Kiss Judit

2018. október 11., 18:39

Magasság, mélység

Bár e sorok írásakor nem tudni még pontosan, ki és miért tette, a tény mindenképpen sokatmondó: barbár módon eltávolították az egyik legeredményesebb magyar hegymászó, a Csomolungma első magyar meghódítója, a csíkszeredai születésű Erőss Zsolt emlékére állított gránittáblát az Oltár-kőről.

A 2013-ban a himalájai Kancsendzönga megmászása után örökre eltűnt Hópárduc 13 évesen mászta meg a Békás-szoros legszembetűnőbb sziklatornyát, halála után ezért állítottak neki táblát ott, ahonnan most a gyanú szerint a Neamţ megyei hegyi csendőrök tüntették el az emlékjelet. Hogy miért? Ha erre nincs is egyelőre kézzelfogható magyarázat, csak gyanú és a gyanúsítottak részéről ködösítés, a legtöbben ugyanarra gondolnak: zavarta a Neamţ megyeieket, hogy egy magyar hegymászó emlékét őrzi gránittábla, amely mit ad Isten, éppen a centenárium évében kezdett szemet szúrni. Olyannyira, hogy valakik fáradságot nem kímélve eltávolították a szikláról, amelynek megmászásához profi felszereléssel kell elindulnia nem is akárkinek, hanem tapasztalt alpinistának.

Azért is kelt döbbenetet ez a barbár, kegyeletet nem ismerő, vandál szándék és tett, mert a világ legmagasabb csúcsait meghódító Erőss Zsolt az erdélyi és magyarországi magyarok számára a magasságot jelképezte, de az egész románság is büszke lehet rá. Csúcstámadásaival, csúcshódításaival nem pusztán csodálatot keltett, hanem kicsit mindenki úgy érezte, hogy minket, az útjait csak távolról figyelőket is magával vitt a világ tetejére. Nyilván a 8586 méter magas Kancsendzönga örök havában nyugvó Hópárduc ilyen jellegű jelképisége nem csorbulhat amiatt, mert holmi orvszándékú, centenáriumukat mámorosan ünneplők nem riadnak vissza egy gránittábla eltüntetésétől. Azonban akaratlanul is az jut eszünkbe, hogy az effajta orvszándéknak, az ennyire mélyre süllyedt kegyeletrombolásnak talán nincsenek is határai.

A több nyolcezrest meghódító nagyváradi Varga Csaba – aki Erőss Zsoltot tekintette példaképének – idén a Kancsendzönga alaptáborában állított emlékjelet saját kezűleg a Hópárducnak. A mostani hír hallatán keserűen azt írta, reméli, legalább a himalájai helyről nem távolítják el az emléktáblát. Mi is reméljük, hogy a mélység nem érhet föl a magassághoz.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Páva Adorján 2018. október 10., szerda

Az RMDSZ marosvásárhelyi szkanderbajnokai

Még van idő arra, hogy az RMDSZ új Maros megyei „erős emberei” senkitől sem zavartatva, nyugodtan kipofozkodják magukat, és a karbirkózás eredményeinek ismeretében eldőljön, ki a főnök, kinek meddig terjed a döntéshozói hatásköre.

Bálint Eszter 2018. október 09., kedd

Mamahotel: all inclusive szálloda vagy börtön?

Érdekes és egyben meglepő trendek rajzolódnak ki a romániai viszonyokat illetően egy mostanság napvilágot látott felmérésből, ami a lakások megfizethetőségét vizsgálta Európában, Ausztráliában és az Amerikai Egyesült Államokban.

Balogh Levente 2018. október 06., szombat

Tiltásból születő szabadság?

Ha minden úgy alakul, ahogy a kormányoldal – vagyis annak mindenható ura, Liviu Dragnea PSD-elnök – tervezi, még az is megtörténhet, hogy az azonos nemű párok többet nyernek a réven a család meghatározásáról szóló alkotmánymódosító népszavazás után, mint amennyit a vámon elveszítenek.

Kiss Judit 2018. október 05., péntek

Miniszteri hattyúdal

A nálunk felé oly gyakori látszatintézkedések sorát gazdagítja a miniszteri rendelet, amelyet süllyesztőbe kerülése előtti utolsó mozdulatként, rendkívül „áldásos” és „hozzáértő” tevékenységének „hattyúdalaként” fogadott el a minap Valentin Popa volt oktatási tárcavezető.

Pataky István 2018. október 03., szerda

Kelet-Európa, a bűnbak

Magyarország, Lengyelország s most Románia. Mi a közös bennük Brüsszelből nézve? Az egykori szocialista tábor volt tagjai, akik megsínylették a rájuk erőltetett szovjet kommunista rendszert, s még nem gyógyultak teljesen ki a Moszkvából behurcolt kórból.

Balogh Levente 2018. október 02., kedd

Az autópálya esztétikája

Az egyik legszebb autópálya-szakasznak nevezte Narcis Neaga, az országos közútkezelő vállalat igazgatója az észak-erdélyi sztráda hétvégén átadott, mintegy tíz kilométeres, Gyalu és Magyarnádas közötti részét, és ezzel nehéz vitába szállni.

Makkay József 2018. október 01., hétfő

A kisebbségi kártya Ukrajnában

Erdélyi magyarként déjà vu érzésünk lehet mindazzal kapcsolatban, ami ma Kárpátalján történik. A legtöbb határtologatást megért egykori magyar tartomány közössége nemcsak gazdaságilag, hanem kulturálisan is rosszabb helyzetben van ma, mint a Szovjetunió idején.

Ábrám Zoltán 2018. szeptember 29., szombat

PUBLICISZTIKA – MOGYE: kezelés vagy műtét?

Hetvenhárom éves, vagy hetven, nem is tudom. Az utóbbi időben egyre többet betegeskedik. Sokféle kórisméje van, több orvos megvizsgálta már. Egyesek a veleszületett betegséget hangsúlyozzák, mások a szerzett kórt vizsgálják.

Balogh Levente 2018. szeptember 28., péntek

Két térkép, egy rendelet és egy lemondás

Nem ringatjuk magunkat abban az illúzióban, hogy Valentin Popa oktatási miniszter azért mondott le tisztségéből, mert belátta: az oktatási tárca nevetségessé teszi magát azáltal, hogy vegzálni kezdte a székelyudvarhelyi Palló Imre Zene- és Képzőművészeti Szakközépiskolát.

Páva Adorján 2018. szeptember 27., csütörtök

Ezek elmentek vadászni

A történelem élő emlékezetének rákfenéje, hogy a jelenkor időnként célirányosan fonákjára fordítja a múlt bizonyos foszlányait, és kénye-kedve szerint használja mindenkori érdekei kiszolgálására.

Vélemény
Páva Adorján: Az RMDSZ marosvásárhelyi szkanderbajnokai

Még van idő arra, hogy az RMDSZ új Maros megyei „erős emberei” senkitől sem zavartatva, nyugodtan kipofozkodják ...

Bálint Eszter: Mamahotel: all inclusive szálloda vagy börtön?

Érdekes és egyben meglepő trendek rajzolódnak ki a romániai viszonyokat illetően egy mostanság napvilágot ...

Balogh Levente: Tiltásból születő szabadság?

Ha minden úgy alakul, ahogy a kormányoldal – vagyis annak mindenható ura, Liviu Dragnea PSD-elnök – tervezi, még ...

Hallgassa online rádióinkat