Pataky István

2019. március 11., 08:24

Magyargyűlölők valósága

Itt van ez a Realitatea (Valóság) nevű bukaresti hírtelevízió. Egykor igazi mérce volt a műfajában. Messze előzte a hasonló tematikájú magyarországi csatornákat szakmaiságban, objektivitásban. Mára egy olyan hangulatkeltő, aljas politikai célokat szolgáló hisztériamédiummá züllött, amely csak a nagyon tágan és nagyvonalúan értelmezett sajtószabadság keretein belül tolerálható.

Cozmin Gușă, a Realitatea többségi részvényese mostanában műsort vezet. Ez a szociáldemokratáktól a demokrata pártig tévelygő kalandor korábban tanácsadóként szolgált a legbefolyásosabb moldovai maffiózóként is emlegetett Vlad Plahotniuc, a majdnem elnökválasztást nyerő Mircea Geoană, a verhetetlennek hitt Traian Băsescu, a börtönt belülről is megismerő Adrian Năstase és az ingyenes bukaresti tömegrendezvényeiről ismert Marian Vanghelie mellett. Az aranyosgyéresi születésű reneszánsz ember mellesleg geopolitikai szakértő is. S ami nem nyilvános Gușáról, de fontos tudni: az igazságszolgáltatás elől az utóbbi időben Belgrádban bujkáló Sebastian Ghiță román üzletember bizalmasa. Most a saját tévéjében játssza az újságírót.

Gușă az utóbbi napokban Marosvásárhelyről és Maroshévízről jelentkezett esti beszélgetős műsorával. Ilyen tömény magyargyűlöletet talán a kilencvenes évek elején láthattunk utoljára két tévéműsorba sűrítve. A fő célpont az RMDSZ volt, ami természetesen nem jelent automatikusan magyarellenességet. Ahogyan az izraeli kormány bírálata sem antiszemitizmus, úgy egy etnikai alapon szerveződő párt is szidalmazható mindenféle sovén háttér nélkül. Csakhogy ezekben a műsorokban az RMDSZ-re való hivatkozás álca csupán. A résztvevők az esetek többségében nemcsak a meglévő törvényes jogokat vitatják el a magyar közösségtől, hanem hazugságokkal vagy féligazságokkal heccelik a román nézőket. Teszi ezt gyakran a Realitatea másik sztárja, Rareș Bogdan is meghívottjai társaságában. A magyarok ellen habzó szájjal hőzöngő Bogdant egyébként megválasztása után szívesen látta volna saját csapatában Klaus Johannis államfő. A mai zavaros politikai viszonyokat jelzi, hogy a sovén műsorvezetőt sok erdélyi magyar is szereti. Csüngenek a műsorán, amikor estéről estére a legordinárébb stílusban szidja a kormányt, Dragneát, a PSD-t, s szemérmesen félrenéznek, amikor a magyar téma kerül a pszichopata jegyeket magán hordozó műsorvezető terítékére. Ez a Rareș Bogdan nevű egyén kerülhet a legnagyobb román ellenzéki erő, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) európai parlamenti listájának élére amolyan húzónévként.

A Realitatea Gușă műsoraiban többnyire a Victor Ponta-féle Pro Románia párt és a Traian Băsescu alapította PMP nacionalistáit propagálja, Bogdannak pedig a liberálisok futtatása a feladata. Azoké a liberálisoké, akik – nevük ellenére – az Európai Néppárt (EPP) pártcsaládjához tartoznak. Ez a színes tagságú tömörülés dönt rövidesen arról, hogy kizárja-e soraiból a Fideszt. A PNL állítólag ezen a héten dönt az álláspontjáról. Ünnepélyes ígéretet teszek: ha valamilyen kis csoda folytán a román liberálisok Orbán Viktor pártjának támogatása mellett foglalnak állást, teljes hosszában végignézek három egymást követő valóságshow-t Rareș Bogdannal.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. május 10., péntek

Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális európai uniós csúcsot, amelyen az EU jövőjéről határoznak a résztvevő állam- és kormányfők.

Makkay József 2019. május 09., csütörtök

Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy legyen, mintha valaki felkerekedik, és meglátogatja a szomszédos országban élő ismerőseit vagy rokonait. De ezt sokan mégsem így gondolják.

Balogh Levente 2019. május 07., kedd

Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még mindig teljesen bizonytalan, ugyanakkor a jelenség ismét csak rávilágít a román kormányok és illetékes hatóságok tehetetlenségére és jövőkép-nélküliségére.

Kiss Judit 2019. május 06., hétfő

Egy ötlet mint öngól

Senki nem vitathatja, hogy a romániai magyar diákoknak joguk lenne ahhoz, hogy épp annyi eséllyel induljanak a nagybetűs Életbe, és úgy érvényesüljenek a hazai társadalomban, mint többségi társaik.

Balogh Levente 2019. május 03., péntek

Gyümölcsöző magyargyűlölet

Nagy meglepetést nem jelent, ugyanakkor nagyon élethű képet fest a romániai valóságról a legfrissebb közvélemény-kutatás, amely a pártok népszerűségét vizsgálta.

Makkay József 2019. május 02., csütörtök

A minden határt túllépő temetőgyalázás

Már szinte meg sem lepődik az ember, amikor a magyarellenes megnyilvánulások hosszú sorában ezúttal magyar temetőgyalázást követ el a román hatalom a Bákó megyei Dormánfalva önkormányzata révén.

Balogh Levente 2019. április 26., péntek

Románia, káoszország

A román belpolitikai életben ma már egyetlen, biztosnak nevezhető elem van: a mindent egyre jobban eluraló káosz.

Pataky István 2019. április 24., szerda

Biztos-e Johannis győzelme?

Laza cicázásnak számít a politikai küzdelem szereplői számára az európai parlamenti választásokat megelőző kampány a Cotroceni-palotáért folytatott meccshez képest, pedig egyelőre csak egyetlen olyan jelöltet ismerünk, aki nyilvánosan bejelentette indulási szándékát az államfői pozícióért.

Balogh Levente 2019. április 19., péntek

A Notre-Dame és a feltámadás

Azt mondják, rendszerint mindenki emlékszik arra, éppen hol volt, és mivel foglalkozott, amikor valamilyen világrengető jelentőségű esemény – például a Kennedy-gyilkosság vagy a 9/11-es terrortámadás – történt.

Kiss Judit 2019. április 17., szerda

Szemetelők és bizakodók

Úgy tűnik, mintha az igazi, napsütéses tavasz érkeztével egyre többeket kezdene zavarni a természetben és a lakott területeken is szétterjedő szemét.

Vélemény
Balogh Levente: Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális ...

Makkay József: Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy ...

Balogh Levente: Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még ...