Bálint Eszter

2017. december 10., 23:22

Mi a téma?

Olvasgatva a romániai közéleti, politikai portálokat, heti- és napilapokat, vagy kapcsolgatva a hírcsatornák között, nem lehet nem azt a következtetést levonni, hogy már megint nem arról szól a közbeszéd, amiről az év utolsó hónapjában szólnia kellene.

Az, hogy a kormánypártok párhuzamos vagy éppen mély államokat vizionálnak, és az igazságügyi törvény módosítása körüli (mű?)balhéval próbálják kendőzni a gazdasági ötlet- és ihlettelenségüket, az elmúlt több mint két és fél évtized tükrében egyáltalán nem meglepő. Az viszont annál inkább, hogy a sajtó és a tömegek vevők a minden valószínűség szerint a valóság elkendőzését célzó témára.

Félreértés ne essék, eszünk ágában sincs bagatellizálni az igazságügyi törvények módosítása címszó alatt készülő mismásolásokat, a saját pitiáner életüket/szabadságukat védeni próbáló korrupt politikusok kétségbeesett kapálódzását. A civil megmozdulásokat eközben csak üdvözölni tudjuk, már régen szükség lett volna arra, hogy az emberek tömegesen az utcára vonuljanak, ha valami nem tetszik, így demonstrálva, hogy nem lehet mindent lenyomni a torkukon.

Csak mostanság mintha minden kizárólag az igazságszolgáltatás körüli cécóról szólna, arról pedig csak mellékesen esne szó, hogy a Tudose-kormány éppen fenekestül felforgatja az ország adópolitikáját, ráadásul december 11-én még azt sem tudjuk, hogyan tervezzük a jövő évet, nem látjuk át, hogy pontosan miben is állnak a tervezett módosítások, hiszen mostanság a parlamenti vita rendszerint még változtat a szociálliberális kabinet elképzelésein.

Az már valószínűnek látszik, hogy opcionális marad az áfamegosztás, és bizonyára az alkalmazottra hárul majd a társadalombiztosítási hozzájárulás terhe, amivel párhuzamosan kisebb lesz a tb-járulék mértéke, a jövedelemadó meg 16 százalékról 10 százalékra csökken. Arra viszont csak elvi garanciát jelent a kormány sürgősségi rendelete, hogy a bruttó béreket emelni fogják a munkáltatók – az elmúlt héten közzétett felmérés is azt mutatja, hogy nagyon sokan vannak azok, akik kiskapukat keresnek legalább addig, amíg tisztán nem látják, hogyan alakul az új adópolitika.

Azt, hogy túlzottan derűlátó-e a kormány által jövőre várt 5,5 százalékos gazdasági növekedés vagy a költségvetés hiányának 3 százalék alatt tartása, nehéz lenne megmondani, amíg ennyi az ismeretlen. Ám ha be is jönnének a számítások, továbbra sem garantálja semmi, hogy a zsebünkben is meglátszanak a pozitívan alakuló számsorok. Hiszen a napokban közzétett adatok is arról tanúskodnak, hogy európai uniós összevetésben a román gazdaság száguld a leggyorsabb ütemben, mi meg közben csak azt látjuk, hogy az árak egyre magasabbak, a fizetések pedig nemhogy nem nőnek hasonló ütemben, de még az is lehet, hogy januártól csökkenni fognak.

Ezekről a dolgokról mégis igen kevés szó esik ebben a periódusban, amikor éppen a parlament előtt a jövő év gazdasági és pénzügyi politikáját döntően meghatározó, a kormány által már elfogadott költségvetés-tervezet. Talán nem ártana kicsit jobban odafigyelni erre is.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. március 15., péntek

Băsescu és más ünneprontók

Szépen megalapozták a hangulatot nemzeti ünnepünkre a magyar közösség romániai jelenlétét továbbra is rossz szemmel néző román pártok és illetékesek.

Pataky István 2019. március 14., csütörtök

Európai fakírok balról és jobbról

Megvan az a vicc, amikor János bácsi a farkánál fogva forgatja a feje fölött a macskát? Mit csinálsz azzal a szerencsétlen állattal? – kérdi tőle megrökönyödve Józsi. Jót teszek vele. Na, nem most, hanem amikor elengedem – érkezik a válasz.

Kiss Judit 2019. március 13., szerda

Csak a munka menjen

Kísérleti nyúlnak tekint bennünket a tanügyminisztérium – ekképpen bírálta az oktatási rendszert – tegyük hozzá, szerfölött jogosan – az országos diáktanács, amely arra buzdította a próbavizsgázókat, hogy üres lapok beadásával tiltakozzanak a napokban a megmérettetésen.

Balogh Levente 2019. március 12., kedd

Magyar autonomisták, román „csillagászok”

Kiváló képet ad a magyar közösség helyzetéről és a román hatóságoknak a jogos magyar önrendelkezési törekvésekkel szembeni hozzáállásáról mindaz, ami a hétvégén a székely szabadság napja, illetve az autonómiát célzó jogi küzdelem kapcsán történt.

Pataky István 2019. március 11., hétfő

Magyargyűlölők valósága

Itt van ez a Realitatea (Valóság) nevű bukaresti hírtelevízió. Egykor igazi mérce volt a műfajában. Messze előzte a hasonló tematikájú magyarországi csatornákat szakmaiságban, objektivitásban. 

Balogh Levente 2019. március 08., péntek

Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő Európai Néppárt (EPP) egyik tagja, a PNL elnöke, Ludovic Orban éppen most jelentette be, hogy nagyon nem szeretne egy másik EPP-tagpárttal, az RMDSZ-szel közösen kormányozni.

Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Vélemény
Balogh Levente: Băsescu és más ünneprontók

Szépen megalapozták a hangulatot nemzeti ünnepünkre a magyar közösség romániai jelenlétét ...

Pataky István: Európai fakírok balról és jobbról

Megvan az a vicc, amikor János bácsi a farkánál fogva forgatja a feje fölött a macskát? Mit csinálsz ...

Kiss Judit: Csak a munka menjen

Kísérleti nyúlnak tekint bennünket a tanügyminisztérium – ekképpen bírálta az oktatási ...

Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat