Kiss Judit

2017. december 12., 22:51

Meghosszabbítani az adventet

Az a gyerek, aki az első hóesésre vár, jól várakozik, s már várakozása is felér egy hosszú-hosszú hóeséssel – írta Pilinszky János, a huszadik századi magyar irodalom egyik legjelentősebb lírikusa.

A Hitünk titkai című, az adventi várakozásról szóló írás úgy folytatódik: „az, aki hazakészül, már készülődésében otthon van. Az, aki szeretni tudja azt, ami az övé – szabad”. Ilyenkor, advent idején érdemes elgondolkozni, vajon mennyire tudjuk megvalósítani, hogy maga a várakozás is hasonló horderejű örömöt jelentsen, mint az év fénypontja, a szeretet ünnepe? És vajon ebben a periódusban erőteljesebben tudunk az iránt vágyakozni, jobban meg tudjuk becsülni, amit magunkénak mondhatunk?

A karácsonyra való készülődés sokarcú, benne rejlik a gyermeki öröm, a szeretteink felé való fordulás és a jótékonykodásra való igény is, hiszen december első fele gyakorta a világ jobbá tételét célzó karitatív akciókról szól. Mindannyian jól érezzük magunkat, ha ilyenkor adakozhatunk: meleg ruhát, élelmiszereket, odafigyelést a rászorulóknak, figyelmet, türelmet a környezetünkben élőknek. Ugyanakkor lelkünk mélyén tudjuk, hogy a jótékony cselekedetek, amellett, hogy természetesen többet jelentenek egyszerű pénzügyi vagy anyagi tranzakcióknál, legtöbbször önjutalmazó indíttatásúak is, hiszen elégedettséget okoznak az adakozóknak.

Egyes jótékonysági akciók azonban túl harsányra is sikerülhetnek: nem mentesek az önfényezéstől és talán elsiklanak a lényeg fölött: inkább a figyelem felkeltéséről szólnak, semmint magáról a szívből jövő segítésről. Bár persze több okból is természetes, hogy a híradások általában azokat helyezik előtérbe, akik adnak, néha jó lenne valóban azokra összpontosítani, akik ténylegesen rászorulnak az adományra és őszintén örülnek, ha megajándékozzák őket.

Ugyanakkor ki-ki elgondolkozhat azon, hogy lelkiekben és a jövőre nézve mit nyernek az adakozók, a szükséget szenvedők és maga a társadalom abból, hogy december első felében a szélrózsa minden irányából a szélrózsa minden irányába indulnak szeretetcsomagok, kedvességadagok.

Attól függetlenül, hogy épp adakozók vagy ajándékozottak vagyunk, jó lenne úgy viszonyulni az adventhez, mint a Pilinszky-írásban felvillantott gyerek, aki számára a készülődés már magát az ünnepet jelenti. De az lenne a legeslegjobb, ha ez az öröm az advent egyfajta lelki meghosszabbításaként bár valamelyest fényt vihetne az ünnep utáni hétköznapokba is: az örömteli várakozás hosszú-hosszú hóesésének világosságát.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Balogh Levente 2019. február 26., kedd

Szimbolikus politizálás

Abban nincs sok meglepő, ha olyan szervezetek állnak elő újabb és újabb magyarellenes megnyilvánulásokkal, amelyek illetékeseit éppen azért ejtőernyőzték Erdélybe, hogy folyamatosan mérgezzék a magyar–román viszonyt. 

Rostás Szabolcs 2019. február 25., hétfő

Jövőkép, erődemonstráció

Ahhoz képest, hogy jövőképformáló iránymutatások felsorakoztatásának szánták, az RMDSZ Kolozsvárt rendezett kongresszusán sokszor olyan érzése támadt a külső szemlélőnek, mint amikor egykori katonatársak közös élménybeszámolóját hallja.

Balogh Levente 2019. február 22., péntek

Jelképérték

„Ha történetesen akkorra jelentenék be az elkövető kézre kerítését, amikor ez az írás megjelenik, már akkor is késő lenne” – írtuk pontosan három héttel ezelőtt ugyanezeken a hasábokon.

Vélemény
Páva Adorján: Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott ...

Kiss Judit: Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András ...

Makkay József: Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális ...

Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat