Elfogadták a bértörvényt – elhalasztották a közszférának ígért jelentős fizetésemelést

Hírösszefoglaló 2017. június 07., 13:49 utolsó módosítás: 2017. június 07., 14:13

Elfogadta az új egységes bértörvényt a bukaresti képviselőház szerdán, a közszférának azonban 2018 januárjáig még várnia kell az – eredetileg júliusra beígért – első béremelésekre.

A parlamenti vita célegyenesében elfogadott előírás szerint a – következő öt évben lépcsőzetesen bevezetendő, átlagosan több mint 50 százalékos – béremelések januártól kezdődnek, amikor az összes közalkalmazott bére 25 százalékkal, 2018 márciusától pedig a tanárok bére további 20, az egészségügyben dolgozóké pedig 75 százalékkal emelkedne – írja az MTI.

Az új bértábla magasabb béreinek bevezetése csak a magas rangú állami tisztségviselők esetében nem szenvedett halasztást – számolt be a jogszabály részleteiről a Digi 24 hírtelevízió. A csatorna tudósítójának számítása szerint

egy parlamenti képviselő az év második felétől az eddig 5500 lej helyett már több mint 13 ezer lejes havi illetményben fog részesülni.

A legnagyobb, több mint 17 ezer lejes fizetése az államfőnek lesz, a legnagyobb és legkisebb állami fizetés aránya pedig az eddigi 15-ről 12-re csökken Romániában.

A bukaresti kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) további adócsökkentések és jelentős közalkalmazotti béremelések ígéretével nyert választásokat tavaly decemberben.

Parlamenti felszólalásában Liviu Dragnea pártelnök azt hangsúlyozta, hogy az új bértörvény fontos lépés Románia „valós” uniós integrációja, az euró bevezetése útján. „Az egységes bértörvény fontos lépést jelent Románia valós európai uniós integrációja és az euróövezeti csatlakozás felé, hatékonyabbá teszi a bérrendszert, és hozzájárul a lakosság nettó jövedelmének növekedéséhez" – jelentette ki szerdán a képviselőház elnöki tisztségét is betöltő Dragnea a törvénytervezet alsóházi vitáján. A politikus hozzátette: véget kell vetni annak, hogy Románia az olcsó munkaerő miatt legyen vonzó a külföldi befektetők számára.

Dragnea szerint a törvény rendet rak egy olyan rendszerben, amelyet eddig „a káosz, a kinek ahogyan tetszik elv és a diszkrimináció uralt". A pártelnök úgy vélte, a jogszabály megalkotásakor az egyenlő munkáért egyenlő bér elvét tartották szem előtt, továbbá azt, hogy a vezető beosztású tisztségviselőknek nagyobb legyen a fizetésük, mint beosztottjaiknak, a felsőfokú végzettséggel rendelkezők pedig többet keressenek a középvégzettségűeknél. 

A jogszabályt 188 képviselő támogatta, 28-en ellene szavaztak, 47-en tartózkodtak.

A PSD és kisebb szövetségesük, a liberális ALDE, valamint a koalíciót a parlamentben támogató RMDSZ támogatta a jogszabályt, a jobboldali ellenzék fenntartásokat fogalmazott meg vele szemben.

A nemzetközi pénzintézetek azt kérték Romániától, hogy módosítson az adócsökkentések és közalkalmazotti béremeléseket egyszerre bevezető adópolitikáján, mert becsléseik szerint a román államháztartási hiány idén a hazai össztermék (GDP) 3,7 százalékára, öt éven belül pedig akár 6 százalékára is emelkedhet.

Viorel Ștefan pénzügyminiszter korábban úgy nyilatkozott, hogy az új bértörvényre van költségvetési fedezet, annak bevezetése nyomán 2018-ban Románia 76 milliárd lejt, a GDP 8,6 százalékát fogja közalkalmazotti bérekre költeni. A tárcavezető azonban nem vett részt a törvény parlamenti elfogadásán. Távollétét és Sorin Grindeanu kormányfő távolmaradását a PSD elnöke sérelmezte.

Romániában 2342 lej volt a nettó átlagbér márciusban, több mint 14 százalékkal meghaladva a 2016 márciusi szintet.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat