HIRDETÉS

Makkay József

2019. január 07., 09:54

Politikai váltógazdaság román módra

Az utóbbi hetekben több román ember is megkérdezte tőlem, hogy erdélyi magyarként miért szeretjük a PSD-t, az RMDSZ pedig miért „ezeket a bűnözőket” támogatja? Ezekből a véleményekből vált számomra egyértelművé, hogy sok erdélyi román azt hiszi, ha az RMDSZ akarná, akkor a szociáldemokrata kormányt simán le lehetne váltani.

A románságot foglalkoztató kérdést néhányan azért szegezték nekem, mert úgy gondolták, magyar újságíróként tudom, hogy „pártunk” miért nem akarja eltakarítani az útból a PSD-t, hozzájárulva a liberális ellenzék által – élén Klaus Johannis államfővel – ígért, tejjel-mézzel folyó Kánaán kezdetéhez.

Először meghökkentem, de amikor ismeretségi körömből már az ötödik román ember is ezekkel az aggályokkal hozakodott elő, elkezdtem töprengeni, hogy netán az ünnepek táján lemaradtam valami fontos belpolitikai eseményről, és e mioritikus ország szépreményű jövője az én lelkemen is szárad. Hamar kiderült azonban, hogy egyes tévéadók által a nagy ellenzéki reményként eladott bizalmatlansági indítvány sikertelenségét próbálják szokás szerint a magyarság nyakába varrni.

Időbe tellett, amíg román ismerőseimnek elmagyaráztam, hogy egyrészt nem minden erdélyi magyar RMDSZ-pártfogó, másrészt nem az erdélyi magyar politikán múlik, hogy mi történik Romániában. A matematika nagy úr: bárhogy is csűrik-csavarják, a mai kormányzó pártoknak többségük van a törvényhozásban, a szociáldemokrata kormány pedig köszöni szépen, jól van. A nép tudná leváltani, ha akarná.

Másrészt nekem nagyjából mindegy, hogy melyik jelenlegi román párt van hatalmon. Erdélyi magyarként bennünket egyik sem kedvel, elvárásainkat egyik sem teljesíti, sőt azoknak a románoknak az igényeit sem, akik Erdély számára pénzügyi autonómiát kérnek. Innentől fogva egyiknek sem drukkolok, mert egyikben sem bízom.

Még frissen él emlékezetemben Kolozsvár polgármesterének, Emil Bocnak a beszéde a négy erdélyi liberális polgármester által a Nyugati Szövetség néven összehozott együttműködés temesvári bemutatkozásáról, ahol nyugat-európai önkormányzati vezetőkhöz hasonló hévvel szállt síkra a nagyvárosok pénzügyi autonómiája mellett. Újabban az az Emil Boc követel pénzügyi önrendelkezést, akinek jó pár évvel korábbi kormányzása idején tapodtat sem haladt előre a decentralizáció, és aki szintén semmit nem tett a magyarok által három évtizeden át kitartóan követelt helyi autonómia megvalósulásáért. Akkori főnöke, Traian Băsescu államfő úgy fogalmazott, annyi autonómiája lesz Udvarhelynek, mint Caracalnak. De még annyi sem lett.
Nos ha már ezt az ellenzéki társaságot is kipróbálta kormányon az ország, nagy kérdés számomra, hogy ugyanazok az emberek milyen újdonsággal tudnának előhozakodni? Kiegészülve persze az egykori magyarországi Szabad Demokraták Szövetségének (SZDSZ) „romániai inkarnációjával”, a Mentsétek meg Romániát Szövetséggel, amelynek egyház- és családellenes szólamain kívül nem találkoztam semmiféle épületes elképzeléssel az ország jövőjéről.

Számomra tehát rejtély, miért gondolják úgy a románok, hogy nekünk, erdélyi magyaroknak kell a tűzből kikaparnunk gesztenyéjüket? Miért a mi felelősségünk az, ha az ország rossz irányba megy? Miért vagyunk hibásak azért, ha politikai ideológiáktól függetlenül az elmúlt harminc esztendő román kormányai tönkreverték az országot, a román politikai elit pedig a közvagyon nagyobb részét ellopva gazdagodott meg. Csodálkozom a román választókon, hogy nem veszik észre: a két politikai tábor – amelyek közül választani akarnak –, nagyjából egy tőről fakad, a pártokban csupán névcsere történt. Amíg az erdélyi románság nem eszmél rá, hogy gazdasági fejlődés és jólét csak regionális pártok révén képzelhető el, amelyek politikusai Erdély valódi problémáit és kihívásait vállalják fel, addig különösebb jelentősége nem lesz, kit „szavaznak be” a bukaresti parlamentbe.

A népi bölcsesség tökéletesen ráillik a mai román politikára: ha elrepül egy légy, jön helyette másik, de az rendszerint sokkal jobban csíp.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. január 04., péntek

Románia az elnök

Csupa hangzatos és mindenki számára vállalható tétel olvasható a január elsején kezdődött román uniós elnökség célkitűzései között.

Balogh Levente 2018. december 28., péntek

Tájkép „háborús” év előtt

Nem is volt annyira súlyos, mint amire számítottunk – így összegezhető a 2018-as, úgynevezett centenáriumi év.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2018. december 27., csütörtök

Ami maradt a centenáriumból

Hogy a bőség zavara, avagy a történelmi léptékű momentumok hiánya okozza-e, de nehéz rangsort felállítani az idei évben a romániai társadalom, ezen belül pedig a magyar közösség szempontjából lényeges történések tekintetében.

Balogh Levente 2018. december 21., péntek

Maradnak az elfuserált Robin Hoodok

Idén is szomorúan kuporoghatnak a karácsonyfa mellett a román ellenzék politikusai, miután ezúttal sem hozott nekik karácsonyra kormányváltást a Jézuska.

HIRDETÉS
Pataky István 2018. december 20., csütörtök

Túlórázó magyar ellenzék

Napok óta tüntetnek Magyarországon. A túlórákat szabályozó „rabszolgatörvény” ellen demonstráló tömeg a vasárnapi, parlament előtti tüntetésen volt a legnagyobb, akkor talán elérte a tízezret a tiltakozók száma. Ennyit a lényegről. 

Páva Adorján 2018. december 19., szerda

Felnőni a „hülyegyerekekhez”

Egyre több vizsgaeredményből, felmérésből, statisztikából, százalékarányból olvasható ki, hogy a fiatalok jelentős része gyakorlatilag hülye.

HIRDETÉS
2018. december 18., kedd

A szovjet tankerőszaktól az uniós bankerőszakig: Kozma Zsolt teológus a migrációról, Európa sorsáról, a nemzeti érzésekről

A balliberálisok pasztellképet festenek, amelyben a tárgyak, alakok körvonalai egymásba mosódnak, míg a konzervatívok Európája olyan mozaikokból álló kép, amelyben a tagok megőrzik színüket, alakjukat, s ezzel gazdagítják a nagy európai ikonképet.

Balogh Levente 2018. december 18., kedd

Kampánypótcselekvők

Még el sem kezdődött a 2019-es választási év, de máris bizton kijelenthetjük: az európai parlamenti és köztársaságielnök-választással is „súlyosbított” esztendő az érdemi gazdasági és szociális politika rovására menő masszív kampány jegyében telik majd.

Rostás Szabolcs 2018. december 17., hétfő

Tüntetők tévelygése

Sokan igyekeznek összefüggéseket keresni, párhuzamot vonni az elmúlt időszakban Európa több nagyvárosában rendezett utcai tüntetések, valamint a demonstrációkat kísérő hatósági fellépések között.

Balogh Levente 2018. december 14., péntek

Kinek a szövetségese a Nyugati Szövetség?

Előre próbál menekülni a kormány abban a kényszerhelyzetben, amely elé a közös infrastrukturális fejlesztés érdekében létrehozott Nyugati Szövetség megalakulása állította: fejlesztésre fordítható pénzt ígér az önkormányzatoknak.

HIRDETÉS
Vélemény
Balogh Levente: Románia az elnök

Csupa hangzatos és mindenki számára vállalható tétel olvasható a január elsején kezdődött ...

Balogh Levente: Tájkép „háborús” év előtt

Nem is volt annyira súlyos, mint amire számítottunk – így összegezhető a 2018-as, úgynevezett centenáriumi ...

Rostás Szabolcs: Ami maradt a centenáriumból

Hogy a bőség zavara, avagy a történelmi léptékű momentumok hiánya okozza-e, de nehéz rangsort felállítani ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS