Pataky István

2019. január 31., 08:31

Magyar diákok a román bástyában

Úgy fog elillanni az erdélyi közéletből a marosvásárhelyi orvosi egyetem ügye, mint koszos hófolt a téli felmelegedéskor. Az idei vizsgák kérdése várhatóan megoldódik ugyan, hisz a felbosszantott, együgyűnek nézett diákok haragjával senki sem akar játszani, a magyar kar kérdésének viszont nincs, s nem is lesz gazdája.

A hallgatókat épp eléggé lefoglalják a vizsgák, a tanároknak már rég elegük van az egészből és – érthető módon – a nyugodt munkavégzés jelenti egyetlen vágyukat, az RMDSZ-nek pedig igazi tragédia lenne az európai parlamenti kampány időszakába behurcolni egy sikertelenségre ítélt küzdelmet.

Leonard Azamfirei rektor nem feltétlenül akarja kiutálni a magyarokat az egyetemről, „csupán” évek óta konok kitartással, s konszenzusos politikai háttérrel igyekszik erős marosvásárhelyi román bástyává alakítani az intézményt. Ezen a bástyán pedig széles és mély repedést jelentene egy magyar kar. Tisztában van vele, hogy jogilag szinte kikezdhetetlen az egyetemi autonómia, az önálló karok létrehozását szabályozó törvényt a magyarokon kívül ma mindenki levegőnek nézi Romániában. Márpedig Azamfirei úrnak az égvilágon semmilyen érdeke nem fűződik a magyar kérés teljesítéséhez. A helyzetet bonyolítja, hogy tavaly egy egészen kivételes, talán az 1989-es rendszerváltás után egyedülálló megoldásnak köszönhetően (az RMDSZ közvetítésével Orbán Viktor kormányfő és Liviu Dragnea szocialista pártelnök megegyezett, s a megállapodás egyáltalán nem zökkenőmentesen ugyan, de végül eredménnyel járt) Marosvásárhelyen újraalapították a katolikus gimnáziumot. A konfliktus román nézőpontból nézve magyar győzelemmel zárult. Ugyanezt rövid távon még egyszer nem lehet eljátszani azon a Marosvásárhelyen, ahol amúgy is mindenki mindent etnikai szemüvegen keresztül néz.

Az persze megér egy misét, hogy az Ungureanu-kormány 2012-es bukása óta miért csak a román bástyaépítő Azamfireinek volt konkrét stratégiája? Miért maradtak el a magyar forgatókönyvek a védekezésre vagy éppen az offenzívára? Ma egy óriásira nőtt, tudományos eredményekben szegény, infrastruktúrájában viszont látványosan fejlődő, magát multikulturálisnak nevező, de valójában nagyon is románná vált egyetem gépezetének dübörgése mellett szinte alig hallani egy kisebbségi csoport méltatlankodását.

A reális helyzet megállapítása nem feladást sugall. Még mindig magyar diákoktól is hangos az egyetemi campus, székely fiatalok jönnek évről évre Marosvásárhelyre az orvosi diploma megszerzése reményében, sokan közülük a városban telepednek le tanulmányaik után. Magyarországon úgyszintén népszerű az intézmény, az anyaországból érkezettek jól érzik magukat a Bolyaiak városában, szép élményekkel utaznak haza az oklevél átvétele után. Közös felelősség, hogy a jelenlegi vitáknak ne legyen elrettentő hatásuk az ide készülő magyar diákokra, mert jelentkező híján nemcsak külön karra, főtanszékre, hanem magyar nyelvű oktatásra sem lesz szükség.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Balogh Levente 2019. február 26., kedd

Szimbolikus politizálás

Abban nincs sok meglepő, ha olyan szervezetek állnak elő újabb és újabb magyarellenes megnyilvánulásokkal, amelyek illetékeseit éppen azért ejtőernyőzték Erdélybe, hogy folyamatosan mérgezzék a magyar–román viszonyt. 

Rostás Szabolcs 2019. február 25., hétfő

Jövőkép, erődemonstráció

Ahhoz képest, hogy jövőképformáló iránymutatások felsorakoztatásának szánták, az RMDSZ Kolozsvárt rendezett kongresszusán sokszor olyan érzése támadt a külső szemlélőnek, mint amikor egykori katonatársak közös élménybeszámolóját hallja.

Balogh Levente 2019. február 22., péntek

Jelképérték

„Ha történetesen akkorra jelentenék be az elkövető kézre kerítését, amikor ez az írás megjelenik, már akkor is késő lenne” – írtuk pontosan három héttel ezelőtt ugyanezeken a hasábokon.

Vélemény
Páva Adorján: Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott ...

Kiss Judit: Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András ...

Makkay József: Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális ...

Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat