HIRDETÉS

Páva Adorján

2018. március 07., 23:09

Önrendelkezés erő és gyengeség felett

A székely szabadság napján tartandó marosvásárhelyi megemlékezés és felvonulás az első olyan nagyszabású romániai magyar rendezvény, amely a januári hárompárti autonómiamegállapodást követi.

Úgy tűnik azonban, hogy a székelyföldi önrendelkezést támogató szombati megmozdulás arra fog rávilágítani, a gyakorlatban nem mindenki gondolja komolyan a közös állásfoglalásban rögzített alapelveket. Sajnos mindez várható volt, hiszen már a megállapodás aláírásakor kiderült: az RMDSZ nyomására a dokumentumból kimaradtak az önrendelkezés érdekében tervezett konkrét lépések. Ilyen körülmények között borítékolható volt, hogy a legnagyobb magyar érdekvédelmi szervezet országos vezetése szokásához hűen „elblicceli” a Székely Nemzeti Tanács március 10-ei tömegrendezvényét, amely több éve a legnagyobb autonómiapárti megmozdulás Erdélyben.

Éppen ezért rendkívül dicséretes, hogy az RMDSZ berkein belül legalább helyi szinten érzékelik, felfogják a hatósági vegzálások ellenére immár hagyományossá vált utcai felvonulás kiemelt fontosságát. Háromszéken ugyanis – a többi magyar párthoz hasonlóan – a szövetség képviselői is nyíltan kiveszik részüket a mozgósításból. Tamás Sándor megyei RMDSZ-elnök számára egyértelmű, hogy a 2013-as nagyszabású megmozdulásokhoz (a székelyek nagy meneteléséhez, illetve az akkori marosvásárhelyi felvonuláshoz) hasonlóan idén, a centenárium évében is fajsúlyos, nemzetközi visszhangot kiváltó rendezvényre van szükség, ezt pedig csakis a magyar szervezetek összefogásával lehet elérni.

Mindez számunkra is egyértelmű, éppen ezért érthetetlen, hogy miért csak esetleges az effajta együttműködés: például Hargita és Maros megyében miért nem lehet ugyanígy eljárni? Ugyanakkor az RMDSZ központi vezetésének hozzáállása nem okoz meglepetést. Egyrészt – hangzatos autonómiamegállapodás ide vagy oda – a szövetség számára továbbra is derogál egy másik erdélyi magyar szervezet rendezvényének felkarolása, népszerűsítése. Másrészt pedig a bukaresti kötéltáncban edződő képviselőink minden bizonnyal ma is abban a tudatban egyensúlyoznak, miszerint egy utcai tiltakozás nyílt támogatását elfogadhatatlan kilengésként értékelhetik azok a hatalomgyakorlók, akiktől függnek.

Izsák Balázs, az SZNT elnöke szerint az idei év nagy kihívása, hogy elegendő erőt tud-e felmutatni a székelység annak bizonyítására, hogy nem sikerült az ellene irányuló megfélemlítés. Hogy mi és mennyi az elegendő, viszonylagos, az érdekvédelem csúcsvezetésében tapasztalt gyengeség, félelem viszont elfogadhatatlan.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kiss Judit 2018. március 07., szerda

Monológok és dialógusok a centenárium évében

Annak ellenére, hogy több körültekintően kigondolt, jószándékú kezdeményezés is indult a kultúraközi párbeszéd jegyében, naivitás lenne hinni abban, hogy számottevően megváltozik a román többségnek a kisebbségekhez való viszonyulása a centenárium évében.

Balogh Levente 2018. március 06., kedd

Szájba rágós, ideologikus tanítómese a másságról – filmkritika az Oscar-díjas A víz érintéséről

Az idegen szép, a fehér ember zsigerileg gonosz, de ha férfi, akkor a fekete is. A fehér férfi legfeljebb akkor lehet valamennyire szimpatikus, ha meleg, vagy kommunista – nagyjából így lehet összefoglalni Guillermo Del Toro A víz érintése című filmjét, amelyet vélhetően éppen ezért jutalmaztak idén a legjobb filmnek járó Oscar-díjjal.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2018. március 05., hétfő

Jól megoldották

Intenzív kommunikációs kampányba fogott az RMDSZ az elmúlt időszakban annak bizonygatására, hogy igenis indokolt a román balliberális koalícióval a 2016-os parlamenti választásokat követően kötött együttműködés fenntartása, folytatása.

Bálint Eszter 2018. március 05., hétfő

Akar a kormány egyáltalán autópályákat?

Az autópályákat megígérik, nem megépítik, és ebben ő igen hozzáértő – jegyezte meg epésen egy hozzászóló. 

HIRDETÉS
Balogh Levente 2018. március 02., péntek

Kijevi felelősség

Az erőszakos magyarellenes akciók terén általában csupán a magyar feliratok lemázolásában vagy megrongálában, esetleg neonáci hőbörgők utcai randalírozásában kimerülő, „jelentéktelen" megnyilvánulásokat megtapasztaló erdélyi magyar közösség tagjaként döbbenetes azzal szembesülni, mivel kell szembenézniük a k&

Kőrössy Andrea 2018. február 28., szerda

Hátrahagyott prioritások

Érdekes, de főleg sajnálatos módon sem a bukaresti kormány, sem a parlament nem sieti el az egészségügy megreformálását célzó intézkedések bevezetését. Holott például az igazságügyi vagy éppen az adóügyi újítások vonatkozásában a végrehajtó és a törvényhozói hatalom egyará

HIRDETÉS
Kiss Judit 2018. február 28., szerda

Távol a téli természet(es)től

Riogatják az embereket Romániában, Magyarországon és több európai országban is a hírek, amiért február végén, uram bocsá', erősen télies az időjárás.

Balogh Levente 2018. február 27., kedd

Elmarasztaló jelentés, elmaradó számonkérés

Bizonyos mértékig indokolt az erdélyi magyar politikai és civil szervezetek jubilálása annak nyomán, hogy az Európa Tanács a nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezmény tanácsadó bizottságának Romániáról szóló jelentésében szinte maradéktalanul, tételesen felsorolják a magyar közöss&

Rostás Szabolcs 2018. február 26., hétfő

DNA: végképp eltörölni?

Elvitathatatlan erénye a bukaresti kormánykoalíciónak, hogy kiszámítható. A zűrzavart és hanyatlást eredményező gazdasági-pénzügyi hazárdjátékával és az igazságszolgáltatás térdre kényszerítését célzó kísérleteivel egyaránt.

Balogh Levente 2018. február 23., péntek

Az uszítás gyümölcsei

Dörzsölheti a markát Gyurcsány Ferenc és magát demokratikusnak nevező pártjának illetékesei.

HIRDETÉS
Vélemény
Kiss Judit: Monológok és dialógusok a centenárium évében

Annak ellenére, hogy több körültekintően kigondolt, jószándékú kezdeményezés is indult ...

Rostás Szabolcs: Jól megoldották

Intenzív kommunikációs kampányba fogott az RMDSZ az elmúlt időszakban annak bizonygatására, hogy igenis ...

Bálint Eszter: Akar a kormány egyáltalán autópályákat?

Az autópályákat megígérik, nem megépítik, és ebben ő igen hozzáértő – ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS