Rostás Szabolcs

2018. május 14., 08:35

Külpolitikai ballépések

A pápa esetleges jövő évi romániai látogatásával kapcsolatos bejelentésével a bukaresti kormányzati illetékesek rövid idő leforgása alatt másodszorra bizonyítják be, hogy belpolitikai érdekeiknek próbálják alárendelni a román diplomáciát, ezzel párhuzamosan sikerült jól lejáratniuk az országot nemzetközi szinten.

Az egész ámokfutás azzal kezdődött, hogy a kormányt de facto irányító Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök gondolt egyet, és amerikai, valamint izraeli kapcsolatainak egyengetése érdekében úgy döntött, az Egyesült Államokhoz hasonlóan Románia is átköltözteti izraeli nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe.

Románia jelenlegi erős embere nemcsak azt hagyta figyelmen kívül, hogy Donald Trump amerikai elnök döntése megakasztja a közel-keleti békefolyamatot (hiszen Jeruzsálemet a palesztinok is maguknak követelik), és elsősorban emiatt rendkívül megosztja a nemzetközi közvéleményt, de egyszerűen mellőzte az ügyben Klaus Johannis jobbközép államfőt.

Ami a belpolitikai szembenállások ismeretében nem lenne meglepő, csakhogy a román alkotmány jelentős hatáskörrel ruházza fel a köztársasági elnököt a külpolitikai irányvonal meghatározása terén. Johannis joggal és okkal háborodott fel tehát, amikor a kormány formális vezetője, Viorica Dăncilă ki sem kérte a véleményét az ügyben. A román szociáldemokraták eljárása odavezetett, hogy Bukarest jelenleg két, egymástól homlokegyenest eltérő álláspontot képvisel ebben a rendkívül érzékeny kérdésben. (E tekintetben csupán a csehek állnak csehebbül a románoknál, ugyanis Prágában is mást mond az államfő, mint a kormány).

De nem vonul be a román diplomácia fényes győzelmeinek sorába Viorica Dăncilă vatikáni látogatása sem, a jelek szerint ugyanis a miniszterelnök asszony félreértette-hallotta Ferenc pápa Romániába tervezett látogatásának időpontját, bár persze az sem zárható ki, hogy szándékosan félremagyarázta a dolgokat. Még egy kormányfőnek sem válik dicsőségére, hogy ugyanabban a témában országa államfője, valamint a Vatikán is helyesbíti a szavait – az a baj, hogy mindez általában az ország megítélésére vet rossz fényt.

Még csak belegondolni is rossz, hogy miként fogja majd ellátni Románia jövőre az EU soros elnökségét, ha ilyen szinten folytatódik a bukaresti államelnöki hivatal és a kormány közötti adok-kapok. Még az se kizárt, hogy a Vatikán éppen emiatt fogja alkalmatlannak tekinteni a régóta rebesgetett pápalátogatás időpontját. Amelynek – köztünk legyen mondva – akkor lenne igazán időszerűsége, amikor a Szentatya felkeresné Erdélyt, netán Csíksomlyót is. Ha már éppen az ortodoxok és katolikusok együttéléséről kíván tájékozódni...

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rostás Szabolcs 2019. május 20., hétfő

Acsarkodás a katonacsontok fölött

A megannyi történelmi sérelemmel és jelenkori nézeteltéréssel terhelt román–magyar viszonyrendszer tudatában borítékolható volt, hogy az úzvölgyi katonai temető körül kirobbant botrány nem csitul el magától, és előbb-utóbb elszabadulnak az indulatok.

Balogh Levente 2019. május 17., péntek

Itt a nagykövetség, hol a nagykövetség?

A jelenlegi bukaresti kormány tevékenységéről már sokszor leírtuk, hogy tragikomikus, de van egy téma, amelyre jobban tényleg nem is passzolhatna ez a jelző: az izraeli román nagykövetség elköltöztetésének ügye.

Makkay József 2019. május 16., csütörtök

A kisajátított Úzvölgye

Tanulságos történet volt számomra a napokban eljutni az Úzvölgyébe, és testközelből látni mindazt, amiről immár bő két hete beszél az erdélyi magyar közvélemény. A haditemetőjéről ismert település Erdély és Moldva határán ma már lakatlan végvárként áll a keleti végeken.

Kiss Judit 2019. május 15., szerda

Mindennapi medvéink, mindennapi tévedéseink

Hogy mi minden húzódik a fölöttébb összetett, folyton napirenden lévő medvekérdés mélyén és mögött, abban igencsak könnyen eltévedhet az, aki tisztábban akar látni az okok, okozatok és megoldási lehetőségek labirintusában.

Pataky István 2019. május 14., kedd

Az USR-lufi és a lájkok

Itt van ez a Mentsétek meg Romániát (USR) nevű, pártnak látszó valami. Új, friss erő egy olyan választási szövetségessel, aki egyetemistaként Gheorghe Funar környezetében kóstolt bele a politikába, majd egyszer csak a miniszterelnöki székben landolt.

Balogh Levente 2019. május 13., hétfő

Megússzák Iliescuék?

Egyelőre úgy tűnik, illúziónak bizonyult, hogy esély nyílhat mindazon egykori politikai és egyéb vezetők felelősségre vonására, akiknek azt „köszönhetjük”, hogy Románia közel harminc évvel ezelőtt képtelen volt végérvényesen lerázni magáról a posztkommunista elitet.

Balogh Levente 2019. május 10., péntek

Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális európai uniós csúcsot, amelyen az EU jövőjéről határoznak a résztvevő állam- és kormányfők.

Makkay József 2019. május 09., csütörtök

Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy legyen, mintha valaki felkerekedik, és meglátogatja a szomszédos országban élő ismerőseit vagy rokonait. De ezt sokan mégsem így gondolják.

Balogh Levente 2019. május 07., kedd

Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még mindig teljesen bizonytalan, ugyanakkor a jelenség ismét csak rávilágít a román kormányok és illetékes hatóságok tehetetlenségére és jövőkép-nélküliségére.

Kiss Judit 2019. május 06., hétfő

Egy ötlet mint öngól

Senki nem vitathatja, hogy a romániai magyar diákoknak joguk lenne ahhoz, hogy épp annyi eséllyel induljanak a nagybetűs Életbe, és úgy érvényesüljenek a hazai társadalomban, mint többségi társaik.

Vélemény
Rostás Szabolcs: Acsarkodás a katonacsontok fölött

A megannyi történelmi sérelemmel és jelenkori nézeteltéréssel terhelt román–magyar viszonyrendszer ...

Balogh Levente: Itt a nagykövetség, hol a nagykövetség?

A jelenlegi bukaresti kormány tevékenységéről már sokszor leírtuk, hogy tragikomikus, de van egy téma, ...

Makkay József: A kisajátított Úzvölgye

Tanulságos történet volt számomra a napokban eljutni az Úzvölgyébe, és testközelből látni ...

Legnézettebb