Pataky István

2019. január 10., 09:39

Marosvásárhely esélye

Valaha komoly vetélkedés volt Erdély két – egymáshoz közel fekvő – kultúrközpontja, Kolozsvár és Marosvásárhely között. Az egykori kincses város mindig meglévő előnye mára utolérhetetlenné vált, szinte naponta közöl a sajtó újabb híreket, elemzéseket a kolozsvári sikerekről.

Egy ideje már a nemzetközi média is felfedezte Erdély fővárosát, a The Economist kisebb csodaként ír a településről, joggal. A tervek szerint ebben az évben elkezdődik kétszázezer új lakás építése Románia legvonzóbb és a legjobb életminőséget biztosító nagyvárosában. Százezer – ebből háromezer külföldi – egyetemista színesíti Kolozsvár történelmi központját abban az országban, ahonnan egyébként menekülnek a fiatalok. Közel másfél ezer IT cég foglalkoztat húszezer mérnököt és szoftverfejlesztőt, itt valóban dübörög a gazdaság.

Közben az egykori kincses város lassan eléri saját felső határait. És itt jöhet a képbe a korábbi „majdnem vetélytárs”, jelenleg csupán irigykedő Vásárhely. Ugyanaz a sajtó, amely az egekig emeli Kolozsvár fejlődését, sokszor méltatlanul földbe döngöli azt a Marosvásárhelyt, amely távolról sincs annyira rossz helyzetben, mint sokan politikai érdekből azt sugallni próbálják.

Tény ugyanakkor, hogy a Bolyaiak városát egy mára megfáradt polgármester vezeti, az őt körülvevő korrupt klikk pedig a hatékony stratégiák megjelenésének sem ad esélyt. Miközben Kolozsvár Nagyváraddal, Temesvárral és Araddal szövetségbe tömörülve keresi az újabb fejlődési lehetőségeket, addig Dorin Florea vásárhelyi elöljáró „felfújt lufinak” tartja a négy erdélyi település kezdeményezését, s esze ágában sincs ahhoz csatlakozni vagy egy hasonló együttműködést kezdeményezni. Az is igaz, hogy Kolozsvár olykor kifejezetten ellenségesen viszonyul Vásárhelyhez, elég csak azokat a gáncsoskodásokat említeni, amellyel az Avram Iancu repülőtér vezetősége igyekezett keresztbe tenni a Marosvásárhely melletti Transilvania légikikötőnek.

Egy városvezetés hozzáállása sok tekintetben befolyásolhatja az illető település életének alakulását, de a mai, nyitott gazdaság közepette nincs döntő befolyással a fejlődésre. Vásárhely Kolozsvár közelsége miatt előbb vagy utóbb mindenképpen az egykori kincses város vonzásába kerül. Most már tényleg épülnek a Marosvásárhelyt Kolozsvárral összekötő autópálya-szakaszok, félve ugyan, de talán hihetünk a 2020-as céldátumnak. Márpedig ha a sztrádán kevesebb mint egyórás elérhetőségre kerül egymáshoz a két város, nincs az a befektető, amelyik az egyre inkább telített Kolozsvárt vizsgálva ne vetne egy pillantást a „szomszédos” településre.

Hogy ez így legyen, hogy Vásárhely is esélyt kapjon, – a nélkülözhetetlen autópályán kívül – szükség van a kínálat bemutatására az alig több mint száz kilométerrel nyugatabbra már otthonosan mozgó lehetséges befektetőknek. Egy ilyen stratégiát – túl a politikai játszmákon – valamennyi, jövőben gondolkodó marosvásárhelyi városvezető-jelöltnek ki kell dolgoznia.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. május 10., péntek

Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális európai uniós csúcsot, amelyen az EU jövőjéről határoznak a résztvevő állam- és kormányfők.

Makkay József 2019. május 09., csütörtök

Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy legyen, mintha valaki felkerekedik, és meglátogatja a szomszédos országban élő ismerőseit vagy rokonait. De ezt sokan mégsem így gondolják.

Balogh Levente 2019. május 07., kedd

Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még mindig teljesen bizonytalan, ugyanakkor a jelenség ismét csak rávilágít a román kormányok és illetékes hatóságok tehetetlenségére és jövőkép-nélküliségére.

Kiss Judit 2019. május 06., hétfő

Egy ötlet mint öngól

Senki nem vitathatja, hogy a romániai magyar diákoknak joguk lenne ahhoz, hogy épp annyi eséllyel induljanak a nagybetűs Életbe, és úgy érvényesüljenek a hazai társadalomban, mint többségi társaik.

Balogh Levente 2019. május 03., péntek

Gyümölcsöző magyargyűlölet

Nagy meglepetést nem jelent, ugyanakkor nagyon élethű képet fest a romániai valóságról a legfrissebb közvélemény-kutatás, amely a pártok népszerűségét vizsgálta.

Makkay József 2019. május 02., csütörtök

A minden határt túllépő temetőgyalázás

Már szinte meg sem lepődik az ember, amikor a magyarellenes megnyilvánulások hosszú sorában ezúttal magyar temetőgyalázást követ el a román hatalom a Bákó megyei Dormánfalva önkormányzata révén.

Balogh Levente 2019. április 26., péntek

Románia, káoszország

A román belpolitikai életben ma már egyetlen, biztosnak nevezhető elem van: a mindent egyre jobban eluraló káosz.

Pataky István 2019. április 24., szerda

Biztos-e Johannis győzelme?

Laza cicázásnak számít a politikai küzdelem szereplői számára az európai parlamenti választásokat megelőző kampány a Cotroceni-palotáért folytatott meccshez képest, pedig egyelőre csak egyetlen olyan jelöltet ismerünk, aki nyilvánosan bejelentette indulási szándékát az államfői pozícióért.

Balogh Levente 2019. április 19., péntek

A Notre-Dame és a feltámadás

Azt mondják, rendszerint mindenki emlékszik arra, éppen hol volt, és mivel foglalkozott, amikor valamilyen világrengető jelentőségű esemény – például a Kennedy-gyilkosság vagy a 9/11-es terrortámadás – történt.

Kiss Judit 2019. április 17., szerda

Szemetelők és bizakodók

Úgy tűnik, mintha az igazi, napsütéses tavasz érkeztével egyre többeket kezdene zavarni a természetben és a lakott területeken is szétterjedő szemét.

Vélemény
Balogh Levente: Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális ...

Makkay József: Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy ...

Balogh Levente: Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még ...