Balogh Levente

2019. május 13., 07:59

Megússzák Iliescuék?

Egyelőre úgy tűnik, illúziónak bizonyult, hogy esély nyílhat mindazon egykori politikai és egyéb vezetők felelősségre vonására, akiknek azt „köszönhetjük”, hogy Románia közel harminc évvel ezelőtt képtelen volt végérvényesen lerázni magáról a fasiszta kommunizmusban edződött posztkommunista elitet, amely vérben fogant rendszert kiépítve betonozta be hosszú évekre uralmát 1990-ben.

A legfelsőbb bíróság – igaz, csak alapfokú – döntése, amellyel törvénytelennek nyilvánította az 1990. júniusában zajlott bányászjárás vádiratát, és új eljárást elrendelve visszadobta azt a katonai ügyészségnek, akár végérvényesen is megakadályozhatja, hogy az emberek haláláért és megnyomorításáért felelős bűnösök elnyerjék méltó büntetésüket.

Nem akarunk az összeesküvés-elméletek talajára tévedni, de olybá tűnik, mintha egyesek szándékosan próbálnák a felelősségre vonást akadályozni. Már önmagában felháborító, hogy 1990 óta 2017-ig kellett várni, hogy végre elkészüljön az ügyben a vádirat, és az ügyészség megnevezze, kiket tart felelősnek azért, hogy a rendszerváltás után néhány hónappal bányászok árasztották el Bukarestet, hogy szétverjék a kormányellenes tüntetéseket, illetve az ellenzéki pártok székházait. Az is érthetetlen, miért kellett másfél évig várni arra, hogy a legfelsőbb bíróság átfussa a vádiratot.
A legfurcsább mégiscsak az az egészben, hogy a katonai ügyészség a jelek szerint nem végzett valami alapos munkát, hiába küldtek hatalmas iratcsomókat a legfelsőbb bíróságra. Az persze meglehetősen abszurdnak hangzik, ha valaki azt mondja: egy, az események után 27 évvel történt vádemelés előtt az ügyészség elsiette a munkát, de azért jelzésértékű, hogy a forradalom és a bányászjárás idején történt törvénytelenségek feltárásának egyik élharcosa, Teodor Mărieş, az 1989. december 21. Egyesület elnöke is úgy véli: az aktát valóban nem jól állították össze, hiszen a 2005 és 2007 között lefolytatott vizsgálat 80 százaléka hiányzott belőle, csak 14 személyt vádoltak meg, de azt sem tették a törvényes előírások betartásával.

Könnyen megtörténhet, hogy a fiaskóban a leköszönt eddigi legfőbb ügyész, Augustin Lazăr hiúsága is kulcsszerepet játszik. Ő ugyanis ígéretet tett a fontos témák – az 1989-es forradalom és a bányászjárás – ügyében zajló eljárások befejezésére, és emlékezetes, hogy nagyszabású sajtótájékoztatókon jelentette be a két ügyben a nyomozás lezárását és a vádemelés tényét. Érdemes lenne megvizsgálni, volt-e szerepe Lazăr esetleges sürgetésének abban, hogy végül olyan vádirat készült el, amelyről az előzetes eljárásban lesújtó véleményt mondott az illetékes bíró.

Persze még van esély arra, hogy mégiscsak elfogadják a vádiratot, hiszen a legfőbb ügyészség fellebbezhet. De ha így is történik, további értékes idő vész el. Arról nem is beszélve, hogy maga a per is hosszasan elhúzódhat, és lezárultáig számos vádlott – akik már a bűncselekmények elkövetésekor sem voltak zsenge fiatalok – már nem lesz az élők sorában.

Ilyen körülmények között már az is minimális elégtételt jelentene, ha Ion Iliescu volt államfőt és cinkosait legalább a vádlottak padján láthatnánk, ha az ítélethirdetésig nem is jut el az ügy.

Hogy mégse aludjanak olyan nyugodtan.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. május 10., péntek

Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális európai uniós csúcsot, amelyen az EU jövőjéről határoznak a résztvevő állam- és kormányfők.

Makkay József 2019. május 09., csütörtök

Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy legyen, mintha valaki felkerekedik, és meglátogatja a szomszédos országban élő ismerőseit vagy rokonait. De ezt sokan mégsem így gondolják.

Balogh Levente 2019. május 07., kedd

Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még mindig teljesen bizonytalan, ugyanakkor a jelenség ismét csak rávilágít a román kormányok és illetékes hatóságok tehetetlenségére és jövőkép-nélküliségére.

Kiss Judit 2019. május 06., hétfő

Egy ötlet mint öngól

Senki nem vitathatja, hogy a romániai magyar diákoknak joguk lenne ahhoz, hogy épp annyi eséllyel induljanak a nagybetűs Életbe, és úgy érvényesüljenek a hazai társadalomban, mint többségi társaik.

Balogh Levente 2019. május 03., péntek

Gyümölcsöző magyargyűlölet

Nagy meglepetést nem jelent, ugyanakkor nagyon élethű képet fest a romániai valóságról a legfrissebb közvélemény-kutatás, amely a pártok népszerűségét vizsgálta.

Makkay József 2019. május 02., csütörtök

A minden határt túllépő temetőgyalázás

Már szinte meg sem lepődik az ember, amikor a magyarellenes megnyilvánulások hosszú sorában ezúttal magyar temetőgyalázást követ el a román hatalom a Bákó megyei Dormánfalva önkormányzata révén.

Balogh Levente 2019. április 26., péntek

Románia, káoszország

A román belpolitikai életben ma már egyetlen, biztosnak nevezhető elem van: a mindent egyre jobban eluraló káosz.

Pataky István 2019. április 24., szerda

Biztos-e Johannis győzelme?

Laza cicázásnak számít a politikai küzdelem szereplői számára az európai parlamenti választásokat megelőző kampány a Cotroceni-palotáért folytatott meccshez képest, pedig egyelőre csak egyetlen olyan jelöltet ismerünk, aki nyilvánosan bejelentette indulási szándékát az államfői pozícióért.

Balogh Levente 2019. április 19., péntek

A Notre-Dame és a feltámadás

Azt mondják, rendszerint mindenki emlékszik arra, éppen hol volt, és mivel foglalkozott, amikor valamilyen világrengető jelentőségű esemény – például a Kennedy-gyilkosság vagy a 9/11-es terrortámadás – történt.

Kiss Judit 2019. április 17., szerda

Szemetelők és bizakodók

Úgy tűnik, mintha az igazi, napsütéses tavasz érkeztével egyre többeket kezdene zavarni a természetben és a lakott területeken is szétterjedő szemét.

Vélemény
Balogh Levente: Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális ...

Makkay József: Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy ...

Balogh Levente: Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még ...