Lépéshátrányban

Páva Adorján 2012. február 23., 09:44
Az erdélyi magyar felsőoktatás bajos ügyeiről szóló híradások rendszerint nem sok jóval szolgálnak, a választásokat megelőző időszakban hirtelen megszaporodó kivételek láttán pedig a házsártoskodók nem mulasztják el feltenni a kérdést: miért csak négyéves léptékben lehet valamelyest előrehaladni?

Ugyanakkor tény, hogy a Babeş–Bolyai Tudományegyetemen tapasztalható változások a mai viszonyok között megkérdőjelezhetetlen sikerként könyvelhetők el, hiszen már azon munkálkodnak az intézmény magyar rektorhelyettes-jelöltjei, milyen módon tudják megerősíteni a magyar tagozatot, ha ennek irányítását rájuk bízzák. A BBTE leköszönő tagozatvezetője, illetve rektorhelyettese, Magyari Tivadar ráadásul, úgy tűnik, szép búcsút vesz tisztségeitől.

Sikerült ugyanis valamelyest helyrehozni az elmúlt évtized egyik legnagyobb rektorátusi baklövését, amikor is 2008-ban a néprajz főszakon és magyar vagy idegen nyelv mellékszakon végzettektől – egy jóval korábbi, figyelmen kívül hagyott törvényrendelet utólagos alkalmazása miatt, amely szerint két különböző tudományág szakait nem lehet párosítani, így erről oklevelet sem lehet kiállítani – megtagadták az egyetemen már megszerzett kettős képesítés elismerését.

Visszafogottabb lelkesedéssel, de mindenképpen meg kell említeni a jó hírek között a Sapientia ügyében történt előrelépést is, hiszen a román állam által nem finanszírozott magánegyetem akkreditálási kérelme sokéves huzavona, a Romániai Felsőoktatás Minőségét Ellenőrző Bizottság, a kormány, a szenátus és az alsóház tanügyi bizottságának rábólintása után hamarosan a döntéshozó fórum, a képviselőház plénuma elé kerülhet. A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem ügyében pedig már az is valami, hogy zajlik az állóháború, és a magyar tagozat létrehozását megtagadó rektor mégsem azt csinál, amit akar.

Ez hát az erdélyi magyar felsőoktatásban 2012 elején tapasztalható pozitívumok hozzávetőleges lajstroma. Csakhogy, ha a megvalósításokra az önálló állami magyar egyetem felé vezető út állomásaiként tekintünk, az araszolgatásra eddig elpazarolt időből kiindulva, a házsártoskodókhoz csatlakozva kijelenthetjük, hogy a cél még mindig végeláthatatlan messzeségben van.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat