Kiss Judit

2018. május 04., 14:19

Páratlan kincsek, járhatatlan utak

Mindhiába áldotta meg az Isten a Székelyföldet olyan páratlan, különleges természeti kincsekkel, mint Bálványosfürdő és a Szent Anna-tó, ha az odavezető utak a kifürkészhetetlen emberi indítékok, szándékos vagy nem szándékos nemtörődömség miatt szinte járhatatlanok.

Így van ez már hosszú évtizedek óta: keréktörő kátyúk éktelenkednek a berepedezett aszfalton. Jelenleg a közlekedési minisztériumhoz tartozó, autópályákért és közutakért felelős társaság hatáskörébe tartozna, hogy megjavítsa a Sepsibükszádot Bálványoson át Torjával összekötő utat, azonban az illetékesek fittyet hánynak arra, hogy végre járhatóvá tegyék.

Úgy tűnik, az Európa-szerte akár egyenként is ritkaságnak számító természeti csodák – a kifogyhatatlan gyógyforrások, borvizek, mofetták, a kialudt vulkáni kráterben pihenő varázslatos szépségű tó, a Mohos-tőzegláp, a Büdös-barlang, a gyönyörű vidék, valamint a 12. században emelt vár romja – együttesen sem érdemlik meg, hogy bár tűrhetően járható utak vezessenek oda.

A bálványosinál sokkal szerényebb természeti, és az épített örökséghez tartozó látványosságokat tüntetnek ki Európa-szerte százszor nagyobb figyelemmel állami pénzből, gondosan védik, óvják még a környezetüket is, az átlagosnál jobban karban tartják az odavezető utakat és méltó módon kezelik egyrészt turistalátványosságként, másrészt továbbadandó kincsként.

De nem kell messzire menni, vegyünk találomra romániai vendégcsalogató célpontokat. Például Moldva egyik fontos történelmi nevezetessége, a neamţi középkori vár és környéke, valamint az odavezető utak európai mércével mérve is kitűnő állapotban várják a látogatókat, nem is beszélve a méltán híres bukovinai kolostorokról. A Bálványoshoz és a Szent Anna-tóhoz vezető utak azonban nem részesülnek abban a kegyben, hogy felújítsák őket.

A Kovászna megyei önkormányzat azt panaszolja, a fejlesztési minisztériumnál is folyamatosan lobbiznak, hogy vegyék fel az útszakaszt a fejlesztési stratégia prioritásai közé, hiszen nem megyei, hanem országos érdekeltségű az idegenforgalom miatt, de csak ígérgetés a válasz, hiszen a szaktárca az – egyelőre jobbára képzeletbeli – autópályákra összpontosít. Úgyhogy amíg valami isteni csoda nem történik, áldatlan állapotokkal maradunk: elsőrangú, de képzeletbeli autópályákkal, valóságos, de járhatatlan utakkal és méltatlanul kezelt természeti kincsekkel.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. március 12., kedd

Magyar autonomisták, román „csillagászok”

Kiváló képet ad a magyar közösség helyzetéről és a román hatóságoknak a jogos magyar önrendelkezési törekvésekkel szembeni hozzáállásáról mindaz, ami a hétvégén a székely szabadság napja, illetve az autonómiát célzó jogi küzdelem kapcsán történt.

Pataky István 2019. március 11., hétfő

Magyargyűlölők valósága

Itt van ez a Realitatea (Valóság) nevű bukaresti hírtelevízió. Egykor igazi mérce volt a műfajában. Messze előzte a hasonló tematikájú magyarországi csatornákat szakmaiságban, objektivitásban. 

Balogh Levente 2019. március 08., péntek

Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő Európai Néppárt (EPP) egyik tagja, a PNL elnöke, Ludovic Orban éppen most jelentette be, hogy nagyon nem szeretne egy másik EPP-tagpárttal, az RMDSZ-szel közösen kormányozni.

Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Vélemény
Balogh Levente: Magyar autonomisták, román „csillagászok”

Kiváló képet ad a magyar közösség helyzetéről és a román hatóságoknak a jogos ...

Pataky István: Magyargyűlölők valósága

Itt van ez a Realitatea (Valóság) nevű bukaresti hírtelevízió. Egykor igazi mérce volt a műfajában. ...

Balogh Levente: Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő ...

Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat