Kiss Judit

2017. június 07., 23:19

Nincsenek csodák

Nem csoda, hogy sztrájkkal tiltakoznának a tanügyi szakszervezetek amiatt, hogy a tanerők újfent „örömhírt” kaptak.

Az előzetes ígéretekkel ellentétben ugyanis 50 százalék helyett januártól csak 25 százalékkal növekszik a fizetésük, mert a kormány jócskán elszámolta magát, és kiderült, még sincs elég pénz a béremelésekre.

A tanárok úgy érzik, húzogatták a mézesmadzagot az orruk előtt, majd simán becsapták őket, hiszen a szerdán elfogadott egységes bérezési törvény értelmében előreláthatólag jövő évig kell majd várniuk a fizetésemelésre, és kevesebb pénzt kapnak majd, mint amennyit megígértek nekik.

A pedagógusi szakma presztízse Romániában régóta romokban hever, hiszen több tekintetben is csúfot űznek az egyik létfontosságú hivatásból, most pedig újfent beigazolódott: a tanárok idegölő, rengeteg energiát igénylő munkáját aprópénzre váltják. Csoda-e, ha egyre kevesebben választják ezt a hivatást, és hogy a tehetséges fiatalok külföldön próbálnak érvényesülni?

De az se csoda, hogy a tanügyi szakszervezeteknek éppen az érettségi idejére kilátásba helyezett általános sztrájkja hallatán megriadtak a diákok, hiszen az érettségizők továbbtanulását veszélyeztetné az esetleges tiltakozó akció.

Az már csak hab a tortán, hogy az amúgy is sok stresszel járó megmérettetés miatt újabb izgalmak színesítik az érettségi kilátásait. Érthető, ha a diákszakszervezetek képviselői úgy vélekednek, nem a gyerekek a hibásak a kormány intézkedéseiért, és a tanárok ne őket büntessék, hiszen nem az érettségizőknek kellene áldozati nemzedékké válniuk amiatt, mert a kormány nem tartja be a szavát.

Azonban a tanügyi szakszervezetek meglátása szerint a sztrájk az egyetlen megoldás, hiszen más ütőkártya nem nagyon van a kezükben – és ezen sem kell csodálkoznunk. Hogy végül ki húzza a rövidebbet? Megeshet, hogy a tanárok, diákok is veszteséget szenvednek, anyagit, erkölcsit, presztízsbelit – de ez sem meglepetés már.

Az igazi csoda az lenne, ha valamilyen kifürkészhetetlen okból kifolyólag helyrebillenne a pedagógusi, orvosi hivatás presztízse, vagy ne adj’ isten, zökkenőmentesen zajlana az érettségi. Úgy tűnik azonban, Romániában nincsenek csodák.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Molnár Judit 2017. június 07., szerda

Jól-rosszul

Miután nagy garral bejelentették minden idők legnagyszerűbb, leghatékonyabb, legnemzetibb pártjának a megalakulását, pár nap múlva hozzásegítették, hogy bele is haljon önfelemésztő hamvába.

Rostás Szabolcs 2017. június 06., kedd

Politikai felelősség, felelőtlen politikusok

Meddig terjed a politikus hatásköre és felelőssége, különösen, ha az illető közhivatalt is ellát?

Balogh Levente 2017. június 05., hétfő

Washington és Bukarest érdekei

Klaus Johannis román elnököt fogadja elsőként a térség országainak vezetői közül Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke Washingtonban.

Molnár Judit 2017. június 05., hétfő

Hosszú, forró nyár

Hosszú, forró nyár vár ránk, olyan, mint a hajdani, véget érni nem akaró kezdetleges szappanoperában, aminek émelygő tartalmában nem sok kötődött a címhez.

Balogh Levente 2017. június 02., péntek

Mit ér az utcanév?

Már-már a nevetségesség határát súrolja, amit a Maros megyei prefektus utasítására a marosvásárhelyi önkormányzat művel a kétnyelvű utcanévtáblák ügyében.

Páva Adorján 2017. május 31., szerda

Diszkriminációs súlyozás

Hálásak lehetünk Mircea Diaconnak, hiszen a székelyíz-üldözőként elhíresült Kovászna megyei főfogyasztóvédő egy ideje nem szolgáltatott döbbenetes, országos érdekeltségűvé puffadó cikktémákat.

Molnár Judit 2017. május 31., szerda

Megható szokásjogvédelem

Szívmelengető élményem volt egyik nap: mélyen meghatott, milyen szépen, pontosan őrzik az emberek a szokásokat, ragaszkodnak a szokásjoghoz.

Rostás Szabolcs 2017. május 29., hétfő

Anyanyelv, idegen nyelv, hivatalos nyelv

Több kedvező, az erdélyi magyarok komfort- és otthonosságérzetét növelő fejlemény is történt az elmúlt időszakban az anyanyelvhasználat biztosítása terén.

Balogh Levente 2017. május 29., hétfő

Erdély torz ünnepe

Akár még örülhetnénk is, hogy egy román honatya fölvetette: törvényben kellene rögzíteni, hogy Erdélynek saját ünnepnapja legyen.

Molnár Judit 2017. május 29., hétfő

Hírérték

Egy ideje már nem sokat kell magyarázni azt, hogy felfordult a világ. Tudjuk, felfordult, de nagyon. Naponta halljuk a szörnyűnél szörnyűbb híreket: belelőtt a tömegbe, buszon robbantotta fel magát, elgázolt vétlen sétálókat.

Vélemény
Rostás Szabolcs: Politikai felelősség, felelőtlen politikusok

Meddig terjed a politikus hatásköre és felelőssége, különösen, ha az illető közhivatalt is ellát?

Balogh Levente: Washington és Bukarest érdekei

Klaus Johannis román elnököt fogadja elsőként a térség országainak vezetői közül Donald Trump, ...

Molnár Judit: Hosszú, forró nyár

Hosszú, forró nyár vár ránk, olyan, mint a hajdani, véget érni nem akaró kezdetleges szappanoperában, ...

Hallgassa online rádióinkat