Kiss Judit

2018. október 11., 18:39

Magasság, mélység

Bár e sorok írásakor nem tudni még pontosan, ki és miért tette, a tény mindenképpen sokatmondó: barbár módon eltávolították az egyik legeredményesebb magyar hegymászó, a Csomolungma első magyar meghódítója, a csíkszeredai születésű Erőss Zsolt emlékére állított gránittáblát az Oltár-kőről.

A 2013-ban a himalájai Kancsendzönga megmászása után örökre eltűnt Hópárduc 13 évesen mászta meg a Békás-szoros legszembetűnőbb sziklatornyát, halála után ezért állítottak neki táblát ott, ahonnan most a gyanú szerint a Neamţ megyei hegyi csendőrök tüntették el az emlékjelet. Hogy miért? Ha erre nincs is egyelőre kézzelfogható magyarázat, csak gyanú és a gyanúsítottak részéről ködösítés, a legtöbben ugyanarra gondolnak: zavarta a Neamţ megyeieket, hogy egy magyar hegymászó emlékét őrzi gránittábla, amely mit ad Isten, éppen a centenárium évében kezdett szemet szúrni. Olyannyira, hogy valakik fáradságot nem kímélve eltávolították a szikláról, amelynek megmászásához profi felszereléssel kell elindulnia nem is akárkinek, hanem tapasztalt alpinistának.

Azért is kelt döbbenetet ez a barbár, kegyeletet nem ismerő, vandál szándék és tett, mert a világ legmagasabb csúcsait meghódító Erőss Zsolt az erdélyi és magyarországi magyarok számára a magasságot jelképezte, de az egész románság is büszke lehet rá. Csúcstámadásaival, csúcshódításaival nem pusztán csodálatot keltett, hanem kicsit mindenki úgy érezte, hogy minket, az útjait csak távolról figyelőket is magával vitt a világ tetejére. Nyilván a 8586 méter magas Kancsendzönga örök havában nyugvó Hópárduc ilyen jellegű jelképisége nem csorbulhat amiatt, mert holmi orvszándékú, centenáriumukat mámorosan ünneplők nem riadnak vissza egy gránittábla eltüntetésétől. Azonban akaratlanul is az jut eszünkbe, hogy az effajta orvszándéknak, az ennyire mélyre süllyedt kegyeletrombolásnak talán nincsenek is határai.

A több nyolcezrest meghódító nagyváradi Varga Csaba – aki Erőss Zsoltot tekintette példaképének – idén a Kancsendzönga alaptáborában állított emlékjelet saját kezűleg a Hópárducnak. A mostani hír hallatán keserűen azt írta, reméli, legalább a himalájai helyről nem távolítják el az emléktáblát. Mi is reméljük, hogy a mélység nem érhet föl a magassághoz.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. május 10., péntek

Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális európai uniós csúcsot, amelyen az EU jövőjéről határoznak a résztvevő állam- és kormányfők.

Makkay József 2019. május 09., csütörtök

Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy legyen, mintha valaki felkerekedik, és meglátogatja a szomszédos országban élő ismerőseit vagy rokonait. De ezt sokan mégsem így gondolják.

Balogh Levente 2019. május 07., kedd

Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még mindig teljesen bizonytalan, ugyanakkor a jelenség ismét csak rávilágít a román kormányok és illetékes hatóságok tehetetlenségére és jövőkép-nélküliségére.

Kiss Judit 2019. május 06., hétfő

Egy ötlet mint öngól

Senki nem vitathatja, hogy a romániai magyar diákoknak joguk lenne ahhoz, hogy épp annyi eséllyel induljanak a nagybetűs Életbe, és úgy érvényesüljenek a hazai társadalomban, mint többségi társaik.

Balogh Levente 2019. május 03., péntek

Gyümölcsöző magyargyűlölet

Nagy meglepetést nem jelent, ugyanakkor nagyon élethű képet fest a romániai valóságról a legfrissebb közvélemény-kutatás, amely a pártok népszerűségét vizsgálta.

Makkay József 2019. május 02., csütörtök

A minden határt túllépő temetőgyalázás

Már szinte meg sem lepődik az ember, amikor a magyarellenes megnyilvánulások hosszú sorában ezúttal magyar temetőgyalázást követ el a román hatalom a Bákó megyei Dormánfalva önkormányzata révén.

Balogh Levente 2019. április 26., péntek

Románia, káoszország

A román belpolitikai életben ma már egyetlen, biztosnak nevezhető elem van: a mindent egyre jobban eluraló káosz.

Pataky István 2019. április 24., szerda

Biztos-e Johannis győzelme?

Laza cicázásnak számít a politikai küzdelem szereplői számára az európai parlamenti választásokat megelőző kampány a Cotroceni-palotáért folytatott meccshez képest, pedig egyelőre csak egyetlen olyan jelöltet ismerünk, aki nyilvánosan bejelentette indulási szándékát az államfői pozícióért.

Balogh Levente 2019. április 19., péntek

A Notre-Dame és a feltámadás

Azt mondják, rendszerint mindenki emlékszik arra, éppen hol volt, és mivel foglalkozott, amikor valamilyen világrengető jelentőségű esemény – például a Kennedy-gyilkosság vagy a 9/11-es terrortámadás – történt.

Kiss Judit 2019. április 17., szerda

Szemetelők és bizakodók

Úgy tűnik, mintha az igazi, napsütéses tavasz érkeztével egyre többeket kezdene zavarni a természetben és a lakott területeken is szétterjedő szemét.

Vélemény
Balogh Levente: Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális ...

Makkay József: Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy ...

Balogh Levente: Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még ...