Kiss Judit

2018. január 03., 23:47

Mi az ördögtől való?

Életmentő-e vagy pedig egyenesen életveszélyes a védőoltás? Milyen kockázatokkal járhat, ha megkapják a gyerekek a súlyos, járványos betegségek elleni vakcinákat? És milyennel, ha magát a betegséget?

Vajon ördögtől való, mert gyógyíthatatlan kórokat okoz az oltás? Vagy az az ördögtől való, ha valakik az oltások ellen kampányolnak? Ezeknek az Európa-szerte is régóta rengeteg vitát kavaró, egymásnak feszülő véleményeknek a mentén szabadultak el újfent az indulatok Romániában.

A védőoltások fölöttébb szükséges, avagy veszélyes voltáról szóló polémia azt követően újult ki, hogy az egészségügy elleni merényletnek nevezte Raed Arafat belügyi államtitkár, egészségügyi szakamber a több hazai nagyvárosban is megjelent, számos civil szervezet által felállított hirdetőtáblákat, amelyek felirata szerint nem biztonságos a védőoltás.

Nyilván jó tudni, hogy minden egyes gyógyszerkészítménynek, így a járványos betegségek kórokozóit legyengített formában tartalmazó vakcináknak is megvannak a mellékhatásaik, az életmentő vakcinákat életveszélyesnek titulálni azonban finoman szólva is téveszme. Abban lehet némi igazuk az oltáselleneseknek, hogy nehezményezik: a vakcina beadásakor nem mindig figyelmeztetik, tájékoztatják az orvosok körültekintően a pácienseket (a gyerekek szüleit) a mellékhatásokról.

Az oltást ellenző civil szervezetek azt is gyakorta hozzák fel érvként – és persze ebben is vitathatatlanul igazuk lehet –, hogy a vakcina eladásából valakik óriási hasznot húznak, így érdekük, hogy minél több keljen el belőlük. De hát minden egyes gyógyszerkészítmény esetében így van ez, ilyen szempontból nézve akkor a gyógyszer- és vakcinaipar is ördögtől való.

Ugyancsak üdvös lenne, ha az oltásellenesek azt is felmérnék, hogy a vakcina elutasításával a gyermekek életével és a lakosság biztonságával játszanak, hiszen ha mind többen nem adatják be az oltásokat, akkor újra felüthetik a fejüket olyan veszélyes betegségek, mint mondjuk a gyermekbénulás vagy a torokgyík. Amelyek miatt nemcsak a korábbi évszázadokban, de még nagyanyáink, dédanyáink gyerekkorában is oly sokan veszítették életüket. Ennek tudatában el lehet dönteni, hogy mi ördögtől való: az oltás, avagy az oltásellenesség. 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Balogh Levente 2019. február 26., kedd

Szimbolikus politizálás

Abban nincs sok meglepő, ha olyan szervezetek állnak elő újabb és újabb magyarellenes megnyilvánulásokkal, amelyek illetékeseit éppen azért ejtőernyőzték Erdélybe, hogy folyamatosan mérgezzék a magyar–román viszonyt. 

Rostás Szabolcs 2019. február 25., hétfő

Jövőkép, erődemonstráció

Ahhoz képest, hogy jövőképformáló iránymutatások felsorakoztatásának szánták, az RMDSZ Kolozsvárt rendezett kongresszusán sokszor olyan érzése támadt a külső szemlélőnek, mint amikor egykori katonatársak közös élménybeszámolóját hallja.

Balogh Levente 2019. február 22., péntek

Jelképérték

„Ha történetesen akkorra jelentenék be az elkövető kézre kerítését, amikor ez az írás megjelenik, már akkor is késő lenne” – írtuk pontosan három héttel ezelőtt ugyanezeken a hasábokon.

Vélemény
Páva Adorján: Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott ...

Kiss Judit: Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András ...

Makkay József: Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális ...

Hallgassa online rádióinkat