HIRDETÉS

Kiss Judit

2018. június 20., 08:41

Mielőtt magába szippant az álvalóság

„Hátborzongatóan emberszerű sellőtestet sodort partra az óceán! Megrázó felvételek!”, „A pápa támogatja Trumpot!”, „Permetezd körbe a házad ezzel az egyszerű szerrel, és örökre eltűnnek a hangyák!”, „Meghalt Rowan Atkinson, Mr. Bean megformálója!” – számtalan ehhez hasonló, kattintásra csábító, megtévesztő álhír hemzseg, terjed az internet mélységes bugyraiban, hovatovább egyre jobban uralva az odakattintók tudatát.

Álhírek tolják a legkülönfélébb érdekszférák szekerét, szegődnek választási kampányok, politikai irányvonalak, gyógyszerérdekeltségek, különféle, mai világunkat át- meg átszövő gazdasági, társadalmi mozgások szolgálatába. Ezen tulajdonképpen nem is lehet csodálkozni, tekintve, hogy az internet szélsebesen szippantja magába a hírekre éhes tömegeket, az információszerzésnek és -szolgáltatásnak pedig elválaszthatatlan, lerázhatatlan velejárója a fake news dömping. Persze amióta világ a világ, álhírek mindig is voltak és lesznek, azonban a virtualitás ilyen mértékű térnyerését tekintve jó lenne fokozottan óvatosan kezelni őket.

A napokban látott napvilágot a világ 37 országában készített, Digital News Report elnevezésű, az oxfordi egyetem által hetedízben készített felmérés, amelyből kiderül, a világháló szédítő sebességgel hódít teret Romániában is, a tavalyi arányokhoz képest 10 százalékkal többen használják, és lazán lekörözte a többi hírforrást: tévéket, rádiókat, nyomtatott sajtót. A hazai megkérdezettek immár 88 százaléka elsősorban az online médiából szerzi értesüléseit a világ folyásával kapcsolatban, és főként a közösségi oldalról. Amely kiváló táptalaja az álhíripar virágzásának, a gyorsan fejlődő technológiának köszönhetően pedig egyre könnyebb lesz megtévesztő, férevezető híreket gyártani.

Annak, hogy egyre többen interneteznek, vitathatatlanul számos előnye lehet, azonban a tudást és tudatlanságot egyszerre szolgáló, kétélű fegyverről van szó. A tömeges netfogyasztás aggasztó is, hiszen a valós hírekkel egy időben álhírek kapnak szárnyra, a világháló bűvöletébe gabalyodókat pedig jó lenne tájékoztatni, miként lehet különbséget tenni a kettő között. Néhány kattintással ugyanis ellenőrizhető egy hír forrása, hitelessége, és nem is lenne nehéz elkerülni, hogy a gyanútlan internetezőt magukkal sodorják az álhíreken alapuló információáradatok és mozgalmak.

Jó példa lehet erre a világszerte egyre nagyobb tömegek által támogatott oltásellenesség, amelynek kézzelfoghatóan veszélyes a hatása: minél többen dőlnek be a „mozgalomnak”, annál valószínűbb, hogy régóta inaktív járványos betegségek ütik fel újra a fejüket. Az álhírek pedig szó szerint úgy terjednek, mint a járványokat okozó vírusok, és ha a hírolvasó vakon bízik egy információ forrásában, értelemszerűen háttérbe szorul a hitelesség. Szóval mindenképp jó lenne tájékozódni, mielőtt magába szippant az álhírek által teremtett, működtetett álvalóság.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rostás Szabolcs 2018. június 19., kedd

Korrupció, vadászat, hosszútávfutás

A feje tetejére állította a román belpolitikát az alkotmánybíróság döntése, amely szerint Klaus Johannis államfő köteles eleget tenni az igazságügy-miniszter kezdeményezésének, és le kell váltania a korrupcióellenes főügyészt.

Bálint Eszter 2018. június 17., vasárnap

Már tudjuk, miért nem épülnek az autópályák

Talán sokak számára elcsépeltnek hat a romániai autópálya-építések témája, de a mindenkori kormányok valahogy mindig okot szolgáltatnak arra, hogy bíráló hangvételű publicisztikákban szerepeljenek csak a sztrádák.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2018. június 14., csütörtök

Az orosz vébé – vagy mindannyiunké?

Mire e sorokat kinyomtatják, és az olvasók elé kerülnek, a meglehetősen szokatlan, csütörtöki kezdés nyomán már mindenki tudni fogja, hogyan végződött az oroszországi labdarúgó-világbajnokság nyitómeccse a házigazdák és Szaúd-Arábia között.

Páva Adorján 2018. június 13., szerda

Az anyanyelvhasználat kicsinyítő képzője

Előrelépéseket tartogat a kisebbségi anyanyelvhasználat terén az új közigazgatási törvénykönyv, amelynek tervezetét a héten fogadta el a szenátus, és a döntéshozó kamaraként eljáró képviselőház asztalára került.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2018. június 12., kedd

Alázó, megengedő tanügyi rendszerünk

Felháborító, hogy simán megtörténhet, ami a minap Kolozsváron: a halláskárosultak iskolájában a diákok éjszakai felügyeletével megbízott alkalmazott ököllel többször arcon ütötte, majd halálosan megfenyegette a bentlakó diáklányt.

Balogh Levente 2018. június 11., hétfő

Az idill vége

Már számon tartani is nehéz, hány nemzetközi konszenzust rúgott fel eddig Donald Trump amerikai elnök Jeruzsálem Izrael fővárosaként való elismerésétől az iráni atomalku felmondásán át legutóbbi, gazdasági jellegű húzásáig.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2018. június 10., vasárnap

Román abszurd

Még szerencse, hogy Romániának van egy világklasszis teniszezője, aki hosszú ideje vezeti a világranglistát, és aki történetesen éppen az elmúlt hétvégén szerezte meg pályafutása első Grand Slam-trófeáját.

Balogh Levente 2018. június 09., szombat

Alkotmány, bíráskodás, politika

Kis túlzással azt mondhatnánk: Románia a tizenkilencmillió alkotmányjogász országává vált.

Rostás Szabolcs 2018. június 08., péntek

Trianon és valóság

Nem árt, ha már az elején tisztázzuk: a revízió, a határmódosítás témája nem tekinthető tabunak.

Kiss Judit 2018. június 06., szerda

Ördögi kör(forgás)

Bármennyire is elcsépeltnek, agyonhangsúlyozottnak tűnik, hogy milyen fontos a környezetvédelem, nem lehet eléggé hatékonyan felhívni rá a figyelmet.

HIRDETÉS
Vélemény
Rostás Szabolcs: Korrupció, vadászat, hosszútávfutás

A feje tetejére állította a román belpolitikát az alkotmánybíróság döntése, ...

Bálint Eszter: Már tudjuk, miért nem épülnek az autópályák

Talán sokak számára elcsépeltnek hat a romániai autópálya-építések témája, ...

Balogh Levente: Az orosz vébé – vagy mindannyiunké?

Mire e sorokat kinyomtatják, és az olvasók elé kerülnek, a meglehetősen szokatlan, csütörtöki kezdés ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS