Rostás Szabolcs

2019. március 19., 09:03

Politikai előjátékká silányított EP-választás

Bár a bukaresti balliberális koalíció pártjai még nem véglegesítették jelöltlistájukat, a kampány máris teljes üzemmódban dübörög, és nagy vonalakban bő két hónappal a megmérettetést megelőzően kirajzolódik a romániai politikai alakulatoknak a májusi európai parlamenti választások alkalmából közvetített üzenete, stratégiája.

Amelyek alapján nyilvánvaló, hogy a bukaresti hatalom és ellenzéke – némiképp követve a korábbi EP-választásokon tapasztalt irányvonalat – hangsúlyozottan a hazai témákra, a belpolitikai csatározásokra igyekszik kihegyezni mondanivalóját, és ennek alapján próbálja megszerezni a választópolgárok szavazatát. „Meg kell szabadítanunk az országot a PSD, az ALDE és az RMDSZ alkotta szörnyszülött koalíciótól!” – harsogják az ellenzéki liberálisok; „Ha a felelőtlen ellenzék kerül hatalomra, visszavonják a nyugdíj- és béremelést!” – hangzik a hatalmon lévők replikája. Ennek következtében pedig az egyszerű választó teljesen összezavarodik, elvégre eddig úgy tudta, hogy az európai parlamenti választások nem befolyásolják a hatalomgyakorlást az uniós tagállamokban, és nem is ez alapján alakulnak meg a nemzeti kormányok.

Az persze jó nagy túlzás – hogy ne emlegessünk füllentést –, ha egy jelölt annak ígéretével igyekszik megszerezni a választók támogatását, hogy ennyi és ennyi millió euró uniós támogatást fog kilobbizni hazája számára Brüsszelben. Merthogy ez se nem kompetenciája, se nem feladata, de nem is áll módjában. Köztudott az is, hogy legyen szó bármelyik EU-tagállam polgáráról, roppant nehéz feladat megértetni vele az uniós törvényhozási megmérettetés jelentőségét, és meggyőzni arról: az ő életét is alapvetően befolyásol(hat)ják az Európa Parlamentben hozott döntések. Bármilyen messze is érzi saját szűk pátriájától a brüsszeli-strasbourgi döntéshozatali mechanizmusokat az európai választópolgárok többsége, nem lenne szabad figyelmen kívül hagyni, hogy mindez elsősorban nem az ő hibája, arról nem beszélve, hogy ezeknek a választásoknak a tétjét, az Unió egészének a lényegét nem lehet kizárólag belpolitikai kérdésekre leszűkítve megfogalmazni.

A romániai pártokról lerí, hogy semmilyen víziójuk nincs Európa, az Európai Unió jövőjével kapcsolatban, ennek következtében megoldási javaslatokat sem képesek felmutatni azokra a problémákra – legyen szó demográfiai hanyatlásról, gazdasági kihívásokról, a migráció kérdéséről vagy éppenséggel a klímavédelem tematikájáról –, amelyekkel a kontinens szembesül. De nemcsak a politikai alakulatok, hanem a mindenkori bukaresti kormány felelőssége is óriási a tekintetben, hogy a romániai lakosság jelentős része nem sikertörténetként, hanem éppenséggel kudarcként éli meg az ország tizenkét évvel ezelőtti EU-csatlakozását, beleértve az azóta eltelt időszakot is. Egyre többen látják úgy, hogy Románia nem képes élni az uniós tagság nyújtotta lehetőségekkel, és ez egyformán érvényes a politikai téren elszenvedett kudarcokra (gondoljunk csak az igazságügy terén folytatott, szűnni nem akaró ellenőrzési mechanizmusra, amely miatt beláthatatlan a schengeni integráció időpontja), valamint az életminőség javítására.

Óriási kihívás lesz urnák elé csalogatni a választópolgárokat májusban, amikor az elmúlt hónapokban a bukaresti kormánynak saját, vagyis a Románia által delegált uniós biztossal sem sikerült közös nevezőre jutnia még azzal kapcsolatban sem, hogy milyen projektekre hívhat le közösségi támogatást. A Románia részvételével rendezett első, 2009-es EP-választáson mindössze 27, 2014-ben pedig 32 százalékos volt a részvétel nálunk, ami jóval kevesebb a 42 százalékos uniós átlagnál. Ha a román pártok továbbra is az őszi államfő-, valamint a jövő évi helyhatósági és parlamenti választás politikai előjátékának tekintik az idei EP-megmérettetést, akkor nem is lehet fokozottabb érdeklődésre számítani a választók részéről. Mindez ugyanakkor azzal is együtt jár, hogy ugyanilyen mértékben csökken a polgároknak az EU-ba, annak intézményeibe vetett bizalma is.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Bálint Eszter 2019. március 18., hétfő

Sztrádaszabadságharc

Minden valószínűség szerint csak a 15-ös szám „misztikáját” (március 15-én 15 órakor 15 perces munkabeszüntetés) tartotta szem előtt az a suceavai vállalkozó, aki meghirdette a „Románia autópályákat akar” akciót, és fogalma sem volt az időpont szimbólumértékéről.

Balogh Levente 2019. március 15., péntek

Băsescu és más ünneprontók

Szépen megalapozták a hangulatot nemzeti ünnepünkre a magyar közösség romániai jelenlétét továbbra is rossz szemmel néző román pártok és illetékesek.

Pataky István 2019. március 14., csütörtök

Európai fakírok balról és jobbról

Megvan az a vicc, amikor János bácsi a farkánál fogva forgatja a feje fölött a macskát? Mit csinálsz azzal a szerencsétlen állattal? – kérdi tőle megrökönyödve Józsi. Jót teszek vele. Na, nem most, hanem amikor elengedem – érkezik a válasz.

Kiss Judit 2019. március 13., szerda

Csak a munka menjen

Kísérleti nyúlnak tekint bennünket a tanügyminisztérium – ekképpen bírálta az oktatási rendszert – tegyük hozzá, szerfölött jogosan – az országos diáktanács, amely arra buzdította a próbavizsgázókat, hogy üres lapok beadásával tiltakozzanak a napokban a megmérettetésen.

Balogh Levente 2019. március 12., kedd

Magyar autonomisták, román „csillagászok”

Kiváló képet ad a magyar közösség helyzetéről és a román hatóságoknak a jogos magyar önrendelkezési törekvésekkel szembeni hozzáállásáról mindaz, ami a hétvégén a székely szabadság napja, illetve az autonómiát célzó jogi küzdelem kapcsán történt.

Pataky István 2019. március 11., hétfő

Magyargyűlölők valósága

Itt van ez a Realitatea (Valóság) nevű bukaresti hírtelevízió. Egykor igazi mérce volt a műfajában. Messze előzte a hasonló tematikájú magyarországi csatornákat szakmaiságban, objektivitásban. 

Balogh Levente 2019. március 08., péntek

Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő Európai Néppárt (EPP) egyik tagja, a PNL elnöke, Ludovic Orban éppen most jelentette be, hogy nagyon nem szeretne egy másik EPP-tagpárttal, az RMDSZ-szel közösen kormányozni.

Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Vélemény
Bálint Eszter: Sztrádaszabadságharc

Minden valószínűség szerint csak a 15-ös szám „misztikáját” (március 15-én ...

Balogh Levente: Băsescu és más ünneprontók

Szépen megalapozták a hangulatot nemzeti ünnepünkre a magyar közösség romániai jelenlétét ...

Pataky István: Európai fakírok balról és jobbról

Megvan az a vicc, amikor János bácsi a farkánál fogva forgatja a feje fölött a macskát? Mit csinálsz ...

Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat