Bálint Eszter

2019. április 01., 12:21

Nagy kapzsiságnak visszakozás a vége

Visszavett kicsit a kapzsiságból a kormány – mondhatjuk azt követően, hogy a szociálliberális kabinet módosította pénteki ülésén a hírhedt, 2018/114-es, többnyire adóügyi intézkedéseket tartalmazó sürgősségi kormányrendeletet.

Ugyanakkor mindenképp előrelépésnek nevezhető, hogy az érintett felekkel konzultálva hozta meg a módosításokat – bár tény, hogy az Európai Központi Bank (EKB) amúgy elengedhetetlen véleményezését nem várta meg, de legalább a Román Nemzeti Bankkal és a bankárszövetséggel egyeztettek a Dăncilă-kormány illetékesei. Mondhatnánk persze, hogy jobb későn, mint soha, de nem tesszük. Hiszen ma 2019. április elsejét írunk (tekintsünk most el attól, hogy ez a bolondok napja). Vagyis eltelt az évből három egész hónap úgy, hogy a bankok, a magánnyugdíjalapok üzemeltetői, az energetikai és távközlési cégek, és ezáltal Románia teljes lakossága nem tudta, mit hoz a holnap, milyen mélyen kell a zsebébe nyúlnia, hogy megfizesse a kormánynak a költségvetési lyukak betömésére irányuló kétségbeesett rendeletével kivetett új adókat. Nincsenek illúzióink ugyanis, hogy végül nekünk kellett volna megfizetnünk, hiszen a magánszektor nem jótékonysági intézmény, így elkerülhetetlenek lettek volna az áremelések. Sok intézkedést fed ugyanakkor még homály, a várható hatások pedig csak ezután mutatkoznak meg, így az sem biztos, hogy indokolt a feltételes mód, és végül mégis lesznek áremelések.

Szakértők máris azt borítékolják: a hitelek egyáltalán nem biztos, hogy olcsóbbak lesznek, vagy ha igen, lehet, hogy csak ideig-óráig. Hiszen az új bankadó mértékét nem a – bukaresti kormány szerint manipulálható, és állítólag mesterségesen magasan tartott – ROBOR-hoz kötik, hanem egy új mutatóhoz, amelyet a bankok közötti ténylegesen megvalósult lejtranzakcióknál alkalmazott kamat átlagaként határoznak meg. Annak szintjét pedig a ROBOR-hoz hasonlóan a piac határozza meg, és még ha ma alacsonyabb is, mint az irányadó bankközi kamatláb, nehéz megjósolni, hogy mit hoz a holnap. Ráadásul igaz, hogy a pénteki kormányülésen a korábbi 1,2 százalékról 0,4 százalékra csökkentették a banki aktívákra kirótt adót, de ez még így is egyike a legmagasabbaknak a térségben, csak Lengyelországban magasabb, 0,44 százalék. Vagyis ha kisebb is, és bizonyos feltételek mellett még tovább csökkenthető, de attól még bankadó, és ahogy lenni szokott, azt végül a lakosság, ez esetben a bankok ügyfelei fizetik meg.

Nagy kérdés ugyanakkor, hogy tanult-e a kormány a történtekből, fog-e ezentúl konzultálni az érintett felekkel, mielőtt derült égből villámcsapásként olyan sokkhatásoknak tenné ki őket, mint ahogyan az a 114-es rendeletbe foglalt intézkedések esetében történt. Sajnos nemigen hisszük, hogy így lenne. Nem ez az első alkalom ugyanis, amikor az üzleti szféra határozottan kiállt a konzultáció szükségessége mellett, és nem az első eset, hogy a vállalkozói szövetségek síkra szálltak amellett, hogy a mindenkori kormányok ne módosítsák egyik napról a másikra és kényük-kedvük szerint a jogszabályokat, mert nem lesz jó vége.

A nagy kapzsiságnak most visszakozás lett a vége, és ugyan a 2019-es évi állami költségvetés nem számol a kapzsisági adóból és társaiból befolyó összegekkel, a fiókok mélyén lapuló vázlatokban egészen biztosan lemodellezték, hogy mennyit hoz az államkasszába, és ez az összeg most zsugorodott. Így pedig egyre biztosabb, hogy a tervezett kiadások mellett a költségvetési hiány meghaladná az év végén a kritikus 3 százalékot. Hacsak le nem vágnak a kiadásokból. Kampányév lévén a fizetésekhez, üdülési csekkekhez biztos nem nyúlnak, és a nyugdíjemelésről sem mondanak le, így maradnak a beruházások, amelyek amúgy sem valósulnának meg maradéktalanul, amikor az országnak csak márciusra lett költségvetése, az autópályák pedig csak papíron épülnek tovább.
De ezen már senki sem lepődik meg.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. március 29., péntek

Nagykövetségbotrány újratöltve

Most hirtelen nem tudnám megmondani, volt-e már példa arra, hogy egy kormány egy éven belül szinte lépésről lépésre, szóról szóra ugyanazt az orbitális hibát kövesse el, a legcsekélyebb jele nélkül annak, hogy az első fiaskóból tanult volna.

Makkay József 2019. március 28., csütörtök

Kormányzati szerencsejáték

Úgy tűnik, az igazságügyi jogszabályok önkényes módosításainak belföldi és európai botránya eltörpül a nagyobb gond mellett, amelyet a román kormány hűbelebalázs módjára elindított „gazdasági reformja” okoz.

Balogh Levente 2019. március 26., kedd

Tisztújításból konfliktusba

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) a hétvégi tisztújító küldöttgyűlés előtt sem volt könnyű helyzetben, és nincs ez másként az új elnök megválasztása után sem. Most komoly az esély arra, hogy a saját „kezűleg” hozza még nehezebb helyzetbe magát.

Pataky István 2019. március 25., hétfő

A románokon múlhat az RMDSZ sikere

Kampányüzembe kapcsolt a román politikum, pedig két hónap van még az európai parlamenti választásokig. A pártok vezetői úgy járják az országot, mintha országos megmérettetés következne.

Balogh Levente 2019. március 22., péntek

Johannis kampányízű pótcselekvése

Ki az, aki nem igennel válaszolna, ha egy népszavazáson azt a kérdést tennék fel: Szeretné-e, ha jövő hónaptól mindent ingyen kaphatna meg, amit csak akar? 

-- Külsős szerző -- 2019. március 21., csütörtök

Muszlim kancellár Németországban? – Az Európai Néppárt jövőjéről

„Az Európai Néppárt elnöksége és a Fidesz egyetért abban, hogy a Fidesz felfüggeszti tagságát az EPP-ben, amíg az értékelő bizottság jelentése elkészül” – ez a kompromisszumos megoldás született az európai ernyőszervezet szerdai brüsszeli tanácskozásán.

Páva Adorján 2019. március 21., csütörtök

Március 15-ei hazugságok

Románia miniszterelnöke jobban tenné, ha Klaus Johannis államfőhöz hasonlóan meg se szólal március 15-én mindaddig, amíg nem igaz, amit mond.

Kiss Judit 2019. március 20., szerda

Madártávlat, rögvalóság

Ha egy ország turistacsalogató kisfilmet akar készíteni magáról, természetes, hogy a szebbik oldalát villantja fel, lévén, hogy a világ minden sarkából vonzani akarja a mozgóképfogyasztó nagyközönséget.

Rostás Szabolcs 2019. március 19., kedd

Politikai előjátékká silányított EP-választás

Bár a bukaresti balliberális koalíció pártjai még nem véglegesítették jelöltlistájukat, a kampány máris teljes üzemmódban dübörög, és nagy vonalakban már kirajzolódnak a pártoknak a májusi európai parlamenti választások alkalmából közvetített üzenete, stratégiája.

Bálint Eszter 2019. március 18., hétfő

Sztrádaszabadságharc

Minden valószínűség szerint csak a 15-ös szám „misztikáját” (március 15-én 15 órakor 15 perces munkabeszüntetés) tartotta szem előtt az a suceavai vállalkozó, aki meghirdette a „Románia autópályákat akar” akciót, és fogalma sem volt az időpont szimbólumértékéről.

Vélemény
Balogh Levente: Nagykövetségbotrány újratöltve

Most hirtelen nem tudnám megmondani, volt-e már példa arra, hogy egy kormány egy éven belül szinte lépésről ...

Makkay József: Kormányzati szerencsejáték

Úgy tűnik, az igazságügyi jogszabályok önkényes módosításainak belföldi és európai ...

Balogh Levente: Tisztújításból konfliktusba

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) a hétvégi tisztújító küldöttgyűlés előtt ...

Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat