Pataky István

2018. június 23., 16:18

Orbán-gyűlölők és hiteltelenek

Ez az írás nem a kormányról és a PSD-ről szól. Dragneáról sem. Beszélnek, írnak róluk eleget a „független” elemzők, akik szabadidejükben közösségi oldalakon szólítanak tüntetésre a kabinet ellen, vagy a „hírtelevíziók”, a „mérvadó” bukaresti napilapok, amelyeket persze az ellenzékhez ezer szállal kötődő tulajdonosok irányítanak.

Nézzük meg, mi az alternatívája Dragnea „rendszerének”. Mit ajánl az országnak a jogállamiságért aggódó, önmagát a folyamatosan elbukó bizalmatlansági indítványokkal fenékbe billentő ellenzék? Elmondta-e valaki a PNL-ből, hogy miként épít gyorsabban autópályákat, ha ismét hatalomra kerül? Hogy milyen módon fog több befektetőt vonzani? Miből és hol épít kórházakat és iskolákat? Beszélt-e valaki közülük a decentralizációról?

Azt sokszor hallottuk tőlük finomabb és durvább változatban, hogy a PSD a vörös pestis. De miért nem hallottuk ezt a szólamot a liberálisoktól akkor, amikor Băsescu ellenében szoros szellemi, szerelmi, s hatalmi szövetségbe tömörültek a szociáldemokratákkal? Mit képvisel külpolitikai vonalon a PNL–USR–PMP-hármas? Annyit hallottunk csupán tőlük, hogy Orbán Viktor rettenetes, Dragneáék pedig a magyar illiberális mintát követik, s még a fekete-tengeri gázt is odaadják a magyaroknak. A lengyeleken is szörnyülködnek amúgy. Úgy gondolják, elegendő külpolitikai programnak Brüsszel feltétlen és kritikátlan imádata.

Vége a jogállamiságnak – üvölti az ellenzék. De melyik jogállamiság esett áldozatul? Amelyik a DNA révén börtönbüntetést kért Ludovic Orbanra, a PNL européer politikust játszó elnökére? Vagy az a jogállam, amelyik felmentette, ártatlannak minősítette ugyanazt a liberális pártelnököt? Nem érzékeli vagy nem akarja érzékelni a mindig fölényesen somolygó ellenzéki vezér, hogy az ő ügyében sűrítve van benne az egész román igazságügy zavarodottsága, befolyásoltsága, működésképtelensége? És ne feledjük az aggodalom megtestesítőjét, Románia élő lelkiismeretét, a demokrácia védelmezőjét, Emmanuel Macron francia elnök kedvencét, Klaus Johannist, aki úgy gondolja, nagyon sokat kell gondolkoznia egy alkotmánybírósági döntés végrehajtásán. S úgy tűnik, megteheti büntetlenül. Akkor pedig mások is megtehetnek bármit, nemde?

A jelenlegi elitista, kioktató, csak az értelmiségiekkel kommunikáló, a brüsszeli ukázokat tisztelegve teljesítő, Orbán Viktort gyűlölő román ellenzék hiteltelen. Nincsenek alternatív javaslataik, képtelenek az egyszerű emberekből álló nagy többséghez szólni, ezért jobb híján lenézik a szavazókat. Tehetségtelenségük nem menti Dragneáék ügyeskedő, ravasz húzásait, de pontosan oda helyezi őket, ahova valók: ellenzékbe.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Pataky István 2019. május 14., kedd

Az USR-lufi és a lájkok

Itt van ez a Mentsétek meg Romániát (USR) nevű, pártnak látszó valami. Új, friss erő egy olyan választási szövetségessel, aki egyetemistaként Gheorghe Funar környezetében kóstolt bele a politikába, majd egyszer csak a miniszterelnöki székben landolt.

Balogh Levente 2019. május 13., hétfő

Megússzák Iliescuék?

Egyelőre úgy tűnik, illúziónak bizonyult, hogy esély nyílhat mindazon egykori politikai és egyéb vezetők felelősségre vonására, akiknek azt „köszönhetjük”, hogy Románia közel harminc évvel ezelőtt képtelen volt végérvényesen lerázni magáról a posztkommunista elitet.

Balogh Levente 2019. május 10., péntek

Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális európai uniós csúcsot, amelyen az EU jövőjéről határoznak a résztvevő állam- és kormányfők.

Makkay József 2019. május 09., csütörtök

Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy legyen, mintha valaki felkerekedik, és meglátogatja a szomszédos országban élő ismerőseit vagy rokonait. De ezt sokan mégsem így gondolják.

Balogh Levente 2019. május 07., kedd

Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még mindig teljesen bizonytalan, ugyanakkor a jelenség ismét csak rávilágít a román kormányok és illetékes hatóságok tehetetlenségére és jövőkép-nélküliségére.

Kiss Judit 2019. május 06., hétfő

Egy ötlet mint öngól

Senki nem vitathatja, hogy a romániai magyar diákoknak joguk lenne ahhoz, hogy épp annyi eséllyel induljanak a nagybetűs Életbe, és úgy érvényesüljenek a hazai társadalomban, mint többségi társaik.

Balogh Levente 2019. május 03., péntek

Gyümölcsöző magyargyűlölet

Nagy meglepetést nem jelent, ugyanakkor nagyon élethű képet fest a romániai valóságról a legfrissebb közvélemény-kutatás, amely a pártok népszerűségét vizsgálta.

Makkay József 2019. május 02., csütörtök

A minden határt túllépő temetőgyalázás

Már szinte meg sem lepődik az ember, amikor a magyarellenes megnyilvánulások hosszú sorában ezúttal magyar temetőgyalázást követ el a román hatalom a Bákó megyei Dormánfalva önkormányzata révén.

Balogh Levente 2019. április 26., péntek

Románia, káoszország

A román belpolitikai életben ma már egyetlen, biztosnak nevezhető elem van: a mindent egyre jobban eluraló káosz.

Pataky István 2019. április 24., szerda

Biztos-e Johannis győzelme?

Laza cicázásnak számít a politikai küzdelem szereplői számára az európai parlamenti választásokat megelőző kampány a Cotroceni-palotáért folytatott meccshez képest, pedig egyelőre csak egyetlen olyan jelöltet ismerünk, aki nyilvánosan bejelentette indulási szándékát az államfői pozícióért.

Vélemény
Pataky István: Az USR-lufi és a lájkok

Itt van ez a Mentsétek meg Romániát (USR) nevű, pártnak látszó valami. Új, friss erő egy olyan választási ...

Balogh Levente: Megússzák Iliescuék?

Egyelőre úgy tűnik, illúziónak bizonyult, hogy esély nyílhat mindazon egykori politikai és egyéb ...

Balogh Levente: Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális ...