Makkay József

2019. március 05., 09:26

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Egy közismert erdélyi egyetemi tanár arról ír, hogy kiábrándult az RMDSZ-ből, amiért az a román szociáldemokraták szekerét tolja tűzön-vízen át, tehát nem fog rájuk szavazni. Egy másik bejegyzés írója az erdélyi magyar pártok közötti marakodást hozza fel okként arra, miért nem megy el voksolni. Ezt a három hozzászólást szokásos reggeli internetes barangolásom során seperc alatt szúrtam ki, de naponta akár többtucatnyi ilyen véleményt is összegereblyézhetnék az erdélyi magyar politikából kiábrándultak részéről. Persze ez nem újdonság – évek óta elég népes azok tábora, akik a közélettől megcsömörölve nem szavaznak –, folyamatos létszámbeli fogyásunk újabb adatai azonban sok jót nem ígérnek azok számára, akik az elmúlt harminc esztendő erdélyi magyar választói rutinjában bízva a megszokott forgatókönyvekben hisznek.

Mindeközben a hivatalos erdélyi magyar politikában nem látom nyomát különösebb aggodalomnak, hogy a májusi EP-választásokon az RMDSZ ne lépné át az ötszázalékos küszöböt. A szövetség vezetői elviekben nyitottak a másik két erdélyi magyar politikai alakulattal folytatandó tárgyalásokra, de a kompromisszumkészség minimális. Kívülálló számára is nehezen értelmezhető e tárgyalások tétje, ha a szövetség nem ajánlja fel a – széles körű összefogással és mozgósítással megszerezhető – harmadik helyet a két kisebbik párt számára. Magától adódik a kérdés: miért kampányolnának fenntartások nélkül az MPP-sek és a néppártosok egy olyan választási lista mellett, amelyen embereik csak a „futottak még” kategóriájába kerülhetnek be?

Márpedig az EP-választások erdélyi magyar viszonylatában létezik precedens az összefogásra. Annak ellenére, hogy Tőkés László volt református püspök és az RMDSZ csúcsvezetősége között már a kétezres évek elején annyira megromlott a viszony, hogy hosszú évekig közös asztalhoz sem ültek – a két tábor között semmiféle „intézményi” párbeszéd nem folyt –, 2009-re RMDSZ-logó alatt mégis sikerült egy közös RMDSZ–EMNT-listát összehozni, amely kilencszázalékos erdélyi magyar szavazói részvételt és három európai parlamenti mandátumot hozott. Mondhatnánk persze, hogy két évvel korábban Tőkés László függetlenként jutott be az Európai Parlamentbe, és ezt a fegyvertényt legádázabb politikai ellenfeleinek is el kellett ismerniük.

A közös lista imperatívusza azonban tíz év után még inkább létszükséglet. Mára annyiban más a helyzet, hogy kevesebb a magyar szavazó, emiatt egyre kivitelezhetetlenebb luxussá vált, hogy a három erdélyi magyar politikai alakulat ne tudjon közös asztalhoz ülni és kiegyezni egymással. Amire igazából nem lehet mentség, mert a felvidéki negatív példa mindenki számára intő jel: a Magyar Közösség Pártja 2010-ben esett ki a pozsonyi parlamentből, és immár három ciklus óta hiába próbál oda visszakerülni. Időnként azt hallom és olvasom, hogy az RMDSZ-nek egy ilyen pofon kellene, hogy leüljön tárgyalni erdélyi magyar ellenfeleivel. Aki ebben reménykedik, az éppenséggel arról feledkezik meg, hogy a „pofonterápia” maga alá temethetné az erdélyi magyarság politizálását. A józan ész azt diktálja, hogy jobb megelőzni, mint gyógyítani a bajt.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. május 10., péntek

Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális európai uniós csúcsot, amelyen az EU jövőjéről határoznak a résztvevő állam- és kormányfők.

Makkay József 2019. május 09., csütörtök

Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy legyen, mintha valaki felkerekedik, és meglátogatja a szomszédos országban élő ismerőseit vagy rokonait. De ezt sokan mégsem így gondolják.

Balogh Levente 2019. május 07., kedd

Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még mindig teljesen bizonytalan, ugyanakkor a jelenség ismét csak rávilágít a román kormányok és illetékes hatóságok tehetetlenségére és jövőkép-nélküliségére.

Kiss Judit 2019. május 06., hétfő

Egy ötlet mint öngól

Senki nem vitathatja, hogy a romániai magyar diákoknak joguk lenne ahhoz, hogy épp annyi eséllyel induljanak a nagybetűs Életbe, és úgy érvényesüljenek a hazai társadalomban, mint többségi társaik.

Balogh Levente 2019. május 03., péntek

Gyümölcsöző magyargyűlölet

Nagy meglepetést nem jelent, ugyanakkor nagyon élethű képet fest a romániai valóságról a legfrissebb közvélemény-kutatás, amely a pártok népszerűségét vizsgálta.

Makkay József 2019. május 02., csütörtök

A minden határt túllépő temetőgyalázás

Már szinte meg sem lepődik az ember, amikor a magyarellenes megnyilvánulások hosszú sorában ezúttal magyar temetőgyalázást követ el a román hatalom a Bákó megyei Dormánfalva önkormányzata révén.

Balogh Levente 2019. április 26., péntek

Románia, káoszország

A román belpolitikai életben ma már egyetlen, biztosnak nevezhető elem van: a mindent egyre jobban eluraló káosz.

Pataky István 2019. április 24., szerda

Biztos-e Johannis győzelme?

Laza cicázásnak számít a politikai küzdelem szereplői számára az európai parlamenti választásokat megelőző kampány a Cotroceni-palotáért folytatott meccshez képest, pedig egyelőre csak egyetlen olyan jelöltet ismerünk, aki nyilvánosan bejelentette indulási szándékát az államfői pozícióért.

Balogh Levente 2019. április 19., péntek

A Notre-Dame és a feltámadás

Azt mondják, rendszerint mindenki emlékszik arra, éppen hol volt, és mivel foglalkozott, amikor valamilyen világrengető jelentőségű esemény – például a Kennedy-gyilkosság vagy a 9/11-es terrortámadás – történt.

Kiss Judit 2019. április 17., szerda

Szemetelők és bizakodók

Úgy tűnik, mintha az igazi, napsütéses tavasz érkeztével egyre többeket kezdene zavarni a természetben és a lakott területeken is szétterjedő szemét.

Vélemény
Balogh Levente: Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális ...

Makkay József: Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy ...

Balogh Levente: Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még ...