Kiss Judit

2018. március 27., 23:46

Mindannyiunk tükre, a színház

Nézők és színészek együtt ünneplik a színpadon megszülető mindenkori csodát a március 27-i világnap apropóján.

Ezen a tavaszi napon az előadás megszentelt terében és azon kívül is világszerte felhívják a figyelmet a színházművészet – és tágabb értelemben a kultúra – fontosságára, tisztelegnek a színészek, a színházi dolgozók előtt, ugyanakkor kérik a közönség támogatását.

Az erdélyi teátrumok is adóztak a világnapnak, sok helyen úgy is, hogy Thália papjai és papnői a színházi térből kilépve, „hétköznapibb” módon teremtettek kapcsolatot a közönséggel. Ilyenkor a színészek pingpongoznak, közismert zeneszámokat játszanak, főznek, utcai performanszokat tartanak, a kulisszák mögé vezetik az érdeklődőket, mindezt azért, hogy áthidalhatóvá tegyék, lerövidítsék a távolságot, ami a színpad misztériuma és a színházon kívüli világ közt feszül.

Nyilván szükség van arra, hogy a világnap apropóján – de más napokon is – közvetítsenek a két világ között. Bár sokszor úgy tűnik, sok minden miatt háttérbe szorul, azért remélhetőleg soha nem hal ki az emberekből a kultúra, a színház iránti igény, és a világot jelentő deszkákon történő örökös titkot, mágiát ugyanaz a kíváncsiság övezi, ami az ókori görögök óta minden korban. Ettől függetlenül a kultúra más területeihez hasonlóan nem tartozik a nagy tömegek által kedvelt „árucikkek” közé: legutóbbi felmérések szerint a romániai lakosság mindössze 13 százaléka jár színházba.

A világnap apropóján több kérdés is felmerülhet. Vajon az utóbbi időben miért érzik úgy a színházi alkotók, hogy az előadás által teremtett külön idő és tér közegéből kilépve is népszerűsíteni kell a színház világát? Felméri-e a társadalom, milyen áldozatot kell hoznia a színésznek az örökös, naponta megvalósított átváltozásokért, aminek aztán tanúi lehetnek a nézők? És vajon mi minden okozhatja a nézők és alkotók közti szakadékot, amit a világnapi akciók is áthidalni szeretnének?

Minderre számos válasz születhet, van azonban, ami bizonyos. A színház teremtett világa, a mindenkori jelenben megszülető varázslat ma is ugyanaz a tükör, az az akár menedékként is szolgáló másik dimenzió, amire ősidők óta szüksége van az emberiségnek.

És hogy napjainkban még milyen küldetést tölthet be a színház? Simon McBurney brit színész világnapi üzenetében úgy fogalmazott, az a hely, ahol az emberek egybegyűlnek, és azonnal közösséggé formálódnak. Ennek a közösségnek az életben tartása is a színház küldetése. Ennek a közösségnek köszönhetően olyan közeg jön létre, amely kiszakíthat a napi politika, a pénzügyek, a közélet őrületéből, ugyanakkor segít felülemelkedni mindezen, emberi mivoltunk tükreként másként látni önmagunkat, lelkiekben gazdagabbá válni. Jó lenne, ha többen felfigyelnének erre a tükörre. És nemcsak a színházi világnapon.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2018. március 26., hétfő

Az uszítás szabadsága

A szólásszabadság minden körülmények közötti tiszteletben tartása fontosabb, vagy az, hogy az egyesek által sértőnek, kirekesztőnek sőt uszítónak minősített tartalmak ne kaphassanak nyilvánosságot?

Rostás Szabolcs 2018. március 25., vasárnap

Nemzetbiztonság, igazságszolgáltatás

Kevesen tudnak indulatmentesen reagálni a Horváth Anna, Kolozsvár egykori alpolgármestere ügyében alapfokon kihirdetett táblabírósági ítéletre azok közül, akik érdeklődést tanúsítanak a közélet iránt.

Balogh Levente 2018. március 23., péntek

Belső és külső ellenségek

Sajátos offenzívába kezdett a bukaresti kormánykoalíció az elmúlt napokban az igazságszolgáltatással vívott csatában.

Páva Adorján 2018. március 21., szerda

Mit nyerhet a magyarság a román revizionizmusból?

Az erdélyi, székelyföldi autonomista törekvések oldaláról nézve sokkolóként hathat az a nyilatkozat, amelyet kedden fogadott el a Temes megyei önkormányzat Románia és Besszarábia újraegyesítéséről.

Kiss Judit 2018. március 21., szerda

Medveprobléma – folyt. köv.

Bár még sok helyen bokáig ér a hó, éjszakára mínuszokat jósolnak a meteorológusok, és egyelőre nyoma sincs a szívderítő napsütésnek, minderre fittyet hányva megkezdődött tegnap a csillagászati tavasz.

Rostás Szabolcs 2018. március 19., hétfő

Kezdeni elölről

A marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újraalapításáról szóló törvény alkotmánybírósági elutasítása kiváló apropó.

Bálint Eszter 2018. március 19., hétfő

Recesszióban a pénzügyi kultúra

Románia az utolsó helyen áll európai uniós viszonylatban a pénzügyi kultúra terén – ezt a lesújtó következtetést a Világbank által immár két éve készített elemzésben olvashattuk.

Balogh Levente 2018. március 16., péntek

Gumitörvény a kisebbségi panaszok ellen

Bár alapvetően nem a kisebbségek ellen irányul, nagyon könnyen a jogtiprások miatt panaszkodó kisebbségi polgárok ellen fordítható Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökének ötlete.

Páva Adorján 2018. március 14., szerda

Emlékező hősök

Ma nemcsak negyvennyolcas hőseinket illeti tisztelet, hanem az emlékezőket is: azokat, akiknek gigabittel száguldó élete még magában hordoz valamit a múlt emberi örökségéből.

Kiss Judit 2018. március 13., kedd

De mi lesz a hálapénzzel?

Felháborító esetek és elgondolkodtató kérdések jutnak az ember eszébe, ha akár felületesen rápillant mindarra, ami az egészségügyben történik mostanság.

Vélemény
Balogh Levente: Az uszítás szabadsága

A szólásszabadság minden körülmények közötti tiszteletben tartása fontosabb, vagy az, hogy az ...

Rostás Szabolcs: Nemzetbiztonság, igazságszolgáltatás

Kevesen tudnak indulatmentesen reagálni a Horváth Anna, Kolozsvár egykori alpolgármestere ügyében alapfokon ...

Balogh Levente: Belső és külső ellenségek

Sajátos offenzívába kezdett a bukaresti kormánykoalíció az elmúlt napokban az igazságszolgáltatással ...

Hallgassa online rádióinkat