Kiss Judit

2017. október 04., 09:48

Mikor nézhet tükörbe, miniszter úr?

Azt mondta hozzáértő és elhivatott tanügyminiszterünk a minap az egyetemi tanév megnyitóján, hogy ő márpedig nem tud nyugodtan tükörbe nézni addig, amíg nem teljesíti vállalt küldetését, vagyis nem hajtja végre csapatával a tanügyi rendszer valódi reformját, nem varázsolja minőségivé a romániai oktatást.

Őszinteség, szavahihetőség egy miniszteri beszédben általában annyi, mint mackósajtban a brummogás, és nyilvánvalóan hiú ábránd lenne hinni abban, hogy pont Liviu Pop csapatának lesz szakértelme, kapacitása (és ideje) gatyába rázni a rendszerváltás óta eltelt több mint negyed évszázad alatt számos tekintetben alaposan megtépázott, viharvert tanügyet. Tudják ezt pontosan az érintettek is.

Pedagógusok vonultak utcára hétfőn az ország számos városában: a Tanügyiek Szabad Szakszervezetének tagjai a kormánymegbízottak hivatala előtt tüntettek, hogy hangot adjanak elégedetlenségüknek. Mi mást tehetnének, hát listázták újból a legégetőbb gondokat. Azt sérelmezik többek közt, hogy nálunk a tanárok a leggyengébben fizetett értelmiségiek, hogy az Unióból Románia fordítja a legkevesebbet oktatásra, hogy nem becsüli meg a rendszer a tanügyi személyzetet, óriási a bürokrácia (az oktató munkán kívül a pedagógusoknak adminisztratív feladatok egész során kell átrágniuk magukat, és csak gyűlnek, gyűlnek a fölösleges, pusztán az enyészetnek gyártott papírhegyek).

Az elégedetlenségi lajstromon a tankönyvkiadás körüli cirkuszok is szerepelnek, az, hogy a Liviu Popék által bejelentett központosítás állami monopóliumhoz vezet, valamint hogy káoszt eredményezett a miniszter döntése, aki felfüggesztette az összes segédeszköz használatát arra hivatkozva, hogy a forgalomban lévő munkafüzetek, szöveggyűjtemények többsége nem rendelkezik minisztériumi engedéllyel. A szakszervezetisek szóvá tették az idejétmúlt, a munkaerőpiac igényeihez aligha igazodó oktatási programokat, a rendszer alulfinanszírozottságát, mint közölték, aggódnak amiatt is, hogy nem valósul meg a jövő év elejére ígért béremelés, hogy visszásságok jellemzik a nyugdíjtörvényt stb.

És ilyen körülmények között azt nyilatkozza a miniszter úr, hogy a prioritás a tanári szakma megbecsültségének helyreállítása. Ha nem tud addig tükörbe nézni, amíg nem válik minőségivé az oktatás, félő, hogy Liviu Pop sohanapján pillanthatja meg önnön orcáját fényvisszaverő felületen.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Molnár Judit 2017. október 04., szerda

Egy szófordulat mélyrétegei

Furcsa alak vagyok: ilyen sok idő után is még rá tudok csodálkozni az anyanyelvem rejtett kincseire.

Balogh Levente 2017. október 03., kedd

Katalán önállósodás spanyol „támogatással”

Óriási kérdés, hogy létezhet-e még olyan megoldás, olyan kompromisszum, amely nyomán a katalánok – persze önállóságuk növelése nyomán – még hajlandóak lemondani a függetlenségről. Ugyanakkor a nemzetközi közösség állásfoglalása is döntő.

Rostás Szabolcs 2017. október 02., hétfő

Kegyelmi állapot

Elvégre a kisebbségi lét nehézségei egyformán érvényesek az evangélikus-lutheránus, katolikus, református, unitárius magyar hívekre, az elkobzott vagyon apránként való visszaszerzése, iskolák újraalapítása (...) egyformán feladatot ró mindenkire.

Balogh Levente 2017. szeptember 29., péntek

Meghátrálásra kényszeríthető Kijev?

Mintha apró jelei mutatkoznának annak, hogy Ukrajna magabiztossága megbicsaklott a kisebbségek anyanyelven történő oktatását visszanyeső, brutálisan diszkriminatív oktatási törvény kapcsán.

Páva Adorján 2017. szeptember 28., csütörtök

Medvék és vadászgépek

Amikor egy állam képtelen megvédeni polgárait, sőt súlyos büntetésekkel riogatva megtiltja nekik, hogy maguk gondoskodjanak biztonságukról, finoman szólva valami nagyon nincs rendben.

Kiss Judit 2017. szeptember 27., szerda

Szépséges illúziók

Prímán fognak beszélni angolul, németül, franciául a romániai gyerekek, hiszen 98,3 százalékuk sajátít el nemzetközi nyelveket – derült ki az Európai Unió statisztikai hivatalának a Nyelvek Európai Napja apropóján közzétett felméréséből.

Molnár Judit 2017. szeptember 27., szerda

Ököljog

Végre beteljesedni látszik, amit olyan régen olyan sokan hiányolnak: jogállam leszünk.

Rostás Szabolcs 2017. szeptember 26., kedd

Érdekalapú érdekérvényesítés

Keményen a sarkára állt a magyar kormány, amikor egyértelművé tette a bukaresti hatóságok számára, hogy a marosvásárhelyi katolikus gimnázium ellehetetlenítése miatt nem támogatja Románia felvételét a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetbe (OECD).

Bálint Eszter 2017. szeptember 25., hétfő

Ők még nem unják? – avagy a kecske és a káposzta meséje PSD-módra

Az az igazság, hogy az ember időnként azon gondolkodik: csak tesztelnek, hogy meddig mehetnek el, vagy tényleg készek mindent alárendelni pillanatnyi politikai érdekeiknek?

Balogh Levente 2017. szeptember 22., péntek

Madridi hisztéria

Márpedig a véleménynyilvánítás legdemokratikusabb formája, a népszavazás útján kinyilvánított önrendelkezés mégiscsak erősebb legitimációs alap, mint egy nagygyűlés és a régióban élő többi nemzet megkérdezése nélkül kinyilvánított elszakadási szándék.

Vélemény
Molnár Judit: Egy szófordulat mélyrétegei

Furcsa alak vagyok: ilyen sok idő után is még rá tudok csodálkozni az anyanyelvem rejtett kincseire.

Balogh Levente: Katalán önállósodás spanyol „támogatással”

Óriási kérdés, hogy létezhet-e még olyan megoldás, olyan kompromisszum, amely nyomán a katalánok ...

Rostás Szabolcs: Kegyelmi állapot

Elvégre a kisebbségi lét nehézségei egyformán érvényesek az evangélikus-lutheránus, ...

Hallgassa online rádióinkat