Kiss Judit

2018. január 17., 22:52

Okostelefonok és digitális bennszülöttek

Nem lep meg már senkit, hogy rendületlenül, gombamód szaporodnak a közoktatást érintő módosítások, hiszen így van ez évek-évtizedek óta.

2018 elején ismét változások körvonalazódtak: a rendszer egészére érvényes új keretszabályzatot hozott létre a kormány. Az események azóta szembetűnően felgyorsultak a kabinet háza táján, újabb kormányfő került a süllyesztőbe, az oktatásra vonatkozó módosítások ritmusa azonban – az ilyenfajta váltásoktól függően vagy függetlenül – ugyanolyan szapora.

A számos „reform” közül most csak egyet emelnénk ki: kormány- és minisztercserék, rendelet-visszavonások ide vagy oda, sokakat élénken foglalkoztató dologról van szó. A mobiltelefonról. A keretszabályzat korlátozza az okoseszközök iskolai használatát, eszerint a diákok nem tarthatják többé maguknál órákon és vizsgákon, a lehalkított vagy kikapcsolt készülékeket a tanterem kijelölt helyén kell letétbe helyezniük.

Sok felnőtt üdvözli a kezdeményezést, a diákszervezetek pedig természetszerűleg tiltakoztak, hiszen valljuk be, a legtöbb tizenévesnek elvonási tünetei lennének, ha hosszabb időre nélkülöznie kellene készülékét. Nem vitás, hogy számos pozitív hozadéka lehet annak, ha a diákok legalább napi hat-hét órára megválnának a kezükhöz nőtt digitális nyúlványtól, amelyet leggyakrabban csetelésre, üzengetésre használnak az iskolában. Vagy arra, hogy titokban lefilmezzék a tanárt, gifeket és mémeket gyártsanak félresikerült mozdulataiból, szelfikkel tetszelegjenek a közösségi oldalakon, és ahelyett, hogy élőszóban értekeznének, a képernyő fölé görnyedve ki-ki belemerül a saját mobilja nyújtotta virtualitásba. Ha legalább iskolaidőben félretennék az okostelefont, talán picit jobban oda tudnának figyelni arra, léteznek-e valós dimenziók a virtualitáson túl.

Viszont azt is jó észben tartani, hogy a digitális bennszülött Z generáció számára abszolút megkerülhetetlen a mobilhasználat. Nem tehetnek róla, de ők már a virtualitás uralta világban nőttek fel, így gyökeresen másak a tanulási, információszerzési, olvasási szokásaik, mint a korábbi nemzedékeknek. Lehet, hogy az egymást váltó döntéshozók valamelyikének végre eszébe kéne jusson: mivel butaság és anakronizmus arra törekedni, hogy kimaradjanak a fiatalok életéből az okostelefonok, mi lenne, ha szervesen beépítenék használatukat az oktatásba?

Azon is el kéne töprengeni: vajon valóban a szekrényben a helyük? Hiszen épp az iskolában lehetne rávezetni a digitális bennszülött diákságot, hogy miként alkalmazza információszerzésre, kreativitása fejlesztésére a mobilt. Úgy tűnik, erre is várni kell még, akárcsak sok-sok helyénvaló változtatásra. De ez sem lep meg senkit mifelénk.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Rostás Szabolcs 2018. január 16., kedd

Dâmboviţa-parti víziótlanság

Vajon hány politikai öngyilkossági kísérletet képes túlélni egy politikai alakulat? Meddig teheti kockára büntetlenül a saját hitelét a választói előtt egy olyan párt, amely nem is olyan rég, tizenhárom hónappal ezelőtt simán megnyerte a parlamenti választásokat?

Balogh Levente 2018. január 15., hétfő

Belviszály újratöltve

„Most tehát itt van a régi-új, áramvonalas második Dragnea-kormány, amely a miniszterelnök ígérete szerint engedelmesen végrehajtja majd a pártelnök minden utasítását. Legalábbis addig, amíg elődjéhez hasonlóan Tudose rá nem kap a hatalom ízére” – írtuk tavaly júniusban.

Rostás Szabolcs 2018. január 14., vasárnap

Centenáriumi üzenet

Nem tudom, készült-e leltár valahol arról, hányszor sértették, alázták meg román közméltóságok az erdélyi magyarokat az elmúlt közel három évtized során. Korábbra azért ne nyúljunk vissza, mert a kommunizmus idején ugye kisebbségi kérdés egyszerűen nem létezett.

Balogh Levente 2018. január 12., péntek

Autonómiaküzdelem mindenki ellen

Az unalomig ismert szövegektől a némi újszerűséggel is bíró felvetésekig fedték le a palettát a román pártok reakciói arra, hogy a három erdélyi magyar párt elnöke közös állásfoglalást írt alá arról, hogy egyeztetik az autonómiaelképzeléseiket.

Páva Adorján 2018. január 10., szerda

Megvezetett, de boldog autótulajdonosok

A legijesztőbb becsléseket is felülmúlja az országba hozott használt személygépkocsik száma: 2017 első tíz hónapjában 600 ezer, külföldről származó autót írattak forgalomba Romániában.

Kiss Judit 2018. január 09., kedd

Harmóniateremtő vallásszabadság

Sokszor elhangzik mostanában, hogy a kereszténység kisebbségi vallássá válhat Európában, valamint az is, hogy a magyarság kisebbségnek tekinthető a nagyobb népek tengerében.

Rostás Szabolcs 2018. január 08., hétfő

Kolozsvári emlékeztető

Kétségtelenül előrelépésnek tekinthető az erdélyi magyar politikai alakulatok vezetőinek autonómiaügyben szentesített állásfoglalása.

Bálint Eszter 2018. január 07., vasárnap

Vendégekre várva

Szárnyal a romániai turizmus – derül ki hónapról hónapra a hivatalos statisztikákból, azok ugyanis rendre arról adnak számot, hogy bővül a vendégéjszakák száma, egyre több a turista, és szépen, lassan a külföldi vendégek száma is elkezdett gyarapodni.

Páva Adorján 2018. január 04., csütörtök

A magyarellenesség elhasznált katonája

Tíz év hithű szolgálat után háttérbe szorítják Valentin Bretfeleant, a marosvásárhelyi magyar jogvédelmi törekvések egyik legfőbb ellenlábasát.

Kiss Judit 2018. január 03., szerda

Mi az ördögtől való?

Életmentő-e vagy pedig egyenesen életveszélyes a védőoltás? Milyen kockázatokkal járhat, ha megkapják a gyerekek a súlyos, járványos betegségek elleni vakcinákat? És milyennel, ha magát a betegséget?

Vélemény
Rostás Szabolcs: Dâmboviţa-parti víziótlanság

Vajon hány politikai öngyilkossági kísérletet képes túlélni egy politikai alakulat? Meddig teheti ...

Balogh Levente: Belviszály újratöltve

„Most tehát itt van a régi-új, áramvonalas második Dragnea-kormány, amely a miniszterelnök ígérete ...

Rostás Szabolcs: Centenáriumi üzenet

Nem tudom, készült-e leltár valahol arról, hányszor sértették, alázták meg román ...

Hallgassa online rádióinkat