Kiss Judit

2017. október 25., 23:28

Obszcén színjátéktól az önbecsülésig

Kolozsvári kilencedikesek az iskola falain kívül, egy klubban szerveznek gólyabált, ahol megrendezett kis „próbán” kell átesniük: a lányok a fiúk elé térdelve mímelnek orális szexet. Az már csak plusz pikáns színezetet ad a dolognak, hogy mindez gólyabálon történik, ami egyfajta hagyományos nagykorúsítási ceremóniának számít. 

Jellemző, hogy az eseményt, akárcsak manapság mindennapjaik számos jelentős vagy jelentéktelen pillanatát, a kamaszok fotókkal dokumentálják, amelyek természetesen rögvest ki is kerülnek az éterbe, a közösségi háló nyilvános virtuális felületére – és innen már csak paraszthajszálnyira van a sajtó.

A történtek kapcsán vizsgálat indul, de közben mossa kezeit az iskola vezetősége, a tanfelügyelőség is, mondván: mivel nem iskolai keretek közt esett meg, nem volt tudomásuk róla, mire készülnek a diákok, így nem akadályozhatták meg. Álljunk meg egy pillanatra. Ha az adott esetről nem is tudott az illető iskola, tanfelügyelőség, nézzük madártávlatból: vajon mennyire felelős az ilyesmiért a felnőttek társadalma?

A meghökkentő ügy a diák–iskola–szülő háromszög kapcsolatát illetően is rengeteg mindenre világít rá, ugyanakkor ezen is túlmutat. Elgondolkodtató szempont, hogy akárcsak egész generációjukat, ezeket a gyerekeket (akik pusztán egyszerű, vicces játéknak tekintették az obszcén, megalázó szerepjátékot) vajon tanítja egyáltalán bárki önbecsülésre, társaik tiszteletére? Felhívják a figyelmüket, hogy emberként, nőként, férfiként miként respektálják önmagukat és egymást?

Vajon az őket körülvevő felnőttek közül akad, aki időt szán arra, hogy konkrétan felkészítse a lealacsonyító pozícióban a fotógép előtt guggoló süldő lányokat, kajánul vigyorgó fiúkat, hogy a szexuális érintkezést, neadjisten, a szerelmet ne tekintsék olcsó mulatság, közönség előtti színjáték elbagatellizált tárgyának, vulgáris lehetőségnek? Hogy ne alázzák meg önmagukat és egymást? Hogy hol húzódik intim szférájuk határa, mit kürtöljenek világgá és mit ne a Facebookon keresztül?

Az érem másik oldala, hogy a szóban forgó diákokat valószínűleg nem kellett a kis színjátékra kényszeríteni, és ennek is messzire nyúlnak az okai: a mai gyerekek felé számos csatornán keresztül ömlik az obszcenitás és szexközpontúság. De az őket körülvevő felnőtt-társadalom, az értük, lelki, morális értékeikért felelős szülők, tanárok, a tanfelügyelőségek, sőt az egész oktatási rendszer vajon fel van erre készülve? Tudja kezelni a világszinten érvényes jelenséget? És vajon megfelelőképpen viszonyul ahhoz, hogy a kamaszok lelke tele van ellentmondásokkal, egyszerre érettek és éretlenek, lázadók, nonkonformizmuskeresők, ugyanakkor kortárscsoportjuk nyájszelleme is terelgeti őket?

Millió kérdés merülhet fel. A válaszok pedig éppannyira személyre szabottak, mint amennyire általánosak. De elsősorban mindenképp valahol ott kell keresni őket a gyerek–szülő–iskola–oktatási rendszer sokszögében.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Páva Adorján 2017. október 24., kedd

Centenáriumi közeledés, haladás

Vegyes érzelmeket kiváltó nyilatkozattal fordult a romániai magyarokhoz Lucian Romaşcanu művelődési miniszter.

Molnár Judit 2017. október 24., kedd

Örök hűtlenség

Amikor a pillanatnyi érdek úgy kívánja, a politikusok a legnagyobb nyilvánosság előtt borulnak egymás nyakába, és fogadnak örök hűséget: ezentúl, míg a világ s hét nap, csak egyazon úton, kéz a kézben, blablabla...

Rostás Szabolcs 2017. október 23., hétfő

Koszovó igen, Katalónia nem?

Brüsszel jobban tenné tehát, ha komolyan venné és megpróbálná kezelni ezeket az Európa-szerte tetten érhető mozgalmakat, mivel a látszat ellenére a katalánok nincsenek egyedül.

Kiss Judit 2017. október 23., hétfő

Több kell a hashtagnél a zaklatók ellen

Egy azonban világos: a virtuális kampányok előbb-utóbb lecsengenek, de a felkiáltójelnek továbbra is előtérben kellene maradnia: a hashtagnél konkrétabb lépéseket kell tenni a jelenség megfékezésére.

Balogh Levente 2017. október 19., csütörtök

RMDSZ, a megkerülhető partner

Hogy egy „klasszikust”, Kelemen Hunort idézzünk, a szociáldemokraták ismét csak „szájba verték” a magyar szervezetet.

Páva Adorján 2017. október 18., szerda

Elmormolt hazahívó szó

Egyre több hivatalos forrásból hallani olyan hangzatos számadatokat, amelyek szerint a külföldre vándorolt romániaiak alig várják, hogy hazatérjenek.

Kiss Judit 2017. október 17., kedd

Beszédes igénytelenség

„Vedd fel a glugádat, legyél mistó, betontáré!” „Nem még vagy deszkurkörec, ha megveszed az abonamentet a trámvájra” – gyakran hallani ilyesféle keverékmondatokat a nagyvárosi utcán.

Molnár Judit 2017. október 17., kedd

Nagyurak kisegérszerepben

Ismét a mondásnak megfelelően történt: egeret szültek a hegyek.

Balogh Levente 2017. október 16., hétfő

Kurz új világa

Ha földrengésszerűnek nem is nevezhető az ausztriai választásokat az előzetes felméréseket beigazolva megnyerő Sebastian Kurz vezette Néppárt győzelme, annyi bizonyosnak tűnik, hogy „sógorainknál” az eddigihez képest gyökeresen új stílusú kormányzás jöhet.

Rostás Szabolcs 2017. október 16., hétfő

Szocdemek önsorsrontása

A szocdemek népszerűségvesztésén túlmenően a rövid politikai válság első számú haszonélvezője tehát a jobbközép államfő, aki potenciális baloldali ellenjelölt hiányában várhatóan gond nélkül újrázhat a 2019-es elnökválasztáson.

Vélemény
Páva Adorján: Centenáriumi közeledés, haladás

Vegyes érzelmeket kiváltó nyilatkozattal fordult a romániai magyarokhoz Lucian Romaşcanu művelődési miniszter.

Molnár Judit: Örök hűtlenség

Amikor a pillanatnyi érdek úgy kívánja, a politikusok a legnagyobb nyilvánosság előtt borulnak egymás ...

Rostás Szabolcs: Koszovó igen, Katalónia nem?

Brüsszel jobban tenné tehát, ha komolyan venné és megpróbálná kezelni ezeket az Európa-szerte ...

Hallgassa online rádióinkat