HIRDETÉS

Páva Adorján

2018. január 10., 23:17

Megvezetett, de boldog autótulajdonosok

A legijesztőbb becsléseket is felülmúlja az országba hozott használt személygépkocsik száma: 2017 első tíz hónapjában 600 ezer, külföldről származó autót írattak forgalomba Romániában.

A környezetvédelmi bélyegilleték, azaz a regisztrációs díj eltörlése a várakozásoknak megfelelően felvillanyozta a lakosságot, hiszen így a vevők akár több száz eurót megspórolva juthattak új négykerekűhöz. Persze az új jelző nem a jármű gyártási idejére vonatkozik: a nyugati államokból behozott autók túlnyomó többsége jó néhány évet, egy évtizednél is többet gurult már aszfaltcsíkon.

Ígyhát nagy volt a vigadalom Európa leendő autótemetőjében: tavaly rengeteg olyan polgár álma vált valóra, aki korábban nem engedhette meg magának az autóvásárlást, miközben a kupeckedés igazán jól fizető foglalkozássá vált. A boldog vevők és eladók természetesen fittyet hánynak arra, hogy üzletkötéseik révén mennyivel lesz nagyobb a közutakon a balesetveszély és a szén-monoxid-kibocsátás.

Nem is lehet őket lehurrogni, hiszen semmi törvényelleneset nem tettek, csupán autót adtak-vettek, ami ma már nálunk sem számít luxusterméknek. Az egyre lehangolóbb statisztikai adatokért azok a vezető politkusok a felelősek, akik 2016 végén ütős kampányfogássá kozmetikázták át a regadó eltörlésére vonatkozó uniós figyelmeztetéseket és tiltásokat, majd amikor kormányra kerültek, teljesítették ígéretüket, ám – ismét környezetvédelmi szempontok mögé bújva – szinte azonnal hadoválni kezdtek egy új illeték bevezetéséről.

Ez azonban már nemcsak a külföldről behozott autók forgalomba íratására vonatkozna, hanem minden gépkocsi-tulajdonost érintene. Az új teher mértéke az eddig elhangzottak szerint az autó életkorától és szennyezési tulajdonságaitól függhet, konkrétumokat legutóbb március–áprilisra ígértek. Így még várat magára a PSD nagy húzásának beteljesedése, amely csekély három lépésből áll: többek között a regadóeltörlésről szóló ígérettel megnyeri a választásokat; be is tartja vállalását, hogy élvezzék ki magukat a boldog voksolók; közben pedig kidolgoz egy olyan új adót, amely a korábbinál jóval több polgárra vethető ki.

Az már mellékes, hogy 10 hónap alatt körülbelül 10 százalékkal, mintegy 6 millióra nőtt a forgalmi engedéllyel rendelkező személygépkocsik száma, amelyek több mint egyötöde 20 évnél régebbi, csaknem háromnegyede pedig több mint 10 éves. Eközben a nagyobb településeken, a fontosabb országutakon egyre nehezebb közlekedni, hiszen hiányoznak a körgyűrűk, az autópályák – ezekkel nemcsak időt és idegsejteket spórolnánk, hanem környezetkímélőbben is közlekedhetnénk, ugyanis forgalmi dugókban, az araszolgatások során az autó jobban szennyez, mint kényelmes utazósebességben.

Természetesen mindannyiunk számára jobb lenne, ha kevesebb autó közlekedhetne az országban, vagy legalábbis kevesebbet használnák őket, de ez jelenleg nem várható el: alternatívák (városokat behálózó bicikliutak, civilizált és gyors tömegközlekedési eszközök, modern vasúthálózat) hiányában rászorulunk a négykerekűre. Ugyanakkor távol állunk a Nyugaton tapasztalható, egészségbarát és környezetkímélő gondolkodásmód meghonosodásától is – egyszerűen nincs meg az az életszínvonal, amelyből szép lassan kinőhet. Ilyen körülmények között marad nekünk a használt járgány megvásárlásakor érzett öröm és büszkeség, miközben a kormány zavartalanul játszadozhat az adókkal és törvényekkel.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kiss Judit 2018. január 09., kedd

Harmóniateremtő vallásszabadság

Sokszor elhangzik mostanában, hogy a kereszténység kisebbségi vallássá válhat Európában, valamint az is, hogy a magyarság kisebbségnek tekinthető a nagyobb népek tengerében.

Rostás Szabolcs 2018. január 08., hétfő

Kolozsvári emlékeztető

Kétségtelenül előrelépésnek tekinthető az erdélyi magyar politikai alakulatok vezetőinek autonómiaügyben szentesített állásfoglalása.

HIRDETÉS
Bálint Eszter 2018. január 07., vasárnap

Vendégekre várva

Szárnyal a romániai turizmus – derül ki hónapról hónapra a hivatalos statisztikákból, azok ugyanis rendre arról adnak számot, hogy bővül a vendégéjszakák száma, egyre több a turista, és szépen, lassan a külföldi vendégek száma is elkezdett gyarapodni.

Páva Adorján 2018. január 04., csütörtök

A magyarellenesség elhasznált katonája

Tíz év hithű szolgálat után háttérbe szorítják Valentin Bretfeleant, a marosvásárhelyi magyar jogvédelmi törekvések egyik legfőbb ellenlábasát.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2018. január 03., szerda

Mi az ördögtől való?

Életmentő-e vagy pedig egyenesen életveszélyes a védőoltás? Milyen kockázatokkal járhat, ha megkapják a gyerekek a súlyos, járványos betegségek elleni vakcinákat? És milyennel, ha magát a betegséget?

Balogh Levente 2018. január 02., kedd

Tragumúrák tragédiája

Bár nem hinnénk, hogy szándékos lett volna a gesztus, de a még hozzávetőlegesnek sem nevezhető „magyarsággal” megfogalmazott meghívó már rögtön az év első napján előre vetítette, milyen hozzáállásra számíthat a centenárium mámorában tobzódó román társadalom részéről.

HIRDETÉS
Ábrám Zoltán 2018. január 02., kedd

Ábrám Zoltán: A tragumúrák születésnapjára

Újévhez közeledvén többször megdörzsöltem a szemem, miközben betűről betűre az alábbi szöveget olvastam Marosvásárhely honlapján, a város polgármesteri hivatala és helyi tanácsa nevében.

Balogh Levente 2018. január 01., hétfő

Mozgalmas óév, izgalmas új év

Sem a kül-, sem a belpolitikai események kapcsán nem mondhatjuk azt, hogy a 2017-es év unalmas lett volna.

Páva Adorján 2017. december 28., csütörtök

A jó irány keresése

Ne féljetek! – idézte Ferenc pápa szenteste mondott homíliájában II. János Pált, miközben az immár megszokottnak tekinthető terrorfenyegetettség miatt fokozott biztonsági intézkedések övezték a karácsonyi eseményeket a Vatikánban.

Rostás Szabolcs 2017. december 27., szerda

Az örökké időszerűtlen autonómia

„Autonómia nélkül minden kisebbség halálra ítéltetett.” Ha nem is feltétlenül ebben a formában, de a fenti idézet nagyon sokszor elhangzott már Kárpát-medencei magyar politikusoktól az elmúlt közel száz év folyamán.

HIRDETÉS
Vélemény
Kiss Judit: Harmóniateremtő vallásszabadság

Sokszor elhangzik mostanában, hogy a kereszténység kisebbségi vallássá válhat Európában, ...

Rostás Szabolcs: Kolozsvári emlékeztető

Kétségtelenül előrelépésnek tekinthető az erdélyi magyar politikai alakulatok vezetőinek autonómiaügyben ...

Bálint Eszter: Vendégekre várva

Szárnyal a romániai turizmus – derül ki hónapról hónapra a hivatalos statisztikákból, azok ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS