Balogh Levente

2018. december 21., 09:58

Maradnak az elfuserált Robin Hoodok

Idén is szomorúan kuporoghatnak a karácsonyfa mellett a román ellenzék politikusai, miután ezúttal sem hozott nekik karácsonyra kormányváltást a Jézuska.

Amúgy nagyjából meggyőződésünk, hogy ők csodálkoztak volna a legjobban, ha a parlament megszavazza a legújabb bizalmatlansági indítványt, hiszen az erőviszonyok még úgy sem billentek a javukra, hogy a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD)több honatyája is átállt hozzájuk. Egyrészt mert két honatya aztán vissza is tért, másrészt pedig azért, mert a nemzeti kisebbségek frakciója amúgy is mindig a kormányoldallal tart. És ami a legfontosabb: az RMDSZ is bejelentette már előre, hogy ezúttal sem szavaz sem pró, sem kontra.

Pedig a kormány meglehetősen sokat tett annak érdekében, hogy időszerűvé váljon a távozása. Persze tudjuk, hogy az ellenzék legalább annyira elutasítja a magyar jogköveteléseket, sőt a liberálisok és a Băsescu-párt egyenesen fő doktrínájává avatta a magyarellenességet. Emellett – bár magyar voksokra ácsingózik – nem fogékony a magyar igényekre az USR sem. De hát ez így szokott lenni, ellenzékben meg a szociáldemokraták pattannak fel a sovinizmusrollerre.

Ugyanakkor az ellenzék maga sem tudja pontosan, hogy a kormány azonnali menesztésén kívül mit akar. Ráadásul még az RMDSZ voksai sem lettek volna elegendőek a kormánybuktatáshoz. Mindazonáltal a pénzügyminiszter által meglepetésszerűen bejelentett, a bankokra és a távközlési, illetve energetikai cégekre kiróni szándékozott extraadók akár még indokolttá is tehették volna, hogy a kormány megbukjon. Az új adók tényén túl ugyanis már a bejelentésük forgatókönyve is felháborító volt. Liviu Dragnea, a PSD elnöke vasárnap nekiment a polgárokat és az országokat „kiszipolyozó” csúnya külföldi multiknak, megalapozva ezzel kommunikációs szempontból az ennek ellentételezésére szolgáló kormányzati intézkedéseket. Eugen Teodorovici pénzügyminiszter pedig kedden este – mintegy a tegnapi bizalmi szavazásra időzítve, biztosítandó a multik „igáját nyögő” plebs szimpátiáját – már elő is állt a „kapzsisági” adó tervével.

Előrebocsátanánk: nem hiszünk az olyan apokaliptikus jóslatoknak, amelyek az ellenzéki sajtóban láttak napvilágot, és amelyek hangvétele alapján arra következtethetnénk, hogy a szerkesztőségek tagjai egytől egyig a bankok és az energetikai, illetve távközlési cégek főrészvényesei. Amikor Magyarországon kivetették a bankadót és a telekomadót, akkor is sokan mantrázták, hogy ezzel elüldözik a multikat. Aztán mégsem lett belőle semmi. A külföldi multiknak ugyanis még úgy is kiváló közeg a közép- és kelet-európai piac, ha a profitjuk egy részéről le kell mondaniuk – elvégre a bérköltségek még mindig igencsak alacsonyak.

Más kérdés – és ezt már sokadszor ismételjük –, hogy a magyar kormány egy, az előző kormányok és a gazdasági válság által előidézett, pénzügyi összeomlással fenyegető gazdasági helyzetben folyamodott a drasztikus lépésekhez. A román kormány viszont saját maga idézte elő a hiányt. Azzal, hogy minden áron meg akarja valósítani a választási kampányban tett nyugdíj- és béremelési ígéreteit. Mivel pedig ezekre nincs pénz, a multikkal akarja megfizettetni az emeléseket a mindenféle előzetes egyeztetés nélkül kivetett sarc révén. Ebben a formában pedig ez simán kommunista típusú rablópolitika, hiszen már az eddigi bér- és nyugdíjemelések mögött sem állt valós gazdasági teljesítmény, a kormány csak a fogyasztást pörgette föl velük. Amely ezzel inflációt gerjesztett, ami miatt a jegybank alapkamatot emelt – és többek között éppen emiatt emelkedett az ingatlanhitelesek életét megkeserítő bankközi hitelkamatláb is, amelynek a növekedésével most a kormány próbálja igazolni az igazolhatatlan „kapzsiadót”. Vagyis a legkapzsibb itt maga az egyre népszerűtlenebb kormány, amely elfuserált Robin Hoodként azért venne el a „gazdagoktól”, hogy az így szerzett pénzen vásárolja meg a „szegények” szavazatait. Márpedig egyáltalán nem biztos, hogy jót tesz az országnak, ha ilyen, igazából saját zsebre dolgozó Robin Hoodok vezethetik tovább.

A gond csak az, hogy jelen állás szerint az sem biztos, hogy jobb lenne, ha az ellenzéki pártok vennék át a helyüket.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
-- Külsős szerző -- 2019. március 21., csütörtök

Muszlim kancellár Németországban? – Az Európai Néppárt jövőjéről

„Az Európai Néppárt elnöksége és a Fidesz egyetért abban, hogy a Fidesz felfüggeszti tagságát az EPP-ben, amíg az értékelő bizottság jelentése elkészül” – ez a kompromisszumos megoldás született az európai ernyőszervezet szerdai brüsszeli tanácskozásán.

Páva Adorján 2019. március 21., csütörtök

Március 15-ei hazugságok

Románia miniszterelnöke jobban tenné, ha Klaus Johannis államfőhöz hasonlóan meg se szólal március 15-én mindaddig, amíg nem igaz, amit mond.

Kiss Judit 2019. március 20., szerda

Madártávlat, rögvalóság

Ha egy ország turistacsalogató kisfilmet akar készíteni magáról, természetes, hogy a szebbik oldalát villantja fel, lévén, hogy a világ minden sarkából vonzani akarja a mozgóképfogyasztó nagyközönséget.

Rostás Szabolcs 2019. március 19., kedd

Politikai előjátékká silányított EP-választás

Bár a bukaresti balliberális koalíció pártjai még nem véglegesítették jelöltlistájukat, a kampány máris teljes üzemmódban dübörög, és nagy vonalakban már kirajzolódnak a pártoknak a májusi európai parlamenti választások alkalmából közvetített üzenete, stratégiája.

Bálint Eszter 2019. március 18., hétfő

Sztrádaszabadságharc

Minden valószínűség szerint csak a 15-ös szám „misztikáját” (március 15-én 15 órakor 15 perces munkabeszüntetés) tartotta szem előtt az a suceavai vállalkozó, aki meghirdette a „Románia autópályákat akar” akciót, és fogalma sem volt az időpont szimbólumértékéről.

Balogh Levente 2019. március 15., péntek

Băsescu és más ünneprontók

Szépen megalapozták a hangulatot nemzeti ünnepünkre a magyar közösség romániai jelenlétét továbbra is rossz szemmel néző román pártok és illetékesek.

Pataky István 2019. március 14., csütörtök

Európai fakírok balról és jobbról

Megvan az a vicc, amikor János bácsi a farkánál fogva forgatja a feje fölött a macskát? Mit csinálsz azzal a szerencsétlen állattal? – kérdi tőle megrökönyödve Józsi. Jót teszek vele. Na, nem most, hanem amikor elengedem – érkezik a válasz.

Kiss Judit 2019. március 13., szerda

Csak a munka menjen

Kísérleti nyúlnak tekint bennünket a tanügyminisztérium – ekképpen bírálta az oktatási rendszert – tegyük hozzá, szerfölött jogosan – az országos diáktanács, amely arra buzdította a próbavizsgázókat, hogy üres lapok beadásával tiltakozzanak a napokban a megmérettetésen.

Balogh Levente 2019. március 12., kedd

Magyar autonomisták, román „csillagászok”

Kiváló képet ad a magyar közösség helyzetéről és a román hatóságoknak a jogos magyar önrendelkezési törekvésekkel szembeni hozzáállásáról mindaz, ami a hétvégén a székely szabadság napja, illetve az autonómiát célzó jogi küzdelem kapcsán történt.

Pataky István 2019. március 11., hétfő

Magyargyűlölők valósága

Itt van ez a Realitatea (Valóság) nevű bukaresti hírtelevízió. Egykor igazi mérce volt a műfajában. Messze előzte a hasonló tematikájú magyarországi csatornákat szakmaiságban, objektivitásban. 

Vélemény
-- Külsős szerző --: Muszlim kancellár Németországban? – Az Európai Néppárt jövőjéről

„Az Európai Néppárt elnöksége és a Fidesz egyetért abban, hogy a Fidesz felfüggeszti tagságát ...

Páva Adorján: Március 15-ei hazugságok

Románia miniszterelnöke jobban tenné, ha Klaus Johannis államfőhöz hasonlóan meg se szólal március ...

Kiss Judit: Madártávlat, rögvalóság

Ha egy ország turistacsalogató kisfilmet akar készíteni magáról, természetes, hogy a szebbik oldalát ...

Hallgassa online rádióinkat