Páva Adorján

2019. március 21., 09:12

Március 15-ei hazugságok

Románia miniszterelnöke jobban tenné, ha Klaus Johannis államfőhöz hasonlóan meg se szólal március 15-én mindaddig, amíg nem igaz, amit mond.

Alapjában véve szép gesztus, hogy a mindenkori bukaresti kormányfő hagyományosan üzenetet fogalmaz meg a romániai magyarságnak nemzeti ünnepünkön, ám a hallgatásnál jóval többet árt, ha hamis állításokkal próbálja alantas módon szívünkbe lopni magát. Hiszen – idén is – már a március 15-ét követő első munkanapon bebizonyosodott, hogy Viorica Dăncilă csak blöffölt, kamuzott, megvezetni próbált ünnepinek szánt mondandójával, ami rendkívül tiszteletlen húzás, egyenesen sértő, felháborító megnyilatkozás.

A kormányfő ugyanis múlt pénteki üzenetében arról biztosította a nemzetiségeket, hogy a román állam továbbra is teljes elköteleződéssel támogatja a nemzeti önazonosság szabad kifejezését, a nyelvi és kulturális értékek, valamint a hagyományok megőrzését. Nos Székelyföldön a kormány helyi megbízottjai már hétfőn megragadták az alkalmat, hogy a Dăncilă által hangoztatott „bizonyossággal” homlokegyenest ellentétesen cselekedjenek. Kovászna, illetve Hargita megye prefektusa ugyanis ismét megbüntette Sepsiszentgyörgy, illetve Székelyudvarhely polgármesterét a magyar nemzeti ünnepen kitűzött magyar zászlók miatt. A háromszéki város elöljárója kétszer ötezer lejes bírságot kapott, a székely anyavárosban pedig ötezres tétel kiszabásával „támogatták teljes elköteleződéssel a nemzeti önazonosság szabad kifejezését”.

A prefektusok támadását súlyosbítja, hogy nem holmi egyszeri túlbuzgóságról van szó. Hiszen köztudott, hogy a kormánymegbízottak immár hagyományt kreáltak a magyar nemzeti ünnepeket követő bírságolgatásból, a több helyszínre kiterjedő fellépés pedig összehangolt akcióról árulkodik. Ugyanakkor a Székelyföldön hatalmaskodó kormánymegbízottakat az sem késztette meghátrálásra, hogy a hasonló okból kiszabott tavalyi sepsiszentgyörgyi bírságot első fokon megsemmisítette a bíróság (mielőtt bárki kalapot emelne a romániai igazságszolgáltatás előtt, gyorsan hozzátesszük, hogy a tavalyi udvarhelyi és kézdivásárhelyi büntetés ügyében első fokon már pert veszítettek a székely elöljárók).

A magyar jelképüldözés élharcosai rendre arra hivatkoznak, hogy más országok – jelen esetben Magyarország – zászlaját csak a román zászlóval együtt és csak hivatalos állami látogatások vagy nemzetközi összejövetelek alkalmával szabad kitűzni középületekre és közterekre Romániában. A prefektusok nem hajlandók elfogadni, hogy a piros-fehér-zöld elsősorban minden magyar legkifejezőbb nemzeti jelképe, és amikor nemzeti ünnepeink alkalmával, zászlók, szalagok vagy szív alakú díszítések formájában kitűzzük erdélyi köztereinken (is), Viorica Dăncilát idézve: szabadon kifejezzük nemzeti önazonosságunkat. Jobban mondva ezt próbáljuk megtenni, de megakadályoznak benne. Ha valakinek – például a kormányfőnek – kétségei lennének e felől, kérje el Antal Árpád vagy Gálfi Árpád polgármestertől a bírságokról kiállított jegyzőkönyveket.

