Rostás Szabolcs

2018. január 23., 11:06

MeToo: csend és csőd

Sokak számára bevallottan csalódást okozott, hogy az enyhe túlzással világméretűnek nevezhető #MeToo-kampány kirobbanása óta eltelt közel négy hónap alatt az erdélyi magyar társadalmat nemigen „mozgatta meg” a szexuális zaklatások ellen fellépő mozgalom.

Arról a közösségi oldalakon tapasztalható kiállásról van szó, amely tavaly októberben kezdődött az Egyesült Államokban, miután napvilágot láttak az első leleplezések arról, miként zaklatott évtizedeken át nőket Harvey Weinstein Oscar-díjas filmproducer.

A többnyire szexragadozóként emlegetett, befolyásával és hatalmával rendszeresen visszaélő filmgururól azóta kiderült, hogy legkevesebb száz nőt – többnyire színésznőket – molesztált, vagy megerőszakolt. Ugyanakkor számos más színészről, rendezőről bizonyosodott be a szexuális zaklatás ténye, vagy hozták hírbe hasonlóval a tengerentúl vagy Európában, újabban például Woody Allenről ismét feltárta nevelt lánya, hogy az Oscar-díjas filmrendező a kilencvenes években molesztálta az akkor hétéves gyereket.

Abban valamennyien megegyezhetünk, hogy hasonló borzalmaktól, zaklatási ügyektől a romániai, ezen belül a magyar társadalom sem lehet mentes. Éppen ezért okoz fejtörést sokaknak, miért nem lepleződtek le nálunk is zaklatók, molesztálók, erőszakolók, mi az oka, hogy nem állnak a nyilvánosság elé itt is tömegével az áldozatok. Mindezekre a dilemmákra a legtöbben ugyanazt a választ adják: az erdélyi magyar társadalom mélységesen konzervatív, itt a férfiak jelentős része eszközként tekint a nőkre, tehát egészen biztosan léteznek zaklatásos esetek, viszont mivel a közösség patriarchális berendezkedésű, továbbá meglehetősen begyepesedett, prűd, és nem mer szembenézni az ilyen jellegű problémákkal, érthető, ha ezek nem kerülnek nyilvánosságra.

Nos mindez akár így összességében is igaz lehet, viszont van egy óriási bökkenő. Vajon mivel magyarázzuk, hogy az elmúlt hónapokban napvilágot látott, megbotránkozást és általános felháborodást keltő zaklatási ügyek évtizedeken keresztül megtörténhettek a világ egyik legnyíltabb, -szabadabb és -liberálisabb társadalmában, az amerikaiban? És ami ennél is lényegesebb: miként lehetett a molesztálás, a nemi erőszak évtizedeken keresztül bevett, mindenki által eltűrt vagy tolerált szokás a hollywoodi filmiparon belül, amely mégiscsak a tengerentúli társadalom egyfajta felső tízezre?

Ugyan mitől legyen bátrabb megosztani a MeToo-hashtaget egy erdélyi varrónő, könyvtáros vagy pincérnő, amikor világszerte ünnepelt, Oscar-díjas vagy arra jelölt színésznők szemet hunytak a velük elkövetett ocsmányságok fölött, holott a hírnevük és hitelük valószínűleg elegendő lett volna a „szereposztó díványokat” alkalmazó szexragadozók leleplezésére? Tehát mielőtt a hazai társadalmi viszonyokat és állapotokat ostorozzuk, nem árt picit elgondolkodni azon, miért mondott csődöt e tekintetben a szabadság és a megannyi társadalmi forradalom őshazájának tekintett Amerika.

Ettől függetlenül persze nekünk is mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a zaklatásos esetek ne maradjanak feltáratlanok, és a #MeToo-kampányok jogi kifejezéssel élve „bűncselekmény hiányában” legyenek visszhangtalanok.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Balogh Levente 2019. február 26., kedd

Szimbolikus politizálás

Abban nincs sok meglepő, ha olyan szervezetek állnak elő újabb és újabb magyarellenes megnyilvánulásokkal, amelyek illetékeseit éppen azért ejtőernyőzték Erdélybe, hogy folyamatosan mérgezzék a magyar–román viszonyt. 

Rostás Szabolcs 2019. február 25., hétfő

Jövőkép, erődemonstráció

Ahhoz képest, hogy jövőképformáló iránymutatások felsorakoztatásának szánták, az RMDSZ Kolozsvárt rendezett kongresszusán sokszor olyan érzése támadt a külső szemlélőnek, mint amikor egykori katonatársak közös élménybeszámolóját hallja.

Balogh Levente 2019. február 22., péntek

Jelképérték

„Ha történetesen akkorra jelentenék be az elkövető kézre kerítését, amikor ez az írás megjelenik, már akkor is késő lenne” – írtuk pontosan három héttel ezelőtt ugyanezeken a hasábokon.

Vélemény
Páva Adorján: Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott ...

Kiss Judit: Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András ...

Makkay József: Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális ...

Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat