HIRDETÉS

Páva Adorján

2017. június 14., 23:32

Marosvásárhelyi parasztháború

A prefektus nem teljhatalmú – hangoztatja Lucian Goga, a kormány Maros megyei képviselője, akinek nem kell fárasztania magát kijelentése ismételgetésével: így is érezzük, látjuk, tudjuk, hogy az ellentettje az igaz.

Bukarest helyi megbízottja a felszakadó sebként kiújuló marosvásárhelyi utcanévtáblaügyben ismét mindenki számára egyértelművé tette: azt tesz, amit akar. A Dózsa György útra jó ideje kihelyezett magyar feliratok ellen indított támadást tehetetlenül nézik a helyi hatóságok képviselői (leszámítva persze azokat, akik örülnek neki).

A kormánymegbízott fegyverarzenálja kimeríthetetlen, mert ez így van kitalálva. Hiszen hiába a decentralizáció, az önkormányzatiság szépen hangzó elve, hiába a közigazgatási feladatok helyi szintű leosztása, ellátása: a gyakorlatba ültetés, a végrehajtás továbbra is központi felügyelet alatt áll, ugyanis a napóleoni jogrendből eredeztetett prefektúra intézménye bármilyen döntést megtámadhat, felfüggeszthet. Hogy aztán – akár évek elteltével – a bíróság mondja ki: törvényesen vagy önkényesen járt el.

A kiszolgáltatottság egyértelmű, azonban nem mindegy, hogy a helyi politikai erők, esetünkben a magyar érdekképviselet hogyan viszonyul a nem túl rózsás helyzethez: dolgozik az ügyön, küzd, harcol, visszatámad, vagy csak hápog, bámul. Sajnos ismét ki kell mondani, hogy a marosvásárhelyi RMDSZ képességeit meghaladta a feladat. Helyes, hogy a szövetség képviselői a rendelet visszavonására szólították fel Gogát, de már elégedetlenségük megfogalmazásával is bajok vannak: a „határozott válaszlépések kilátásba helyezése” nem hangzik túl meggyőzően, nem valószínű, hogy a határozottság kilátásba helyezésétől megremeg a föld a prefektúra alatt.

De ami ennél is súlyosabb: a vásárhelyi önkormányzat legerősebb frakciójának apparátusa nem jelezte azonnal, hogy a prefektúra tévesen hivatkozott egy bizonyos bírósági ítéletre. Ugyanis ezúttal is a civil jogvédőknek köszönhető, hogy kiderült: az a 2015-ös tanácshatározat, amelyet korábban jogerősen érvénytelenítettek, nem a Dózsa György úton kihelyezett kétnyelvű utcanévtáblákról szól, hanem egy másik próbálkozásról, a hagyományos magyar elnevezések kihelyezéséről, amely más tál tészta.

Ritka hibát követett el a prefektus, de az RMDSZ nem kapcsolt. Pedig kellene. Ez a legnagyobb lélekszámú erdélyi magyar közösség választott képviselőitől – finoman szólva – igenis elvárható. Nem szabad hápogni és csak bámulni a pohár teli felét, hiszen mi isszuk meg a levét. S már kiürítettük a másik felét.

Persze a kormánymegbízott nem szégyenkezik baklövése miatt: újfent kiállt „igaza” mellett az unos-untalan hangoztatott logikával, miszerint ha valamit nem ír elő a törvény, akkor az törvénytelen. És ugyebár a közigazgatási jogszabály csak település- és intézménynevek kétnyelvűsítéséről rendelkezik, utcanevekről nem.

Az RMDSZ által nemrég a parlamentben benyújtott, az anyanyelvhasználatot erősítő törvénymódosítási javaslatok az elképzelések szerint országos szinten orvosolhatnák ezt a problémát, mint ahogy egy új önkormányzati tanácshatározattal is lehetővé tehetnék Vásárhelyen a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezését, megvédését. És nemcsak a Dózsa György úton. Csakhogy nincs mit hápogni, bámulni: ebben a „parasztháborúban” is kaszát kell ragadni, és felkészülten, bátran szembe kell menni a teljhatalmúakkal.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kiss Judit 2017. június 13., kedd

Tudni vagy nem tudni – nem ez a kérdés

Relatív, hogy mennyire tanulják meg a gyerekek az élő román nyelvet használni, értelmesen kommunikálni az iskolában.

Rostás Szabolcs 2017. június 12., hétfő

Dragnea és a saját farkába harapó kígyó

Józan ésszel nehezen fogható fel, mi célból igyekszik leváltani saját kormányát egy pártelnök, amelynek alakulata mindössze fél évvel ezelőtt teljesen simán megnyerte a parlamenti választást.

HIRDETÉS
Bálint Eszter 2017. június 11., vasárnap

Legyen újra városháza a primöria!

Bemegyek a primöriára, mert azt mondták, hogy ott a gisénél kell elvenni a formulárt.

Balogh Levente 2017. június 09., péntek

Román ünneplés, magyar esély

Közeledik az 1918-as, a román történeti mitológiában „nagy egyesülésként" emlegetett, valójában egy egyszerű nagygyűlésnél nem sokkal több gyulafehérvári román tömegrendezvény századik évfordulója.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2017. június 07., szerda

Nincsenek csodák

Nem csoda, hogy sztrájkkal tiltakoznának a tanügyi szakszervezetek amiatt, hogy a tanerők újfent „örömhírt” kaptak.

Molnár Judit 2017. június 07., szerda

Jól-rosszul

Miután nagy garral bejelentették minden idők legnagyszerűbb, leghatékonyabb, legnemzetibb pártjának a megalakulását, pár nap múlva hozzásegítették, hogy bele is haljon önfelemésztő hamvába.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2017. június 06., kedd

Politikai felelősség, felelőtlen politikusok

Meddig terjed a politikus hatásköre és felelőssége, különösen, ha az illető közhivatalt is ellát?

Balogh Levente 2017. június 05., hétfő

Washington és Bukarest érdekei

Klaus Johannis román elnököt fogadja elsőként a térség országainak vezetői közül Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke Washingtonban.

Molnár Judit 2017. június 05., hétfő

Hosszú, forró nyár

Hosszú, forró nyár vár ránk, olyan, mint a hajdani, véget érni nem akaró kezdetleges szappanoperában, aminek émelygő tartalmában nem sok kötődött a címhez.

Balogh Levente 2017. június 02., péntek

Mit ér az utcanév?

Már-már a nevetségesség határát súrolja, amit a Maros megyei prefektus utasítására a marosvásárhelyi önkormányzat művel a kétnyelvű utcanévtáblák ügyében.

HIRDETÉS
Vélemény
Kiss Judit: Tudni vagy nem tudni – nem ez a kérdés

Relatív, hogy mennyire tanulják meg a gyerekek az élő román nyelvet használni, értelmesen kommunikálni ...

Rostás Szabolcs: Dragnea és a saját farkába harapó kígyó

Józan ésszel nehezen fogható fel, mi célból igyekszik leváltani saját kormányát egy pártelnök, ...

Bálint Eszter: Legyen újra városháza a primöria!

Bemegyek a primöriára, mert azt mondták, hogy ott a gisénél kell elvenni a formulárt.

HIRDETÉS
HIRDETÉS