Románia modellnek számít, ahogy nyitottsággal és pozitív szellemben integrálta a nemzetiségek értékeit és hagyományait, ezért a nemzetiségek kultúrája a román nemzeti örökség részévé vált – mondta még március 15-ei üzenetében a kormányfő. Pontosítanánk: a nemzetiségek folytonos vegzálása, sértegetése, büntetése, elnyomása, beolvasztása vált a román nemzeti örökség részévé. Ez a hozzáállás pedig olyan „modell”, amely csakis rendkívül nagy munkával, a gyűlölet, kirekesztés, felsőbbrendűségérzet kultúrájából fakadó beidegződések fokozatos leépítésével, átnevelésével alakítható valóban tisztességes, példamutató (állam)formává. Az „átmodellezés” pedig akkor fog elkezdődni, amikor legalább békén hagynak. Nem üldöznek, és nem hazudnak.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kiss Judit 2019. március 20., szerda

Madártávlat, rögvalóság

Ha egy ország turistacsalogató kisfilmet akar készíteni magáról, természetes, hogy a szebbik oldalát villantja fel, lévén, hogy a világ minden sarkából vonzani akarja a mozgóképfogyasztó nagyközönséget.

Rostás Szabolcs 2019. március 19., kedd

Politikai előjátékká silányított EP-választás

Bár a bukaresti balliberális koalíció pártjai még nem véglegesítették jelöltlistájukat, a kampány máris teljes üzemmódban dübörög, és nagy vonalakban már kirajzolódnak a pártoknak a májusi európai parlamenti választások alkalmából közvetített üzenete, stratégiája.

Bálint Eszter 2019. március 18., hétfő

Sztrádaszabadságharc

Minden valószínűség szerint csak a 15-ös szám „misztikáját” (március 15-én 15 órakor 15 perces munkabeszüntetés) tartotta szem előtt az a suceavai vállalkozó, aki meghirdette a „Románia autópályákat akar” akciót, és fogalma sem volt az időpont szimbólumértékéről.

Balogh Levente 2019. március 15., péntek

Băsescu és más ünneprontók

Szépen megalapozták a hangulatot nemzeti ünnepünkre a magyar közösség romániai jelenlétét továbbra is rossz szemmel néző román pártok és illetékesek.

Pataky István 2019. március 14., csütörtök

Európai fakírok balról és jobbról

Megvan az a vicc, amikor János bácsi a farkánál fogva forgatja a feje fölött a macskát? Mit csinálsz azzal a szerencsétlen állattal? – kérdi tőle megrökönyödve Józsi. Jót teszek vele. Na, nem most, hanem amikor elengedem – érkezik a válasz.

Kiss Judit 2019. március 13., szerda

Csak a munka menjen

Kísérleti nyúlnak tekint bennünket a tanügyminisztérium – ekképpen bírálta az oktatási rendszert – tegyük hozzá, szerfölött jogosan – az országos diáktanács, amely arra buzdította a próbavizsgázókat, hogy üres lapok beadásával tiltakozzanak a napokban a megmérettetésen.

Balogh Levente 2019. március 12., kedd

Magyar autonomisták, román „csillagászok”

Kiváló képet ad a magyar közösség helyzetéről és a román hatóságoknak a jogos magyar önrendelkezési törekvésekkel szembeni hozzáállásáról mindaz, ami a hétvégén a székely szabadság napja, illetve az autonómiát célzó jogi küzdelem kapcsán történt.

Pataky István 2019. március 11., hétfő

Magyargyűlölők valósága

Itt van ez a Realitatea (Valóság) nevű bukaresti hírtelevízió. Egykor igazi mérce volt a műfajában. Messze előzte a hasonló tematikájú magyarországi csatornákat szakmaiságban, objektivitásban. 

Balogh Levente 2019. március 08., péntek

Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő Európai Néppárt (EPP) egyik tagja, a PNL elnöke, Ludovic Orban éppen most jelentette be, hogy nagyon nem szeretne egy másik EPP-tagpárttal, az RMDSZ-szel közösen kormányozni.

Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Vélemény
Kiss Judit: Madártávlat, rögvalóság

Ha egy ország turistacsalogató kisfilmet akar készíteni magáról, természetes, hogy a szebbik oldalát ...

Rostás Szabolcs: Politikai előjátékká silányított EP-választás

Bár a bukaresti balliberális koalíció pártjai még nem véglegesítették jelöltlistájukat, ...

Bálint Eszter: Sztrádaszabadságharc

Minden valószínűség szerint csak a 15-ös szám „misztikáját” (március 15-én ...

Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat