Kiss Judit

2017. október 04., 09:48

Mikor nézhet tükörbe, miniszter úr?

Azt mondta hozzáértő és elhivatott tanügyminiszterünk a minap az egyetemi tanév megnyitóján, hogy ő márpedig nem tud nyugodtan tükörbe nézni addig, amíg nem teljesíti vállalt küldetését, vagyis nem hajtja végre csapatával a tanügyi rendszer valódi reformját, nem varázsolja minőségivé a romániai oktatást.

Őszinteség, szavahihetőség egy miniszteri beszédben általában annyi, mint mackósajtban a brummogás, és nyilvánvalóan hiú ábránd lenne hinni abban, hogy pont Liviu Pop csapatának lesz szakértelme, kapacitása (és ideje) gatyába rázni a rendszerváltás óta eltelt több mint negyed évszázad alatt számos tekintetben alaposan megtépázott, viharvert tanügyet. Tudják ezt pontosan az érintettek is.

Pedagógusok vonultak utcára hétfőn az ország számos városában: a Tanügyiek Szabad Szakszervezetének tagjai a kormánymegbízottak hivatala előtt tüntettek, hogy hangot adjanak elégedetlenségüknek. Mi mást tehetnének, hát listázták újból a legégetőbb gondokat. Azt sérelmezik többek közt, hogy nálunk a tanárok a leggyengébben fizetett értelmiségiek, hogy az Unióból Románia fordítja a legkevesebbet oktatásra, hogy nem becsüli meg a rendszer a tanügyi személyzetet, óriási a bürokrácia (az oktató munkán kívül a pedagógusoknak adminisztratív feladatok egész során kell átrágniuk magukat, és csak gyűlnek, gyűlnek a fölösleges, pusztán az enyészetnek gyártott papírhegyek).

Az elégedetlenségi lajstromon a tankönyvkiadás körüli cirkuszok is szerepelnek, az, hogy a Liviu Popék által bejelentett központosítás állami monopóliumhoz vezet, valamint hogy káoszt eredményezett a miniszter döntése, aki felfüggesztette az összes segédeszköz használatát arra hivatkozva, hogy a forgalomban lévő munkafüzetek, szöveggyűjtemények többsége nem rendelkezik minisztériumi engedéllyel. A szakszervezetisek szóvá tették az idejétmúlt, a munkaerőpiac igényeihez aligha igazodó oktatási programokat, a rendszer alulfinanszírozottságát, mint közölték, aggódnak amiatt is, hogy nem valósul meg a jövő év elejére ígért béremelés, hogy visszásságok jellemzik a nyugdíjtörvényt stb.

És ilyen körülmények között azt nyilatkozza a miniszter úr, hogy a prioritás a tanári szakma megbecsültségének helyreállítása. Ha nem tud addig tükörbe nézni, amíg nem válik minőségivé az oktatás, félő, hogy Liviu Pop sohanapján pillanthatja meg önnön orcáját fényvisszaverő felületen.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. május 10., péntek

Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális európai uniós csúcsot, amelyen az EU jövőjéről határoznak a résztvevő állam- és kormányfők.

Makkay József 2019. május 09., csütörtök

Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy legyen, mintha valaki felkerekedik, és meglátogatja a szomszédos országban élő ismerőseit vagy rokonait. De ezt sokan mégsem így gondolják.

Balogh Levente 2019. május 07., kedd

Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még mindig teljesen bizonytalan, ugyanakkor a jelenség ismét csak rávilágít a román kormányok és illetékes hatóságok tehetetlenségére és jövőkép-nélküliségére.

Kiss Judit 2019. május 06., hétfő

Egy ötlet mint öngól

Senki nem vitathatja, hogy a romániai magyar diákoknak joguk lenne ahhoz, hogy épp annyi eséllyel induljanak a nagybetűs Életbe, és úgy érvényesüljenek a hazai társadalomban, mint többségi társaik.

Balogh Levente 2019. május 03., péntek

Gyümölcsöző magyargyűlölet

Nagy meglepetést nem jelent, ugyanakkor nagyon élethű képet fest a romániai valóságról a legfrissebb közvélemény-kutatás, amely a pártok népszerűségét vizsgálta.

Makkay József 2019. május 02., csütörtök

A minden határt túllépő temetőgyalázás

Már szinte meg sem lepődik az ember, amikor a magyarellenes megnyilvánulások hosszú sorában ezúttal magyar temetőgyalázást követ el a román hatalom a Bákó megyei Dormánfalva önkormányzata révén.

Balogh Levente 2019. április 26., péntek

Románia, káoszország

A román belpolitikai életben ma már egyetlen, biztosnak nevezhető elem van: a mindent egyre jobban eluraló káosz.

Pataky István 2019. április 24., szerda

Biztos-e Johannis győzelme?

Laza cicázásnak számít a politikai küzdelem szereplői számára az európai parlamenti választásokat megelőző kampány a Cotroceni-palotáért folytatott meccshez képest, pedig egyelőre csak egyetlen olyan jelöltet ismerünk, aki nyilvánosan bejelentette indulási szándékát az államfői pozícióért.

Balogh Levente 2019. április 19., péntek

A Notre-Dame és a feltámadás

Azt mondják, rendszerint mindenki emlékszik arra, éppen hol volt, és mivel foglalkozott, amikor valamilyen világrengető jelentőségű esemény – például a Kennedy-gyilkosság vagy a 9/11-es terrortámadás – történt.

Kiss Judit 2019. április 17., szerda

Szemetelők és bizakodók

Úgy tűnik, mintha az igazi, napsütéses tavasz érkeztével egyre többeket kezdene zavarni a természetben és a lakott területeken is szétterjedő szemét.

Vélemény
Balogh Levente: Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális ...

Makkay József: Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy ...

Balogh Levente: Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még ...