Balogh Levente

2018. december 21., 09:58

Maradnak az elfuserált Robin Hoodok

Idén is szomorúan kuporoghatnak a karácsonyfa mellett a román ellenzék politikusai, miután ezúttal sem hozott nekik karácsonyra kormányváltást a Jézuska.

Amúgy nagyjából meggyőződésünk, hogy ők csodálkoztak volna a legjobban, ha a parlament megszavazza a legújabb bizalmatlansági indítványt, hiszen az erőviszonyok még úgy sem billentek a javukra, hogy a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD)több honatyája is átállt hozzájuk. Egyrészt mert két honatya aztán vissza is tért, másrészt pedig azért, mert a nemzeti kisebbségek frakciója amúgy is mindig a kormányoldallal tart. És ami a legfontosabb: az RMDSZ is bejelentette már előre, hogy ezúttal sem szavaz sem pró, sem kontra.

Pedig a kormány meglehetősen sokat tett annak érdekében, hogy időszerűvé váljon a távozása. Persze tudjuk, hogy az ellenzék legalább annyira elutasítja a magyar jogköveteléseket, sőt a liberálisok és a Băsescu-párt egyenesen fő doktrínájává avatta a magyarellenességet. Emellett – bár magyar voksokra ácsingózik – nem fogékony a magyar igényekre az USR sem. De hát ez így szokott lenni, ellenzékben meg a szociáldemokraták pattannak fel a sovinizmusrollerre.

Ugyanakkor az ellenzék maga sem tudja pontosan, hogy a kormány azonnali menesztésén kívül mit akar. Ráadásul még az RMDSZ voksai sem lettek volna elegendőek a kormánybuktatáshoz. Mindazonáltal a pénzügyminiszter által meglepetésszerűen bejelentett, a bankokra és a távközlési, illetve energetikai cégekre kiróni szándékozott extraadók akár még indokolttá is tehették volna, hogy a kormány megbukjon. Az új adók tényén túl ugyanis már a bejelentésük forgatókönyve is felháborító volt. Liviu Dragnea, a PSD elnöke vasárnap nekiment a polgárokat és az országokat „kiszipolyozó” csúnya külföldi multiknak, megalapozva ezzel kommunikációs szempontból az ennek ellentételezésére szolgáló kormányzati intézkedéseket. Eugen Teodorovici pénzügyminiszter pedig kedden este – mintegy a tegnapi bizalmi szavazásra időzítve, biztosítandó a multik „igáját nyögő” plebs szimpátiáját – már elő is állt a „kapzsisági” adó tervével.

Előrebocsátanánk: nem hiszünk az olyan apokaliptikus jóslatoknak, amelyek az ellenzéki sajtóban láttak napvilágot, és amelyek hangvétele alapján arra következtethetnénk, hogy a szerkesztőségek tagjai egytől egyig a bankok és az energetikai, illetve távközlési cégek főrészvényesei. Amikor Magyarországon kivetették a bankadót és a telekomadót, akkor is sokan mantrázták, hogy ezzel elüldözik a multikat. Aztán mégsem lett belőle semmi. A külföldi multiknak ugyanis még úgy is kiváló közeg a közép- és kelet-európai piac, ha a profitjuk egy részéről le kell mondaniuk – elvégre a bérköltségek még mindig igencsak alacsonyak.

Más kérdés – és ezt már sokadszor ismételjük –, hogy a magyar kormány egy, az előző kormányok és a gazdasági válság által előidézett, pénzügyi összeomlással fenyegető gazdasági helyzetben folyamodott a drasztikus lépésekhez. A román kormány viszont saját maga idézte elő a hiányt. Azzal, hogy minden áron meg akarja valósítani a választási kampányban tett nyugdíj- és béremelési ígéreteit. Mivel pedig ezekre nincs pénz, a multikkal akarja megfizettetni az emeléseket a mindenféle előzetes egyeztetés nélkül kivetett sarc révén. Ebben a formában pedig ez simán kommunista típusú rablópolitika, hiszen már az eddigi bér- és nyugdíjemelések mögött sem állt valós gazdasági teljesítmény, a kormány csak a fogyasztást pörgette föl velük. Amely ezzel inflációt gerjesztett, ami miatt a jegybank alapkamatot emelt – és többek között éppen emiatt emelkedett az ingatlanhitelesek életét megkeserítő bankközi hitelkamatláb is, amelynek a növekedésével most a kormány próbálja igazolni az igazolhatatlan „kapzsiadót”. Vagyis a legkapzsibb itt maga az egyre népszerűtlenebb kormány, amely elfuserált Robin Hoodként azért venne el a „gazdagoktól”, hogy az így szerzett pénzen vásárolja meg a „szegények” szavazatait. Márpedig egyáltalán nem biztos, hogy jót tesz az országnak, ha ilyen, igazából saját zsebre dolgozó Robin Hoodok vezethetik tovább.

A gond csak az, hogy jelen állás szerint az sem biztos, hogy jobb lenne, ha az ellenzéki pártok vennék át a helyüket.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. május 24., péntek

Az EP-választás tétjei

Talán soha nem előzte meg ilyen feszültség az európai parlamenti választásokat, mint most.

Pataky István 2019. május 22., szerda

Átok Románián

Európai parlamenti választások következnek, ami a nevéből könnyen következtethetően annyit jelent, hogy a politikai pártok képviselőket küldenek abba a testületbe, amely igyekszik alakítgatni az egyelőre még huszonnyolc tagállamból álló szövetség ügyeit.

Balogh Levente 2019. május 21., kedd

Magyarország, az ellenség

Abban semmi meglepő sincs, hogy a románok általában gyanakodva – ha nem éppen ellenségesen – tekintenek ránk, magyarokra és Magyarországra.

Rostás Szabolcs 2019. május 20., hétfő

Acsarkodás a katonacsontok fölött

A megannyi történelmi sérelemmel és jelenkori nézeteltéréssel terhelt román–magyar viszonyrendszer tudatában borítékolható volt, hogy az úzvölgyi katonai temető körül kirobbant botrány nem csitul el magától, és előbb-utóbb elszabadulnak az indulatok.

Balogh Levente 2019. május 17., péntek

Itt a nagykövetség, hol a nagykövetség?

A jelenlegi bukaresti kormány tevékenységéről már sokszor leírtuk, hogy tragikomikus, de van egy téma, amelyre jobban tényleg nem is passzolhatna ez a jelző: az izraeli román nagykövetség elköltöztetésének ügye.

Makkay József 2019. május 16., csütörtök

A kisajátított Úzvölgye

Tanulságos történet volt számomra a napokban eljutni az Úzvölgyébe, és testközelből látni mindazt, amiről immár bő két hete beszél az erdélyi magyar közvélemény. A haditemetőjéről ismert település Erdély és Moldva határán ma már lakatlan végvárként áll a keleti végeken.

Kiss Judit 2019. május 15., szerda

Mindennapi medvéink, mindennapi tévedéseink

Hogy mi minden húzódik a fölöttébb összetett, folyton napirenden lévő medvekérdés mélyén és mögött, abban igencsak könnyen eltévedhet az, aki tisztábban akar látni az okok, okozatok és megoldási lehetőségek labirintusában.

Pataky István 2019. május 14., kedd

Az USR-lufi és a lájkok

Itt van ez a Mentsétek meg Romániát (USR) nevű, pártnak látszó valami. Új, friss erő egy olyan választási szövetségessel, aki egyetemistaként Gheorghe Funar környezetében kóstolt bele a politikába, majd egyszer csak a miniszterelnöki székben landolt.

Balogh Levente 2019. május 13., hétfő

Megússzák Iliescuék?

Egyelőre úgy tűnik, illúziónak bizonyult, hogy esély nyílhat mindazon egykori politikai és egyéb vezetők felelősségre vonására, akiknek azt „köszönhetjük”, hogy Románia közel harminc évvel ezelőtt képtelen volt végérvényesen lerázni magáról a posztkommunista elitet.

Balogh Levente 2019. május 10., péntek

Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális európai uniós csúcsot, amelyen az EU jövőjéről határoznak a résztvevő állam- és kormányfők.

Vélemény
Balogh Levente: Az EP-választás tétjei

Talán soha nem előzte meg ilyen feszültség az európai parlamenti választásokat, mint most.

Pataky István: Átok Románián

Európai parlamenti választások következnek, ami a nevéből könnyen következtethetően annyit jelent, hogy ...

Balogh Levente: Magyarország, az ellenség

Abban semmi meglepő sincs, hogy a románok általában gyanakodva – ha nem éppen ellenségesen – tekintenek ...