HIRDETÉS

Pataky István

2018. június 23., 16:18

Orbán-gyűlölők és hiteltelenek

Ez az írás nem a kormányról és a PSD-ről szól. Dragneáról sem. Beszélnek, írnak róluk eleget a „független” elemzők, akik szabadidejükben közösségi oldalakon szólítanak tüntetésre a kabinet ellen, vagy a „hírtelevíziók”, a „mérvadó” bukaresti napilapok, amelyeket persze az ellenzékhez ezer szállal kötődő tulajdonosok irányítanak.

Nézzük meg, mi az alternatívája Dragnea „rendszerének”. Mit ajánl az országnak a jogállamiságért aggódó, önmagát a folyamatosan elbukó bizalmatlansági indítványokkal fenékbe billentő ellenzék? Elmondta-e valaki a PNL-ből, hogy miként épít gyorsabban autópályákat, ha ismét hatalomra kerül? Hogy milyen módon fog több befektetőt vonzani? Miből és hol épít kórházakat és iskolákat? Beszélt-e valaki közülük a decentralizációról?

Azt sokszor hallottuk tőlük finomabb és durvább változatban, hogy a PSD a vörös pestis. De miért nem hallottuk ezt a szólamot a liberálisoktól akkor, amikor Băsescu ellenében szoros szellemi, szerelmi, s hatalmi szövetségbe tömörültek a szociáldemokratákkal? Mit képvisel külpolitikai vonalon a PNL–USR–PMP-hármas? Annyit hallottunk csupán tőlük, hogy Orbán Viktor rettenetes, Dragneáék pedig a magyar illiberális mintát követik, s még a fekete-tengeri gázt is odaadják a magyaroknak. A lengyeleken is szörnyülködnek amúgy. Úgy gondolják, elegendő külpolitikai programnak Brüsszel feltétlen és kritikátlan imádata.

Vége a jogállamiságnak – üvölti az ellenzék. De melyik jogállamiság esett áldozatul? Amelyik a DNA révén börtönbüntetést kért Ludovic Orbanra, a PNL européer politikust játszó elnökére? Vagy az a jogállam, amelyik felmentette, ártatlannak minősítette ugyanazt a liberális pártelnököt? Nem érzékeli vagy nem akarja érzékelni a mindig fölényesen somolygó ellenzéki vezér, hogy az ő ügyében sűrítve van benne az egész román igazságügy zavarodottsága, befolyásoltsága, működésképtelensége? És ne feledjük az aggodalom megtestesítőjét, Románia élő lelkiismeretét, a demokrácia védelmezőjét, Emmanuel Macron francia elnök kedvencét, Klaus Johannist, aki úgy gondolja, nagyon sokat kell gondolkoznia egy alkotmánybírósági döntés végrehajtásán. S úgy tűnik, megteheti büntetlenül. Akkor pedig mások is megtehetnek bármit, nemde?

A jelenlegi elitista, kioktató, csak az értelmiségiekkel kommunikáló, a brüsszeli ukázokat tisztelegve teljesítő, Orbán Viktort gyűlölő román ellenzék hiteltelen. Nincsenek alternatív javaslataik, képtelenek az egyszerű emberekből álló nagy többséghez szólni, ezért jobb híján lenézik a szavazókat. Tehetségtelenségük nem menti Dragneáék ügyeskedő, ravasz húzásait, de pontosan oda helyezi őket, ahova valók: ellenzékbe.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Páva Adorján 2018. június 22., péntek

Jégtörő Cătălin

Megtört a jég. Csak idő kérdése volt, meddig lehet mesterségesen, mélységesen igazságtalan, álságos és csalárd módon fagypont alatt tartani a románok közvélekedését országuk felépítéséről, berendezkedéséről, a helyi erőforrások, javak felhasználásáról, elosztásáról, elszipolyoz&

Kiss Judit 2018. június 20., szerda

Mielőtt magába szippant az álvalóság

„Hátborzongatóan emberszerű sellőtestet sodort partra az óceán! Megrázó felvételek!”, „A pápa támogatja Trumpot!”, „Permetezd körbe a házad ezzel az egyszerű szerrel, és örökre eltűnnek a hangyák!”, „Meghalt Rowan Atkinson, Mr. Bean megformálója!”

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2018. június 19., kedd

Korrupció, vadászat, hosszútávfutás

A feje tetejére állította a román belpolitikát az alkotmánybíróság döntése, amely szerint Klaus Johannis államfő köteles eleget tenni az igazságügy-miniszter kezdeményezésének, és le kell váltania a korrupcióellenes főügyészt.

Bálint Eszter 2018. június 17., vasárnap

Már tudjuk, miért nem épülnek az autópályák

Talán sokak számára elcsépeltnek hat a romániai autópálya-építések témája, de a mindenkori kormányok valahogy mindig okot szolgáltatnak arra, hogy bíráló hangvételű publicisztikákban szerepeljenek csak a sztrádák.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2018. június 14., csütörtök

Az orosz vébé – vagy mindannyiunké?

Mire e sorokat kinyomtatják, és az olvasók elé kerülnek, a meglehetősen szokatlan, csütörtöki kezdés nyomán már mindenki tudni fogja, hogyan végződött az oroszországi labdarúgó-világbajnokság nyitómeccse a házigazdák és Szaúd-Arábia között.

Páva Adorján 2018. június 13., szerda

Az anyanyelvhasználat kicsinyítő képzője

Előrelépéseket tartogat a kisebbségi anyanyelvhasználat terén az új közigazgatási törvénykönyv, amelynek tervezetét a héten fogadta el a szenátus, és a döntéshozó kamaraként eljáró képviselőház asztalára került.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2018. június 12., kedd

Alázó, megengedő tanügyi rendszerünk

Felháborító, hogy simán megtörténhet, ami a minap Kolozsváron: a halláskárosultak iskolájában a diákok éjszakai felügyeletével megbízott alkalmazott ököllel többször arcon ütötte, majd halálosan megfenyegette a bentlakó diáklányt.

Balogh Levente 2018. június 11., hétfő

Az idill vége

Már számon tartani is nehéz, hány nemzetközi konszenzust rúgott fel eddig Donald Trump amerikai elnök Jeruzsálem Izrael fővárosaként való elismerésétől az iráni atomalku felmondásán át legutóbbi, gazdasági jellegű húzásáig.

Rostás Szabolcs 2018. június 10., vasárnap

Román abszurd

Még szerencse, hogy Romániának van egy világklasszis teniszezője, aki hosszú ideje vezeti a világranglistát, és aki történetesen éppen az elmúlt hétvégén szerezte meg pályafutása első Grand Slam-trófeáját.

Balogh Levente 2018. június 09., szombat

Alkotmány, bíráskodás, politika

Kis túlzással azt mondhatnánk: Románia a tizenkilencmillió alkotmányjogász országává vált.

HIRDETÉS
Vélemény
Páva Adorján: Jégtörő Cătălin

Megtört a jég. Csak idő kérdése volt, meddig lehet mesterségesen, mélységesen igazságtalan, álságos ...

Kiss Judit: Mielőtt magába szippant az álvalóság

„Hátborzongatóan emberszerű sellőtestet sodort partra az óceán! Megrázó felvételek!”, ...

Rostás Szabolcs: Korrupció, vadászat, hosszútávfutás

A feje tetejére állította a román belpolitikát az alkotmánybíróság döntése, ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS