Balogh Levente

2018. augusztus 31., 21:30

Mit képvisel Giuliani?

Messziről jött embernek azt mondanak, amit akarnak – akár ezzel a kiforgatott szólással is elintézhetnénk a Donald Trump amerikai elnök jogászcsapatának vezetője, Rudolf Giuliani által írt levelet, amelyben az a korrupt politikusok felelősségre vonásának akadályozásával vádolt bukaresti kormányoldal szája íze szerint bírálja a román korrupcióellenes ügyészséget.

Csakhogy ennél azért több figyelmet érdemel az ügy. Még akkor is, ha az amerikai nagykövetség magánvéleménynek minősítette az írásban foglaltakat, és akkor is, ha a levélről messziről ordít: az alapjául szolgáló információk olyasvalakitől származnak, aki igencsak közel áll a korrupcióellenes ügyészséggel folytatott harcában az RMDSZ által is támogatott jelenlegi kormánypártokhoz.

Giuliani szóhasználata, az általa adott helyzetleírás, miszerint a legfőbb ügyészség és a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) között a telefonlehallgatások témájában megkötött paktumok visszaélésekre adtak lehetőséget, illetve hogy a DNA az azóta leváltott főügyésze, Laura Codruța Kövesi mandátuma alatt számos túlkapást követett el, mintha csak egy kormánypárti politikus szájából hangzott volna el – épp csak a DNA és a SRI által létrehozott párhuzamos államot nem említette.

Mindez azt jelenti, hogy a kormánypártoknak sikerült „bedolgozniuk” magukat Washingtonban, és olyan lobbistákra tettek szert, akik Trump elnök közvetlen környezetével is kapcsolatba kerültek. Mi több, képesek annak befolyásos tagjait meggyőzni a saját álláspontjukról.

Mert Rudolph Giuliani bárminek nevezhető, csak súlytalan figurának nem. Hiába nem visel semmilyen hivatalos tisztséget, több egyszerű ügyvédnél. Hiszen egyrészt ő vezeti a világ legbefolyásosabb államfőjének jogászcsapatát, amihez azért nem elég egy egyszerű jogi diploma, másrészt a nagypolitikában is megfordult már, hosszú évekig ő volt New York polgármestere. És ami a legfontosabb: a korrupcióellenes küzdelemben sem kívülálló, hiszen ügyészként jelentős szerepet játszott a maffia és a politikai korrupció leküzdésében.

Éppen ezért nem lehet az állásfoglalást egyszerűen lesöpörni az asztalról, ahogy azt egyes román ellenzéki politikusok tették, mint például Dan Barna USR-elnök, aki a levél kapcsán csak egy rosszul sikerült poént bírt elsütni, miszerint várja Trump fodrászának a levelét is. Ha Barna tényleg nem tudja, ki Giuliani, akkor azért, ha pedig igen, és mégis így reagált, akkor azért járna mindenki jobban, ha meghúzódna egy sötét helyen, és a következő öt évben annál komolyabb kérdésben nem nyilvánítana véleményt, hogy egy vagy két cukorral kéri a kávéját.

Az, hogy Giuliani a levelet egy volt FBI-igazgató vezette nemzetközi tanácsadó cég felkérésére írta, és pénzt is kapott érte, ne lepjen meg senkit: az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában is bevett szokás, hogy korábbi közismert, befolyásos politikusok – kezdve a volt elnököktől –, vagy családtagjaik pénzért tartanak előadásokat vagy adják a nevüket olyan ügyekhez, amelyeket felvállalhatónak tartanak. Úgyhogy mindenki nyugodjon meg: azok a bukaresti médiumok, amelyek most habzó szájjal kárhoztatják, hogy Giuliani pénzért írta a levelet, a lehető legnagyobb lelkesedéssel lobogtatnák azt, ha történetesen ugyanúgy pénzért, de a bukaresti ellenzék és az államfő nézőpontját tükrözné.

Giuliani állásfoglalása persze nem kicsit meglepő, hiszen az szöges ellentétben áll az Egyesült Államok bukaresti nagykövetségének eddigi álláspontjával: Hans Klemm távozó nagykövet eddig mindig, minden fórumon következetesen és kritikátlanul védelmébe vette a DNA-t és Laura Kövesit, és határozottan kiállt a korrupcióellenes küzdelem folytatása mellett. Ezt a levél kapcsán a nagykövetség szóvivője most megismételte. Mindazonáltal Giuliani sem a korrupcióellenes harc ellen emelte fel a szavát, hanem a DNA és a SRI által elkövetett túlkapások ellen.

Lehet, hogy Giuliani egyszerűen csak mindent elhitt, amit a lobbisták mondtak neki, de a levelében foglaltak akkor is fontos problémára világítanak rá. Függetlenül ugyanis attól, hogy Washington vagy bármely más külföldi partner hogyan viszonyul hozzá, illetve attól, mennyire ellenszenves a kormányoldal ténykedése az igazságügyi törvények módosítása terén, semmiképpen sem nevezhető természetesnek, hogy az ügyészségek vagy bármely más állami intézmény titkos megállapodásokat kössön a hírszerzéssel, amelyek révén a titkosszolgálat tulajdonképpen teljes betekintést nyerhet a működésükbe, és olyan adatokra tehet szert, amelyek egy valóban demokratikus államban nem tartoznak rá. Ne adj’ Isten, még befolyásolni is képes legyen az illető intézmény vezetőit.

Egy olyan ország tapasztalt jogászaként és egykori politikusaként, ahol a hatalmi ágak szétválasztását és a fékek és ellensúlyok rendszerét ma is szigorúan tiszteletben tartják, Giuliani a lényegre hívja fel a figyelmet. Arra, hogy nem csupán az a fontos kérdés, hogy a korrupcióval vádolt PSD-vezér, Liviu Dragnea börtönbe kerül-e, hanem az is, hogy az igazságszolgáltatás, illetve bármely más állami intézmény mindenféle külső, titkosszolgálati befolyás nélkül, kizárólag szakmai alapon működjék.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Páva Adorján 2018. augusztus 30., csütörtök

Bölöni felépíthető marosvásárhelyi bajnokcsapata

Bölöni László irigylésre méltó labdarúgó- és edzőkarrierje során több száz ellenféllel került szembe, több ezer rivális játékos ellen készült, feltérképezve, alaposan kielemezve erősségüket és gyenge pontjaikat.

Kiss Judit 2018. augusztus 29., szerda

Vadak, károk, veszteglések

Szinte mindennapossá váltak a Székelyföldön és Románia más régióiban is a gazdaságban, haszonállatokban tett vadkárok, a károsultak pedig legtöbb esetben hiába várják a mindenható Bukaresttől a kárpótlást vagy a vadállatok miatt fennálló veszélyek elhárítását.

Rostás Szabolcs 2018. augusztus 29., szerda

Baljós román megosztottság

A  globális, valamint a térségben  jelentkező kihívások közepette Románia nem engedheti meg magának a megosztottságot sem a társadalom, sem az állam intézményei, sem az ország külföldi „kisugárzása” tekintetében – jelentette ki Teodor Meleșcanu.

Makkay József 2018. augusztus 27., hétfő

Elaltatott romániai mezőgazdaság

A rendszerváltás utáni mezőgazdaság egyik legsúlyosabb gondjának tartják a szakemberek az afrikai sertéspestis terjedését. Az eddig megsemmisített mintegy 80 ezer sertés sorsán további 250-280 ezer állat osztozhat a legnagyobb dél-romániai sertéshizlaldákban.

Balogh Levente 2018. augusztus 24., péntek

„Vendégmunkások” Romániában

Az utóbbi időben számos magyarországi médium foglalkozott a kelet-magyarországi megyék határ menti településeinek lakóival, akik a határ túloldalán, Romániában találtak munkát.

Bálint Eszter 2018. augusztus 23., csütörtök

Utazási nagyüzem – kik lesznek a nyertesek?

Óriási lendületet adott a belföldi turizmusnak az a tény, hogy idén több mint egymillió közalkalmazott részesült 1450 lej értékű üdülési csekkben, amelyet csak Romániában lehet elkölteni, az összeg külföldi utazásra nem fordítható.

Kiss Judit 2018. augusztus 22., szerda

Tovább él(tet)ő történeteink

Városnapozunk, ünnepelünk, tisztelgünk, emlékezünk, fejet hajtunk, felmutatjuk értékeinket, szórakozunk – mindez az erdélyi városokban immár több éve útjára indított tavaszi-nyári magyar programsorozatok velejárója.

Páva Adorján 2018. augusztus 22., szerda

A gyűlöletszítók segélyhívó száma

Marius Pașcan parlamenti képviselő figyelmébe ajánljuk a 112-es egységes segélyhívó szám használatát szabályozó hivatalos útmutatót.

Makkay József 2018. augusztus 20., hétfő

Damoklész kardja Marosvásárhely felett

Megszokott történetté vált, hogy ha a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium sorsáról pozitív döntés születik, jön utána a hidegzuhany.

Balogh Levente 2018. augusztus 17., péntek

Johannis, a „vezértüntető”

Klaus Johannis államfő már jó ideje az ellenzék vezéralakjának szerepét játssza, most azonban úgy tűnik, hogy a kormányellenes tüntetések „vezénylő tábornokának” szerepét is felvállalná.

Vélemény
Páva Adorján: Bölöni felépíthető marosvásárhelyi bajnokcsapata

Bölöni László irigylésre méltó labdarúgó- és edzőkarrierje során több ...

Kiss Judit: Vadak, károk, veszteglések

Szinte mindennapossá váltak a Székelyföldön és Románia más régióiban is a gazdaságban, ...

Rostás Szabolcs: Baljós román megosztottság

A  globális, valamint a térségben  jelentkező kihívások közepette Románia nem engedheti meg ...

Hallgassa online rádióinkat