Bálint Eszter

2018. február 04., 21:53

Mondjunk megálljt a jogtiprásnak!

Ismét bebizonyosodott a romániai hatóságok kettős mércéje, amikor a Bihar megyei törvényszék alapfokon a Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) ellen döntött a nagyváradi kétnyelvű – román és magyar – utcanévtáblák kihelyezése ügyében.

Ugyanis miközben Románia még 2008-ban ratifikálta a Regionális vagy kisebbségi nyelvek európai chartáját, amelyben vállalta, hogy a hagyományos kisebbségi helyneveket is használja, a charta szakértői a 2012-ben készített Románia-jelentésben pedig külön kitértek arra, hogy az utcák nevét is ki kell írni a kisebbségek nyelvén, a Cemo az úgynevezett stratégiai perekben már jogerősen veszített Szatmárnémetiben, míg Marosvásárhelyen – Nagyváradhoz hasonlóan – ellene szól az alapfokú ítélet. Történik mindez abban az országban, amely a kisebbségek Mekkájaként tetszeleg a nemzetközi közvélemény előtt.

Ezért is döntött jól a jogvédő szervezet, hogy ezekkel a „stratégiai perekkel” próbálja a nemzetközi kisebbségvédelmi rendelkezések érvényesítésére „szoktatni” a romániai bíróságokat, amelyek azonban a nemzetközi jogot többnyire választható lehetőségnek tekintik, és arra hivatkoznak, hogy a romániai közigazgatási törvények nem írják elő kifejezetten az utcanévtáblák kétnyelvűségét.

Bár egyelőre a Cemo nem sok sikerrel büszkélkedhet, ezek a perek semmilyen körülmények között sem tekinthetők szélmalomharcnak, óriási előnyük ugyanis, hogy a kétnyelvű táblák elutasítását kimondó ítéletek birtokában tovább lehet menni az üggyel a nemzetközi fórumok elé, és bizonyítani lehet, hogy korántsem olyan fényes a helyzetünk, mint ahogyan azt Bukarestből láttatni akarják.

És nekünk, egyszerű polgároknak sem szabad szó nélkül hagynunk a mindennapos jogtiprásokat, a civil szervezetek mellett nekünk is mindannyiszor jeleznünk kell az illetékes fórumok felé, ahányszor úgy érezzük, hátrányos megkülönböztetés ér bennünket, legyen szó szimbólumaink üldözéséről, az anyanyelvű ügyintézés megtagadásáról, a magyar feliratok hiányáról vagy a konkrét sértésekről, uszításokról, amelyekből nem lesz kevés így a centenárium évében. Ne hagyjuk, hogy másodrangú állampolgárokként kezeljenek!

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2018. február 01., csütörtök

Juncker beszól

Ha némiképp burkoltan is, azért teljesen érthetően fogalmazott Jean-Claude Juncker.

Páva Adorján 2018. január 31., szerda

Ezt nevezzük elszigetelődésnek!

Kelemen Hunor szövetségi elnök szerint 2018-ban roppant kedvezőtlen lenne mindenki számára az RMDSZ elszigetelődése a törvényhozásban, ezért döntöttek úgy, hogy folytatják a balliberális kormánykoalícióval kötött együttműködést.

Kiss Judit 2018. január 30., kedd

Soványka vigaszaink

Hajmeresztőek, elkeserítőek, ugyanakkor már-már tragikomikusak azok a perspektívák, amelyek az új PSD-kormány tagjainak nyilatkozatai nyomán sejlenek föl.

Balogh Levente 2018. január 29., hétfő

Még egy biankó csekk

Talán nem csupán mi tartjuk furcsának, hogy azt követően, hogy Kelemen Hunor úgy értékelt, a PSD–ALDE-koalíció harmadik kormányának programja olyan, mintha a mezőgazdasági minisztériumban írták volna két sör között, végül mégis azzal állt ki: az RMDSZ támogatni fogja a kormányt.

Rostás Szabolcs 2018. január 28., vasárnap

Revideálás vagy jópofáskodás?

Nehéz eldönteni, a román szociáldemokratáknak szánt üzenetnek vagy egyszerűen jópofáskodó beszólásnak szánta Kelemen Hunor a leendő bukaresti kormány programjáról tett gúnyos kijelentését.

Balogh Levente 2018. január 26., péntek

Ráérős kormányalakítás

Mintha egy kis zavar támadt volna a kormánykoalíció fő erejét adó Szociáldemokrata Párton (PSD) belül azt követően, hogy Liviu Dragnea pártelnök alig több mint fél éven belül a párt második renitenskedő miniszterelnökét is megbuktatta.

Páva Adorján 2018. január 24., szerda

Autonomista tűzoltás és pótcselekvés

Csupán bő két hétnek kellett eltelnie ahhoz, hogy egy erdélyi magyar politikai szereplő alátámassza azokat a véleményeket-félelmeket, melyek szerint a hárompárti közös autonómianyilatkozat csupán egy újabb hangzatos, ám érdemi tartalom után üvöltő megnyilatkozás.

Rostás Szabolcs 2018. január 23., kedd

MeToo: csend és csőd

Sokak számára bevallottan csalódást okozott, hogy az enyhe túlzással világméretűnek nevezhető #MeToo-kampány kirobbanása óta eltelt közel négy hónap alatt az erdélyi magyar társadalmat nemigen „mozgatta meg” a szexuális zaklatások ellen fellépő mozgalom.

Bálint Eszter 2018. január 21., vasárnap

Lépésszámcél szociálliberális módra

Egyet előre, egyet hátra – írtuk néhány nappal ezelőtt.

2018. január 21., vasárnap

A nyelv a legfontosabb

A szilveszteri marosvásárhelyi – csapnivaló fordítással született – nyelvi idiótaságnak meglehetősen nagy volt a sajtóvisszhangja.

Vélemény
Balogh Levente: Juncker beszól

Ha némiképp burkoltan is, azért teljesen érthetően fogalmazott Jean-Claude Juncker.

Páva Adorján: Ezt nevezzük elszigetelődésnek!

Kelemen Hunor szövetségi elnök szerint 2018-ban roppant kedvezőtlen lenne mindenki számára az RMDSZ elszigetelődése ...

Kiss Judit: Soványka vigaszaink

Hajmeresztőek, elkeserítőek, ugyanakkor már-már tragikomikusak azok a perspektívák, amelyek az új PSD-kormány ...

Hallgassa online rádióinkat