Páva Adorján

2018. március 07., 23:09

Önrendelkezés erő és gyengeség felett

A székely szabadság napján tartandó marosvásárhelyi megemlékezés és felvonulás az első olyan nagyszabású romániai magyar rendezvény, amely a januári hárompárti autonómiamegállapodást követi.

Úgy tűnik azonban, hogy a székelyföldi önrendelkezést támogató szombati megmozdulás arra fog rávilágítani, a gyakorlatban nem mindenki gondolja komolyan a közös állásfoglalásban rögzített alapelveket. Sajnos mindez várható volt, hiszen már a megállapodás aláírásakor kiderült: az RMDSZ nyomására a dokumentumból kimaradtak az önrendelkezés érdekében tervezett konkrét lépések. Ilyen körülmények között borítékolható volt, hogy a legnagyobb magyar érdekvédelmi szervezet országos vezetése szokásához hűen „elblicceli” a Székely Nemzeti Tanács március 10-ei tömegrendezvényét, amely több éve a legnagyobb autonómiapárti megmozdulás Erdélyben.

Éppen ezért rendkívül dicséretes, hogy az RMDSZ berkein belül legalább helyi szinten érzékelik, felfogják a hatósági vegzálások ellenére immár hagyományossá vált utcai felvonulás kiemelt fontosságát. Háromszéken ugyanis – a többi magyar párthoz hasonlóan – a szövetség képviselői is nyíltan kiveszik részüket a mozgósításból. Tamás Sándor megyei RMDSZ-elnök számára egyértelmű, hogy a 2013-as nagyszabású megmozdulásokhoz (a székelyek nagy meneteléséhez, illetve az akkori marosvásárhelyi felvonuláshoz) hasonlóan idén, a centenárium évében is fajsúlyos, nemzetközi visszhangot kiváltó rendezvényre van szükség, ezt pedig csakis a magyar szervezetek összefogásával lehet elérni.

Mindez számunkra is egyértelmű, éppen ezért érthetetlen, hogy miért csak esetleges az effajta együttműködés: például Hargita és Maros megyében miért nem lehet ugyanígy eljárni? Ugyanakkor az RMDSZ központi vezetésének hozzáállása nem okoz meglepetést. Egyrészt – hangzatos autonómiamegállapodás ide vagy oda – a szövetség számára továbbra is derogál egy másik erdélyi magyar szervezet rendezvényének felkarolása, népszerűsítése. Másrészt pedig a bukaresti kötéltáncban edződő képviselőink minden bizonnyal ma is abban a tudatban egyensúlyoznak, miszerint egy utcai tiltakozás nyílt támogatását elfogadhatatlan kilengésként értékelhetik azok a hatalomgyakorlók, akiktől függnek.

Izsák Balázs, az SZNT elnöke szerint az idei év nagy kihívása, hogy elegendő erőt tud-e felmutatni a székelység annak bizonyítására, hogy nem sikerült az ellene irányuló megfélemlítés. Hogy mi és mennyi az elegendő, viszonylagos, az érdekvédelem csúcsvezetésében tapasztalt gyengeség, félelem viszont elfogadhatatlan.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Balogh Levente 2019. február 26., kedd

Szimbolikus politizálás

Abban nincs sok meglepő, ha olyan szervezetek állnak elő újabb és újabb magyarellenes megnyilvánulásokkal, amelyek illetékeseit éppen azért ejtőernyőzték Erdélybe, hogy folyamatosan mérgezzék a magyar–román viszonyt. 

Rostás Szabolcs 2019. február 25., hétfő

Jövőkép, erődemonstráció

Ahhoz képest, hogy jövőképformáló iránymutatások felsorakoztatásának szánták, az RMDSZ Kolozsvárt rendezett kongresszusán sokszor olyan érzése támadt a külső szemlélőnek, mint amikor egykori katonatársak közös élménybeszámolóját hallja.

Balogh Levente 2019. február 22., péntek

Jelképérték

„Ha történetesen akkorra jelentenék be az elkövető kézre kerítését, amikor ez az írás megjelenik, már akkor is késő lenne” – írtuk pontosan három héttel ezelőtt ugyanezeken a hasábokon.

Vélemény
Páva Adorján: Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott ...

Kiss Judit: Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András ...

Makkay József: Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális ...

Hallgassa online rádióinkat