HIRDETÉS

Kiss Judit

2018. március 21., 09:42

Medveprobléma – folyt. köv.

Bár még sok helyen bokáig ér a hó, éjszakára mínuszokat jósolnak a meteorológusok, és egyelőre nyoma sincs a szívderítő napsütésnek, minderre fittyet hányva megkezdődött tegnap a csillagászati tavasz.

Még várni kell arra, hogy érezhetően barátságosabbra forduljon az időjárás, de a természet már ébredezik téli álmából, és nyilván nem kivétel ezalól a medve sem, amely rengeteg címlapsztorit szolgáltatott nálunk felé a sajtónak az elmúlt években. Nem is kellett várni a kikeletre, a nagyvad már februártól kezdve érezteti aktív jelenlétét számos székelyföldi településen. A napokban épp Hargita megyében pusztított kispénzű nyugdíjasok háza táján, pár hete Háromszéken garázdálkodott, és ahogy közeleg az igazi tavasz, mérget vehetünk rá, hogy szinte minden napra jut egy-egy hír, amely arról számol be: ismét medvetámadás történt.

Nincs mit csodálkozni ezen, hiszen még mindig nem körvonalazódik konkrétan a medveprobléma valódi megoldása, holott az utóbbi időben jócskán megsokszorozódtak a vadak okozta károk és az embert fenyegető veszélyek. Sokan sokféleképpen magyarázzák az okokat és következményeket, az sem ritka, hogy az állat- és „embervédők” álláspontjai egymásnak feszülnek. Gyakorta elhangzik, hogy a nagyvadak által a mezőgazdaságban okozott károk egyre súlyosabbak, emiatt hatalmas területek maradnak megműveletlenül, a károsítottak későn kapnak kártérítést (és persze azt sem a kár valós értékének megfelelően), továbbá hogy az élővilágot felbolygató emberi tevékenység, a nem megfelelő vadgazdálkodás, a tétovázó döntéshozás felelős a problémákért.

Persze időnként arról is szólnak a híradások, hogy felsőbb – európai uniós, minisztériumi és egyéb – szinteken lázasan keresik a védett fajok és az ember számára egyaránt kedvező megoldásokat, a nagyvadakkal való együttélésről szóló stratégiákat dolgoznak ki, összeülnek nagy ovális asztaloknál, szabályozásokról egyeztetnek, természetvédelmi irányelveket emlegetnek, és így tovább. Tegyük hozzá, mérföldkőnek tekinthető, hogy február elején Brüsszel is felfigyelt a romániai medveügyre, és a Régiók Európai Bizottsága elfogadta a Székelyföldről érkező, a vadgazdálkodással kapcsolatos gondokra rámutató jelentést. Azonban most, hogy felébredt téli álmából a medve, ennek még nincsen kézzelfogható eredménye.

Hiszen már régen időszerű, hogy olyan intézkedések lépjenek életbe, amelyek nyomán bár valamennyire biztonságban érezhetné magát az, akinek féltve őrzött háziállatait, nehezen megtermelt javait, sőt sokszor testi épségét fenyegeti a medve közelsége. Vagy az is, aki mindössze nyugodtan sétálni szeretne az erdőben. De ha a kárvallottak továbbra is azt látják, hogy saját testi épségük és háziállataik élete forog kockán, miközben az illetékesek egy helyben toporognak, nem meglepő, ha egyesek az önbíráskodás útjára lépnek. Mindeközben pedig szép csendben megérkezik az igazi tavasz, és medveprobléma újratöltve: lakott települések felé veszik útjukat bocsaikkal az éhes nagyvadak. A nagy ovális asztaloknál pedig valószínűleg továbbra is a levegőben röpködnek olyan fogalmak, mint medvemenedzsment, kilövési kvóta, tudományos alapok, konfliktusmegelőzés, állatvédelem. Csak remélni tudjuk: nem eredménytelenül.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rostás Szabolcs 2018. március 19., hétfő

Kezdeni elölről

A marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újraalapításáról szóló törvény alkotmánybírósági elutasítása kiváló apropó.

Bálint Eszter 2018. március 19., hétfő

Recesszióban a pénzügyi kultúra

Románia az utolsó helyen áll európai uniós viszonylatban a pénzügyi kultúra terén – ezt a lesújtó következtetést a Világbank által immár két éve készített elemzésben olvashattuk.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2018. március 16., péntek

Gumitörvény a kisebbségi panaszok ellen

Bár alapvetően nem a kisebbségek ellen irányul, nagyon könnyen a jogtiprások miatt panaszkodó kisebbségi polgárok ellen fordítható Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökének ötlete.

Páva Adorján 2018. március 14., szerda

Emlékező hősök

Ma nemcsak negyvennyolcas hőseinket illeti tisztelet, hanem az emlékezőket is: azokat, akiknek gigabittel száguldó élete még magában hordoz valamit a múlt emberi örökségéből.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2018. március 13., kedd

De mi lesz a hálapénzzel?

Felháborító esetek és elgondolkodtató kérdések jutnak az ember eszébe, ha akár felületesen rápillant mindarra, ami az egészségügyben történik mostanság.

Balogh Levente 2018. március 12., hétfő

Köszönjük, Bukarest!

Bár furcsán hangozhat, tulajdonképpen mégsem teljesen alaptalan a kijelentés, hogy az erdélyi magyar közösség köszönettel tartozik Bukarestnek, amiért a román hatóságok indoklás nélkül kitiltották az országból Dabis Attilát, az SZNT külügyi megbízottját.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2018. március 11., vasárnap

Bukarest bosszúja

Az erdélyi magyar autonómiatörekvésekkel, valamint azok támogatásával szembeni hagyományos, közismert ellenérzések kifejezésén túl egyéb üzenete is van annak, hogy a bukaresti hatóságok kitiltották Romániából Dabis Attilát, az SZNT külügyi megbízottját.

Balogh Levente 2018. március 09., péntek

Kisebbségvédelmi kezdeményezés: nem megengedhető a kudarc

Bár Vincze Loránt, a FUEN erdélyi elnöke derűlátó, azért mi mégis azt mondjuk: aggasztó, hogy a Minority SafePackhez a határidő lejárta előtt kevesebb mint egy hónappal még mindig hiányzik a szükséges támogatói aláírások közel egynegyede.

Páva Adorján 2018. március 07., szerda

Önrendelkezés erő és gyengeség felett

A székely szabadság napján tartandó marosvásárhelyi megemlékezés és felvonulás az első olyan nagyszabású romániai magyar rendezvény, amely a januári hárompárti autonómiamegállapodást követi.

Kiss Judit 2018. március 07., szerda

Monológok és dialógusok a centenárium évében

Annak ellenére, hogy több körültekintően kigondolt, jószándékú kezdeményezés is indult a kultúraközi párbeszéd jegyében, naivitás lenne hinni abban, hogy számottevően megváltozik a román többségnek a kisebbségekhez való viszonyulása a centenárium évében.

HIRDETÉS
Vélemény
Rostás Szabolcs: Kezdeni elölről

A marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újraalapításáról szóló törvény ...

Bálint Eszter: Recesszióban a pénzügyi kultúra

Románia az utolsó helyen áll európai uniós viszonylatban a pénzügyi kultúra terén – ...

Balogh Levente: Gumitörvény a kisebbségi panaszok ellen

Bár alapvetően nem a kisebbségek ellen irányul, nagyon könnyen a jogtiprások miatt panaszkodó kisebbségi ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS