HIRDETÉS

Kiss Judit

2018. január 03., 23:47

Mi az ördögtől való?

Életmentő-e vagy pedig egyenesen életveszélyes a védőoltás? Milyen kockázatokkal járhat, ha megkapják a gyerekek a súlyos, járványos betegségek elleni vakcinákat? És milyennel, ha magát a betegséget?

Vajon ördögtől való, mert gyógyíthatatlan kórokat okoz az oltás? Vagy az az ördögtől való, ha valakik az oltások ellen kampányolnak? Ezeknek az Európa-szerte is régóta rengeteg vitát kavaró, egymásnak feszülő véleményeknek a mentén szabadultak el újfent az indulatok Romániában.

A védőoltások fölöttébb szükséges, avagy veszélyes voltáról szóló polémia azt követően újult ki, hogy az egészségügy elleni merényletnek nevezte Raed Arafat belügyi államtitkár, egészségügyi szakamber a több hazai nagyvárosban is megjelent, számos civil szervezet által felállított hirdetőtáblákat, amelyek felirata szerint nem biztonságos a védőoltás.

Nyilván jó tudni, hogy minden egyes gyógyszerkészítménynek, így a járványos betegségek kórokozóit legyengített formában tartalmazó vakcináknak is megvannak a mellékhatásaik, az életmentő vakcinákat életveszélyesnek titulálni azonban finoman szólva is téveszme. Abban lehet némi igazuk az oltáselleneseknek, hogy nehezményezik: a vakcina beadásakor nem mindig figyelmeztetik, tájékoztatják az orvosok körültekintően a pácienseket (a gyerekek szüleit) a mellékhatásokról.

Az oltást ellenző civil szervezetek azt is gyakorta hozzák fel érvként – és persze ebben is vitathatatlanul igazuk lehet –, hogy a vakcina eladásából valakik óriási hasznot húznak, így érdekük, hogy minél több keljen el belőlük. De hát minden egyes gyógyszerkészítmény esetében így van ez, ilyen szempontból nézve akkor a gyógyszer- és vakcinaipar is ördögtől való.

Ugyancsak üdvös lenne, ha az oltásellenesek azt is felmérnék, hogy a vakcina elutasításával a gyermekek életével és a lakosság biztonságával játszanak, hiszen ha mind többen nem adatják be az oltásokat, akkor újra felüthetik a fejüket olyan veszélyes betegségek, mint mondjuk a gyermekbénulás vagy a torokgyík. Amelyek miatt nemcsak a korábbi évszázadokban, de még nagyanyáink, dédanyáink gyerekkorában is oly sokan veszítették életüket. Ennek tudatában el lehet dönteni, hogy mi ördögtől való: az oltás, avagy az oltásellenesség. 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2018. január 02., kedd

Tragumúrák tragédiája

Bár nem hinnénk, hogy szándékos lett volna a gesztus, de a még hozzávetőlegesnek sem nevezhető „magyarsággal” megfogalmazott meghívó már rögtön az év első napján előre vetítette, milyen hozzáállásra számíthat a centenárium mámorában tobzódó román társadalom részéről.

Ábrám Zoltán 2018. január 02., kedd

Ábrám Zoltán: A tragumúrák születésnapjára

Újévhez közeledvén többször megdörzsöltem a szemem, miközben betűről betűre az alábbi szöveget olvastam Marosvásárhely honlapján, a város polgármesteri hivatala és helyi tanácsa nevében.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2018. január 01., hétfő

Mozgalmas óév, izgalmas új év

Sem a kül-, sem a belpolitikai események kapcsán nem mondhatjuk azt, hogy a 2017-es év unalmas lett volna.

Páva Adorján 2017. december 28., csütörtök

A jó irány keresése

Ne féljetek! – idézte Ferenc pápa szenteste mondott homíliájában II. János Pált, miközben az immár megszokottnak tekinthető terrorfenyegetettség miatt fokozott biztonsági intézkedések övezték a karácsonyi eseményeket a Vatikánban.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2017. december 27., szerda

Az örökké időszerűtlen autonómia

„Autonómia nélkül minden kisebbség halálra ítéltetett.” Ha nem is feltétlenül ebben a formában, de a fenti idézet nagyon sokszor elhangzott már Kárpát-medencei magyar politikusoktól az elmúlt közel száz év folyamán.

Balogh Levente 2017. december 22., péntek

Megkésett karácsonyi ajándék

Sajátos karácsonyi „ajándékkal” kedveskedett a katonai ügyészség az ország polgárainak.

HIRDETÉS
Páva Adorján 2017. december 20., szerda

Betegek és áldozatok

Érthető okokból egyre többen veszik igénybe az egészségügyi magánszolgáltatásokat, ám egyre több példa igazolja, hogy Romániában a privát közegben sem tudják vagy akarják teljes mértékben felszámolni az állami szektort behálózó korrupciót.

Kiss Judit 2017. december 19., kedd

Huszonnyolc évnyi kíváncsiság

Huszonhét helyett huszonnyolc évet kell emlegetnünk immár, ha az 1989 decembere, a fordulópontnak, egyfajta mérföldkőnek tekinthető változások óta eltelt időszakra utalunk.

Balogh Levente 2017. december 19., kedd

RMDSZ, a furcsa királycsináló

Furcsa helyzetbe került az RMDSZ, amelyet a jelek szerint akkor is „királycsinálóként” tartanak számon, ha éppen nincs királycsináló pozícióban.

Rostás Szabolcs 2017. december 17., vasárnap

Most nem félnek?

Fura – hogy egyéb jelzőt ne használjunk – dolog ez a politika, vele együtt pedig a politikai újságírás!

HIRDETÉS
Vélemény
Balogh Levente: Tragumúrák tragédiája

Bár nem hinnénk, hogy szándékos lett volna a gesztus, de a még hozzávetőlegesnek sem nevezhető „magyarsággal” ...

Balogh Levente: Mozgalmas óév, izgalmas új év

Sem a kül-, sem a belpolitikai események kapcsán nem mondhatjuk azt, hogy a 2017-es év unalmas lett volna.

Páva Adorján: A jó irány keresése

Ne féljetek! – idézte Ferenc pápa szenteste mondott homíliájában II. János Pált, miközben ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS