Pataky István

2019. március 11., 08:24

Magyargyűlölők valósága

Itt van ez a Realitatea (Valóság) nevű bukaresti hírtelevízió. Egykor igazi mérce volt a műfajában. Messze előzte a hasonló tematikájú magyarországi csatornákat szakmaiságban, objektivitásban. Mára egy olyan hangulatkeltő, aljas politikai célokat szolgáló hisztériamédiummá züllött, amely csak a nagyon tágan és nagyvonalúan értelmezett sajtószabadság keretein belül tolerálható.

Cozmin Gușă, a Realitatea többségi részvényese mostanában műsort vezet. Ez a szociáldemokratáktól a demokrata pártig tévelygő kalandor korábban tanácsadóként szolgált a legbefolyásosabb moldovai maffiózóként is emlegetett Vlad Plahotniuc, a majdnem elnökválasztást nyerő Mircea Geoană, a verhetetlennek hitt Traian Băsescu, a börtönt belülről is megismerő Adrian Năstase és az ingyenes bukaresti tömegrendezvényeiről ismert Marian Vanghelie mellett. Az aranyosgyéresi születésű reneszánsz ember mellesleg geopolitikai szakértő is. S ami nem nyilvános Gușáról, de fontos tudni: az igazságszolgáltatás elől az utóbbi időben Belgrádban bujkáló Sebastian Ghiță román üzletember bizalmasa. Most a saját tévéjében játssza az újságírót.

Gușă az utóbbi napokban Marosvásárhelyről és Maroshévízről jelentkezett esti beszélgetős műsorával. Ilyen tömény magyargyűlöletet talán a kilencvenes évek elején láthattunk utoljára két tévéműsorba sűrítve. A fő célpont az RMDSZ volt, ami természetesen nem jelent automatikusan magyarellenességet. Ahogyan az izraeli kormány bírálata sem antiszemitizmus, úgy egy etnikai alapon szerveződő párt is szidalmazható mindenféle sovén háttér nélkül. Csakhogy ezekben a műsorokban az RMDSZ-re való hivatkozás álca csupán. A résztvevők az esetek többségében nemcsak a meglévő törvényes jogokat vitatják el a magyar közösségtől, hanem hazugságokkal vagy féligazságokkal heccelik a román nézőket. Teszi ezt gyakran a Realitatea másik sztárja, Rareș Bogdan is meghívottjai társaságában. A magyarok ellen habzó szájjal hőzöngő Bogdant egyébként megválasztása után szívesen látta volna saját csapatában Klaus Johannis államfő. A mai zavaros politikai viszonyokat jelzi, hogy a sovén műsorvezetőt sok erdélyi magyar is szereti. Csüngenek a műsorán, amikor estéről estére a legordinárébb stílusban szidja a kormányt, Dragneát, a PSD-t, s szemérmesen félrenéznek, amikor a magyar téma kerül a pszichopata jegyeket magán hordozó műsorvezető terítékére. Ez a Rareș Bogdan nevű egyén kerülhet a legnagyobb román ellenzéki erő, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) európai parlamenti listájának élére amolyan húzónévként.

A Realitatea Gușă műsoraiban többnyire a Victor Ponta-féle Pro Románia párt és a Traian Băsescu alapította PMP nacionalistáit propagálja, Bogdannak pedig a liberálisok futtatása a feladata. Azoké a liberálisoké, akik – nevük ellenére – az Európai Néppárt (EPP) pártcsaládjához tartoznak. Ez a színes tagságú tömörülés dönt rövidesen arról, hogy kizárja-e soraiból a Fideszt. A PNL állítólag ezen a héten dönt az álláspontjáról. Ünnepélyes ígéretet teszek: ha valamilyen kis csoda folytán a román liberálisok Orbán Viktor pártjának támogatása mellett foglalnak állást, teljes hosszában végignézek három egymást követő valóságshow-t Rareș Bogdannal.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. március 08., péntek

Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő Európai Néppárt (EPP) egyik tagja, a PNL elnöke, Ludovic Orban éppen most jelentette be, hogy nagyon nem szeretne egy másik EPP-tagpárttal, az RMDSZ-szel közösen kormányozni.

Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Balogh Levente 2019. február 26., kedd

Szimbolikus politizálás

Abban nincs sok meglepő, ha olyan szervezetek állnak elő újabb és újabb magyarellenes megnyilvánulásokkal, amelyek illetékeseit éppen azért ejtőernyőzték Erdélybe, hogy folyamatosan mérgezzék a magyar–román viszonyt. 

Rostás Szabolcs 2019. február 25., hétfő

Jövőkép, erődemonstráció

Ahhoz képest, hogy jövőképformáló iránymutatások felsorakoztatásának szánták, az RMDSZ Kolozsvárt rendezett kongresszusán sokszor olyan érzése támadt a külső szemlélőnek, mint amikor egykori katonatársak közös élménybeszámolóját hallja.

Vélemény
Balogh Levente: Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő ...

Páva Adorján: Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott ...

Kiss Judit: Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András ...

Hallgassa online rádióinkat