HIRDETÉS

Kiss Judit

2017. december 12., 22:51

Meghosszabbítani az adventet

Az a gyerek, aki az első hóesésre vár, jól várakozik, s már várakozása is felér egy hosszú-hosszú hóeséssel – írta Pilinszky János, a huszadik századi magyar irodalom egyik legjelentősebb lírikusa.

A Hitünk titkai című, az adventi várakozásról szóló írás úgy folytatódik: „az, aki hazakészül, már készülődésében otthon van. Az, aki szeretni tudja azt, ami az övé – szabad”. Ilyenkor, advent idején érdemes elgondolkozni, vajon mennyire tudjuk megvalósítani, hogy maga a várakozás is hasonló horderejű örömöt jelentsen, mint az év fénypontja, a szeretet ünnepe? És vajon ebben a periódusban erőteljesebben tudunk az iránt vágyakozni, jobban meg tudjuk becsülni, amit magunkénak mondhatunk?

A karácsonyra való készülődés sokarcú, benne rejlik a gyermeki öröm, a szeretteink felé való fordulás és a jótékonykodásra való igény is, hiszen december első fele gyakorta a világ jobbá tételét célzó karitatív akciókról szól. Mindannyian jól érezzük magunkat, ha ilyenkor adakozhatunk: meleg ruhát, élelmiszereket, odafigyelést a rászorulóknak, figyelmet, türelmet a környezetünkben élőknek. Ugyanakkor lelkünk mélyén tudjuk, hogy a jótékony cselekedetek, amellett, hogy természetesen többet jelentenek egyszerű pénzügyi vagy anyagi tranzakcióknál, legtöbbször önjutalmazó indíttatásúak is, hiszen elégedettséget okoznak az adakozóknak.

Egyes jótékonysági akciók azonban túl harsányra is sikerülhetnek: nem mentesek az önfényezéstől és talán elsiklanak a lényeg fölött: inkább a figyelem felkeltéséről szólnak, semmint magáról a szívből jövő segítésről. Bár persze több okból is természetes, hogy a híradások általában azokat helyezik előtérbe, akik adnak, néha jó lenne valóban azokra összpontosítani, akik ténylegesen rászorulnak az adományra és őszintén örülnek, ha megajándékozzák őket.

Ugyanakkor ki-ki elgondolkozhat azon, hogy lelkiekben és a jövőre nézve mit nyernek az adakozók, a szükséget szenvedők és maga a társadalom abból, hogy december első felében a szélrózsa minden irányából a szélrózsa minden irányába indulnak szeretetcsomagok, kedvességadagok.

Attól függetlenül, hogy épp adakozók vagy ajándékozottak vagyunk, jó lenne úgy viszonyulni az adventhez, mint a Pilinszky-írásban felvillantott gyerek, aki számára a készülődés már magát az ünnepet jelenti. De az lenne a legeslegjobb, ha ez az öröm az advent egyfajta lelki meghosszabbításaként bár valamelyest fényt vihetne az ünnep utáni hétköznapokba is: az örömteli várakozás hosszú-hosszú hóesésének világosságát.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rostás Szabolcs 2017. december 11., hétfő

Nagy román centenárium magyarságkampánnyal

„Magyarságkampányba” fog az Erdély és Románia egyesülését fémjelző 2018-as centenáriumi évre tekintettel az RMDSZ, amely Ezer év Erdélyben, száz év Romániában címmel hirdetett programsorozatot.

Bálint Eszter 2017. december 10., vasárnap

Mi a téma?

Olvasgatva a romániai közéleti, politikai portálokat, heti- és napilapokat, vagy kapcsolgatva a hírcsatornák között, nem lehet nem azt a következtetést levonni, hogy már megint nem arról szól a közbeszéd, amiről az év utolsó hónapjában szólnia kellene.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2017. december 07., csütörtök

Jeruzsálem, a viszály fővárosa

A Közel-Kelet már eddig is állandó potenciális konfliktusforrás volt, ám Donald Trump amerikai elnök döntése révén, amellyel Washington a zsidó állam 1948-as kikiáltása után végre Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosaként, most még inkább az.

Páva Adorján 2017. december 06., szerda

Elveszem tőlük, és nektek adom

Lia Olguţa Vasilescu krónikus tehetetlenségében nem talált jobb szórakozást, minthogy gúnyt űzzön azokból, akik hajlandóak munkát adni és dolgozni ebben a vadregényes országban.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2017. december 05., kedd

Egészségügyi hiánycikkek

Ahelyett, hogy végre érezhető előrelépés történne az egészségügyben tapasztalható hiányosságok terén, és bár jottányi megvalósulna abból, amit a 11 hónapja a bársonyszékben ülő szaktárcavezető ígérget, facebookos csörtékben merülnek ki a konkrétumok.

Balogh Levente 2017. december 04., hétfő

Permanens december ötödike

Amikor 13 évvel ezelőtt kihirdették a szomorú eredményt, bizonyára még a legoptimistábbak közül is csak kevesen merték volna elhinni, hogy 13 évvel később december 5-én már az lesz a tét, eléri vagy túlszárnyalja az egymillió főt a könnyített honosítás révén magyar állampolgárságot kapók száma.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2017. december 03., vasárnap

Vállalhatatlan szövetségek

Akárcsak az emberi kapcsolatokban, a politikai szövetségek terén is elérkezhet a pillanat, amikor jobb megszakítani, mint folytatni a fennálló érdekházasságot.

Rostás Szabolcs 2017. december 01., péntek

A mások ünnepe

Nem feltétlenül kell bekapcsolni a televíziót és a rádiót, fellapozni a nyomtatott sajtót ahhoz, hogy az ember ráérezzen a nemzeti ünnepére készülődő Románia hangulatára.

Páva Adorján 2017. november 28., kedd

Perbe fogva

Bő egy hét múlva többek között 445 diák képviselőjét várják a Maros megyei törvényszékre, ahol elkezdődik a tárgyalássorozat a vásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum perében.

Bálint Eszter 2017. november 27., hétfő

Újabb román egészségügyi abszurd

Be nem jelentett, vagyis feketemunkásnak minősül, ezért állnia kell a kórházi kezelés költségeit annak a temesvári nyugdíjas nőnek, aki akkor sérült meg, amikor éppen szomszédjának segített szőlőt szüretelni.

HIRDETÉS
Vélemény
Rostás Szabolcs: Nagy román centenárium magyarságkampánnyal

„Magyarságkampányba” fog az Erdély és Románia egyesülését fémjelző 2018-as ...

Bálint Eszter: Mi a téma?

Olvasgatva a romániai közéleti, politikai portálokat, heti- és napilapokat, vagy kapcsolgatva a hírcsatornák ...

Balogh Levente: Jeruzsálem, a viszály fővárosa

A Közel-Kelet már eddig is állandó potenciális konfliktusforrás volt, ám Donald Trump amerikai elnök ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS