Páva Adorján

2019. január 30., 09:28

Magyar esély a forradalmi hangulatban

Nem várt pofonba szaladt bele a marosvásárhelyi orvosi egyetem grandomán rektora: immár a román és angol tagozatos hallgatóknak is elegük lett a magyar vonal elsorvasztásán eddig eredményesen dolgozó Leonard Azamfirei ténykedéséből.

Az elmúlt napokban több száz egyetemista tiltakozott az immár hivatalosan Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológai Egyetem (MOGYTTE) néven futó felsőoktatási intézmény vezetősége ellen. A diáktüntetéseket a román egyetemisták kezdeményezték, amelyekhez természetesen a magyar hallgatók is csatlakoztak.

Az általánossá vált diákelégedetlenség a vizsgarendszer önkényes, elhamarkodott átszervezése miatt csapott át spontán demonstrációkba: a vizsgaidőszak előtt két héttel olyan szabályozást vezettek be az egyetemen, amely szerint azonos tételek és pontozás alapján kell az egyetem román, magyar és angol szakán is megtartani a vizsgákat. Az intézkedés a magyar tanárok és diákok újabb arculcsapása: többek között közös bibliográfia használatát írja elő, amellyel kizárja az oktatásból a román nyelven nem elérhető magyar nyelvű szakkönyveket. Emellett másodrendű szerepbe kényszerítik az eddig önálló tételsorokat összeállító magyar oktatókat, akiknek csupán annyi szerep jutna, hogy magyarra fordítják a román kollégáik által készített vizsgatételeket. A magyar tagozat oktatói természetesen nem tettek eleget a hirtelenjében hozott szenátusi döntésnek, ám azonnal „bosszúval” szembesültek: nem tudták bevezetni a vizsga eredményeit az egyetem központi katalógusába, mert azt lezárták. Így az a vészhelyzet alakult ki, hogy több száz magyar hallgató jegy nélkül maradhat.

Hétfő este tárgyalóasztalhoz ült a magyar tagozat és az egyetem vezetősége – Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel, illetve Mircea Dușa prefektussal „kiegészülve” –, és bár lényegi előrelépés nem történt, annyit talán sikerült elérni, hogy a magyar diákok jegyeit most még bevezetik a naplóba. Az önálló magyar kar kérdéséig el sem jutottak a megbeszélésen – a rektor csapatának sikerült egy olyan égető problémát kreálnia, amely ismét háttérbe szorította a magyar vonal évek óta elutasított követelését.

Azonban ezt nem lehet minduntalan félreseperni. A jelenlegi válsághelyzet pedig adja magát: az eddig magabiztosan diktáló Leonard Azamfirei teljhatalma megingott, ezért most minden erővel nyomást kell gyakorolni a szenátus vezetőségére. Arra a testületre, amely – a magyar tagozat tiltakozó képviselőinek távollétében – nemrég angol kar létrehozásáról döntött. Az intézkedés a rektor nagyravágyó terveinek része: az egyetem az őszi tanévkezdéstől kihelyezett tagozatot indít Hamburgban, ahol angol nyelven képeznek orvosokat, az új kar pedig emellett a MOGYTTE-n jelenleg is folyó angol nyelvű orvosképzést is „felkarolja”. Ilyen körülmények között jogos a kérdés: hogyan lehet szakadatlanul nemet mondani az egyetemen belül már hosszú évekkel ezelőtt megfogalmazott magyar igényre, miközben egy külföldi, a magyarnál jóval súlytala-
nabb vonal előtt azonnal kaput nyitnak?!

Nyilvánvaló, hogy Azamfirei elsődleges célja – a magyar tagozat kínozása mellett – a külcsín látványos cicomázása: ezt szolgálta a Petru Maior Tudományegyetem rekordidő alatt történt beolvasztása. Ezáltal kívülről nézve szép nagy lett az intézmény, amely immár külföldön is terjeszkedne. Csakhogy belül az egészet megeszi a fene – most ezt elégelték meg nemzetiségi hovatartozástól függetlenül a diákok, akik jól látják, hogy egyre romlik az oktatás minősége, egyre rosszabbak a vizsgaeredmények, egyre lehangolóbb az egyetem szakmai megítélése, a Petru Maior bekebelezésével pedig jelentősen csökkent az ösztöndíjak száma is.

Anno az egyetemi autonómiára hivatkozva nem léptették életbe a MOGYE-n az oktatási törvény magyar szempontból fontos előírásait. Ám most már remélhetőleg mindenki számára egyértelművé vált, hogy az egyetem berkein belül szó sincs autonómiáról: elnyomással, hamis ígérgetésekkel, megalapozatlan cselekedetekkel, elvetemülten próbálják központosítani az irányítást. A diáknép most fellázadt ez ellen, a „forradalmi” hangulat pedig az eddigi legkeményebb kiállást követeli a magyar karért harcoló oktatóktól, diákoktól, politikusoktól.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rostás Szabolcs 2019. január 29., kedd

Mutasd a szövetségesed...

Ha valaki nem ismeri az RMDSZ politizálásának természetrajzát, és az aktuálpolitikai kurzusokkal sem tartja a lépést, erősen elcsodálkozik az alakulat politikusain úrrá lett szövetkezési, szövetségkötési lázon.

Kiss Judit 2019. január 28., hétfő

Hóesések, híradások

Ha csak felületes pillantást vetünk az internetről vagy a tévé képernyőjéről érkező hírekre, azt látjuk, hogy legtöbbször öles betűkkel, óriási felkiáltójelekkel, riogató, pánikkeltő hangnemben tálalják azt, ami ilyenkor, januárban normálisnak tekinthető.

Balogh Levente 2019. január 26., szombat

Magyar lépéskényszer

Ha választás, akkor összefogási ajánlat a két kisebbik erdélyi magyar párt valamelyikétől az RMDSZ-nek.

Pataky István 2019. január 22., kedd

A szolgálatok fogságában

Dacian Cioloș egy személyben testesíti meg az egész rendszerváltás utáni román politikát. Kolozsvári egyetemi hallgatóként kissé unalmasnak érezte a diák-életet, szervezkedésre, szerepvállalásra vágyott.

Bálint Eszter 2019. január 21., hétfő

Négyen méltányosan 2600 lejből?

Talán előbb a méltányos kifejezést kellett volna meghatározniuk az Életminőséget Tanulmányozó Intézet (ICCV) „szakembereinek”, amikor arra a következtetésre jutottak, hogy a méltányos élethez egy városon élő családnak elég havi 2600 lej, vidéken pedig 2100 lej is.

Balogh Levente 2019. január 18., péntek

Kaotikus kilépő

Szinte példátlan válságba került az Európai Unió és Nagy-Britannia, miután a brit parlament alsóháza nagy többséggel elutasította azt a megállapodás-tervezetet, amely a szigetország és az EU viszonyát szabályozta volna a brit kilépést követően.

Páva Adorján 2019. január 17., csütörtök

A pápa csíksomlyói „jelenése”

Nem vagyunk elesettek, ám nap mint nap rossz­akarók gáncsait, megaláztatásait nyögjük. Nem vagyunk szegények, de közösségi, egyházi javaink nagy részét ma is a sötét történelmi időkkel szakítani nem akaró világi hatalom bitorolja.

Kiss Judit 2019. január 16., szerda

Átjáró párhuzamos világok között

Véletlenül egészen közel esik időben egymáshoz a magyar és a román kultúra napja – előbbit tegnap ünnepelték Mihai Eminescu születésnapjához időzítve, utóbbit január 22-én, a Himnusz megírásának napjára emlékezve tartják magyar nyelvterületen.

Balogh Levente 2019. január 15., kedd

A jólétellenes román fórum

Az önpusztító ostobaság, az aljas, gyilkos rosszindulat és a frusztráció kóros elegyeként értékelhető az a panaszáradat, amelyet a Hargita, Kovászna és Maros Megyei Románok Civil Fóruma dobott be a nyilvánosságba.

Pataky István 2019. január 14., hétfő

Érti-e Orbánt Bukarest?

Egy-két nagyon ritka kivételtől eltekintve kizárólag negatív hangvételű beszámolók, vélemények, elemzések jelennek meg a román médiában Orbán Viktorról és általában Magyarország kormányáról.

Vélemény
Rostás Szabolcs: Mutasd a szövetségesed...

Ha valaki nem ismeri az RMDSZ politizálásának természetrajzát, és az aktuálpolitikai kurzusokkal sem ...

Kiss Judit: Hóesések, híradások

Ha csak felületes pillantást vetünk az internetről vagy a tévé képernyőjéről érkező hírekre, ...

Balogh Levente: Magyar lépéskényszer

Ha választás, akkor összefogási ajánlat a két kisebbik erdélyi magyar párt valamelyikétől ...

Hallgassa online rádióinkat