Kiss Judit

2018. június 06., 08:54

Ördögi kör(forgás)

Bármennyire is elcsépeltnek, agyonhangsúlyozottnak tűnik, hogy milyen fontos a környezetvédelem, nem lehet eléggé hatékonyan felhívni rá a figyelmet.

Hiszen – ahogyan azt sokféleképpen, világszerte unalomig ismételgetik jó ideje – a technológia szélsebesen szárnyaló fejlődése, az emberi nemtörődömség és még ki tudja, mi minden eredményeként bolygónk legintelligensebb lénye afelé halad, hogy elpusztítsa saját lakóhelyét, környezetét.

Elég, ha csak arra gondolunk, hogy évente sok tonnányi műanyag hulladék kerül a tengerekbe, óceánokba, folyókba, erdőkre, mezőkre, fuldokolnak az ember által egyszer használt nejlontól delfinek, madarak, és közvetve bár, de fuldoklunk mi is. Szeméthegyek emelkednek a természetben, a szennyezettség az emberi élet és minden emberi tevékenység alapjául szolgáló ökoszisztémákat tesz tönkre, veszélyezteti az élővilág egészségét. Hulladékkal borítjuk el a természetet, a szennyezés pedig visszakerül a szervezetünkbe, és újfent szennyezünk: a kör(forgás) ördögi.

Ez a folyamat nap mint nap zajlik annak dacára, hogy a virtualitásban és a valóságban is számtalan, a környezetvédelem fontosságát tudatosító, riogató, elrettentő, apokaliptikus jövőképet vizionáló kampányt, figyelemfelhívó akciót, világnapi üzenetet és programsorozatot szórnak szét a nagyvilágba, környezetóvó intézkedéseket emelnek törvényerőre. (Végre nálunk is konkrétan körvonalazódó lépésnek tekinthető, hogy Romániában a jövő évtől kezdve nem lehet forgalomba hozni vékony és vastag műanyag szatyrokat, a környezetszennyezőnek bizonyuló zacskók importját pedig már idén beszüntetik.)

A környezetvédelemnek már 1972 óta megünneplik a világnapját június 5-én (zárójelben: manapság már alig akad valami, aminek ne lenne világnapja). Az ilyen kiemelt napokat általában évente egyszer ünneplik, holott a környezetvédelem vonatkozásában napnál világosabb, hogy az időnkénti tudatosítás mellett folyamatosan tettekre lenne szükség. A világnapnak minden évben adott témát, mottót választanak, idén a „Beat plastic pollution! If you can’t reuse it, refuse it!” (Harcolj a szennyező műanyag ellen! Ha nem használható újra, ne használd egyszer sem) a frappáns jelszó.

Jó lenne, ha a jelszavakat is újrahasznosítanánk, főként cselekedetekben és az életünk legtöbb szegmensét elárasztó közhelyek, jelszavak, üres frázisok világában ki-ki a saját házatáján és környezetében kezdene el tenni azért, hogy ne fulladjunk bele a hulladékrengetegbe. Bár ez is közhely, hátha a belátható jövőben annál többé válik.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Páva Adorján 2018. június 04., hétfő

A testet öltő feljelentő

Úgy látszik, Dan Tanasă is ember: bármennyire is képzett, sikeres magyarjelkép-vadász, ő is tud hibázni. Ugyanis a hivatásos feljelentő múlt héten olyan szívességet tett fogadott ellenségeinek, amelyet igazából csak megköszönni lehet neki.

Bálint Eszter 2018. június 04., hétfő

A szomszéd fűje zöldebb, sztrádái mentén pláne

Talán még soha nem kísért magyarországi terveket akkora román médiafigyelem, mint amekkorát az a hír kapott, miszerint az Európai Unió kohéziós alapjából 265 millió eurót fordíthat Magyarország a Budapesttől a román határig tartó M4-es autópálya új szakaszának kiépítésére.

Páva Adorján 2018. május 31., csütörtök

Idegek autonómiaharca

Autonómiaügyben régóta idejétmúlt az a megállapítás, miszerint nem szabad fejjel a falnak rohanni. A fővesztés terhe ugyanis nem azok vállát nyomja, akik ma még hisznek az önrendelkezés megvalósításában, és tenni próbálnak érte.

Kiss Judit 2018. május 30., szerda

Szöcskék, madarak, pánikrohamok

Időről időre szárnyra kelnek pánikot keltő, szerte a nagyvilágból vagy éppen tájainkról induló hírsorozatok, amik arra engedhetnek következtetni, hogy olykor „támadásba lendül” a természet az ember ellen.

Balogh Levente 2018. május 28., hétfő

Helyzetbe kerülhet az RMDSZ

Jelentősen átalakulhat a román belpolitikai paletta, miután a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) több képviselője is úgy döntött, hogy hátat fordít a pártnak, és átlép a PSD-t korábban irányító volt miniszterelnök, Victor Ponta Pro Románia nevű pártjába.

Rostás Szabolcs 2018. május 27., vasárnap

Védelem a virtuális világtól

Az elmúlt időszakban azok is megismerkedtek a GDPR betűszó mibenlétével és jelentésével, akik általában nemigen mutatnak érdeklődést az Európai Unióban hatályos szabályok és rendeletek iránt.

Páva Adorján 2018. május 27., vasárnap

Hétköznapi korrupciókiáltások

Miközben a Romániában élők elsöprő többsége súlyos problémának tartja a korrupciót, legalább egyharmaduk élt a lefizetés, a csúszó- vagy hálapénzadás lehetőségével a megkérdezésük előtt eltelt egy évben.

Balogh Levente 2018. május 25., péntek

Kirabol a kormány?

Jelen állás szerint ott tartunk, hogy a címben feltett kérdésre könnyen előfordulhat, hogy „igen, valamilyen formában mindenképpen” lesz a válasz.

Kiss Judit 2018. május 23., szerda

Halálos lájkvadászat

Döbbenetes, hátborzongató piros felkiáltójelnek tekinthető, hogy a közösségi oldalon való intenzív jelenlét és lájkvadászat miatt veszítette életét kilenc ember egy mikrobuszban, amelynek sofőrje élőben közvetítette vezetés közben az országúton való száguldást.

Rostás Szabolcs 2018. május 21., hétfő

Kódolt politikai válságok

Súlyosan tévedett, aki arra számított, hogy a centenáriumi évre, valamint a közelgő román uniós elnökségre tekintettel a bukaresti politikai osztály képviselői elássák a csatabárdot, és egy időre jegelik a nézeteltéréseiket.

Vélemény
Páva Adorján: A testet öltő feljelentő

Úgy látszik, Dan Tanasă is ember: bármennyire is képzett, sikeres magyarjelkép-vadász, ő is tud hibázni. ...

Bálint Eszter: A szomszéd fűje zöldebb, sztrádái mentén pláne

Talán még soha nem kísért magyarországi terveket akkora román médiafigyelem, mint amekkorát ...

Páva Adorján: Idegek autonómiaharca

Autonómiaügyben régóta idejétmúlt az a megállapítás, miszerint nem szabad fejjel a falnak ...

Hallgassa online rádióinkat