Kiss Judit

2018. január 17., 22:52

Okostelefonok és digitális bennszülöttek

Nem lep meg már senkit, hogy rendületlenül, gombamód szaporodnak a közoktatást érintő módosítások, hiszen így van ez évek-évtizedek óta.

2018 elején ismét változások körvonalazódtak: a rendszer egészére érvényes új keretszabályzatot hozott létre a kormány. Az események azóta szembetűnően felgyorsultak a kabinet háza táján, újabb kormányfő került a süllyesztőbe, az oktatásra vonatkozó módosítások ritmusa azonban – az ilyenfajta váltásoktól függően vagy függetlenül – ugyanolyan szapora.

A számos „reform” közül most csak egyet emelnénk ki: kormány- és minisztercserék, rendelet-visszavonások ide vagy oda, sokakat élénken foglalkoztató dologról van szó. A mobiltelefonról. A keretszabályzat korlátozza az okoseszközök iskolai használatát, eszerint a diákok nem tarthatják többé maguknál órákon és vizsgákon, a lehalkított vagy kikapcsolt készülékeket a tanterem kijelölt helyén kell letétbe helyezniük.

Sok felnőtt üdvözli a kezdeményezést, a diákszervezetek pedig természetszerűleg tiltakoztak, hiszen valljuk be, a legtöbb tizenévesnek elvonási tünetei lennének, ha hosszabb időre nélkülöznie kellene készülékét. Nem vitás, hogy számos pozitív hozadéka lehet annak, ha a diákok legalább napi hat-hét órára megválnának a kezükhöz nőtt digitális nyúlványtól, amelyet leggyakrabban csetelésre, üzengetésre használnak az iskolában. Vagy arra, hogy titokban lefilmezzék a tanárt, gifeket és mémeket gyártsanak félresikerült mozdulataiból, szelfikkel tetszelegjenek a közösségi oldalakon, és ahelyett, hogy élőszóban értekeznének, a képernyő fölé görnyedve ki-ki belemerül a saját mobilja nyújtotta virtualitásba. Ha legalább iskolaidőben félretennék az okostelefont, talán picit jobban oda tudnának figyelni arra, léteznek-e valós dimenziók a virtualitáson túl.

Viszont azt is jó észben tartani, hogy a digitális bennszülött Z generáció számára abszolút megkerülhetetlen a mobilhasználat. Nem tehetnek róla, de ők már a virtualitás uralta világban nőttek fel, így gyökeresen másak a tanulási, információszerzési, olvasási szokásaik, mint a korábbi nemzedékeknek. Lehet, hogy az egymást váltó döntéshozók valamelyikének végre eszébe kéne jusson: mivel butaság és anakronizmus arra törekedni, hogy kimaradjanak a fiatalok életéből az okostelefonok, mi lenne, ha szervesen beépítenék használatukat az oktatásba?

Azon is el kéne töprengeni: vajon valóban a szekrényben a helyük? Hiszen épp az iskolában lehetne rávezetni a digitális bennszülött diákságot, hogy miként alkalmazza információszerzésre, kreativitása fejlesztésére a mobilt. Úgy tűnik, erre is várni kell még, akárcsak sok-sok helyénvaló változtatásra. De ez sem lep meg senkit mifelénk.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. május 10., péntek

Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális európai uniós csúcsot, amelyen az EU jövőjéről határoznak a résztvevő állam- és kormányfők.

Makkay József 2019. május 09., csütörtök

Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy legyen, mintha valaki felkerekedik, és meglátogatja a szomszédos országban élő ismerőseit vagy rokonait. De ezt sokan mégsem így gondolják.

Balogh Levente 2019. május 07., kedd

Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még mindig teljesen bizonytalan, ugyanakkor a jelenség ismét csak rávilágít a román kormányok és illetékes hatóságok tehetetlenségére és jövőkép-nélküliségére.

Kiss Judit 2019. május 06., hétfő

Egy ötlet mint öngól

Senki nem vitathatja, hogy a romániai magyar diákoknak joguk lenne ahhoz, hogy épp annyi eséllyel induljanak a nagybetűs Életbe, és úgy érvényesüljenek a hazai társadalomban, mint többségi társaik.

Balogh Levente 2019. május 03., péntek

Gyümölcsöző magyargyűlölet

Nagy meglepetést nem jelent, ugyanakkor nagyon élethű képet fest a romániai valóságról a legfrissebb közvélemény-kutatás, amely a pártok népszerűségét vizsgálta.

Makkay József 2019. május 02., csütörtök

A minden határt túllépő temetőgyalázás

Már szinte meg sem lepődik az ember, amikor a magyarellenes megnyilvánulások hosszú sorában ezúttal magyar temetőgyalázást követ el a román hatalom a Bákó megyei Dormánfalva önkormányzata révén.

Balogh Levente 2019. április 26., péntek

Románia, káoszország

A román belpolitikai életben ma már egyetlen, biztosnak nevezhető elem van: a mindent egyre jobban eluraló káosz.

Pataky István 2019. április 24., szerda

Biztos-e Johannis győzelme?

Laza cicázásnak számít a politikai küzdelem szereplői számára az európai parlamenti választásokat megelőző kampány a Cotroceni-palotáért folytatott meccshez képest, pedig egyelőre csak egyetlen olyan jelöltet ismerünk, aki nyilvánosan bejelentette indulási szándékát az államfői pozícióért.

Balogh Levente 2019. április 19., péntek

A Notre-Dame és a feltámadás

Azt mondják, rendszerint mindenki emlékszik arra, éppen hol volt, és mivel foglalkozott, amikor valamilyen világrengető jelentőségű esemény – például a Kennedy-gyilkosság vagy a 9/11-es terrortámadás – történt.

Kiss Judit 2019. április 17., szerda

Szemetelők és bizakodók

Úgy tűnik, mintha az igazi, napsütéses tavasz érkeztével egyre többeket kezdene zavarni a természetben és a lakott területeken is szétterjedő szemét.

Vélemény
Balogh Levente: Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális ...

Makkay József: Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy ...

Balogh Levente: Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még ...