Kiss Judit

2018. június 20., 08:41

Mielőtt magába szippant az álvalóság

„Hátborzongatóan emberszerű sellőtestet sodort partra az óceán! Megrázó felvételek!”, „A pápa támogatja Trumpot!”, „Permetezd körbe a házad ezzel az egyszerű szerrel, és örökre eltűnnek a hangyák!”, „Meghalt Rowan Atkinson, Mr. Bean megformálója!” – számtalan ehhez hasonló, kattintásra csábító, megtévesztő álhír hemzseg, terjed az internet mélységes bugyraiban, hovatovább egyre jobban uralva az odakattintók tudatát.

Álhírek tolják a legkülönfélébb érdekszférák szekerét, szegődnek választási kampányok, politikai irányvonalak, gyógyszerérdekeltségek, különféle, mai világunkat át- meg átszövő gazdasági, társadalmi mozgások szolgálatába. Ezen tulajdonképpen nem is lehet csodálkozni, tekintve, hogy az internet szélsebesen szippantja magába a hírekre éhes tömegeket, az információszerzésnek és -szolgáltatásnak pedig elválaszthatatlan, lerázhatatlan velejárója a fake news dömping. Persze amióta világ a világ, álhírek mindig is voltak és lesznek, azonban a virtualitás ilyen mértékű térnyerését tekintve jó lenne fokozottan óvatosan kezelni őket.

A napokban látott napvilágot a világ 37 országában készített, Digital News Report elnevezésű, az oxfordi egyetem által hetedízben készített felmérés, amelyből kiderül, a világháló szédítő sebességgel hódít teret Romániában is, a tavalyi arányokhoz képest 10 százalékkal többen használják, és lazán lekörözte a többi hírforrást: tévéket, rádiókat, nyomtatott sajtót. A hazai megkérdezettek immár 88 százaléka elsősorban az online médiából szerzi értesüléseit a világ folyásával kapcsolatban, és főként a közösségi oldalról. Amely kiváló táptalaja az álhíripar virágzásának, a gyorsan fejlődő technológiának köszönhetően pedig egyre könnyebb lesz megtévesztő, férevezető híreket gyártani.

Annak, hogy egyre többen interneteznek, vitathatatlanul számos előnye lehet, azonban a tudást és tudatlanságot egyszerre szolgáló, kétélű fegyverről van szó. A tömeges netfogyasztás aggasztó is, hiszen a valós hírekkel egy időben álhírek kapnak szárnyra, a világháló bűvöletébe gabalyodókat pedig jó lenne tájékoztatni, miként lehet különbséget tenni a kettő között. Néhány kattintással ugyanis ellenőrizhető egy hír forrása, hitelessége, és nem is lenne nehéz elkerülni, hogy a gyanútlan internetezőt magukkal sodorják az álhíreken alapuló információáradatok és mozgalmak.

Jó példa lehet erre a világszerte egyre nagyobb tömegek által támogatott oltásellenesség, amelynek kézzelfoghatóan veszélyes a hatása: minél többen dőlnek be a „mozgalomnak”, annál valószínűbb, hogy régóta inaktív járványos betegségek ütik fel újra a fejüket. Az álhírek pedig szó szerint úgy terjednek, mint a járványokat okozó vírusok, és ha a hírolvasó vakon bízik egy információ forrásában, értelemszerűen háttérbe szorul a hitelesség. Szóval mindenképp jó lenne tájékozódni, mielőtt magába szippant az álhírek által teremtett, működtetett álvalóság.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Balogh Levente 2019. február 26., kedd

Szimbolikus politizálás

Abban nincs sok meglepő, ha olyan szervezetek állnak elő újabb és újabb magyarellenes megnyilvánulásokkal, amelyek illetékeseit éppen azért ejtőernyőzték Erdélybe, hogy folyamatosan mérgezzék a magyar–román viszonyt. 

Rostás Szabolcs 2019. február 25., hétfő

Jövőkép, erődemonstráció

Ahhoz képest, hogy jövőképformáló iránymutatások felsorakoztatásának szánták, az RMDSZ Kolozsvárt rendezett kongresszusán sokszor olyan érzése támadt a külső szemlélőnek, mint amikor egykori katonatársak közös élménybeszámolóját hallja.

Balogh Levente 2019. február 22., péntek

Jelképérték

„Ha történetesen akkorra jelentenék be az elkövető kézre kerítését, amikor ez az írás megjelenik, már akkor is késő lenne” – írtuk pontosan három héttel ezelőtt ugyanezeken a hasábokon.

Vélemény
Páva Adorján: Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott ...

Kiss Judit: Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András ...

Makkay József: Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális ...

Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat