Kiss Judit

2019. március 20., 10:02

Madártávlat, rögvalóság

Ha egy ország turistacsalogató kisfilmet akar készíteni magáról, természetes, hogy a szebbik oldalát villantja fel, lévén, hogy a világ minden sarkából vonzani akarja a mozgóképfogyasztó nagyközönséget.

Mint minden reklám, az országimázsfilm műfaja, természete is megköveteli, hogy a bemutatott látványvilág köszönő viszonyban se legyen a mindennapi rögvalósággal – egyébként hogyan is tudna turistákat vonzani? Óriási naivitás lenne tehát bárminemű őszinteséget, kendőzetlenséget vagy akár giccsmentes megközelítést várni az idegenforgalom fellendítését célzó mozgóképtől. Ez eddig rendben is lenne, hiszen bármelyik ország imázsfilmjét nézzük, óhatatlanul felbukkannak néző- és turistacsalogató látványelemekként madártávlatból készített felvételeken a lélegzetelállítóan szép tájak, hófödte hegycsúcsok, áttetsző víztükrök, ragyogó zöld növényzet, jó állapotban lévő épített örökség, közelképen pedig szép nők, boldog, mosolygó emberek, széles sugárutak, amelyeken bátran száguldozhat a turista.

Az a reklámfilm azonban, amit Románia idegenforgalmi látványosságait népszerűsítendő a minap tett közzé a bukaresti turisztikai minisztérium, nemcsak hogy felületes módon, elnagyolt „ecsetvonásokkal” mutat be egy giccsparádéra emlékeztető mesés világot, de ezen túlmenően néhány elgondolkodtató üzenetet is hordoz. Az ország mindennapi rögvalóságát megtapasztaló ember a Disney-rajzfilmeket idéző, a klipben felvillantott ideális álomvilág láttán keserűen arra gondolhat, hogy a „nagystílű” távlatból felsejlő ragyogás milyen éles ellentétben áll a valóság olyan hazai szegmenseivel, mint a járhatatlan autóutak, kiirtott erdők, úton-útfélen ott virító szeméthegyek, a talán soha el nem készülő autópályák, a romos állapotú épített örökség stb. Aztán: már-már az abszurd határát súrolja, hogy bár a film elsősorban külföldi turisták csalogatását célozza, a narrátor az emelkedett stílusú, költői szöveget románul szavalja, és egy árva sornyi angol feliratot sem rendeltek a kliphez. Nemcsak az angol felirat hiányzik, de a helyszíneket sem jelöli meg a film – amire azért oda lehetett volna figyelni, hogy ne pusztán mindent egybemosó masszává formálódjon a látvány, hanem legalább azt tudja meg a néző, éppen Segesvárt látja a képen, Nagyszebent, Brassót vagy Bukarestet. Eszünkbe juthat az is a tetszetős képsorokról, hogy bár az ország a Duna-deltától Máramarosig, a Fekete-tengertől a Király-hágóig vagy a moldvai tájakig számtalan gyönyörű régióval büszkélkedhetne, sem megőrizni, sem megfelelően kezelni, sem népszerűsíteni, sem okosan kihasználni nem képes adottságait.

És ami szintén szembetűnő, sokatmondó: teljes mértékben hiányzik a kulturális többszínűség az országimázsfilmből, amelynek láttán joggal feltételezheti a messze földön élő külföldi, hogy Romániában kizárólag románok laknak, nemzeti kisebbségek egyáltalán nem is léteznek, éppúgy, ahogy a Székelyföld vagy az ország más történelmi régiói sem. Az pedig már csak hab a tortán – vagy akár úgy is mondhatjuk, kibújik a szög a gyönyörű látványelemeket felsorakoztató film zsákjából –, hogy egyetlen híresség tűnik fel a klipben: Ilie Năstase egykori teniszcsillag. Úgy tűnik, a film készítői azt akarják, ő öregbítse az ország hírnevét. Holott tudjuk, arról a személyiségről van szó, akinek nemcsak sportteljesítményeit jegyzi a köztudat, de rasszista kijelentéseit, magyarellenes kirohanásait is, ő az, aki a Székelyföld románokkal való betelepítésére tett javaslatot néhány évvel ezelőtt. Akár árulkodóan üzenetértékű is lehet, hogy a korrupcióval át meg átszőtt ország szépségeit azzal a hírességgel reklámozzák, akit nemrég felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek, és akit a diszkriminációellenes tanács többször elmarasztalt rasszista megnyilvánulásai miatt. Dehát mindez nem látszik a madártávlatos magasból sem, ahonnan az elbűvölő drónfelvételeket készítették, és onnan sem, ahonnan a külföldi turista nézi a filmet. Ez csak a magunk mindennapi rögvalósága.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. május 13., hétfő

Megússzák Iliescuék?

Egyelőre úgy tűnik, illúziónak bizonyult, hogy esély nyílhat mindazon egykori politikai és egyéb vezetők felelősségre vonására, akiknek azt „köszönhetjük”, hogy Románia közel harminc évvel ezelőtt képtelen volt végérvényesen lerázni magáról a posztkommunista elitet.

Balogh Levente 2019. május 10., péntek

Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális európai uniós csúcsot, amelyen az EU jövőjéről határoznak a résztvevő állam- és kormányfők.

Makkay József 2019. május 09., csütörtök

Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy legyen, mintha valaki felkerekedik, és meglátogatja a szomszédos országban élő ismerőseit vagy rokonait. De ezt sokan mégsem így gondolják.

Balogh Levente 2019. május 07., kedd

Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még mindig teljesen bizonytalan, ugyanakkor a jelenség ismét csak rávilágít a román kormányok és illetékes hatóságok tehetetlenségére és jövőkép-nélküliségére.

Kiss Judit 2019. május 06., hétfő

Egy ötlet mint öngól

Senki nem vitathatja, hogy a romániai magyar diákoknak joguk lenne ahhoz, hogy épp annyi eséllyel induljanak a nagybetűs Életbe, és úgy érvényesüljenek a hazai társadalomban, mint többségi társaik.

Balogh Levente 2019. május 03., péntek

Gyümölcsöző magyargyűlölet

Nagy meglepetést nem jelent, ugyanakkor nagyon élethű képet fest a romániai valóságról a legfrissebb közvélemény-kutatás, amely a pártok népszerűségét vizsgálta.

Makkay József 2019. május 02., csütörtök

A minden határt túllépő temetőgyalázás

Már szinte meg sem lepődik az ember, amikor a magyarellenes megnyilvánulások hosszú sorában ezúttal magyar temetőgyalázást követ el a román hatalom a Bákó megyei Dormánfalva önkormányzata révén.

Balogh Levente 2019. április 26., péntek

Románia, káoszország

A román belpolitikai életben ma már egyetlen, biztosnak nevezhető elem van: a mindent egyre jobban eluraló káosz.

Pataky István 2019. április 24., szerda

Biztos-e Johannis győzelme?

Laza cicázásnak számít a politikai küzdelem szereplői számára az európai parlamenti választásokat megelőző kampány a Cotroceni-palotáért folytatott meccshez képest, pedig egyelőre csak egyetlen olyan jelöltet ismerünk, aki nyilvánosan bejelentette indulási szándékát az államfői pozícióért.

Balogh Levente 2019. április 19., péntek

A Notre-Dame és a feltámadás

Azt mondják, rendszerint mindenki emlékszik arra, éppen hol volt, és mivel foglalkozott, amikor valamilyen világrengető jelentőségű esemény – például a Kennedy-gyilkosság vagy a 9/11-es terrortámadás – történt.

Vélemény
Balogh Levente: Megússzák Iliescuék?

Egyelőre úgy tűnik, illúziónak bizonyult, hogy esély nyílhat mindazon egykori politikai és egyéb ...

Balogh Levente: Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális ...

Makkay József: Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy ...