HIRDETÉS

Rostás Szabolcs

2018. január 23., 11:06

MeToo: csend és csőd

Sokak számára bevallottan csalódást okozott, hogy az enyhe túlzással világméretűnek nevezhető #MeToo-kampány kirobbanása óta eltelt közel négy hónap alatt az erdélyi magyar társadalmat nemigen „mozgatta meg” a szexuális zaklatások ellen fellépő mozgalom.

Arról a közösségi oldalakon tapasztalható kiállásról van szó, amely tavaly októberben kezdődött az Egyesült Államokban, miután napvilágot láttak az első leleplezések arról, miként zaklatott évtizedeken át nőket Harvey Weinstein Oscar-díjas filmproducer.

A többnyire szexragadozóként emlegetett, befolyásával és hatalmával rendszeresen visszaélő filmgururól azóta kiderült, hogy legkevesebb száz nőt – többnyire színésznőket – molesztált, vagy megerőszakolt. Ugyanakkor számos más színészről, rendezőről bizonyosodott be a szexuális zaklatás ténye, vagy hozták hírbe hasonlóval a tengerentúl vagy Európában, újabban például Woody Allenről ismét feltárta nevelt lánya, hogy az Oscar-díjas filmrendező a kilencvenes években molesztálta az akkor hétéves gyereket.

Abban valamennyien megegyezhetünk, hogy hasonló borzalmaktól, zaklatási ügyektől a romániai, ezen belül a magyar társadalom sem lehet mentes. Éppen ezért okoz fejtörést sokaknak, miért nem lepleződtek le nálunk is zaklatók, molesztálók, erőszakolók, mi az oka, hogy nem állnak a nyilvánosság elé itt is tömegével az áldozatok. Mindezekre a dilemmákra a legtöbben ugyanazt a választ adják: az erdélyi magyar társadalom mélységesen konzervatív, itt a férfiak jelentős része eszközként tekint a nőkre, tehát egészen biztosan léteznek zaklatásos esetek, viszont mivel a közösség patriarchális berendezkedésű, továbbá meglehetősen begyepesedett, prűd, és nem mer szembenézni az ilyen jellegű problémákkal, érthető, ha ezek nem kerülnek nyilvánosságra.

Nos mindez akár így összességében is igaz lehet, viszont van egy óriási bökkenő. Vajon mivel magyarázzuk, hogy az elmúlt hónapokban napvilágot látott, megbotránkozást és általános felháborodást keltő zaklatási ügyek évtizedeken keresztül megtörténhettek a világ egyik legnyíltabb, -szabadabb és -liberálisabb társadalmában, az amerikaiban? És ami ennél is lényegesebb: miként lehetett a molesztálás, a nemi erőszak évtizedeken keresztül bevett, mindenki által eltűrt vagy tolerált szokás a hollywoodi filmiparon belül, amely mégiscsak a tengerentúli társadalom egyfajta felső tízezre?

Ugyan mitől legyen bátrabb megosztani a MeToo-hashtaget egy erdélyi varrónő, könyvtáros vagy pincérnő, amikor világszerte ünnepelt, Oscar-díjas vagy arra jelölt színésznők szemet hunytak a velük elkövetett ocsmányságok fölött, holott a hírnevük és hitelük valószínűleg elegendő lett volna a „szereposztó díványokat” alkalmazó szexragadozók leleplezésére? Tehát mielőtt a hazai társadalmi viszonyokat és állapotokat ostorozzuk, nem árt picit elgondolkodni azon, miért mondott csődöt e tekintetben a szabadság és a megannyi társadalmi forradalom őshazájának tekintett Amerika.

Ettől függetlenül persze nekünk is mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a zaklatásos esetek ne maradjanak feltáratlanok, és a #MeToo-kampányok jogi kifejezéssel élve „bűncselekmény hiányában” legyenek visszhangtalanok.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Bálint Eszter 2018. január 21., vasárnap

Lépésszámcél szociálliberális módra

Egyet előre, egyet hátra – írtuk néhány nappal ezelőtt.

2018. január 21., vasárnap

A nyelv a legfontosabb

A szilveszteri marosvásárhelyi – csapnivaló fordítással született – nyelvi idiótaságnak meglehetősen nagy volt a sajtóvisszhangja.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2018. január 19., péntek

De mi lesz az akasztással?

A romániai valóságot nem, vagy csak hiányosan ismerő szemlélő számára akár még példaértékűnek is tűnhet, hogy Mihai Tudose volt miniszterelnöknek csupán néhány nappal azt követően már le is kellett mondania, hogy egy televíziós műsorban úgy nyilatkozott az autonómia kapcsán: ugyanaz az álláspontja, mint amikor korábban szé

Kiss Judit 2018. január 17., szerda

Okostelefonok és digitális bennszülöttek

Nem lep meg már senkit, hogy rendületlenül, gombamód szaporodnak a közoktatást érintő módosítások, hiszen így van ez évek-évtizedek óta.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2018. január 16., kedd

Dâmboviţa-parti víziótlanság

Vajon hány politikai öngyilkossági kísérletet képes túlélni egy politikai alakulat? Meddig teheti kockára büntetlenül a saját hitelét a választói előtt egy olyan párt, amely nem is olyan rég, tizenhárom hónappal ezelőtt simán megnyerte a parlamenti választásokat?

Balogh Levente 2018. január 15., hétfő

Belviszály újratöltve

„Most tehát itt van a régi-új, áramvonalas második Dragnea-kormány, amely a miniszterelnök ígérete szerint engedelmesen végrehajtja majd a pártelnök minden utasítását. Legalábbis addig, amíg elődjéhez hasonlóan Tudose rá nem kap a hatalom ízére” – írtuk tavaly júniusban.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2018. január 14., vasárnap

Centenáriumi üzenet

Nem tudom, készült-e leltár valahol arról, hányszor sértették, alázták meg román közméltóságok az erdélyi magyarokat az elmúlt közel három évtized során. Korábbra azért ne nyúljunk vissza, mert a kommunizmus idején ugye kisebbségi kérdés egyszerűen nem létezett.

Balogh Levente 2018. január 12., péntek

Autonómiaküzdelem mindenki ellen

Az unalomig ismert szövegektől a némi újszerűséggel is bíró felvetésekig fedték le a palettát a román pártok reakciói arra, hogy a három erdélyi magyar párt elnöke közös állásfoglalást írt alá arról, hogy egyeztetik az autonómiaelképzeléseiket.

Páva Adorján 2018. január 10., szerda

Megvezetett, de boldog autótulajdonosok

A legijesztőbb becsléseket is felülmúlja az országba hozott használt személygépkocsik száma: 2017 első tíz hónapjában 600 ezer, külföldről származó autót írattak forgalomba Romániában.

Kiss Judit 2018. január 09., kedd

Harmóniateremtő vallásszabadság

Sokszor elhangzik mostanában, hogy a kereszténység kisebbségi vallássá válhat Európában, valamint az is, hogy a magyarság kisebbségnek tekinthető a nagyobb népek tengerében.

HIRDETÉS
Vélemény
Bálint Eszter: Lépésszámcél szociálliberális módra

Egyet előre, egyet hátra – írtuk néhány nappal ezelőtt.

Balogh Levente: De mi lesz az akasztással?

A romániai valóságot nem, vagy csak hiányosan ismerő szemlélő számára akár még példaértékűnek ...

Kiss Judit: Okostelefonok és digitális bennszülöttek

Nem lep meg már senkit, hogy rendületlenül, gombamód szaporodnak a közoktatást érintő módosítások, ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS