Rostás Szabolcs

2018. március 25., 22:58

Nemzetbiztonság, igazságszolgáltatás

Kevesen tudnak indulatmentesen reagálni a Horváth Anna, Kolozsvár egykori alpolgármestere ügyében alapfokon kihirdetett táblabírósági ítéletre azok közül, akik érdeklődést tanúsítanak a közélet iránt.

A bíróság folyosóját megtöltötték az RMDSZ-es politikussal szolidarizáló barátok, ismerősök, párttársak, a Szent Mihály-templomban rendezett koncert résztvevői hosszas tapssal fejezik ki támogatásukat, a közösségi oldalakon parázs vita folyik a romániai igazságszolgáltatás állapotáról, valamint az ahhoz való viszonyulásról, a megyei lap pedig #ELÍTÉLTETTÜNK felkiáltással indítja hétvégi számának címlapját. Merthogy Horváth Anna pere sokak szemében az erdélyi magyaroké is, közösségi ügy, mivel a politikus által gyakorlatilag a romániai magyarságot igyekszik ütni, megfélemlíteni a hatalom.

Végeredményben nem baj, ha egy közösség ragaszkodik a vezetőihez. Történetesen azokhoz is, akik adott esetben hibáztak. Sokan érezték fontosnak az együttérzés mostani, „Mindannyian Ancsák vagyunk” típusú állásfoglalás formájában történő kifejezését korábban is, elsősorban Nagy Zsolt egykori távközlési miniszter esetében, amikor a „Veled vagyunk, Zsolt” volt a jelszó. A teljes romániai magyar közösség érdeke megtudni például, miért nyilvánította a román hírszerzés nemzetbiztonsági kockázatnak Horváth Annát, és figyelte meg ennek ürügyén hónapokon át, mint ahogy annak a széles körben elterjedt vélekedéseknek is jó lenne megismerni a valóságtartalmát, miszerint valóban hadjáratot indítottak-e a román állambiztonsági szervek ama vezető magyar politikusok ellen, akik a magyar közösség, nem pedig a román állam érdekeit tartják szem előtt. (Ha ez az elmélet igaz, akkor kérdés, hogy számos más csúcsvezető miért nem került célkeresztbe). Addig valóban nem lehet nyugta közülünk senkinek, amíg ebben az országban nemzetbiztonsági kockázatot jelent az, hogy valaki magyar.

Arról nem beszélve, hogy a korrupcióellenes ügyészség a közelmúltban több alkalommal is melléfogott a magyarokkal kapcsolatban. Ide sorolhatnánk például a korrupciós bűncselekményekkel megvádolt, majd véglegesen felmentett Rácz Károlynak, Kézdivásárhely volt polgármesterének vagy a román államtól kártérítést nyert Réman Domokos egykori minisztériumi tisztségviselőnek az esetét. Ezek mind olyan ügyek, amelyek miatt megrendült a magyarok bizalma az államban, a hatóságokban, az igazságszolgáltatásban. Ennek ellenére hiba lenne, ha a felsorolt felmentések, a DNA körüli botrányok vagy Kolozsvár volt alpolgármesterének ügyéből azt a következtetést vonnánk le, hogy Romániában megszűnt a jogállam, és hogy ügyészállamot akarnak, akik független igazságszolgáltatást követelnek.

Romániának valóban független, jó minőségű igazságszolgáltatásra van szüksége. Ami nem csak a magyarok érdeke.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2018. március 23., péntek

Belső és külső ellenségek

Sajátos offenzívába kezdett a bukaresti kormánykoalíció az elmúlt napokban az igazságszolgáltatással vívott csatában.

Páva Adorján 2018. március 21., szerda

Mit nyerhet a magyarság a román revizionizmusból?

Az erdélyi, székelyföldi autonomista törekvések oldaláról nézve sokkolóként hathat az a nyilatkozat, amelyet kedden fogadott el a Temes megyei önkormányzat Románia és Besszarábia újraegyesítéséről.

Kiss Judit 2018. március 21., szerda

Medveprobléma – folyt. köv.

Bár még sok helyen bokáig ér a hó, éjszakára mínuszokat jósolnak a meteorológusok, és egyelőre nyoma sincs a szívderítő napsütésnek, minderre fittyet hányva megkezdődött tegnap a csillagászati tavasz.

Rostás Szabolcs 2018. március 19., hétfő

Kezdeni elölről

A marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újraalapításáról szóló törvény alkotmánybírósági elutasítása kiváló apropó.

Bálint Eszter 2018. március 19., hétfő

Recesszióban a pénzügyi kultúra

Románia az utolsó helyen áll európai uniós viszonylatban a pénzügyi kultúra terén – ezt a lesújtó következtetést a Világbank által immár két éve készített elemzésben olvashattuk.

Balogh Levente 2018. március 16., péntek

Gumitörvény a kisebbségi panaszok ellen

Bár alapvetően nem a kisebbségek ellen irányul, nagyon könnyen a jogtiprások miatt panaszkodó kisebbségi polgárok ellen fordítható Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökének ötlete.

Páva Adorján 2018. március 14., szerda

Emlékező hősök

Ma nemcsak negyvennyolcas hőseinket illeti tisztelet, hanem az emlékezőket is: azokat, akiknek gigabittel száguldó élete még magában hordoz valamit a múlt emberi örökségéből.

Kiss Judit 2018. március 13., kedd

De mi lesz a hálapénzzel?

Felháborító esetek és elgondolkodtató kérdések jutnak az ember eszébe, ha akár felületesen rápillant mindarra, ami az egészségügyben történik mostanság.

Balogh Levente 2018. március 12., hétfő

Köszönjük, Bukarest!

Bár furcsán hangozhat, tulajdonképpen mégsem teljesen alaptalan a kijelentés, hogy az erdélyi magyar közösség köszönettel tartozik Bukarestnek, amiért a román hatóságok indoklás nélkül kitiltották az országból Dabis Attilát, az SZNT külügyi megbízottját.

Rostás Szabolcs 2018. március 11., vasárnap

Bukarest bosszúja

Az erdélyi magyar autonómiatörekvésekkel, valamint azok támogatásával szembeni hagyományos, közismert ellenérzések kifejezésén túl egyéb üzenete is van annak, hogy a bukaresti hatóságok kitiltották Romániából Dabis Attilát, az SZNT külügyi megbízottját.

Vélemény
Balogh Levente: Belső és külső ellenségek

Sajátos offenzívába kezdett a bukaresti kormánykoalíció az elmúlt napokban az igazságszolgáltatással ...

Páva Adorján: Mit nyerhet a magyarság a román revizionizmusból?

Az erdélyi, székelyföldi autonomista törekvések oldaláról nézve sokkolóként hathat ...

Kiss Judit: Medveprobléma – folyt. köv.

Bár még sok helyen bokáig ér a hó, éjszakára mínuszokat jósolnak a meteorológusok, ...

Hallgassa online rádióinkat