Pataky István

2019. február 07., 09:16

Kövesivel üzennek

Nagy tételben fogadnék arra, hogy Laura Codruța Kövesi kerül az alakulóban lévő európai ügyészség élére. Adott egy kemény kelet-európai nő, aki egy olyan országban vállalta a korrupcióellenes ügyészség vezetését, ahol a megvesztegetésekkel harcba szállni igazi lehetetlen küldetést jelent.

Az általa irányított intézmény népszerűségi rekordokat döntött, az emberek rajongtak a műsorért, a hírtelevíziók pedig nézettségi csúcsokat állítottak fel a sok bilincsbe vert politikus, polgármester elhurcolásának élő közvetítésével. A volt férje családnevét megtartó román főügyész végre megadta azt, aminek a lakosság még a fizetésemelésnél is jobban örül: rács mögött látni tolvaj elöljárókat, magas rangú korrupt politikusokat. Létezik-e ennél rátermettebb jelölt arra, hogy irányt szabjon Európa korrupcióelleneseinek?

Csakhogy elsősorban nem szakmaisága miatt kell Kövesi Brüsszelnek. Üzenni akarnak az Uniót jelenleg még maghatározó erők az idehaza megbukott DNA-vezető személyének piedesztálra emelésével. Üzenik az EU politikájának irányítóit bírálni merészelő, saját érdekeik mellett kiálló közép-kelet-európai országok kormányainak, a „megtévesztett” lakosságnak, hogy kit is kell választani, ha jót akarnak. Aki Kövesivel van, az nemcsak megvesztegethetetlen és éjt nappallá téve üldözi a korruptakat, de Európát is védi. A valóban létező korrupció üldözése ma politikai vesszőparipává is vált. Aki populista, az autoriter és természetesen Európa-ellenes is. És velejéig korrupt.

Tudorel Toader igazságügyi miniszter a saját ülepébe rúg egy hatalmasat az európai uniós tagállamokban tevékenykedő kollégáinak küldött beszámolójával Kövesi bukásának okairól. Párizsban, Berlinben, Brüsszelben tökéletesen tisztában vannak a kezdetekkor valóban hatékonyan működő román korrupcióellenes ügyészség lassú korrumpálódásával, a balkáni politikai harc mocsarába való lesüllyedésével. Nyilván ismerik Kövesi máig tisztázatlan jelenlétét a 2009-es román elnökválasztás éjszakáján az akkori belügyminiszter, Gabriel Oprea lakásán a SRI vezetőinek társaságában. Valószínűleg az uniós döntéshozók is feltették a kérdést: mennyire lehet hiteles egy korrupcióval harcoló főügyész, ha rajtakapják, hogy másolta a doktori disszertációjának egy részét? És jól tudják a főügyészség és a hírszerző szolgálat közötti titkos megállapodás eredményét, a titkosszolgák aránytalan beavatkozását az ügyészek vizsgálataiba. De ez most másodlagos számukra. Ütni kell egyet az „Európa-elleneseken”, s jutalmazni kell a francia elnök és a német kancellár kedvenc kelet-európai bábjának számító Johannis hűséges ezredesét, a korruptak bosszújának áldozatát, a rettenthetetlen ügyésznőt.

Annyit azért érdemes megjegyezni, hogy az Európai Unió központosítását, egységesítését támogatók készülő intézményéhez eddig csak huszonkét tagállam csatlakozott. A távolmaradók között van Magyarország és Lengyelország is. A kormány ellenében történő esetleges kinevezéssel a brüsszeli összuniós ügyészség megálmodói keblükre ölelhetik Laura Codruța Kövesit, de könnyen elveszíthetnek egy eddigi támogatót, Romániát.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Balogh Levente 2019. február 26., kedd

Szimbolikus politizálás

Abban nincs sok meglepő, ha olyan szervezetek állnak elő újabb és újabb magyarellenes megnyilvánulásokkal, amelyek illetékeseit éppen azért ejtőernyőzték Erdélybe, hogy folyamatosan mérgezzék a magyar–román viszonyt. 

Rostás Szabolcs 2019. február 25., hétfő

Jövőkép, erődemonstráció

Ahhoz képest, hogy jövőképformáló iránymutatások felsorakoztatásának szánták, az RMDSZ Kolozsvárt rendezett kongresszusán sokszor olyan érzése támadt a külső szemlélőnek, mint amikor egykori katonatársak közös élménybeszámolóját hallja.

Balogh Levente 2019. február 22., péntek

Jelképérték

„Ha történetesen akkorra jelentenék be az elkövető kézre kerítését, amikor ez az írás megjelenik, már akkor is késő lenne” – írtuk pontosan három héttel ezelőtt ugyanezeken a hasábokon.

Vélemény
Páva Adorján: Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott ...

Kiss Judit: Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András ...

Makkay József: Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális ...

Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat