HIRDETÉS

Kiss Judit

2018. március 07., 08:49

Monológok és dialógusok a centenárium évében

Annak ellenére, hogy több körültekintően kigondolt, jószándékú kezdeményezés is indult a kultúraközi párbeszéd jegyében, minden valószínűség szerint naivitás lenne hinni abban, hogy számottevően, érezhetően megváltozik a román többségnek a kisebbségekhez való viszonyulása a centenárium évében.

Akár a statisztikai adatokat, akár véleményformálók többségének nyilatkozatait nézzük, határozottan úgy tűnik, jócskán akad javítanivaló a román–magyar kapcsolatokon, a két nemzet tagjainak egymásról alkotott megítélésén. Amint az borítékolható volt, az 1918-as román nagygyűlés centenáriuma apropóján izzanak az indulatok. Sérelmek, félelmek és negatívumok kerülnek reflektorfénybe, holott józan ésszel belátható, a jubileumi évnek az is hozadéka lehetne, hogy valós esély mutatkozzon a magyar–román megbékélésre.

Viszont a realitás az, hogy a magyarok és a románok is a maguk igazába kapaszkodnak, egymásra mutogatnak, dialógus helyett monológot folytatnak, és nem engednek a magukéból, amikor 1918-ról és az elmúlt száz évről van szó. Ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen az elmúlt évszázadban a román állam nem titkoltan arra törekedett, hogy beolvassza a többségbe a kisebbségeket, amire viszont a kisebbség érthető módon ellenállással reagált és reagál.

A számadatok is azt mutatják, kevés esély mutatkozik arra, hogy a sokat hangoztatott megbékélés és barátkozás megvalósulásában reménykedhessünk. A minap látott napvilágot az a nyolc közép-európai országban végzett felmérés, amelynek eredménye arra világít rá, a megkérdezett országok lakosai közül a románok vélekednek a legnegatívabban a magyarokról. Vagy eszünkbe juthat az is, hogy a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem rektora több ízben fennen hangoztatta: aki nem ismeri el a román nemzeti ünnepet, nem élhet ebben az országban.

Az ehhez hasonló negatív jelek és jelenségek ellenében születtek, születnek olyan kezdeményezések, amelyek a kulturális sokszínűség népszerűsítésével, a kisebbségi közösségek értékeinek felmutatásával próbálják tudatosítani a többségben: nem ördögtől való az erdélyi magyarság létezése. Reménykedjünk abban, hogy lesz foganatja a legújabb, M2018 elnevezésű kampánynak is, amelyet az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala bocsájtott útjára annak érdekében, hogy széles nyilvánosságot kapjon, mi mindennel járultak hozzá a kisebbségi közösségek – az erdélyi magyarság is – a százéves Románia fejlődéséhez.

Kétségtelen, hogy a megismerés a békés együttélés kulcsa, és talán remélhetőleg akadnak olyanok is, akik felismerik ezt, így a kultúraközi párbeszédet ösztönző kampányok nem maradnak hatástalanok és eredménytelenek. Bizakodjunk, hogy a monológok helyett valódi dialógusok is kialakulhatnak, amelyek nem tűnnek el a centenáriumi évet övező félelmek, sérelmek, paranoják és vádaskodások tengerében.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2018. március 06., kedd

Szájba rágós, ideologikus tanítómese a másságról – filmkritika az Oscar-díjas A víz érintéséről

Az idegen szép, a fehér ember zsigerileg gonosz, de ha férfi, akkor a fekete is. A fehér férfi legfeljebb akkor lehet valamennyire szimpatikus, ha meleg, vagy kommunista – nagyjából így lehet összefoglalni Guillermo Del Toro A víz érintése című filmjét, amelyet vélhetően éppen ezért jutalmaztak idén a legjobb filmnek járó Oscar-díjjal.

Rostás Szabolcs 2018. március 05., hétfő

Jól megoldották

Intenzív kommunikációs kampányba fogott az RMDSZ az elmúlt időszakban annak bizonygatására, hogy igenis indokolt a román balliberális koalícióval a 2016-os parlamenti választásokat követően kötött együttműködés fenntartása, folytatása.

HIRDETÉS
Bálint Eszter 2018. március 05., hétfő

Akar a kormány egyáltalán autópályákat?

Az autópályákat megígérik, nem megépítik, és ebben ő igen hozzáértő – jegyezte meg epésen egy hozzászóló. 

Balogh Levente 2018. március 02., péntek

Kijevi felelősség

Az erőszakos magyarellenes akciók terén általában csupán a magyar feliratok lemázolásában vagy megrongálában, esetleg neonáci hőbörgők utcai randalírozásában kimerülő, „jelentéktelen" megnyilvánulásokat megtapasztaló erdélyi magyar közösség tagjaként döbbenetes azzal szembesülni, mivel kell szembenézniük a k&

HIRDETÉS
Kőrössy Andrea 2018. február 28., szerda

Hátrahagyott prioritások

Érdekes, de főleg sajnálatos módon sem a bukaresti kormány, sem a parlament nem sieti el az egészségügy megreformálását célzó intézkedések bevezetését. Holott például az igazságügyi vagy éppen az adóügyi újítások vonatkozásában a végrehajtó és a törvényhozói hatalom egyará

Kiss Judit 2018. február 28., szerda

Távol a téli természet(es)től

Riogatják az embereket Romániában, Magyarországon és több európai országban is a hírek, amiért február végén, uram bocsá', erősen télies az időjárás.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2018. február 27., kedd

Elmarasztaló jelentés, elmaradó számonkérés

Bizonyos mértékig indokolt az erdélyi magyar politikai és civil szervezetek jubilálása annak nyomán, hogy az Európa Tanács a nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezmény tanácsadó bizottságának Romániáról szóló jelentésében szinte maradéktalanul, tételesen felsorolják a magyar közöss&

Rostás Szabolcs 2018. február 26., hétfő

DNA: végképp eltörölni?

Elvitathatatlan erénye a bukaresti kormánykoalíciónak, hogy kiszámítható. A zűrzavart és hanyatlást eredményező gazdasági-pénzügyi hazárdjátékával és az igazságszolgáltatás térdre kényszerítését célzó kísérleteivel egyaránt.

Balogh Levente 2018. február 23., péntek

Az uszítás gyümölcsei

Dörzsölheti a markát Gyurcsány Ferenc és magát demokratikusnak nevező pártjának illetékesei.

Páva Adorján 2018. február 21., szerda

Ünneprontók március 15-éje

Pozitív példaként számoltunk be arról decemberben, hogy Koronkán román tanácsosok is felkarolták a kezdeményezést, miszerint közpénzből támogassák a március 15-ei helyi ünnepségek megszervezését. A tervezet azonban elbukott – írd és mondd: az RMDSZ ellenkezése miatt.

HIRDETÉS
Vélemény
Rostás Szabolcs: Jól megoldották

Intenzív kommunikációs kampányba fogott az RMDSZ az elmúlt időszakban annak bizonygatására, hogy igenis ...

Bálint Eszter: Akar a kormány egyáltalán autópályákat?

Az autópályákat megígérik, nem megépítik, és ebben ő igen hozzáértő – ...

Balogh Levente: Kijevi felelősség

Az erőszakos magyarellenes akciók terén általában csupán a magyar feliratok lemázolásában vagy ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS