HIRDETÉS

Pataky István

2019. január 10., 09:39

Marosvásárhely esélye

Valaha komoly vetélkedés volt Erdély két – egymáshoz közel fekvő – kultúrközpontja, Kolozsvár és Marosvásárhely között. Az egykori kincses város mindig meglévő előnye mára utolérhetetlenné vált, szinte naponta közöl a sajtó újabb híreket, elemzéseket a kolozsvári sikerekről.

Egy ideje már a nemzetközi média is felfedezte Erdély fővárosát, a The Economist kisebb csodaként ír a településről, joggal. A tervek szerint ebben az évben elkezdődik kétszázezer új lakás építése Románia legvonzóbb és a legjobb életminőséget biztosító nagyvárosában. Százezer – ebből háromezer külföldi – egyetemista színesíti Kolozsvár történelmi központját abban az országban, ahonnan egyébként menekülnek a fiatalok. Közel másfél ezer IT cég foglalkoztat húszezer mérnököt és szoftverfejlesztőt, itt valóban dübörög a gazdaság.

Közben az egykori kincses város lassan eléri saját felső határait. És itt jöhet a képbe a korábbi „majdnem vetélytárs”, jelenleg csupán irigykedő Vásárhely. Ugyanaz a sajtó, amely az egekig emeli Kolozsvár fejlődését, sokszor méltatlanul földbe döngöli azt a Marosvásárhelyt, amely távolról sincs annyira rossz helyzetben, mint sokan politikai érdekből azt sugallni próbálják.

Tény ugyanakkor, hogy a Bolyaiak városát egy mára megfáradt polgármester vezeti, az őt körülvevő korrupt klikk pedig a hatékony stratégiák megjelenésének sem ad esélyt. Miközben Kolozsvár Nagyváraddal, Temesvárral és Araddal szövetségbe tömörülve keresi az újabb fejlődési lehetőségeket, addig Dorin Florea vásárhelyi elöljáró „felfújt lufinak” tartja a négy erdélyi település kezdeményezését, s esze ágában sincs ahhoz csatlakozni vagy egy hasonló együttműködést kezdeményezni. Az is igaz, hogy Kolozsvár olykor kifejezetten ellenségesen viszonyul Vásárhelyhez, elég csak azokat a gáncsoskodásokat említeni, amellyel az Avram Iancu repülőtér vezetősége igyekezett keresztbe tenni a Marosvásárhely melletti Transilvania légikikötőnek.

Egy városvezetés hozzáállása sok tekintetben befolyásolhatja az illető település életének alakulását, de a mai, nyitott gazdaság közepette nincs döntő befolyással a fejlődésre. Vásárhely Kolozsvár közelsége miatt előbb vagy utóbb mindenképpen az egykori kincses város vonzásába kerül. Most már tényleg épülnek a Marosvásárhelyt Kolozsvárral összekötő autópálya-szakaszok, félve ugyan, de talán hihetünk a 2020-as céldátumnak. Márpedig ha a sztrádán kevesebb mint egyórás elérhetőségre kerül egymáshoz a két város, nincs az a befektető, amelyik az egyre inkább telített Kolozsvárt vizsgálva ne vetne egy pillantást a „szomszédos” településre.

Hogy ez így legyen, hogy Vásárhely is esélyt kapjon, – a nélkülözhetetlen autópályán kívül – szükség van a kínálat bemutatására az alig több mint száz kilométerrel nyugatabbra már otthonosan mozgó lehetséges befektetőknek. Egy ilyen stratégiát – túl a politikai játszmákon – valamennyi, jövőben gondolkodó marosvásárhelyi városvezető-jelöltnek ki kell dolgoznia.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kiss Judit 2019. január 09., szerda

Alap nélküli házunk tája

Úgy tűnik, hatalmas, már-már kifogyhatatlan a miniszteri bársonyszékben újfent ott trónoló tanügyminiszter asszony ötleteinek tárháza. Ecaterina Andronescu újabb és újabb javaslatokkal, tervekkel áll elő.

Rostás Szabolcs 2019. január 08., kedd

A sértett fél, ha magyar

Egyértelmű és minden kétséget kizáró üzenete van annak, hogy a Bihar megyei rendőr-főkapitányság a történtek után több mint egy héttel sem tudja, akarja azonosítani a nagyváradi zászlóégetési kísérlet elkövetőjét.

HIRDETÉS
Makkay József 2019. január 07., hétfő

Politikai váltógazdaság román módra

Az utóbbi hetekben több román ember is megkérdezte tőlem, hogy erdélyi magyarként miért szeretjük a PSD-t, az RMDSZ pedig miért „ezeket a bűnözőket” támogatja?

Balogh Levente 2019. január 04., péntek

Románia az elnök

Csupa hangzatos és mindenki számára vállalható tétel olvasható a január elsején kezdődött román uniós elnökség célkitűzései között.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2018. december 28., péntek

Tájkép „háborús” év előtt

Nem is volt annyira súlyos, mint amire számítottunk – így összegezhető a 2018-as, úgynevezett centenáriumi év.

Rostás Szabolcs 2018. december 27., csütörtök

Ami maradt a centenáriumból

Hogy a bőség zavara, avagy a történelmi léptékű momentumok hiánya okozza-e, de nehéz rangsort felállítani az idei évben a romániai társadalom, ezen belül pedig a magyar közösség szempontjából lényeges történések tekintetében.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2018. december 21., péntek

Maradnak az elfuserált Robin Hoodok

Idén is szomorúan kuporoghatnak a karácsonyfa mellett a román ellenzék politikusai, miután ezúttal sem hozott nekik karácsonyra kormányváltást a Jézuska.

Pataky István 2018. december 20., csütörtök

Túlórázó magyar ellenzék

Napok óta tüntetnek Magyarországon. A túlórákat szabályozó „rabszolgatörvény” ellen demonstráló tömeg a vasárnapi, parlament előtti tüntetésen volt a legnagyobb, akkor talán elérte a tízezret a tiltakozók száma. Ennyit a lényegről. 

Páva Adorján 2018. december 19., szerda

Felnőni a „hülyegyerekekhez”

Egyre több vizsgaeredményből, felmérésből, statisztikából, százalékarányból olvasható ki, hogy a fiatalok jelentős része gyakorlatilag hülye.

2018. december 18., kedd

A szovjet tankerőszaktól az uniós bankerőszakig: Kozma Zsolt teológus a migrációról, Európa sorsáról, a nemzeti érzésekről

A balliberálisok pasztellképet festenek, amelyben a tárgyak, alakok körvonalai egymásba mosódnak, míg a konzervatívok Európája olyan mozaikokból álló kép, amelyben a tagok megőrzik színüket, alakjukat, s ezzel gazdagítják a nagy európai ikonképet.

HIRDETÉS
Vélemény
Kiss Judit: Alap nélküli házunk tája

Úgy tűnik, hatalmas, már-már kifogyhatatlan a miniszteri bársonyszékben újfent ott trónoló ...

Rostás Szabolcs: A sértett fél, ha magyar

Egyértelmű és minden kétséget kizáró üzenete van annak, hogy a Bihar megyei rendőr-főkapitányság ...

Makkay József: Politikai váltógazdaság román módra

Az utóbbi hetekben több román ember is megkérdezte tőlem, hogy erdélyi magyarként miért szeretjük ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS