Vásárhelyi-Nyemec Réka

2018. augusztus 16., 08:59

Közönyös főnökök

Az országos sport- és ifjúsági minisztérium alegységeinek többtucatnyi elégedetlen alkalmazottja sztrájkol napok óta méltányosabb bérezés reményében, de a szaktárca szerint az intézményeikben normális körülmények között zajlik a tevékenység.

Normálison jelen helyzetben azt lehet érteni, hogy a sportigazgatóságoknál, a táborokban, klubokban és edzőközpontokban ugyanúgy elvégzik 1300 lej nettó fizetésért a sporteredményeket kiszolgáló és elősegítő feladatokat, az emberek ugyanúgy túlóráznak és dolgoznak ünnepnapokon bármilyen pótlék nélkül, mint eddig, panaszaik pedig ugyanolyan közönybe ütköznek, mint amit az elmúlt két évben már megszokhattak.

A közösségi oldalán fellelhető bejegyzések alapján – pozitív reklám terén – aktívnak tekinthető Ioana Bran sportminiszter még csak említést sem tett az országos szakszervezet által megfogalmazott panaszokról, az általa vezetett tárca közleménye pedig próbálta bagatellizálni az utcára vonult alkalmazottak tiltakozását. A közalkalmazottak bérezését szabályozó törvényre hivatkozva csak január elsejétől ígérnek fizetésemelést, bérpótlékot pedig még csak ámításként sem említettek az országos számvevőszéktől kivizsgálást kérő döntéshozók. Ezek az aktuális viszonyok a jobb eredményekre törekvő romániai sportéletben.

Ez a megbecsülése annak a háttérmunkának, amely egy-egy olimpiai vagy világbajnoki érem mögött zajlik. Persze a 6 ezer lejes béreket zsebre vágó minisztériumi alkalmazottaknak nehéz is felmérni egy minimálbérért dolgozó sportorvosi asszisztens fogyatkozó türelmét, és inkább a jövő generáció bajnokait nevelő edzők hivatástudatára építve próbálják „jelezni” alkalmazottaiknak, hogy „milyen következményekkel járhat munkabeszünteté-sük a versenysportra nézve”.

Azt viszont már elfelejti a sporttárca, hogy saját közönye és tétlensége bír a legsúlyosabb hatással a sportéletre. Mi több, már azon is túlnőve, tükrözi a politikum aktuális társadalmi hozzáállását is, mert mint rossz főnök tekint le felsőbbrendűen alkalmazottaira, miközben saját alkalmatlanságát felelősségáthárítással és az elégedetlen hangok mellőzésével próbálja leplezni. A civil szférában egy ilyen cégvezetés bukásra rendeltetett, a sporttárca mégis abban reménykedik, hogy a méltánytalanul alulfizetett alkalmazottak talán még megmenthetik a hazai sportéletet a csődtől.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Balogh Levente 2019. február 26., kedd

Szimbolikus politizálás

Abban nincs sok meglepő, ha olyan szervezetek állnak elő újabb és újabb magyarellenes megnyilvánulásokkal, amelyek illetékeseit éppen azért ejtőernyőzték Erdélybe, hogy folyamatosan mérgezzék a magyar–román viszonyt. 

Rostás Szabolcs 2019. február 25., hétfő

Jövőkép, erődemonstráció

Ahhoz képest, hogy jövőképformáló iránymutatások felsorakoztatásának szánták, az RMDSZ Kolozsvárt rendezett kongresszusán sokszor olyan érzése támadt a külső szemlélőnek, mint amikor egykori katonatársak közös élménybeszámolóját hallja.

Balogh Levente 2019. február 22., péntek

Jelképérték

„Ha történetesen akkorra jelentenék be az elkövető kézre kerítését, amikor ez az írás megjelenik, már akkor is késő lenne” – írtuk pontosan három héttel ezelőtt ugyanezeken a hasábokon.

Vélemény
Páva Adorján: Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott ...

Kiss Judit: Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András ...

Makkay József: Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális ...

Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat