Molnár Judit

2017. október 17., 22:48

Nagyurak kisegérszerepben

Ismét a mondásnak megfelelően történt: egeret szültek a hegyek. Nem meglepő, jó párszor előfordult már, hogy a nagy garral felvezetett változás legföljebb olyat szólt, mint amikor egy lufit kiszúrnak.

Most a főfogás érdekességét fokozta ugyan a beígért köret elképzelt illata, miszerint a magát fővezérnek tartó kackiás hőscincért a bábszerepet első pillanattól nem nagyon kedvelő miniszterelnök lerugdossa majd a túl magas polcról, mivel bejelentette, hogy ő lévén a kormány feje, neki van egyedül joga csereberélni a minisztereket, s majd ha sikerül lezárnia az átalakítást, az államelnök szólhat csak bele a dolgok menetébe. És el is vonult, hogy az elnök társaságában útjára bocsássák a Ford legújabb sportkocsiját.

Cincér uram forrt a saját levében, különösen, mert az elnök, a maga kősziklastílusában kijelentette: vagy megemberelik magukat a szocdemek, vagy hiábavaló volt a tavaly decemberi nyereség. Hogy aztán az éj leple alatt mi történt, ki(ke)t zsarolt meg és mivel, csak ők tudják. De gondolom, nem tévedek nagyot, ha hozzáteszem: a lakosságot már nem is érdeklik a kulisszák mögötti pávatáncok, amikor az árak meredeken nekiindultak és ezzel arányosan zsugorodnak jobban és jobban a jövedelmek.

Egyszóval tény, hogy a két szocdem korifeus újfent nagy egyetértésben jelent meg a színen, és közölték a hegyek szülte három új egérnevet, mindhármat a fővezér udvartartásából halászva elő. A lecserélt három – a két főhölgy és a közlekedési miniszter – nem esett túl nagyot, sőt: a férfiút kivéve mindkét nőszemély „értékes”, valamiféle tanácsadói szerepet kapott.

A három új kormánytagról a bennfentesek tudni vélik, hogy afféle jól befészkelődött helyi kiskirályok, akiktől a saját szemétdombocskájukon nagyon sok függ. Sajnálatos viszont, hogy a szakértelmükről szó sem esett, vagyis ugyanolyan kis egerek, mint az elődeik voltak. De ez a kackiás bandavezért mit sem érdekli, számára az a fontos, hogy ismét felpattanhatott a magas lovára, és a nyeregből még azt is megengedte magának, hogy letiltsa (??!!) az állam elnökét az ország legnagyobb pártjával való foglalkozásról, illetve tanácsolja neki: ha nem bírja megállni az ő belügyeiket figyelni és kommentálni, akkor nyújtson át egy belépési kérelmet és legyen a pártjuk tagja. Vagyis az ő alattvalója, akinek – a többi pártkatonához hasonlóan – legföljebb egy néma szerep juthat.

A kőszikláknak viszont nem szokásuk kavicsdobálásba beleremegni, legföljebb egy fanyar mosolyt érdemeltek tőle ezek a kakaskodó helyi uraságok, akik a nagyszínpadon csak futkorászó egereket játszhatnak.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2017. október 16., hétfő

Kurz új világa

Ha földrengésszerűnek nem is nevezhető az ausztriai választásokat az előzetes felméréseket beigazolva megnyerő Sebastian Kurz vezette Néppárt győzelme, annyi bizonyosnak tűnik, hogy „sógorainknál” az eddigihez képest gyökeresen új stílusú kormányzás jöhet.

Rostás Szabolcs 2017. október 16., hétfő

Szocdemek önsorsrontása

A szocdemek népszerűségvesztésén túlmenően a rövid politikai válság első számú haszonélvezője tehát a jobbközép államfő, aki potenciális baloldali ellenjelölt hiányában várhatóan gond nélkül újrázhat a 2019-es elnökválasztáson.

Balogh Levente 2017. október 13., péntek

Katalán dilemmák, spanyol válaszok

Puigdemont és katalán függetlenségpárti társai nehezen jöhetnek ki jól ebből a helyzetből, mivel a függetlenség kikiáltásával sokra nem mennének, azt ugyanis senki sem ismerné el.

Páva Adorján 2017. október 12., csütörtök

Csapatépítő tréning

Nagyot fordult szűk két év alatt a futballvilág a magyar szurkolókkal: miközben 2015 novemberében milliók ünnepelték válogatott kedvenceikkel együtt az ősidők óta várt Európa-bajnoki szereplés kiharcolását, a drukkerek most a játékosok kifütyülésével vettek búcsút a kudarcos világbajnoki selejtezősorozattól.

Kiss Judit 2017. október 11., szerda

Az egy főre eső rossz hírek

Ha csak találomra olvas bele valaki a hazai portálok kínálatába, lapozza fel az újságokat, naponta értesülhet arról, mi minden nem működik zökkenőmentesen az egészségügyben (sem).

Rostás Szabolcs 2017. október 10., kedd

Száz nap homály

Száz nappal a beiktatását követően egyszerűen katasztrofális a Mihai Tudose vezette kormány tevékenységének a mérlege, és mindezt a hatalmon lévő szociáldemokraták (PSD) „házi közvélemény-kutatójának” számító Avangarde felmérése is bizonyítja.

Bálint Eszter 2017. október 09., hétfő

A romániai oktatás állatorvosi csikója

Magyarán, továbbra is ott tartunk, hogy akár Ion Creangă gyermekkori emlékei esetében, egy archaikus szöveggel kínozzák a gyermekeket, és csodálkoznak azon, hogy aztán elmegy a kedvük az egésztől.

Balogh Levente 2017. október 06., péntek

Szájba verve

Jellegzetes kép 2017-ből a magát a kisebbségi jogok biztosítása szempontjából példaértékűnek hirdető Romániából.

Páva Adorján 2017. október 05., csütörtök

Erősítés Budapest és Bukarest között félúton

Végre alaperősítésben gondolkodnak a Budapest–Erdély–Bukarest-tengely közbülső részén: hosszú idő után a lehetséges együttműködésről egyeztettek hétfőn az RMDSZ, illetve az EMNP és az EMNT vezetői.

Kiss Judit 2017. október 04., szerda

Mikor nézhet tükörbe, miniszter úr?

Azt mondta hozzáértő és elhivatott tanügyminiszterünk a minap az egyetemi tanév megnyitóján, hogy ő márpedig nem tud nyugodtan tükörbe nézni addig, amíg nem teljesíti vállalt küldetését.

Vélemény
Balogh Levente: Kurz új világa

Ha földrengésszerűnek nem is nevezhető az ausztriai választásokat az előzetes felméréseket beigazolva megnyerő ...

Rostás Szabolcs: Szocdemek önsorsrontása

A szocdemek népszerűségvesztésén túlmenően a rövid politikai válság első számú ...

Balogh Levente: Katalán dilemmák, spanyol válaszok

Puigdemont és katalán függetlenségpárti társai nehezen jöhetnek ki jól ebből a helyzetből, mivel ...

Hallgassa online rádióinkat