Pataky István

2018. június 23., 16:18

Orbán-gyűlölők és hiteltelenek

Ez az írás nem a kormányról és a PSD-ről szól. Dragneáról sem. Beszélnek, írnak róluk eleget a „független” elemzők, akik szabadidejükben közösségi oldalakon szólítanak tüntetésre a kabinet ellen, vagy a „hírtelevíziók”, a „mérvadó” bukaresti napilapok, amelyeket persze az ellenzékhez ezer szállal kötődő tulajdonosok irányítanak.

Nézzük meg, mi az alternatívája Dragnea „rendszerének”. Mit ajánl az országnak a jogállamiságért aggódó, önmagát a folyamatosan elbukó bizalmatlansági indítványokkal fenékbe billentő ellenzék? Elmondta-e valaki a PNL-ből, hogy miként épít gyorsabban autópályákat, ha ismét hatalomra kerül? Hogy milyen módon fog több befektetőt vonzani? Miből és hol épít kórházakat és iskolákat? Beszélt-e valaki közülük a decentralizációról?

Azt sokszor hallottuk tőlük finomabb és durvább változatban, hogy a PSD a vörös pestis. De miért nem hallottuk ezt a szólamot a liberálisoktól akkor, amikor Băsescu ellenében szoros szellemi, szerelmi, s hatalmi szövetségbe tömörültek a szociáldemokratákkal? Mit képvisel külpolitikai vonalon a PNL–USR–PMP-hármas? Annyit hallottunk csupán tőlük, hogy Orbán Viktor rettenetes, Dragneáék pedig a magyar illiberális mintát követik, s még a fekete-tengeri gázt is odaadják a magyaroknak. A lengyeleken is szörnyülködnek amúgy. Úgy gondolják, elegendő külpolitikai programnak Brüsszel feltétlen és kritikátlan imádata.

Vége a jogállamiságnak – üvölti az ellenzék. De melyik jogállamiság esett áldozatul? Amelyik a DNA révén börtönbüntetést kért Ludovic Orbanra, a PNL européer politikust játszó elnökére? Vagy az a jogállam, amelyik felmentette, ártatlannak minősítette ugyanazt a liberális pártelnököt? Nem érzékeli vagy nem akarja érzékelni a mindig fölényesen somolygó ellenzéki vezér, hogy az ő ügyében sűrítve van benne az egész román igazságügy zavarodottsága, befolyásoltsága, működésképtelensége? És ne feledjük az aggodalom megtestesítőjét, Románia élő lelkiismeretét, a demokrácia védelmezőjét, Emmanuel Macron francia elnök kedvencét, Klaus Johannist, aki úgy gondolja, nagyon sokat kell gondolkoznia egy alkotmánybírósági döntés végrehajtásán. S úgy tűnik, megteheti büntetlenül. Akkor pedig mások is megtehetnek bármit, nemde?

A jelenlegi elitista, kioktató, csak az értelmiségiekkel kommunikáló, a brüsszeli ukázokat tisztelegve teljesítő, Orbán Viktort gyűlölő román ellenzék hiteltelen. Nincsenek alternatív javaslataik, képtelenek az egyszerű emberekből álló nagy többséghez szólni, ezért jobb híján lenézik a szavazókat. Tehetségtelenségük nem menti Dragneáék ügyeskedő, ravasz húzásait, de pontosan oda helyezi őket, ahova valók: ellenzékbe.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Balogh Levente 2019. február 26., kedd

Szimbolikus politizálás

Abban nincs sok meglepő, ha olyan szervezetek állnak elő újabb és újabb magyarellenes megnyilvánulásokkal, amelyek illetékeseit éppen azért ejtőernyőzték Erdélybe, hogy folyamatosan mérgezzék a magyar–román viszonyt. 

Rostás Szabolcs 2019. február 25., hétfő

Jövőkép, erődemonstráció

Ahhoz képest, hogy jövőképformáló iránymutatások felsorakoztatásának szánták, az RMDSZ Kolozsvárt rendezett kongresszusán sokszor olyan érzése támadt a külső szemlélőnek, mint amikor egykori katonatársak közös élménybeszámolóját hallja.

Balogh Levente 2019. február 22., péntek

Jelképérték

„Ha történetesen akkorra jelentenék be az elkövető kézre kerítését, amikor ez az írás megjelenik, már akkor is késő lenne” – írtuk pontosan három héttel ezelőtt ugyanezeken a hasábokon.

Vélemény
Páva Adorján: Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott ...

Kiss Judit: Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András ...

Makkay József: Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális ...

Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat