HIRDETÉS

Kiss Judit

2018. május 04., 14:19

Páratlan kincsek, járhatatlan utak

Mindhiába áldotta meg az Isten a Székelyföldet olyan páratlan, különleges természeti kincsekkel, mint Bálványosfürdő és a Szent Anna-tó, ha az odavezető utak a kifürkészhetetlen emberi indítékok, szándékos vagy nem szándékos nemtörődömség miatt szinte járhatatlanok.

Így van ez már hosszú évtizedek óta: keréktörő kátyúk éktelenkednek a berepedezett aszfalton. Jelenleg a közlekedési minisztériumhoz tartozó, autópályákért és közutakért felelős társaság hatáskörébe tartozna, hogy megjavítsa a Sepsibükszádot Bálványoson át Torjával összekötő utat, azonban az illetékesek fittyet hánynak arra, hogy végre járhatóvá tegyék.

Úgy tűnik, az Európa-szerte akár egyenként is ritkaságnak számító természeti csodák – a kifogyhatatlan gyógyforrások, borvizek, mofetták, a kialudt vulkáni kráterben pihenő varázslatos szépségű tó, a Mohos-tőzegláp, a Büdös-barlang, a gyönyörű vidék, valamint a 12. században emelt vár romja – együttesen sem érdemlik meg, hogy bár tűrhetően járható utak vezessenek oda.

A bálványosinál sokkal szerényebb természeti, és az épített örökséghez tartozó látványosságokat tüntetnek ki Európa-szerte százszor nagyobb figyelemmel állami pénzből, gondosan védik, óvják még a környezetüket is, az átlagosnál jobban karban tartják az odavezető utakat és méltó módon kezelik egyrészt turistalátványosságként, másrészt továbbadandó kincsként.

De nem kell messzire menni, vegyünk találomra romániai vendégcsalogató célpontokat. Például Moldva egyik fontos történelmi nevezetessége, a neamţi középkori vár és környéke, valamint az odavezető utak európai mércével mérve is kitűnő állapotban várják a látogatókat, nem is beszélve a méltán híres bukovinai kolostorokról. A Bálványoshoz és a Szent Anna-tóhoz vezető utak azonban nem részesülnek abban a kegyben, hogy felújítsák őket.

A Kovászna megyei önkormányzat azt panaszolja, a fejlesztési minisztériumnál is folyamatosan lobbiznak, hogy vegyék fel az útszakaszt a fejlesztési stratégia prioritásai közé, hiszen nem megyei, hanem országos érdekeltségű az idegenforgalom miatt, de csak ígérgetés a válasz, hiszen a szaktárca az – egyelőre jobbára képzeletbeli – autópályákra összpontosít. Úgyhogy amíg valami isteni csoda nem történik, áldatlan állapotokkal maradunk: elsőrangú, de képzeletbeli autópályákkal, valóságos, de járhatatlan utakkal és méltatlanul kezelt természeti kincsekkel.

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Páva Adorján 2018. május 02., szerda

A nagy egyesülés széteső hologramja

George Ivașcu, a kultúra és a nemzeti identitás minisztere szerint a „történelmi valóság” megköveteli, hogy 2020-ig meghosszabbítsák a centenáriumi ünnepségsorozatot.

Balogh Levente 2018. május 01., kedd

Johannis kampányindítója

Klaus Johannis államfő meg akar szabadulni attól az imázstól, miszerint csöndes, háttérbe húzódó államfő, ehhez azonban folyamatosan előtérben kell lennie, ha ismét elnökválasztást akar nyerni.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2018. április 27., péntek

Életbe vágó orvosképzés

A magyar nyelvű orvosképzésnek meg kell maradnia Erdélyben – ebben minden mérvadó tényező egyetért. Az azonban, hogy ez hogyan érhető el, egyelőre még homályba vész.

Páva Adorján 2018. április 25., szerda

Idegenbe szakadt milliók milliárdjai

Számtalan elemzés, kommentár született már arról, mekkora segítséget nyújtanak a külföldön
dolgozók itthon maradó rokonaiknak, illetve a román gazdaságnak.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2018. április 25., szerda

Büntetendő bunkóság

Akadnak, akik felháborodnak, elszomorodnak, ugyanakkor sokan helyeslik a döntést, miszerint ezentúl tilos lesz fürdeni a Székelyföld és egész Románia különleges, egyedi természeti kincseként számontartott Szent Anna-tóban.

Balogh Levente 2018. április 23., hétfő

Újabb elterelő hadművelet

Mintha Románia komolyan veendő világpolitikai tényező lenne, olyan hévvel robbant ki az országban vita a kormány azon tervéről, hogy az Egyesült Államok példáját követve Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztesse az ország izraeli nagykövetségét.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2018. április 22., vasárnap

Fürdővízzel a gyereket?

Közel másfél évtized telt el azóta, hogy Traian Băsescu államfő kezdeményezésére a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSM) 2005-ben a nemzetbiztonsági kockázatok közé sorolta a korrupciót.

Balogh Levente 2018. április 20., péntek

Vasútmizéria és centenárium

Egy európai ország kellős közepén található régió politikai vezetői közös levélben fordulnak egy szomszédos ország kormányfőjéhez, hogy az hajtson végre infrastrukturális fejlesztést az országukban.

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2018. április 20., péntek

Egy generáció bukása

A romániai labdarúgás fénykorának kulcsszereplői egy emberként álltak ki Ionuţ Lupescu mellett a hazai szövetség elnöki tisztségéért folytatott harcában, de a „Császár” elbukott.

Páva Adorján 2018. április 18., szerda

Egyesített elnyomóerővel

Beteljesülhet a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem rektorának egyik nagyravágyó álma.

HIRDETÉS
Vélemény
Páva Adorján: A nagy egyesülés széteső hologramja

George Ivașcu, a kultúra és a nemzeti identitás minisztere szerint a „történelmi valóság” ...

Balogh Levente: Johannis kampányindítója

Klaus Johannis államfő meg akar szabadulni attól az imázstól, miszerint csöndes, háttérbe húzódó ...

Balogh Levente: Életbe vágó orvosképzés

A magyar nyelvű orvosképzésnek meg kell maradnia Erdélyben – ebben minden mérvadó tényező egyetért. ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS