HIRDETÉS

Molnár Judit

2017. október 24., 22:30

Örök hűtlenség

Amikor a pillanatnyi érdek úgy kívánja, a politikusok a legnagyobb nyilvánosság előtt borulnak egymás nyakába, és fogadnak örök hűséget: ezentúl, míg a világ s hét nap, csak egyazon úton, kéz a kézben, blablabla...

Meg is teszik együtt az első lépéseket, de nem ritka, hogy a második vagy harmadik napon útjaik már elválnak – egyelőre csak napközben, mondják, s talán még el is hiszik, hogy este együtt térnek majd nyugovóra. De nem sokáig. Mert amikor az egyik fél úgy érzi, nem kellett volna ez a szoros kötelék, hisz mások többet, jobbat ígérnek. S talán meg is adnák, de csak akkor derül ki, ha megpróbálják.

És elkezdődik a félrejárkálás, az ellenakciók sora, a lelepleződéskor pedig már fennhangon és büszkén vallják: eddig tartott a megfogadott mindörökké. És jönnek újabb fogadkozások, össze- és szétborulások, ők tudják vagy tán még ők sem, hogy merre is tartanak. Akik pedig hisznek nekik, és esetleg szívesen kísérnék is őket a megígért úton, csak kapkodják a fejüket, szédelegnek, nem tudják, mi történik körülöttük.

A hazai közélet körülbelül huszonhét esztendeje űzi ezt az örök hűtlenségi játékot, egyre jobban és jobban összekuszálva a kezdetben még világosan együvé tartó, illetve széthúzó szálakat. A kezdeti ideológiai máz rég lekopott, a jobb- és a baloldal emlegetése már eleve amatörizmusról árulkodik, vagyis a dörzsölt rókák rögtön tudják, naiv kezdőkkel van dolguk, akik még hisznek saját két kezük iránymutatásában. Arra használják őket, hogy egy-egy újonnan összedobott pártocskának a tagjaiként, mint reményteljes ifjakról lehessen beszélni. Aztán pedig gyorsan elkapni, lehetetlenné tenni őket olyannyira, hogy maguk se tudják már, mit is akartak volna az elején.

Nem hiszem, hogy széles e prérin van olyan, aki maradéktalanul tudná elsorolni az említett huszonhét év párttermését, illetve mindenik párt önjelölt vagy odalőtt vezérét. Vannak ugyan olyan időszakok, amikor kicsit csillapodni látszik a pártcsinálási kedv, de amikor baj van vagy csak nagy a lehetősége a baj előbukkanásának, akkor megint rákapcsolnak.

Úgy érzem, most is épp ilyen időket élünk: a kormányzó többség már végképp belebonyolódott a hazug ígéretek tömkelegébe, nem tudnak mit kitalálni, hogy a kölcsönkérést elkerülve valahogy pénzt szerezzenek, felzúgnak a nemzeti harangok, és kibújnak a napfényre az örök hűtlenségből élők. Máris kezdik osztani az észt, mondogatni, hogy ők tudnának javítani, és nem gondolnak arra, hogy sokan emlékeznek rá: amikor megtehették volna, csak rontottak. Mindent, ami még úgy, ahogy elfogadható volt.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rostás Szabolcs 2017. október 23., hétfő

Koszovó igen, Katalónia nem?

Brüsszel jobban tenné tehát, ha komolyan venné és megpróbálná kezelni ezeket az Európa-szerte tetten érhető mozgalmakat, mivel a látszat ellenére a katalánok nincsenek egyedül.

Kiss Judit 2017. október 23., hétfő

Több kell a hashtagnél a zaklatók ellen

Egy azonban világos: a virtuális kampányok előbb-utóbb lecsengenek, de a felkiáltójelnek továbbra is előtérben kellene maradnia: a hashtagnél konkrétabb lépéseket kell tenni a jelenség megfékezésére.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2017. október 19., csütörtök

RMDSZ, a megkerülhető partner

Hogy egy „klasszikust”, Kelemen Hunort idézzünk, a szociáldemokraták ismét csak „szájba verték” a magyar szervezetet.

Páva Adorján 2017. október 18., szerda

Elmormolt hazahívó szó

Egyre több hivatalos forrásból hallani olyan hangzatos számadatokat, amelyek szerint a külföldre vándorolt romániaiak alig várják, hogy hazatérjenek.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2017. október 17., kedd

Beszédes igénytelenség

„Vedd fel a glugádat, legyél mistó, betontáré!” „Nem még vagy deszkurkörec, ha megveszed az abonamentet a trámvájra” – gyakran hallani ilyesféle keverékmondatokat a nagyvárosi utcán.

Molnár Judit 2017. október 17., kedd

Nagyurak kisegérszerepben

Ismét a mondásnak megfelelően történt: egeret szültek a hegyek.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2017. október 16., hétfő

Kurz új világa

Ha földrengésszerűnek nem is nevezhető az ausztriai választásokat az előzetes felméréseket beigazolva megnyerő Sebastian Kurz vezette Néppárt győzelme, annyi bizonyosnak tűnik, hogy „sógorainknál” az eddigihez képest gyökeresen új stílusú kormányzás jöhet.

Rostás Szabolcs 2017. október 16., hétfő

Szocdemek önsorsrontása

A szocdemek népszerűségvesztésén túlmenően a rövid politikai válság első számú haszonélvezője tehát a jobbközép államfő, aki potenciális baloldali ellenjelölt hiányában várhatóan gond nélkül újrázhat a 2019-es elnökválasztáson.

Balogh Levente 2017. október 13., péntek

Katalán dilemmák, spanyol válaszok

Puigdemont és katalán függetlenségpárti társai nehezen jöhetnek ki jól ebből a helyzetből, mivel a függetlenség kikiáltásával sokra nem mennének, azt ugyanis senki sem ismerné el.

Páva Adorján 2017. október 12., csütörtök

Csapatépítő tréning

Nagyot fordult szűk két év alatt a futballvilág a magyar szurkolókkal: miközben 2015 novemberében milliók ünnepelték válogatott kedvenceikkel együtt az ősidők óta várt Európa-bajnoki szereplés kiharcolását, a drukkerek most a játékosok kifütyülésével vettek búcsút a kudarcos világbajnoki selejtezősorozattól.

HIRDETÉS
Vélemény
Rostás Szabolcs: Koszovó igen, Katalónia nem?

Brüsszel jobban tenné tehát, ha komolyan venné és megpróbálná kezelni ezeket az Európa-szerte ...

Kiss Judit: Több kell a hashtagnél a zaklatók ellen

Egy azonban világos: a virtuális kampányok előbb-utóbb lecsengenek, de a felkiáltójelnek továbbra ...

Balogh Levente: RMDSZ, a megkerülhető partner

Hogy egy „klasszikust”, Kelemen Hunort idézzünk, a szociáldemokraták ismét csak „szájba verték” ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS