Kiss Judit

2017. június 07., 23:19

Nincsenek csodák

Nem csoda, hogy sztrájkkal tiltakoznának a tanügyi szakszervezetek amiatt, hogy a tanerők újfent „örömhírt” kaptak.

Az előzetes ígéretekkel ellentétben ugyanis 50 százalék helyett januártól csak 25 százalékkal növekszik a fizetésük, mert a kormány jócskán elszámolta magát, és kiderült, még sincs elég pénz a béremelésekre.

A tanárok úgy érzik, húzogatták a mézesmadzagot az orruk előtt, majd simán becsapták őket, hiszen a szerdán elfogadott egységes bérezési törvény értelmében előreláthatólag jövő évig kell majd várniuk a fizetésemelésre, és kevesebb pénzt kapnak majd, mint amennyit megígértek nekik.

A pedagógusi szakma presztízse Romániában régóta romokban hever, hiszen több tekintetben is csúfot űznek az egyik létfontosságú hivatásból, most pedig újfent beigazolódott: a tanárok idegölő, rengeteg energiát igénylő munkáját aprópénzre váltják. Csoda-e, ha egyre kevesebben választják ezt a hivatást, és hogy a tehetséges fiatalok külföldön próbálnak érvényesülni?

De az se csoda, hogy a tanügyi szakszervezeteknek éppen az érettségi idejére kilátásba helyezett általános sztrájkja hallatán megriadtak a diákok, hiszen az érettségizők továbbtanulását veszélyeztetné az esetleges tiltakozó akció.

Az már csak hab a tortán, hogy az amúgy is sok stresszel járó megmérettetés miatt újabb izgalmak színesítik az érettségi kilátásait. Érthető, ha a diákszakszervezetek képviselői úgy vélekednek, nem a gyerekek a hibásak a kormány intézkedéseiért, és a tanárok ne őket büntessék, hiszen nem az érettségizőknek kellene áldozati nemzedékké válniuk amiatt, mert a kormány nem tartja be a szavát.

Azonban a tanügyi szakszervezetek meglátása szerint a sztrájk az egyetlen megoldás, hiszen más ütőkártya nem nagyon van a kezükben – és ezen sem kell csodálkoznunk. Hogy végül ki húzza a rövidebbet? Megeshet, hogy a tanárok, diákok is veszteséget szenvednek, anyagit, erkölcsit, presztízsbelit – de ez sem meglepetés már.

Az igazi csoda az lenne, ha valamilyen kifürkészhetetlen okból kifolyólag helyrebillenne a pedagógusi, orvosi hivatás presztízse, vagy ne adj’ isten, zökkenőmentesen zajlana az érettségi. Úgy tűnik azonban, Romániában nincsenek csodák.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. május 10., péntek

Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális európai uniós csúcsot, amelyen az EU jövőjéről határoznak a résztvevő állam- és kormányfők.

Makkay József 2019. május 09., csütörtök

Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy legyen, mintha valaki felkerekedik, és meglátogatja a szomszédos országban élő ismerőseit vagy rokonait. De ezt sokan mégsem így gondolják.

Balogh Levente 2019. május 07., kedd

Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még mindig teljesen bizonytalan, ugyanakkor a jelenség ismét csak rávilágít a román kormányok és illetékes hatóságok tehetetlenségére és jövőkép-nélküliségére.

Kiss Judit 2019. május 06., hétfő

Egy ötlet mint öngól

Senki nem vitathatja, hogy a romániai magyar diákoknak joguk lenne ahhoz, hogy épp annyi eséllyel induljanak a nagybetűs Életbe, és úgy érvényesüljenek a hazai társadalomban, mint többségi társaik.

Balogh Levente 2019. május 03., péntek

Gyümölcsöző magyargyűlölet

Nagy meglepetést nem jelent, ugyanakkor nagyon élethű képet fest a romániai valóságról a legfrissebb közvélemény-kutatás, amely a pártok népszerűségét vizsgálta.

Makkay József 2019. május 02., csütörtök

A minden határt túllépő temetőgyalázás

Már szinte meg sem lepődik az ember, amikor a magyarellenes megnyilvánulások hosszú sorában ezúttal magyar temetőgyalázást követ el a román hatalom a Bákó megyei Dormánfalva önkormányzata révén.

Balogh Levente 2019. április 26., péntek

Románia, káoszország

A román belpolitikai életben ma már egyetlen, biztosnak nevezhető elem van: a mindent egyre jobban eluraló káosz.

Pataky István 2019. április 24., szerda

Biztos-e Johannis győzelme?

Laza cicázásnak számít a politikai küzdelem szereplői számára az európai parlamenti választásokat megelőző kampány a Cotroceni-palotáért folytatott meccshez képest, pedig egyelőre csak egyetlen olyan jelöltet ismerünk, aki nyilvánosan bejelentette indulási szándékát az államfői pozícióért.

Balogh Levente 2019. április 19., péntek

A Notre-Dame és a feltámadás

Azt mondják, rendszerint mindenki emlékszik arra, éppen hol volt, és mivel foglalkozott, amikor valamilyen világrengető jelentőségű esemény – például a Kennedy-gyilkosság vagy a 9/11-es terrortámadás – történt.

Kiss Judit 2019. április 17., szerda

Szemetelők és bizakodók

Úgy tűnik, mintha az igazi, napsütéses tavasz érkeztével egyre többeket kezdene zavarni a természetben és a lakott területeken is szétterjedő szemét.

Vélemény
Balogh Levente: Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális ...

Makkay József: Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy ...

Balogh Levente: Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még ...