Páva Adorján

2019. január 30., 09:28

Magyar esély a forradalmi hangulatban

Nem várt pofonba szaladt bele a marosvásárhelyi orvosi egyetem grandomán rektora: immár a román és angol tagozatos hallgatóknak is elegük lett a magyar vonal elsorvasztásán eddig eredményesen dolgozó Leonard Azamfirei ténykedéséből.

Az elmúlt napokban több száz egyetemista tiltakozott az immár hivatalosan Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológai Egyetem (MOGYTTE) néven futó felsőoktatási intézmény vezetősége ellen. A diáktüntetéseket a román egyetemisták kezdeményezték, amelyekhez természetesen a magyar hallgatók is csatlakoztak.

Az általánossá vált diákelégedetlenség a vizsgarendszer önkényes, elhamarkodott átszervezése miatt csapott át spontán demonstrációkba: a vizsgaidőszak előtt két héttel olyan szabályozást vezettek be az egyetemen, amely szerint azonos tételek és pontozás alapján kell az egyetem román, magyar és angol szakán is megtartani a vizsgákat. Az intézkedés a magyar tanárok és diákok újabb arculcsapása: többek között közös bibliográfia használatát írja elő, amellyel kizárja az oktatásból a román nyelven nem elérhető magyar nyelvű szakkönyveket. Emellett másodrendű szerepbe kényszerítik az eddig önálló tételsorokat összeállító magyar oktatókat, akiknek csupán annyi szerep jutna, hogy magyarra fordítják a román kollégáik által készített vizsgatételeket. A magyar tagozat oktatói természetesen nem tettek eleget a hirtelenjében hozott szenátusi döntésnek, ám azonnal „bosszúval” szembesültek: nem tudták bevezetni a vizsga eredményeit az egyetem központi katalógusába, mert azt lezárták. Így az a vészhelyzet alakult ki, hogy több száz magyar hallgató jegy nélkül maradhat.

Hétfő este tárgyalóasztalhoz ült a magyar tagozat és az egyetem vezetősége – Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel, illetve Mircea Dușa prefektussal „kiegészülve” –, és bár lényegi előrelépés nem történt, annyit talán sikerült elérni, hogy a magyar diákok jegyeit most még bevezetik a naplóba. Az önálló magyar kar kérdéséig el sem jutottak a megbeszélésen – a rektor csapatának sikerült egy olyan égető problémát kreálnia, amely ismét háttérbe szorította a magyar vonal évek óta elutasított követelését.

Azonban ezt nem lehet minduntalan félreseperni. A jelenlegi válsághelyzet pedig adja magát: az eddig magabiztosan diktáló Leonard Azamfirei teljhatalma megingott, ezért most minden erővel nyomást kell gyakorolni a szenátus vezetőségére. Arra a testületre, amely – a magyar tagozat tiltakozó képviselőinek távollétében – nemrég angol kar létrehozásáról döntött. Az intézkedés a rektor nagyravágyó terveinek része: az egyetem az őszi tanévkezdéstől kihelyezett tagozatot indít Hamburgban, ahol angol nyelven képeznek orvosokat, az új kar pedig emellett a MOGYTTE-n jelenleg is folyó angol nyelvű orvosképzést is „felkarolja”. Ilyen körülmények között jogos a kérdés: hogyan lehet szakadatlanul nemet mondani az egyetemen belül már hosszú évekkel ezelőtt megfogalmazott magyar igényre, miközben egy külföldi, a magyarnál jóval súlytala-
nabb vonal előtt azonnal kaput nyitnak?!

Nyilvánvaló, hogy Azamfirei elsődleges célja – a magyar tagozat kínozása mellett – a külcsín látványos cicomázása: ezt szolgálta a Petru Maior Tudományegyetem rekordidő alatt történt beolvasztása. Ezáltal kívülről nézve szép nagy lett az intézmény, amely immár külföldön is terjeszkedne. Csakhogy belül az egészet megeszi a fene – most ezt elégelték meg nemzetiségi hovatartozástól függetlenül a diákok, akik jól látják, hogy egyre romlik az oktatás minősége, egyre rosszabbak a vizsgaeredmények, egyre lehangolóbb az egyetem szakmai megítélése, a Petru Maior bekebelezésével pedig jelentősen csökkent az ösztöndíjak száma is.

Anno az egyetemi autonómiára hivatkozva nem léptették életbe a MOGYE-n az oktatási törvény magyar szempontból fontos előírásait. Ám most már remélhetőleg mindenki számára egyértelművé vált, hogy az egyetem berkein belül szó sincs autonómiáról: elnyomással, hamis ígérgetésekkel, megalapozatlan cselekedetekkel, elvetemülten próbálják központosítani az irányítást. A diáknép most fellázadt ez ellen, a „forradalmi” hangulat pedig az eddigi legkeményebb kiállást követeli a magyar karért harcoló oktatóktól, diákoktól, politikusoktól.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Balogh Levente 2019. február 26., kedd

Szimbolikus politizálás

Abban nincs sok meglepő, ha olyan szervezetek állnak elő újabb és újabb magyarellenes megnyilvánulásokkal, amelyek illetékeseit éppen azért ejtőernyőzték Erdélybe, hogy folyamatosan mérgezzék a magyar–román viszonyt. 

Rostás Szabolcs 2019. február 25., hétfő

Jövőkép, erődemonstráció

Ahhoz képest, hogy jövőképformáló iránymutatások felsorakoztatásának szánták, az RMDSZ Kolozsvárt rendezett kongresszusán sokszor olyan érzése támadt a külső szemlélőnek, mint amikor egykori katonatársak közös élménybeszámolóját hallja.

Balogh Levente 2019. február 22., péntek

Jelképérték

„Ha történetesen akkorra jelentenék be az elkövető kézre kerítését, amikor ez az írás megjelenik, már akkor is késő lenne” – írtuk pontosan három héttel ezelőtt ugyanezeken a hasábokon.

Vélemény
Páva Adorján: Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott ...

Kiss Judit: Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András ...

Makkay József: Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális ...

Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat