Pataky István

2019. február 07., 09:16

Kövesivel üzennek

Nagy tételben fogadnék arra, hogy Laura Codruța Kövesi kerül az alakulóban lévő európai ügyészség élére. Adott egy kemény kelet-európai nő, aki egy olyan országban vállalta a korrupcióellenes ügyészség vezetését, ahol a megvesztegetésekkel harcba szállni igazi lehetetlen küldetést jelent.

Az általa irányított intézmény népszerűségi rekordokat döntött, az emberek rajongtak a műsorért, a hírtelevíziók pedig nézettségi csúcsokat állítottak fel a sok bilincsbe vert politikus, polgármester elhurcolásának élő közvetítésével. A volt férje családnevét megtartó román főügyész végre megadta azt, aminek a lakosság még a fizetésemelésnél is jobban örül: rács mögött látni tolvaj elöljárókat, magas rangú korrupt politikusokat. Létezik-e ennél rátermettebb jelölt arra, hogy irányt szabjon Európa korrupcióelleneseinek?

Csakhogy elsősorban nem szakmaisága miatt kell Kövesi Brüsszelnek. Üzenni akarnak az Uniót jelenleg még maghatározó erők az idehaza megbukott DNA-vezető személyének piedesztálra emelésével. Üzenik az EU politikájának irányítóit bírálni merészelő, saját érdekeik mellett kiálló közép-kelet-európai országok kormányainak, a „megtévesztett” lakosságnak, hogy kit is kell választani, ha jót akarnak. Aki Kövesivel van, az nemcsak megvesztegethetetlen és éjt nappallá téve üldözi a korruptakat, de Európát is védi. A valóban létező korrupció üldözése ma politikai vesszőparipává is vált. Aki populista, az autoriter és természetesen Európa-ellenes is. És velejéig korrupt.

Tudorel Toader igazságügyi miniszter a saját ülepébe rúg egy hatalmasat az európai uniós tagállamokban tevékenykedő kollégáinak küldött beszámolójával Kövesi bukásának okairól. Párizsban, Berlinben, Brüsszelben tökéletesen tisztában vannak a kezdetekkor valóban hatékonyan működő román korrupcióellenes ügyészség lassú korrumpálódásával, a balkáni politikai harc mocsarába való lesüllyedésével. Nyilván ismerik Kövesi máig tisztázatlan jelenlétét a 2009-es román elnökválasztás éjszakáján az akkori belügyminiszter, Gabriel Oprea lakásán a SRI vezetőinek társaságában. Valószínűleg az uniós döntéshozók is feltették a kérdést: mennyire lehet hiteles egy korrupcióval harcoló főügyész, ha rajtakapják, hogy másolta a doktori disszertációjának egy részét? És jól tudják a főügyészség és a hírszerző szolgálat közötti titkos megállapodás eredményét, a titkosszolgák aránytalan beavatkozását az ügyészek vizsgálataiba. De ez most másodlagos számukra. Ütni kell egyet az „Európa-elleneseken”, s jutalmazni kell a francia elnök és a német kancellár kedvenc kelet-európai bábjának számító Johannis hűséges ezredesét, a korruptak bosszújának áldozatát, a rettenthetetlen ügyésznőt.

Annyit azért érdemes megjegyezni, hogy az Európai Unió központosítását, egységesítését támogatók készülő intézményéhez eddig csak huszonkét tagállam csatlakozott. A távolmaradók között van Magyarország és Lengyelország is. A kormány ellenében történő esetleges kinevezéssel a brüsszeli összuniós ügyészség megálmodói keblükre ölelhetik Laura Codruța Kövesit, de könnyen elveszíthetnek egy eddigi támogatót, Romániát.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Bálint Eszter 2019. február 06., szerda

„Nem szabhattunk feltételt a pápalátogatásnak” – Jakubinyi György gyulafehérvári érsek az apostoli körútról és előzményeiről

Ferenc pápa erdélyi látogatásáról várhatóan húsvét előtt tudunk meg konkrét részleteket – mondta el a Krónikának Jakubinyi György gyulafehérvári érsek, aki szerint az előkészületek zajlanak, ám a szentatya biztonsága érdekében ezek az információk nem publikusak. 

Kiss Judit 2019. február 06., szerda

Biztató közelkép

Ha valaki madártávlatból szemléli Erdély épített örökségét, óhatatlanul eluralkodhat rajta a borúlátás, hiszen se szeri, se száma a romos állapotban leledző, több száz éves kastélyoknak, kúriáknak, patinás műemlék épületeknek.

Balogh Levente 2019. február 05., kedd

Dragnea, a SRI-szelídítő

Nagyon úgy tűnik, hogy Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke komolyan gondolja a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) elleni háborút. 

Rostás Szabolcs 2019. február 04., hétfő

Mélyrománok magyarfóbiája

Nehéz eldönteni, sírjon avagy nevessen az ember az Orbán Viktor miniszterelnök pápafogadással egybekötött csíksomlyói látogatását vizionáló, és emiatt keservesen óbégató mélyromán hisztériakeltés hallatán.

Ábrám Zoltán 2019. február 03., vasárnap

Példaként szolgálhat a magyar csoda – Vizi E. Szilveszter akadémikus székely őseiről, a MOGYE-ügyről, a szellemi tőke áldásairól

Teljesen érthetetlen és az európai kultúrától idegen magatartás, hogy még mindig nem valósult meg a magyar kar a marosvásárhelyi orvosi egyetemen – jelentette ki a Krónikának adott interjúban Vizi E. Szilveszter Széchenyi-nagydíjas orvos, professzor.

Balogh Levente 2019. február 01., péntek

A diszkrimináció zászlóvivői

Több mint egy hónap telt el azóta, hogy Nagyváradon egy lány megpróbálta felgyújtani a főtéri Fekete Sas Palota passzázsában található RMDSZ-székház bejárata fölé kihelyezett magyar zászlót. A rendőrség azóta is csak annyit hajlandó közölni, hogy zajlik a nyomozás az ügyben.

Pataky István 2019. január 31., csütörtök

Magyar diákok a román bástyában

Úgy fog elillanni az erdélyi közéletből a marosvásárhelyi orvosi egyetem ügye, mint koszos hófolt a téli felmelegedéskor. 

Páva Adorján 2019. január 30., szerda

Magyar esély a forradalmi hangulatban

Nem várt pofonba szaladt bele a marosvásárhelyi orvosi egyetem grandomán rektora: immár a román és angol tagozatos hallgatóknak is elegük lett a magyar vonal elsorvasztásán eddig eredményesen dolgozó Leonard Azamfirei ténykedéséből.

Rostás Szabolcs 2019. január 29., kedd

Mutasd a szövetségesed...

Ha valaki nem ismeri az RMDSZ politizálásának természetrajzát, és az aktuálpolitikai kurzusokkal sem tartja a lépést, erősen elcsodálkozik az alakulat politikusain úrrá lett szövetkezési, szövetségkötési lázon.

Kiss Judit 2019. január 28., hétfő

Hóesések, híradások

Ha csak felületes pillantást vetünk az internetről vagy a tévé képernyőjéről érkező hírekre, azt látjuk, hogy legtöbbször öles betűkkel, óriási felkiáltójelekkel, riogató, pánikkeltő hangnemben tálalják azt, ami ilyenkor, januárban normálisnak tekinthető.

Vélemény
Kiss Judit: Biztató közelkép

Ha valaki madártávlatból szemléli Erdély épített örökségét, óhatatlanul ...

Balogh Levente: Dragnea, a SRI-szelídítő

Nagyon úgy tűnik, hogy Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke komolyan ...

Rostás Szabolcs: Mélyrománok magyarfóbiája

Nehéz eldönteni, sírjon avagy nevessen az ember az Orbán Viktor miniszterelnök pápafogadással egybekötött ...

Hallgassa online rádióinkat