Kiss Judit

2018. június 06., 08:54

Ördögi kör(forgás)

Bármennyire is elcsépeltnek, agyonhangsúlyozottnak tűnik, hogy milyen fontos a környezetvédelem, nem lehet eléggé hatékonyan felhívni rá a figyelmet.

Hiszen – ahogyan azt sokféleképpen, világszerte unalomig ismételgetik jó ideje – a technológia szélsebesen szárnyaló fejlődése, az emberi nemtörődömség és még ki tudja, mi minden eredményeként bolygónk legintelligensebb lénye afelé halad, hogy elpusztítsa saját lakóhelyét, környezetét.

Elég, ha csak arra gondolunk, hogy évente sok tonnányi műanyag hulladék kerül a tengerekbe, óceánokba, folyókba, erdőkre, mezőkre, fuldokolnak az ember által egyszer használt nejlontól delfinek, madarak, és közvetve bár, de fuldoklunk mi is. Szeméthegyek emelkednek a természetben, a szennyezettség az emberi élet és minden emberi tevékenység alapjául szolgáló ökoszisztémákat tesz tönkre, veszélyezteti az élővilág egészségét. Hulladékkal borítjuk el a természetet, a szennyezés pedig visszakerül a szervezetünkbe, és újfent szennyezünk: a kör(forgás) ördögi.

Ez a folyamat nap mint nap zajlik annak dacára, hogy a virtualitásban és a valóságban is számtalan, a környezetvédelem fontosságát tudatosító, riogató, elrettentő, apokaliptikus jövőképet vizionáló kampányt, figyelemfelhívó akciót, világnapi üzenetet és programsorozatot szórnak szét a nagyvilágba, környezetóvó intézkedéseket emelnek törvényerőre. (Végre nálunk is konkrétan körvonalazódó lépésnek tekinthető, hogy Romániában a jövő évtől kezdve nem lehet forgalomba hozni vékony és vastag műanyag szatyrokat, a környezetszennyezőnek bizonyuló zacskók importját pedig már idén beszüntetik.)

A környezetvédelemnek már 1972 óta megünneplik a világnapját június 5-én (zárójelben: manapság már alig akad valami, aminek ne lenne világnapja). Az ilyen kiemelt napokat általában évente egyszer ünneplik, holott a környezetvédelem vonatkozásában napnál világosabb, hogy az időnkénti tudatosítás mellett folyamatosan tettekre lenne szükség. A világnapnak minden évben adott témát, mottót választanak, idén a „Beat plastic pollution! If you can’t reuse it, refuse it!” (Harcolj a szennyező műanyag ellen! Ha nem használható újra, ne használd egyszer sem) a frappáns jelszó.

Jó lenne, ha a jelszavakat is újrahasznosítanánk, főként cselekedetekben és az életünk legtöbb szegmensét elárasztó közhelyek, jelszavak, üres frázisok világában ki-ki a saját házatáján és környezetében kezdene el tenni azért, hogy ne fulladjunk bele a hulladékrengetegbe. Bár ez is közhely, hátha a belátható jövőben annál többé válik.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. május 17., péntek

Itt a nagykövetség, hol a nagykövetség?

A jelenlegi bukaresti kormány tevékenységéről már sokszor leírtuk, hogy tragikomikus, de van egy téma, amelyre jobban tényleg nem is passzolhatna ez a jelző: az izraeli román nagykövetség elköltöztetésének ügye.

Makkay József 2019. május 16., csütörtök

A kisajátított Úzvölgye

Tanulságos történet volt számomra a napokban eljutni az Úzvölgyébe, és testközelből látni mindazt, amiről immár bő két hete beszél az erdélyi magyar közvélemény. A haditemetőjéről ismert település Erdély és Moldva határán ma már lakatlan végvárként áll a keleti végeken.

Kiss Judit 2019. május 15., szerda

Mindennapi medvéink, mindennapi tévedéseink

Hogy mi minden húzódik a fölöttébb összetett, folyton napirenden lévő medvekérdés mélyén és mögött, abban igencsak könnyen eltévedhet az, aki tisztábban akar látni az okok, okozatok és megoldási lehetőségek labirintusában.

Pataky István 2019. május 14., kedd

Az USR-lufi és a lájkok

Itt van ez a Mentsétek meg Romániát (USR) nevű, pártnak látszó valami. Új, friss erő egy olyan választási szövetségessel, aki egyetemistaként Gheorghe Funar környezetében kóstolt bele a politikába, majd egyszer csak a miniszterelnöki székben landolt.

Balogh Levente 2019. május 13., hétfő

Megússzák Iliescuék?

Egyelőre úgy tűnik, illúziónak bizonyult, hogy esély nyílhat mindazon egykori politikai és egyéb vezetők felelősségre vonására, akiknek azt „köszönhetjük”, hogy Románia közel harminc évvel ezelőtt képtelen volt végérvényesen lerázni magáról a posztkommunista elitet.

Balogh Levente 2019. május 10., péntek

Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális európai uniós csúcsot, amelyen az EU jövőjéről határoznak a résztvevő állam- és kormányfők.

Makkay József 2019. május 09., csütörtök

Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy legyen, mintha valaki felkerekedik, és meglátogatja a szomszédos országban élő ismerőseit vagy rokonait. De ezt sokan mégsem így gondolják.

Balogh Levente 2019. május 07., kedd

Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még mindig teljesen bizonytalan, ugyanakkor a jelenség ismét csak rávilágít a román kormányok és illetékes hatóságok tehetetlenségére és jövőkép-nélküliségére.

Kiss Judit 2019. május 06., hétfő

Egy ötlet mint öngól

Senki nem vitathatja, hogy a romániai magyar diákoknak joguk lenne ahhoz, hogy épp annyi eséllyel induljanak a nagybetűs Életbe, és úgy érvényesüljenek a hazai társadalomban, mint többségi társaik.

Balogh Levente 2019. május 03., péntek

Gyümölcsöző magyargyűlölet

Nagy meglepetést nem jelent, ugyanakkor nagyon élethű képet fest a romániai valóságról a legfrissebb közvélemény-kutatás, amely a pártok népszerűségét vizsgálta.

Vélemény
Balogh Levente: Itt a nagykövetség, hol a nagykövetség?

A jelenlegi bukaresti kormány tevékenységéről már sokszor leírtuk, hogy tragikomikus, de van egy téma, ...

Makkay József: A kisajátított Úzvölgye

Tanulságos történet volt számomra a napokban eljutni az Úzvölgyébe, és testközelből látni ...

Kiss Judit: Mindennapi medvéink, mindennapi tévedéseink

Hogy mi minden húzódik a fölöttébb összetett, folyton napirenden lévő medvekérdés mélyén ...