Rostás Szabolcs

2019. január 29., 08:49

Mutasd a szövetségesed...

Ha valaki nem ismeri az RMDSZ politizálásának természetrajzát, és az aktuálpolitikai kurzusokkal sem tartja a lépést, erősen elcsodálkozik az alakulat politikusain úrrá lett szövetkezési, szövetségkötési lázon.

A szövetség volt és jelenlegi vezetői az elmúlt időszakban kézzel-lábbal igyekeznek bizonygatni, mennyire készek, nyitottak a politikai szövetségesek felkutatására, mennyire fontosnak tartják a politikai partnerekkel való együttműködést, hiszen egy hat-hét százalékos támogatottságnak örvendő szervezet mégis csak így, szövetségesek támogatásával valósíthatja meg célkitűzéseit. Mindezzel nem is igen lehet vitatkozni, elvégre a romániai magyar választópolgár azt várja el az RMDSZ-től, hogy adott politikai súlyához mérten a lehető legtöbb jogot csikarja ki a mindenkori bukaresti hatalomtól a magyar közösség számára.

Eddig tehát érthető az alakulat alapállása, kérdőjelek csak annak kapcsán éktelenkednek, hogy az RMDSZ miként képes olyan könnyen szövetségesekre lelni Bukarestben, és miért esik nehezére ugyanez Erdélyben. Konkrét eset az európai parlamenti választások közeledtével beindult tapogatózás, amelynek során a két kisebbik magyar politikai alakulat közül az MPP befutóhelyet kért, az EMNP pedig koalíció létrehozására tett javaslatot az RMDSZ-nek. Amely megtehette volna, hogy bár a látszat kedvéért tárgyalóasztalhoz ül a két magyar párt vezetőjével, ehelyett kapásból elvetette mindkét javaslatot, és – saját identitásának feladásától tartva – választási listájára hívta az MPP és az EMNP jelöltjét. Mintha emezek nem adnák fel ugyanúgy az identitásukat, ha amolyan politikai bokrétának szegődnének az RMDSZ kalapjára.

Miközben teljesen nyilvánvaló, hogy a szavazatmaximálás, az EP-választásokon való minél jobb szereplés szempontjából a hárompárti összefogás hozná a legtöbbet a konyhára (ha már az ez évi uniós megmérettetés minden eddiginél „sorsdöntőbbnek” lett kikiáltva), jól látszik, hogy RMDSZ-nek herótja van az EMNP-vel való bármiféle együttműködéstől, másrészt az MPP-t is jobbára saját szövetségpárti elkötelezettségének bizonygatásaképpen „tartja” maga mellett. Közben nagy a gyanúnk, hogy a polgáriaknak lassan elegük lett ebből a saját politikai arculatuk feladását eredményező társbérletből, amely leginkább abban merül ki, hogy a nevüket adják az általuk amúgy egyáltalán nem szimpatizált apró lépések politikájához.

Az eddigiekből tehát azt a logikus következtetést lehetne levonni, hogy az RMDSZ kész egyedül vállalni a felelősséget az EP-választáson való szereplésért, a megmérettetésen születendő eredményért. Ámde az alakulat számtalanszor adta tanújelét az elmúlt időszakban annak, hogy csak a számára tetsző döntésekhez, következményekhez hajlandó a nevét adni. Jellemző példa a balliberális koalícióhoz, továbbá ezek kormányaihoz fűződő viszonya, amellyel összefüggésben a szövetség teljesen sajátosan értelmezi az átparafrazált közmondást, miszerint „mondd meg, kivel szövetkezel, és megmondom, ki vagy”.

A bukaresti hatalommal ápolt kapcsolatának „vívmányai” közül az RMDSZ csak a pozitívumokat hajlandó felvállalni, közben úgy tesz, mintha a kormány egyéb intézkedéseihez az égvilágon semmi köze se lenne. A szövetség a közelmúltban számtalanszor fejezte ki nemtetszését a Dăncilă-kabinet különböző döntései kapcsán – legyen szó az igazságszolgáltatást vagy az adóügyeket érintő, rendkívül ellentmondásos intézkedésekről –, ez az elhatárolódás azonban egyáltalán nem hiteles, ha tudjuk, hány és hány erősen vitatott jogszabályt vitt át a hatalom a parlamentben az RMDSZ támogatása, de legalábbis asszisztálása mellett. Ebből a pragmatizmusnak álcázott kétkulacsos állapotból adódik az a furcsa magyarázkodás, hogy az alakulatot nem érdekli szövetségese ideológiája, káderpolitikája, de még a tettei sem, ha saját céljaiból – vagy legalábbis azok töredékéből – sikerül elérni valamit.

A bökkenő ott van, hogy ezekből a célokból roppant kevés valósult meg ahhoz, hogy szentesíteni lehessen velük a jelenlegi hatalom bűnrossz kormányzati politikáját. Aminek nagy részét szövetségesként mégse képes lemosni magáról, bármennyire erőlködik az RMDSZ.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. február 08., péntek

Amikor a magyarellenes hóhért akasztják

Kicsiny, de nem elhanyagolható sikert könyvelhetünk el az utóbbi több mint egy évtized egyik legeltökéltebb magyarellenes buzgómócsingjával szemben.

Pataky István 2019. február 07., csütörtök

Kövesivel üzennek

Nagy tételben fogadnék arra, hogy Laura Codruța Kövesi kerül az európai ügyészség élére. Adott egy kemény kelet-európai nő, aki egy olyan országban vállalta a korrupcióellenes ügyészség vezetését, ahol a megvesztegetésekkel harcba szállni igazi lehetetlen küldetés.

Bálint Eszter 2019. február 06., szerda

„Nem szabhattunk feltételt a pápalátogatásnak” – Jakubinyi György gyulafehérvári érsek az apostoli körútról és előzményeiről

Ferenc pápa erdélyi látogatásáról várhatóan húsvét előtt tudunk meg konkrét részleteket – mondta el a Krónikának Jakubinyi György gyulafehérvári érsek, aki szerint az előkészületek zajlanak, ám a szentatya biztonsága érdekében ezek az információk nem publikusak. 

Kiss Judit 2019. február 06., szerda

Biztató közelkép

Ha valaki madártávlatból szemléli Erdély épített örökségét, óhatatlanul eluralkodhat rajta a borúlátás, hiszen se szeri, se száma a romos állapotban leledző, több száz éves kastélyoknak, kúriáknak, patinás műemlék épületeknek.

Balogh Levente 2019. február 05., kedd

Dragnea, a SRI-szelídítő

Nagyon úgy tűnik, hogy Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke komolyan gondolja a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) elleni háborút. 

Rostás Szabolcs 2019. február 04., hétfő

Mélyrománok magyarfóbiája

Nehéz eldönteni, sírjon avagy nevessen az ember az Orbán Viktor miniszterelnök pápafogadással egybekötött csíksomlyói látogatását vizionáló, és emiatt keservesen óbégató mélyromán hisztériakeltés hallatán.

Ábrám Zoltán 2019. február 03., vasárnap

Példaként szolgálhat a magyar csoda – Vizi E. Szilveszter akadémikus székely őseiről, a MOGYE-ügyről, a szellemi tőke áldásairól

Teljesen érthetetlen és az európai kultúrától idegen magatartás, hogy még mindig nem valósult meg a magyar kar a marosvásárhelyi orvosi egyetemen – jelentette ki a Krónikának adott interjúban Vizi E. Szilveszter Széchenyi-nagydíjas orvos, professzor.

Balogh Levente 2019. február 01., péntek

A diszkrimináció zászlóvivői

Több mint egy hónap telt el azóta, hogy Nagyváradon egy lány megpróbálta felgyújtani a főtéri Fekete Sas Palota passzázsában található RMDSZ-székház bejárata fölé kihelyezett magyar zászlót. A rendőrség azóta is csak annyit hajlandó közölni, hogy zajlik a nyomozás az ügyben.

Pataky István 2019. január 31., csütörtök

Magyar diákok a román bástyában

Úgy fog elillanni az erdélyi közéletből a marosvásárhelyi orvosi egyetem ügye, mint koszos hófolt a téli felmelegedéskor. 

Páva Adorján 2019. január 30., szerda

Magyar esély a forradalmi hangulatban

Nem várt pofonba szaladt bele a marosvásárhelyi orvosi egyetem grandomán rektora: immár a román és angol tagozatos hallgatóknak is elegük lett a magyar vonal elsorvasztásán eddig eredményesen dolgozó Leonard Azamfirei ténykedéséből.

Vélemény
Kiss Judit: Hóesések, híradások

Ha csak felületes pillantást vetünk az internetről vagy a tévé képernyőjéről érkező hírekre, ...

Balogh Levente: Magyar lépéskényszer

Ha választás, akkor összefogási ajánlat a két kisebbik erdélyi magyar párt valamelyikétől ...

Pataky István: A szolgálatok fogságában

Dacian Cioloș egy személyben testesíti meg az egész rendszerváltás utáni román politikát. Kolozsvári ...

Hallgassa online rádióinkat