Kiss Judit

2018. március 21., 09:42

Medveprobléma – folyt. köv.

Bár még sok helyen bokáig ér a hó, éjszakára mínuszokat jósolnak a meteorológusok, és egyelőre nyoma sincs a szívderítő napsütésnek, minderre fittyet hányva megkezdődött tegnap a csillagászati tavasz.

Még várni kell arra, hogy érezhetően barátságosabbra forduljon az időjárás, de a természet már ébredezik téli álmából, és nyilván nem kivétel ezalól a medve sem, amely rengeteg címlapsztorit szolgáltatott nálunk felé a sajtónak az elmúlt években. Nem is kellett várni a kikeletre, a nagyvad már februártól kezdve érezteti aktív jelenlétét számos székelyföldi településen. A napokban épp Hargita megyében pusztított kispénzű nyugdíjasok háza táján, pár hete Háromszéken garázdálkodott, és ahogy közeleg az igazi tavasz, mérget vehetünk rá, hogy szinte minden napra jut egy-egy hír, amely arról számol be: ismét medvetámadás történt.

Nincs mit csodálkozni ezen, hiszen még mindig nem körvonalazódik konkrétan a medveprobléma valódi megoldása, holott az utóbbi időben jócskán megsokszorozódtak a vadak okozta károk és az embert fenyegető veszélyek. Sokan sokféleképpen magyarázzák az okokat és következményeket, az sem ritka, hogy az állat- és „embervédők” álláspontjai egymásnak feszülnek. Gyakorta elhangzik, hogy a nagyvadak által a mezőgazdaságban okozott károk egyre súlyosabbak, emiatt hatalmas területek maradnak megműveletlenül, a károsítottak későn kapnak kártérítést (és persze azt sem a kár valós értékének megfelelően), továbbá hogy az élővilágot felbolygató emberi tevékenység, a nem megfelelő vadgazdálkodás, a tétovázó döntéshozás felelős a problémákért.

Persze időnként arról is szólnak a híradások, hogy felsőbb – európai uniós, minisztériumi és egyéb – szinteken lázasan keresik a védett fajok és az ember számára egyaránt kedvező megoldásokat, a nagyvadakkal való együttélésről szóló stratégiákat dolgoznak ki, összeülnek nagy ovális asztaloknál, szabályozásokról egyeztetnek, természetvédelmi irányelveket emlegetnek, és így tovább. Tegyük hozzá, mérföldkőnek tekinthető, hogy február elején Brüsszel is felfigyelt a romániai medveügyre, és a Régiók Európai Bizottsága elfogadta a Székelyföldről érkező, a vadgazdálkodással kapcsolatos gondokra rámutató jelentést. Azonban most, hogy felébredt téli álmából a medve, ennek még nincsen kézzelfogható eredménye.

Hiszen már régen időszerű, hogy olyan intézkedések lépjenek életbe, amelyek nyomán bár valamennyire biztonságban érezhetné magát az, akinek féltve őrzött háziállatait, nehezen megtermelt javait, sőt sokszor testi épségét fenyegeti a medve közelsége. Vagy az is, aki mindössze nyugodtan sétálni szeretne az erdőben. De ha a kárvallottak továbbra is azt látják, hogy saját testi épségük és háziállataik élete forog kockán, miközben az illetékesek egy helyben toporognak, nem meglepő, ha egyesek az önbíráskodás útjára lépnek. Mindeközben pedig szép csendben megérkezik az igazi tavasz, és medveprobléma újratöltve: lakott települések felé veszik útjukat bocsaikkal az éhes nagyvadak. A nagy ovális asztaloknál pedig valószínűleg továbbra is a levegőben röpködnek olyan fogalmak, mint medvemenedzsment, kilövési kvóta, tudományos alapok, konfliktusmegelőzés, állatvédelem. Csak remélni tudjuk: nem eredménytelenül.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. február 22., péntek

Jelképérték

„Ha történetesen akkorra jelentenék be az elkövető kézre kerítését, amikor ez az írás megjelenik, már akkor is késő lenne” – írtuk pontosan három héttel ezelőtt ugyanezeken a hasábokon.

Pataky István 2019. február 21., csütörtök

Eurovíziós botrányverseny

Giccses politikai bulvár – talán így lehet a legtalálóbban jellemezni az elegáns nevű, de mára már csak a botrányai miatt híres rendezvényt, az eurovíziós dalversenyt.

Kiss Judit 2019. február 20., szerda

A kutya vacsorája

Semmi új vagy meglepő nincsen abban, hogy a tanügyminiszteri ötlettár újabb és újabb gyöngyszemeivel gazdagodik a hírfogyasztó, ugyanis nem múlik el nap anélkül, hogy ne rukkolna elő vadonatúj reformelképzeléssel Ecaterina Andronescu régi-új tárcavezető.

Rostás Szabolcs 2019. február 19., kedd

A kiszámíthatatlanság bizonyossága

A romániai gazdaság jelenlegi állapota, de ami ennél is lényegesebb: a kilátásai szempontjából igen aggasztó hírek láttak napvilágot a közelmúltban, ráadásul az ország fejlettebb, nyugati régiójában.

Makkay József 2019. február 18., hétfő

Megkurtították a világ legdrágább titkosszolgálatát

Aki az ellenzéki pártok képviselőinek a véleményét olvassa a román titkosszolgálatok büdzséjének megnyirbálásáról, megeshet, hogy valamiféle együttérzést érez a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és a többi titkosszolgálat költségvetésének megkurtítása miatt.

Balogh Levente 2019. február 15., péntek

Bozgorok a cigányok ellen

Minden héten háború – kis túlzással lassan az amerikai futball világát bemutató hollywoodi film magyar címe alkalmazható a román élvonalbeli labdarúgó-bajnokságra is, mióta a magyar tulajdonosú, magyar többségű városban működő Sepsi OSK is az első osztályban játszik.

Pataky István 2019. február 14., csütörtök

Műemlékek gyilkosai

Beomlott Herkulesfürdő legszebb épületének, a Sza­páry-fürdőnek a tetőzete. Az A kategóriás műemlék állapota az utóbbi tíz évben folyamatosan romlott és alighanem végnapjait éli Erzsébet császárné egykori kedvelt fürdőhelye.

Kiss Judit 2019. február 13., szerda

Ködbe vesző kérdések

Enyhén szólva is beszédes, hogy jelen állás szerint egyre nagyobb homály veszi körül az egyszeri ember igazságérzetét mélyen fölkorbácsoló hétvégi incidenst, miszerint a Maros megyei Magyarón rendőr kezében elsült lőfegyver sebesített meg súlyosan egy járdán gyalogló járókelőt.

Balogh Levente 2019. február 12., kedd

Románia világpolitikai „jelentősége”

Amikor a román illetékesek arról álmodoztak, hogy Románia a világpolitika homlokterébe kerüljön, nem feltétlenül azt szerették volna, hogy ez az Egyesült Államok és Oroszország közötti stratégiai és geopolitikai vetélkedésben való érintettsége miatt történjen meg.

Rostás Szabolcs 2019. február 11., hétfő

A mi szélhámosaink

Bár a kritikusok nem sorolják Steven Spielberg legütősebb alkotásai közé, a háromszoros Oscar-díjas amerikai filmrendező Kapj el, ha tudsz című életrajzi filmje ettől függetlenül roppant élvezetes és tanulságos. Szakzsargonnal élve: odaragasztja a nézőt a fotelhez.

Vélemény
Balogh Levente: Jelképérték

„Ha történetesen akkorra jelentenék be az elkövető kézre kerítését, amikor ez az írás ...

Pataky István: Eurovíziós botrányverseny

Giccses politikai bulvár – talán így lehet a legtalálóbban jellemezni az elegáns nevű, de mára ...

Kiss Judit: A kutya vacsorája

Semmi új vagy meglepő nincsen abban, hogy a tanügyminiszteri ötlettár újabb és újabb gyöngyszemeivel ...

Hallgassa online rádióinkat