Rostás Szabolcs

2019. január 29., 08:49

Mutasd a szövetségesed...

Ha valaki nem ismeri az RMDSZ politizálásának természetrajzát, és az aktuálpolitikai kurzusokkal sem tartja a lépést, erősen elcsodálkozik az alakulat politikusain úrrá lett szövetkezési, szövetségkötési lázon.

A szövetség volt és jelenlegi vezetői az elmúlt időszakban kézzel-lábbal igyekeznek bizonygatni, mennyire készek, nyitottak a politikai szövetségesek felkutatására, mennyire fontosnak tartják a politikai partnerekkel való együttműködést, hiszen egy hat-hét százalékos támogatottságnak örvendő szervezet mégis csak így, szövetségesek támogatásával valósíthatja meg célkitűzéseit. Mindezzel nem is igen lehet vitatkozni, elvégre a romániai magyar választópolgár azt várja el az RMDSZ-től, hogy adott politikai súlyához mérten a lehető legtöbb jogot csikarja ki a mindenkori bukaresti hatalomtól a magyar közösség számára.

Eddig tehát érthető az alakulat alapállása, kérdőjelek csak annak kapcsán éktelenkednek, hogy az RMDSZ miként képes olyan könnyen szövetségesekre lelni Bukarestben, és miért esik nehezére ugyanez Erdélyben. Konkrét eset az európai parlamenti választások közeledtével beindult tapogatózás, amelynek során a két kisebbik magyar politikai alakulat közül az MPP befutóhelyet kért, az EMNP pedig koalíció létrehozására tett javaslatot az RMDSZ-nek. Amely megtehette volna, hogy bár a látszat kedvéért tárgyalóasztalhoz ül a két magyar párt vezetőjével, ehelyett kapásból elvetette mindkét javaslatot, és – saját identitásának feladásától tartva – választási listájára hívta az MPP és az EMNP jelöltjét. Mintha emezek nem adnák fel ugyanúgy az identitásukat, ha amolyan politikai bokrétának szegődnének az RMDSZ kalapjára.

Miközben teljesen nyilvánvaló, hogy a szavazatmaximálás, az EP-választásokon való minél jobb szereplés szempontjából a hárompárti összefogás hozná a legtöbbet a konyhára (ha már az ez évi uniós megmérettetés minden eddiginél „sorsdöntőbbnek” lett kikiáltva), jól látszik, hogy RMDSZ-nek herótja van az EMNP-vel való bármiféle együttműködéstől, másrészt az MPP-t is jobbára saját szövetségpárti elkötelezettségének bizonygatásaképpen „tartja” maga mellett. Közben nagy a gyanúnk, hogy a polgáriaknak lassan elegük lett ebből a saját politikai arculatuk feladását eredményező társbérletből, amely leginkább abban merül ki, hogy a nevüket adják az általuk amúgy egyáltalán nem szimpatizált apró lépések politikájához.

Az eddigiekből tehát azt a logikus következtetést lehetne levonni, hogy az RMDSZ kész egyedül vállalni a felelősséget az EP-választáson való szereplésért, a megmérettetésen születendő eredményért. Ámde az alakulat számtalanszor adta tanújelét az elmúlt időszakban annak, hogy csak a számára tetsző döntésekhez, következményekhez hajlandó a nevét adni. Jellemző példa a balliberális koalícióhoz, továbbá ezek kormányaihoz fűződő viszonya, amellyel összefüggésben a szövetség teljesen sajátosan értelmezi az átparafrazált közmondást, miszerint „mondd meg, kivel szövetkezel, és megmondom, ki vagy”.

A bukaresti hatalommal ápolt kapcsolatának „vívmányai” közül az RMDSZ csak a pozitívumokat hajlandó felvállalni, közben úgy tesz, mintha a kormány egyéb intézkedéseihez az égvilágon semmi köze se lenne. A szövetség a közelmúltban számtalanszor fejezte ki nemtetszését a Dăncilă-kabinet különböző döntései kapcsán – legyen szó az igazságszolgáltatást vagy az adóügyeket érintő, rendkívül ellentmondásos intézkedésekről –, ez az elhatárolódás azonban egyáltalán nem hiteles, ha tudjuk, hány és hány erősen vitatott jogszabályt vitt át a hatalom a parlamentben az RMDSZ támogatása, de legalábbis asszisztálása mellett. Ebből a pragmatizmusnak álcázott kétkulacsos állapotból adódik az a furcsa magyarázkodás, hogy az alakulatot nem érdekli szövetségese ideológiája, káderpolitikája, de még a tettei sem, ha saját céljaiból – vagy legalábbis azok töredékéből – sikerül elérni valamit.

A bökkenő ott van, hogy ezekből a célokból roppant kevés valósult meg ahhoz, hogy szentesíteni lehessen velük a jelenlegi hatalom bűnrossz kormányzati politikáját. Aminek nagy részét szövetségesként mégse képes lemosni magáról, bármennyire erőlködik az RMDSZ.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Balogh Levente 2019. február 26., kedd

Szimbolikus politizálás

Abban nincs sok meglepő, ha olyan szervezetek állnak elő újabb és újabb magyarellenes megnyilvánulásokkal, amelyek illetékeseit éppen azért ejtőernyőzték Erdélybe, hogy folyamatosan mérgezzék a magyar–román viszonyt. 

Rostás Szabolcs 2019. február 25., hétfő

Jövőkép, erődemonstráció

Ahhoz képest, hogy jövőképformáló iránymutatások felsorakoztatásának szánták, az RMDSZ Kolozsvárt rendezett kongresszusán sokszor olyan érzése támadt a külső szemlélőnek, mint amikor egykori katonatársak közös élménybeszámolóját hallja.

Balogh Levente 2019. február 22., péntek

Jelképérték

„Ha történetesen akkorra jelentenék be az elkövető kézre kerítését, amikor ez az írás megjelenik, már akkor is késő lenne” – írtuk pontosan három héttel ezelőtt ugyanezeken a hasábokon.

Vélemény
Páva Adorján: Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott ...

Kiss Judit: Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András ...

Makkay József: Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális ...

Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat