Rostás Szabolcs

2018. május 14., 08:35

Külpolitikai ballépések

A pápa esetleges jövő évi romániai látogatásával kapcsolatos bejelentésével a bukaresti kormányzati illetékesek rövid idő leforgása alatt másodszorra bizonyítják be, hogy belpolitikai érdekeiknek próbálják alárendelni a román diplomáciát, ezzel párhuzamosan sikerült jól lejáratniuk az országot nemzetközi szinten.

Az egész ámokfutás azzal kezdődött, hogy a kormányt de facto irányító Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök gondolt egyet, és amerikai, valamint izraeli kapcsolatainak egyengetése érdekében úgy döntött, az Egyesült Államokhoz hasonlóan Románia is átköltözteti izraeli nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe.

Románia jelenlegi erős embere nemcsak azt hagyta figyelmen kívül, hogy Donald Trump amerikai elnök döntése megakasztja a közel-keleti békefolyamatot (hiszen Jeruzsálemet a palesztinok is maguknak követelik), és elsősorban emiatt rendkívül megosztja a nemzetközi közvéleményt, de egyszerűen mellőzte az ügyben Klaus Johannis jobbközép államfőt.

Ami a belpolitikai szembenállások ismeretében nem lenne meglepő, csakhogy a román alkotmány jelentős hatáskörrel ruházza fel a köztársasági elnököt a külpolitikai irányvonal meghatározása terén. Johannis joggal és okkal háborodott fel tehát, amikor a kormány formális vezetője, Viorica Dăncilă ki sem kérte a véleményét az ügyben. A román szociáldemokraták eljárása odavezetett, hogy Bukarest jelenleg két, egymástól homlokegyenest eltérő álláspontot képvisel ebben a rendkívül érzékeny kérdésben. (E tekintetben csupán a csehek állnak csehebbül a románoknál, ugyanis Prágában is mást mond az államfő, mint a kormány).

De nem vonul be a román diplomácia fényes győzelmeinek sorába Viorica Dăncilă vatikáni látogatása sem, a jelek szerint ugyanis a miniszterelnök asszony félreértette-hallotta Ferenc pápa Romániába tervezett látogatásának időpontját, bár persze az sem zárható ki, hogy szándékosan félremagyarázta a dolgokat. Még egy kormányfőnek sem válik dicsőségére, hogy ugyanabban a témában országa államfője, valamint a Vatikán is helyesbíti a szavait – az a baj, hogy mindez általában az ország megítélésére vet rossz fényt.

Még csak belegondolni is rossz, hogy miként fogja majd ellátni Románia jövőre az EU soros elnökségét, ha ilyen szinten folytatódik a bukaresti államelnöki hivatal és a kormány közötti adok-kapok. Még az se kizárt, hogy a Vatikán éppen emiatt fogja alkalmatlannak tekinteni a régóta rebesgetett pápalátogatás időpontját. Amelynek – köztünk legyen mondva – akkor lenne igazán időszerűsége, amikor a Szentatya felkeresné Erdélyt, netán Csíksomlyót is. Ha már éppen az ortodoxok és katolikusok együttéléséről kíván tájékozódni...

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2018. május 11., péntek

A kommunizmus áldozatai és a ma is élő gyilkos eszmék

Az embertelen és emberellenes kommunista rendszer megérdemelt bukása után közel három évtizeddel – remélhetőleg csak időlegesen – újabb „sikert” aratott...

Kiss Judit 2018. május 11., péntek

Az óvoda és a jövő zenéi

Úgy tűnik, a nem is olyan távoli jövőben kötelezővé teszik az óvodai oktatást Romániában, miután a minap döntéshozó kamaraként megszavazta a szenátus plénuma a tanügyi törvényt módosító tervezetet.

Páva Adorján 2018. május 10., csütörtök

A gyalázóknak álló zászló

„Néhányan a szemközti kocsmából tétlenül végignézték az egészet. Ez jobban fáj, mint hogy letépték a zászlót” – panaszkodott múlt héten Miklós András sepsiszentgyörgyi tanácsos.

Rostás Szabolcs 2018. május 08., kedd

Tendenciózus riport magyarokról

Az elmúlt évtizedekben megtanulhattuk, valahányszor magyar vonatkozású témához nyúl, a többségi média kevésszer törekszik kiegyensúlyozott tájékoztatásra.

Bálint Eszter 2018. május 06., vasárnap

Sztrádamizéria: már a jó hír sem feltétlenül pozitív

Ezeket a címeket adja ki a Krónika honlapjának keresője, ha beütjük azt a szót, hogy autópálya.

Kiss Judit 2018. május 04., péntek

Páratlan kincsek, járhatatlan utak

Mindhiába áldotta meg az Isten a Székelyföldet olyan páratlan, különleges természeti kincsekkel, mint Bálványosfürdő és a Szent Anna-tó, ha az odavezető utak a kifürkészhetetlen emberi indítékok, szándékos vagy nem szándékos nemtörődömség miatt szinte járhatatlanok.

Páva Adorján 2018. május 02., szerda

A nagy egyesülés széteső hologramja

George Ivașcu, a kultúra és a nemzeti identitás minisztere szerint a „történelmi valóság” megköveteli, hogy 2020-ig meghosszabbítsák a centenáriumi ünnepségsorozatot.

Balogh Levente 2018. május 01., kedd

Johannis kampányindítója

Klaus Johannis államfő meg akar szabadulni attól az imázstól, miszerint csöndes, háttérbe húzódó államfő, ehhez azonban folyamatosan előtérben kell lennie, ha ismét elnökválasztást akar nyerni.

Balogh Levente 2018. április 27., péntek

Életbe vágó orvosképzés

A magyar nyelvű orvosképzésnek meg kell maradnia Erdélyben – ebben minden mérvadó tényező egyetért. Az azonban, hogy ez hogyan érhető el, egyelőre még homályba vész.

Páva Adorján 2018. április 25., szerda

Idegenbe szakadt milliók milliárdjai

Számtalan elemzés, kommentár született már arról, mekkora segítséget nyújtanak a külföldön
dolgozók itthon maradó rokonaiknak, illetve a román gazdaságnak.

Vélemény
Balogh Levente: A kommunizmus áldozatai és a ma is élő gyilkos eszmék

Az embertelen és emberellenes kommunista rendszer megérdemelt bukása után közel három évtizeddel – ...

Kiss Judit: Az óvoda és a jövő zenéi

Úgy tűnik, a nem is olyan távoli jövőben kötelezővé teszik az óvodai oktatást Romániában, ...

Páva Adorján: A gyalázóknak álló zászló

„Néhányan a szemközti kocsmából tétlenül végignézték az egészet. Ez jobban ...

Hallgassa online rádióinkat