Makkay József

2019. március 05., 09:26

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Egy közismert erdélyi egyetemi tanár arról ír, hogy kiábrándult az RMDSZ-ből, amiért az a román szociáldemokraták szekerét tolja tűzön-vízen át, tehát nem fog rájuk szavazni. Egy másik bejegyzés írója az erdélyi magyar pártok közötti marakodást hozza fel okként arra, miért nem megy el voksolni. Ezt a három hozzászólást szokásos reggeli internetes barangolásom során seperc alatt szúrtam ki, de naponta akár többtucatnyi ilyen véleményt is összegereblyézhetnék az erdélyi magyar politikából kiábrándultak részéről. Persze ez nem újdonság – évek óta elég népes azok tábora, akik a közélettől megcsömörölve nem szavaznak –, folyamatos létszámbeli fogyásunk újabb adatai azonban sok jót nem ígérnek azok számára, akik az elmúlt harminc esztendő erdélyi magyar választói rutinjában bízva a megszokott forgatókönyvekben hisznek.

Mindeközben a hivatalos erdélyi magyar politikában nem látom nyomát különösebb aggodalomnak, hogy a májusi EP-választásokon az RMDSZ ne lépné át az ötszázalékos küszöböt. A szövetség vezetői elviekben nyitottak a másik két erdélyi magyar politikai alakulattal folytatandó tárgyalásokra, de a kompromisszumkészség minimális. Kívülálló számára is nehezen értelmezhető e tárgyalások tétje, ha a szövetség nem ajánlja fel a – széles körű összefogással és mozgósítással megszerezhető – harmadik helyet a két kisebbik párt számára. Magától adódik a kérdés: miért kampányolnának fenntartások nélkül az MPP-sek és a néppártosok egy olyan választási lista mellett, amelyen embereik csak a „futottak még” kategóriájába kerülhetnek be?

Márpedig az EP-választások erdélyi magyar viszonylatában létezik precedens az összefogásra. Annak ellenére, hogy Tőkés László volt református püspök és az RMDSZ csúcsvezetősége között már a kétezres évek elején annyira megromlott a viszony, hogy hosszú évekig közös asztalhoz sem ültek – a két tábor között semmiféle „intézményi” párbeszéd nem folyt –, 2009-re RMDSZ-logó alatt mégis sikerült egy közös RMDSZ–EMNT-listát összehozni, amely kilencszázalékos erdélyi magyar szavazói részvételt és három európai parlamenti mandátumot hozott. Mondhatnánk persze, hogy két évvel korábban Tőkés László függetlenként jutott be az Európai Parlamentbe, és ezt a fegyvertényt legádázabb politikai ellenfeleinek is el kellett ismerniük.

A közös lista imperatívusza azonban tíz év után még inkább létszükséglet. Mára annyiban más a helyzet, hogy kevesebb a magyar szavazó, emiatt egyre kivitelezhetetlenebb luxussá vált, hogy a három erdélyi magyar politikai alakulat ne tudjon közös asztalhoz ülni és kiegyezni egymással. Amire igazából nem lehet mentség, mert a felvidéki negatív példa mindenki számára intő jel: a Magyar Közösség Pártja 2010-ben esett ki a pozsonyi parlamentből, és immár három ciklus óta hiába próbál oda visszakerülni. Időnként azt hallom és olvasom, hogy az RMDSZ-nek egy ilyen pofon kellene, hogy leüljön tárgyalni erdélyi magyar ellenfeleivel. Aki ebben reménykedik, az éppenséggel arról feledkezik meg, hogy a „pofonterápia” maga alá temethetné az erdélyi magyarság politizálását. A józan ész azt diktálja, hogy jobb megelőzni, mint gyógyítani a bajt.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Balogh Levente 2019. február 26., kedd

Szimbolikus politizálás

Abban nincs sok meglepő, ha olyan szervezetek állnak elő újabb és újabb magyarellenes megnyilvánulásokkal, amelyek illetékeseit éppen azért ejtőernyőzték Erdélybe, hogy folyamatosan mérgezzék a magyar–román viszonyt. 

Rostás Szabolcs 2019. február 25., hétfő

Jövőkép, erődemonstráció

Ahhoz képest, hogy jövőképformáló iránymutatások felsorakoztatásának szánták, az RMDSZ Kolozsvárt rendezett kongresszusán sokszor olyan érzése támadt a külső szemlélőnek, mint amikor egykori katonatársak közös élménybeszámolóját hallja.

Balogh Levente 2019. február 22., péntek

Jelképérték

„Ha történetesen akkorra jelentenék be az elkövető kézre kerítését, amikor ez az írás megjelenik, már akkor is késő lenne” – írtuk pontosan három héttel ezelőtt ugyanezeken a hasábokon.

Pataky István 2019. február 21., csütörtök

Eurovíziós botrányverseny

Giccses politikai bulvár – talán így lehet a legtalálóbban jellemezni az elegáns nevű, de mára már csak a botrányai miatt híres rendezvényt, az eurovíziós dalversenyt.

Vélemény
Páva Adorján: Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott ...

Kiss Judit: Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András ...

Bálint Eszter: És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan ...

Hallgassa online rádióinkat