HIRDETÉS

Bálint Eszter

2017. november 12., 23:26

Más pénzéből csinálnak forradalmat

Egyelőre nehéz lenne pontosan megmondani, hogy milyen következményekkel jár majd 2018-ban a kormány által a múlt héten egy sürgősségi kormányrendelet elfogadásával kirobbantott „fiskális forradalom”, de az elmúlt időszak történései azt súgják, nincs okunk hurráoptimizmusra.

Munkavállalóként a legjobb hír számunkra, hogy a mostani 16 százalékról 10 százalékra tervezi csökkenteni a szociálliberális kormány a jövedelemadót, illetve 1900 lejre nő a minimálbér bruttó értéke.

De csak első ránézésre hangzanak jól ezek az intézkedések, minden jótékony hatásuktól megfosztja ugyanis őket a társadalombiztosítási hozzájárulás terhének az alkalmazottakra történő átruházása, úgyhogy nem kell majd túl sokat agyalnunk azon, hogy mire költjük a pluszösszegeket, sőt inkább drukkolnunk kell, hogy a munkáltatók ne éljenek vissza a helyzetükkel, és nehogy sokan még kevesebbet vigyenek haza, mint jelenleg.

Sok cég számára rossz hír ugyanakkor, hogy a kormány egymillió euróra emelte azt a küszöböt, ami alatt nem társasági adót kell fizetni, hanem az üzleti forgalom után kell adózni – ugyan vannak olyan ágazatok, ahol kifejezetten előnyös az új adórendszer, annak viszont szerintünk senki sem örül, hogy így adót kell fizetni a beruházásokra, fejlesztésekre visszaforgatott jövedelem után is.

A cégek számára viszont jó hírt is hozott a sürgősségi kormányrendelet, a több hónapja meglebegtetett áfamegosztás ugyanis januártól nem lesz kötelező érvényű mindenkire nézve, csak a csődeljárás alatt álló cégekre, meg a rossz áfafizetőkre, így legalább nem kell szinte egyik napról a másikra átállni egy új és bonyolult mechanizmusra, ami ráadásul cash flow nélkül hagyná a vállalatokat.

Az üzleti szféra nem nézi viszont jó szemmel a szolidaritási adó helyett kitalált, 2,25 százalékos munkabiztosítási adót sem. A minimális gyermekgondozási díj 17 lejes emelése pedig biztos nem fogja növelni a gyermekvállalási kedvet.

A nyugdíjasoknak van talán a legtöbb okuk az örömre: 640 lejre nő ugyanis a szociális nyugdíj, a nyugdíjpont értéke pedig a jelenlegi 1000 lej után 1100 lej lesz 2018. július elsejétől, ahogyan az a kampányígéretek között is elhangzott. Arról azonban akkor nem volt szó, hogy a jelenleg dolgozók nyugdíjait áldozzák fel a kampányadakozás oltárán, sőt azóta is egyre-másra cáfolták, hogy a magánnyugdíjak államosítása készülne. Márpedig most részben ez történt, hiszen a kötelező magánnyugdíjalapba befolyó összeget 5,1 százalékról 3,7-re csökkenti a „forradalmárkormány”, hogy több folyjon be az állami alapba, ahonnan a mostani nyugdíjasokat fizetik.

Tehát amint az várható volt, megint mi isszuk meg a felelőtlen ígéretek levét, ám ezúttal nemcsak a holnap-holnaputáni kenyér­revalót veszik el tőlünk, hanem nyugdíjas éveink egyetlen biztos jövedelemforrását is megcsapolják. A költségvetés hiánya közben meg egyre mélyül, úgyhogy bele se merünk gondolni abba, hogy mi jöhet még.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2017. november 10., péntek

Vörös október, véres száz év

Ez a dicstelen évforduló is elérkezett: száz év telt el azóta, hogy a Lenin vezette bolsevik szekta a julián naptár szerinti akkori orosz időszámítás szerint október végén – valójában már november 7-én – fegyveres puccsal magához ragadta a hatalmat Szentpétervárott.

Páva Adorján 2017. november 08., szerda

Politikamisztika és jelenvalóság

Miközben a kisebbségellenes nyilvánulások felmérhetetlen károkat okoznak a magyar–román együttélést rendezni kívánó törekvéseknek, legalább annyira kiismerhetetlen a „hatótávolságuk” azoknak a felvilágosító sugaraknak, amelyek forrása a kölcsönös megértés és tisztelet.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2017. november 07., kedd

Hányast érdemel a tanügy(miniszter)?

Meredek kijelentést eresztett meg újfent Liviu Pop oktatási miniszter: a bársonyszéket laza mozdulattal képzeletbeli tanári katedra mögé tolta, pedagógusi szerepbe bújt, és „felülnézetből” hetes osztályzatúra taksálta az oktatási rendszert.

Molnár Judit 2017. november 07., kedd

Kölcsönvilág

Ha valaki rászánná magát Gounod operájának, a Faustnak a korszerűsítésére, Mefisztó híres áriája biztosan nem úgy kezdődne, hogy „Eladó az egész világ”, hanem hogy „Kölcsönvehető a világ”.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2017. november 06., hétfő

Hallgattassék el a másik?

Nem feltétlenül kellett szakmabelinek lenni ahhoz, hogy az ember felháborodjék azon, ahogy a román média tálalta két hónappal ezelőtt a köztudatba „kauflandos-miccses” történetként bevonult botrányt.

Bálint Eszter 2017. november 06., hétfő

Újra magyarokat vertek szájba

Lehet-e érv az anyagiak hiánya a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezése ellen egy olyan városban, ahol elegendő magyar él ahhoz, hogy a rendszerváltás után immár több ízben is sikerült polgármesterré választani az RMDSZ jelöltjét?

HIRDETÉS
Balogh Levente 2017. november 03., péntek

Gyurcsány jogfosztó kampánya és a nemzeti minimum

A jelek szerint Gyurcsány Ferenc egykori szocialista miniszterelnök továbbra sem tudja feldolgozni, hogy a magyar társadalom többsége az elmúlt nyolc-tíz évben markánsan kinyilvánította: nem kér belőle és „nemzetboldogító" politikájából.

Bálint Eszter 2017. november 01., szerda

Kósza ötletek politikája

Ember legyen a talpán, aki követni tudja a Tudose-kormány adópolitikai agymenéseit. Mert terveknek igen nehéz nevezni az elmúlt hónapokban egyre-másra felmerülő ötleteket.

Páva Adorján 2017. október 31., kedd

Belga mester és magyar nyersanyag

Túlnyomórészt kishitű, élcelődő szurkolói hozzászólások árasztották el a vezető internetes sportoldalakat, miután a Magyar Labdarúgó-szövetség megnevezte az új szövetségi kapitányt.

Molnár Judit 2017. október 31., kedd

Tragikus túlértékelés

Sajnos nem először jött olyan hír, hogy kirándulás közben az egyik lelkes fiatal épp a sziklaszirt szélén akarta megörökíteni huncut fintorát, de a mókázó beállítás közben elfeledkezett magáról, lépett egyet hátra, és lezuhant.

HIRDETÉS
Vélemény
Balogh Levente: Vörös október, véres száz év

Ez a dicstelen évforduló is elérkezett: száz év telt el azóta, hogy a Lenin vezette bolsevik szekta a julián ...

Páva Adorján: Politikamisztika és jelenvalóság

Miközben a kisebbségellenes nyilvánulások felmérhetetlen károkat okoznak a magyar–román együttélést ...

Kiss Judit: Hányast érdemel a tanügy(miniszter)?

Meredek kijelentést eresztett meg újfent Liviu Pop oktatási miniszter: a bársonyszéket laza mozdulattal képzeletbeli ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS