Kiss Judit

2017. október 25., 23:28

Obszcén színjátéktól az önbecsülésig

Kolozsvári kilencedikesek az iskola falain kívül, egy klubban szerveznek gólyabált, ahol megrendezett kis „próbán” kell átesniük: a lányok a fiúk elé térdelve mímelnek orális szexet. Az már csak plusz pikáns színezetet ad a dolognak, hogy mindez gólyabálon történik, ami egyfajta hagyományos nagykorúsítási ceremóniának számít. 

Jellemző, hogy az eseményt, akárcsak manapság mindennapjaik számos jelentős vagy jelentéktelen pillanatát, a kamaszok fotókkal dokumentálják, amelyek természetesen rögvest ki is kerülnek az éterbe, a közösségi háló nyilvános virtuális felületére – és innen már csak paraszthajszálnyira van a sajtó.

A történtek kapcsán vizsgálat indul, de közben mossa kezeit az iskola vezetősége, a tanfelügyelőség is, mondván: mivel nem iskolai keretek közt esett meg, nem volt tudomásuk róla, mire készülnek a diákok, így nem akadályozhatták meg. Álljunk meg egy pillanatra. Ha az adott esetről nem is tudott az illető iskola, tanfelügyelőség, nézzük madártávlatból: vajon mennyire felelős az ilyesmiért a felnőttek társadalma?

A meghökkentő ügy a diák–iskola–szülő háromszög kapcsolatát illetően is rengeteg mindenre világít rá, ugyanakkor ezen is túlmutat. Elgondolkodtató szempont, hogy akárcsak egész generációjukat, ezeket a gyerekeket (akik pusztán egyszerű, vicces játéknak tekintették az obszcén, megalázó szerepjátékot) vajon tanítja egyáltalán bárki önbecsülésre, társaik tiszteletére? Felhívják a figyelmüket, hogy emberként, nőként, férfiként miként respektálják önmagukat és egymást?

Vajon az őket körülvevő felnőttek közül akad, aki időt szán arra, hogy konkrétan felkészítse a lealacsonyító pozícióban a fotógép előtt guggoló süldő lányokat, kajánul vigyorgó fiúkat, hogy a szexuális érintkezést, neadjisten, a szerelmet ne tekintsék olcsó mulatság, közönség előtti színjáték elbagatellizált tárgyának, vulgáris lehetőségnek? Hogy ne alázzák meg önmagukat és egymást? Hogy hol húzódik intim szférájuk határa, mit kürtöljenek világgá és mit ne a Facebookon keresztül?

Az érem másik oldala, hogy a szóban forgó diákokat valószínűleg nem kellett a kis színjátékra kényszeríteni, és ennek is messzire nyúlnak az okai: a mai gyerekek felé számos csatornán keresztül ömlik az obszcenitás és szexközpontúság. De az őket körülvevő felnőtt-társadalom, az értük, lelki, morális értékeikért felelős szülők, tanárok, a tanfelügyelőségek, sőt az egész oktatási rendszer vajon fel van erre készülve? Tudja kezelni a világszinten érvényes jelenséget? És vajon megfelelőképpen viszonyul ahhoz, hogy a kamaszok lelke tele van ellentmondásokkal, egyszerre érettek és éretlenek, lázadók, nonkonformizmuskeresők, ugyanakkor kortárscsoportjuk nyájszelleme is terelgeti őket?

Millió kérdés merülhet fel. A válaszok pedig éppannyira személyre szabottak, mint amennyire általánosak. De elsősorban mindenképp valahol ott kell keresni őket a gyerek–szülő–iskola–oktatási rendszer sokszögében.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Pataky István 2019. május 29., szerda

Élet Dragnea után

Esetenként politikai befolyással, titkosszolgálati beavatkozásokkal ugyan, de működik a korrupcióellenes harc Romániában. A Liviu Dragnea elleni ítélet a normalitást, a jó irányt mutatja.

Rostás Szabolcs 2019. május 27., hétfő

Bukások és elkerült pofonok tanulságai

Noha rengeteg becslés látott napvilágot az európai parlamenti választást megelőzően, még a legtapasztaltabb elemzők sem számítottak arra, hogy ennyi meglepetést tartogat a romániai megmérettetés.

Balogh Levente 2019. május 24., péntek

Az EP-választás tétjei

Talán soha nem előzte meg ilyen feszültség az európai parlamenti választásokat, mint most.

Pataky István 2019. május 22., szerda

Átok Románián

Európai parlamenti választások következnek, ami a nevéből könnyen következtethetően annyit jelent, hogy a politikai pártok képviselőket küldenek abba a testületbe, amely igyekszik alakítgatni az egyelőre még huszonnyolc tagállamból álló szövetség ügyeit.

Balogh Levente 2019. május 21., kedd

Magyarország, az ellenség

Abban semmi meglepő sincs, hogy a románok általában gyanakodva – ha nem éppen ellenségesen – tekintenek ránk, magyarokra és Magyarországra.

Rostás Szabolcs 2019. május 20., hétfő

Acsarkodás a katonacsontok fölött

A megannyi történelmi sérelemmel és jelenkori nézeteltéréssel terhelt román–magyar viszonyrendszer tudatában borítékolható volt, hogy az úzvölgyi katonai temető körül kirobbant botrány nem csitul el magától, és előbb-utóbb elszabadulnak az indulatok.

Balogh Levente 2019. május 17., péntek

Itt a nagykövetség, hol a nagykövetség?

A jelenlegi bukaresti kormány tevékenységéről már sokszor leírtuk, hogy tragikomikus, de van egy téma, amelyre jobban tényleg nem is passzolhatna ez a jelző: az izraeli román nagykövetség elköltöztetésének ügye.

Makkay József 2019. május 16., csütörtök

A kisajátított Úzvölgye

Tanulságos történet volt számomra a napokban eljutni az Úzvölgyébe, és testközelből látni mindazt, amiről immár bő két hete beszél az erdélyi magyar közvélemény. A haditemetőjéről ismert település Erdély és Moldva határán ma már lakatlan végvárként áll a keleti végeken.

Kiss Judit 2019. május 15., szerda

Mindennapi medvéink, mindennapi tévedéseink

Hogy mi minden húzódik a fölöttébb összetett, folyton napirenden lévő medvekérdés mélyén és mögött, abban igencsak könnyen eltévedhet az, aki tisztábban akar látni az okok, okozatok és megoldási lehetőségek labirintusában.

Pataky István 2019. május 14., kedd

Az USR-lufi és a lájkok

Itt van ez a Mentsétek meg Romániát (USR) nevű, pártnak látszó valami. Új, friss erő egy olyan választási szövetségessel, aki egyetemistaként Gheorghe Funar környezetében kóstolt bele a politikába, majd egyszer csak a miniszterelnöki székben landolt.

Vélemény
Pataky István: Élet Dragnea után

Esetenként politikai befolyással, titkosszolgálati beavatkozásokkal ugyan, de működik a korrupcióellenes harc ...

Rostás Szabolcs: Bukások és elkerült pofonok tanulságai

Noha rengeteg becslés látott napvilágot az európai parlamenti választást megelőzően, még a legtapasztaltabb ...

Balogh Levente: Az EP-választás tétjei

Talán soha nem előzte meg ilyen feszültség az európai parlamenti választásokat, mint most.