Kiss Judit

2019. március 06., 12:35

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Ebben szerfelett szellemesen, sziporkázó abszurd humorral rávilágít: nézőpont kérdése, hogy mit tekintünk „hülyeségnek”, és mit „normálisnak”, ha pedig relativizáljuk, kicsit messzebbről szemléljük, más megvilágításba helyezzük a dolgokat, máris gyökeresen megváltozhat az olvasatunk a minket körülvevő világ történéseiről. Ha a gondolatot Romániára, a végtelen lehetőségek hazájára vonatkoztatjuk, kiderül, itt rengeteg mindennapi jelenség, megrögzött szokásrend tűnhet visszásnak – persze feltéve, ha ilyen szemmel nézzük. Másként teljesen megszokottnak, természetesnek hat. És fordítva: aminek a jóérzés által megszabott módon természetesnek kéne lennie, sokszor rendkívülinek, rendhagyónak számít.

Például kies tájainkon bizony-bizony hírértéke van annak, ha egy mintaértékű cselekedet „kilóg a sorból” és emiatt kerül a híradások reflektorfényébe. Ilyen mondjuk az, ha valaki nagyobb összeget tartalmazó pénztárcára bukkan, és csodák csodája, nem teszi zsebre, hanem szépen elsétál a rendőrségre, a hatóságiak segítségét kéri, juttassák vissza a pénzt a tulajdonosnak. Ez nem természetes, nem magától értetődő, hiszen a mi országunkban túlnyomórészt az „amit megfoghatok, csak nem hagyom ott” mentalitás a jellemző.

Hírértéke van annak is, ha nagyobb mennyiségű szemetet gyűjtenek össze önkéntesek a természetben. Romániában ugyanis, ahol építkezési vagy háztartási hulladékból származó szeméthegyek virítanak úton, útfélen, erdőszélen, mezőszélen, patakparton, az számít rendhagyónak, követendő példának, ha összeszedik a hulladékot. Persze olykor az is bekerül a hírekbe, hogy törvénytelenül kidobott szeméthalmazt fedez fel valaki, a tettes kilétére azonban legtöbbször nem derül fény. És sajnos rengeteg elszórt hulladékkupac szép csendben a tájba simul, majd ott is marad hosszú évszázadokig. Aztán ott van a hálapénz „intézménye”. Mindenki tudja, a legtöbb ember számára természetes, hogy sok orvos elvárja és elfogadja a csúszópénzt a betegektől – annak ellenére, hogy az utóbbi időben jócskán megnőtt az egészségügyi dolgozók fizetése.

És akkor jön egy kivételes eset. Történt, hogy a kisnyugdíjas mélyen a zsebébe nyúlt, hogy meghálálja a kezelést az orvosnak, akinek eleve nagyságrendekkel nagyobb, mondjuk a 20 ezer lejt is elérheti a havi keresete. És az orvos – úgy hírlik, megesett Nagykárolyban – meglepő módon azt mondta: „nem fogadom el a figyelmességét, hiszen engem méltányosan megfizetnek a munkámért, önnek pedig kevés a nyugdíja”. Az eset bekerült a hírekbe, mert rendkívülinek hangzik, nem „normális” – holott tulajdonképpen annak kéne lennie.

Nos, ki-ki döntse el: mi normális, mi nem az. Mérlegeljen, vélekedjen, cselekedjen ennek megfelelően. Higgyük el, nagyon sok minden múlhat ezen: elvesztett pénztárcánk, bepiszkolt környezetünk sorsa, mentalitásunk alakulása. És a többi.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Balogh Levente 2019. február 26., kedd

Szimbolikus politizálás

Abban nincs sok meglepő, ha olyan szervezetek állnak elő újabb és újabb magyarellenes megnyilvánulásokkal, amelyek illetékeseit éppen azért ejtőernyőzték Erdélybe, hogy folyamatosan mérgezzék a magyar–román viszonyt. 

Rostás Szabolcs 2019. február 25., hétfő

Jövőkép, erődemonstráció

Ahhoz képest, hogy jövőképformáló iránymutatások felsorakoztatásának szánták, az RMDSZ Kolozsvárt rendezett kongresszusán sokszor olyan érzése támadt a külső szemlélőnek, mint amikor egykori katonatársak közös élménybeszámolóját hallja.

Balogh Levente 2019. február 22., péntek

Jelképérték

„Ha történetesen akkorra jelentenék be az elkövető kézre kerítését, amikor ez az írás megjelenik, már akkor is késő lenne” – írtuk pontosan három héttel ezelőtt ugyanezeken a hasábokon.

Pataky István 2019. február 21., csütörtök

Eurovíziós botrányverseny

Giccses politikai bulvár – talán így lehet a legtalálóbban jellemezni az elegáns nevű, de mára már csak a botrányai miatt híres rendezvényt, az eurovíziós dalversenyt.

Vélemény
Páva Adorján: Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott ...

Makkay József: Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális ...

Bálint Eszter: És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan ...

Hallgassa online rádióinkat