă – ...

Kiss Judit: Robotoló fantomgyerekek

Miközben a romániai iskolarendszer úgymond az „életre készíti fel” a gyerekeket, szép csendesen ...

Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat