HIRDETÉS

Bálint Eszter

2017. december 10., 23:22

Mi a téma?

Olvasgatva a romániai közéleti, politikai portálokat, heti- és napilapokat, vagy kapcsolgatva a hírcsatornák között, nem lehet nem azt a következtetést levonni, hogy már megint nem arról szól a közbeszéd, amiről az év utolsó hónapjában szólnia kellene.

Az, hogy a kormánypártok párhuzamos vagy éppen mély államokat vizionálnak, és az igazságügyi törvény módosítása körüli (mű?)balhéval próbálják kendőzni a gazdasági ötlet- és ihlettelenségüket, az elmúlt több mint két és fél évtized tükrében egyáltalán nem meglepő. Az viszont annál inkább, hogy a sajtó és a tömegek vevők a minden valószínűség szerint a valóság elkendőzését célzó témára.

Félreértés ne essék, eszünk ágában sincs bagatellizálni az igazságügyi törvények módosítása címszó alatt készülő mismásolásokat, a saját pitiáner életüket/szabadságukat védeni próbáló korrupt politikusok kétségbeesett kapálódzását. A civil megmozdulásokat eközben csak üdvözölni tudjuk, már régen szükség lett volna arra, hogy az emberek tömegesen az utcára vonuljanak, ha valami nem tetszik, így demonstrálva, hogy nem lehet mindent lenyomni a torkukon.

Csak mostanság mintha minden kizárólag az igazságszolgáltatás körüli cécóról szólna, arról pedig csak mellékesen esne szó, hogy a Tudose-kormány éppen fenekestül felforgatja az ország adópolitikáját, ráadásul december 11-én még azt sem tudjuk, hogyan tervezzük a jövő évet, nem látjuk át, hogy pontosan miben is állnak a tervezett módosítások, hiszen mostanság a parlamenti vita rendszerint még változtat a szociálliberális kabinet elképzelésein.

Az már valószínűnek látszik, hogy opcionális marad az áfamegosztás, és bizonyára az alkalmazottra hárul majd a társadalombiztosítási hozzájárulás terhe, amivel párhuzamosan kisebb lesz a tb-járulék mértéke, a jövedelemadó meg 16 százalékról 10 százalékra csökken. Arra viszont csak elvi garanciát jelent a kormány sürgősségi rendelete, hogy a bruttó béreket emelni fogják a munkáltatók – az elmúlt héten közzétett felmérés is azt mutatja, hogy nagyon sokan vannak azok, akik kiskapukat keresnek legalább addig, amíg tisztán nem látják, hogyan alakul az új adópolitika.

Azt, hogy túlzottan derűlátó-e a kormány által jövőre várt 5,5 százalékos gazdasági növekedés vagy a költségvetés hiányának 3 százalék alatt tartása, nehéz lenne megmondani, amíg ennyi az ismeretlen. Ám ha be is jönnének a számítások, továbbra sem garantálja semmi, hogy a zsebünkben is meglátszanak a pozitívan alakuló számsorok. Hiszen a napokban közzétett adatok is arról tanúskodnak, hogy európai uniós összevetésben a román gazdaság száguld a leggyorsabb ütemben, mi meg közben csak azt látjuk, hogy az árak egyre magasabbak, a fizetések pedig nemhogy nem nőnek hasonló ütemben, de még az is lehet, hogy januártól csökkenni fognak.

Ezekről a dolgokról mégis igen kevés szó esik ebben a periódusban, amikor éppen a parlament előtt a jövő év gazdasági és pénzügyi politikáját döntően meghatározó, a kormány által már elfogadott költségvetés-tervezet. Talán nem ártana kicsit jobban odafigyelni erre is.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2017. december 07., csütörtök

Jeruzsálem, a viszály fővárosa

A Közel-Kelet már eddig is állandó potenciális konfliktusforrás volt, ám Donald Trump amerikai elnök döntése révén, amellyel Washington a zsidó állam 1948-as kikiáltása után végre Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosaként, most még inkább az.

Páva Adorján 2017. december 06., szerda

Elveszem tőlük, és nektek adom

Lia Olguţa Vasilescu krónikus tehetetlenségében nem talált jobb szórakozást, minthogy gúnyt űzzön azokból, akik hajlandóak munkát adni és dolgozni ebben a vadregényes országban.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2017. december 05., kedd

Egészségügyi hiánycikkek

Ahelyett, hogy végre érezhető előrelépés történne az egészségügyben tapasztalható hiányosságok terén, és bár jottányi megvalósulna abból, amit a 11 hónapja a bársonyszékben ülő szaktárcavezető ígérget, facebookos csörtékben merülnek ki a konkrétumok.

Balogh Levente 2017. december 04., hétfő

Permanens december ötödike

Amikor 13 évvel ezelőtt kihirdették a szomorú eredményt, bizonyára még a legoptimistábbak közül is csak kevesen merték volna elhinni, hogy 13 évvel később december 5-én már az lesz a tét, eléri vagy túlszárnyalja az egymillió főt a könnyített honosítás révén magyar állampolgárságot kapók száma.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2017. december 03., vasárnap

Vállalhatatlan szövetségek

Akárcsak az emberi kapcsolatokban, a politikai szövetségek terén is elérkezhet a pillanat, amikor jobb megszakítani, mint folytatni a fennálló érdekházasságot.

Rostás Szabolcs 2017. december 01., péntek

A mások ünnepe

Nem feltétlenül kell bekapcsolni a televíziót és a rádiót, fellapozni a nyomtatott sajtót ahhoz, hogy az ember ráérezzen a nemzeti ünnepére készülődő Románia hangulatára.

HIRDETÉS
Páva Adorján 2017. november 28., kedd

Perbe fogva

Bő egy hét múlva többek között 445 diák képviselőjét várják a Maros megyei törvényszékre, ahol elkezdődik a tárgyalássorozat a vásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum perében.

Bálint Eszter 2017. november 27., hétfő

Újabb román egészségügyi abszurd

Be nem jelentett, vagyis feketemunkásnak minősül, ezért állnia kell a kórházi kezelés költségeit annak a temesvári nyugdíjas nőnek, aki akkor sérült meg, amikor éppen szomszédjának segített szőlőt szüretelni.

Balogh Levente 2017. november 24., péntek

Újabb parlamenti pótcselekvés

Túl vagyunk az újabb parlamenti színjátékon, az ellenzéki pártok által a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány menetrendszerűen elbukott.

Bálint Eszter 2017. november 23., csütörtök

Várakozó állásponton

Azt, hogy mennyi kárt fognak okozni a Tudose-kabinet által tervezett adópolitikai módosítások, továbbra sem tudjuk megbecsülni, hiszen még csak most kezdődik a sürgősségi kormányrendelet parlamenti útja.

HIRDETÉS
Vélemény
Balogh Levente: Jeruzsálem, a viszály fővárosa

A Közel-Kelet már eddig is állandó potenciális konfliktusforrás volt, ám Donald Trump amerikai elnök ...

Páva Adorján: Elveszem tőlük, és nektek adom

Lia Olguţa Vasilescu krónikus tehetetlenségében nem talált jobb szórakozást, minthogy gúnyt űzzön ...

Kiss Judit: Egészségügyi hiánycikkek

Ahelyett, hogy végre érezhető előrelépés történne az egészségügyben tapasztalható ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS